Автор Тема: Светия Интелект  (Прочетена 12288 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Noris

• Пишещ
  • Публикации: 878
Re: Светия Интелект
« Отговор #30 -: Декември 13, 2025, 01:42:16 am »
Всъщност, Gabo искам да те попитам ти ли създаде този форум, че толкова свещено го пазиш да не се затрие?!
Или нещо друго има...

Неактивен Gabo

• Стопанин на XNETBG.NET
  • Много Писал
  • Публикации: 6 668
  • Бивш Black Adder
« Отговор #31 -: Декември 14, 2025, 02:14:15 am »
Технически - Аз. Като съдържание е рожба на всички които са писали в него през последните 18 г. вкл и ти.
И щеше да е в небитието още преди 12 г., но за мен информацията събрана тук през годините, по някакъв начин е полезна на хората и май четат (макар, че не всички решават да заливат с празни словописания старите теми), затова мога да си позволя да го поддържам, САМ!!!

И Като виждаш, че от 4 г. е ЕДИНСТВЕНИЯТ (в света може би), форум на подобна тематика, който не ти пълни зрителното поле с хиляди реклами, не ти обещава световни истини
+ факта, че по поддържам САМ! и го плащам САМ!!! (да сканирам фактури ако искаш, тъкмо вчера платих поредната?)
Та КАКВА ДРУГА ПРИЧИНА БИХ ИМАЛ? Я питай любимите ти AI-та, те сигурно ще ти обяснят по-достоверно.

Но ако много ти пречи, съберете се барем 3-ма за кворум, ще ви дам паролата, натискате DELETE (ИЗТРИЙ)и след 6 сек. няма да го има.
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен Fiery

• Пишещ
  • Публикации: 545
« Отговор #32 -: Декември 14, 2025, 04:11:13 am »
Технически - Аз. Като съдържание е рожба на всички които са писали в него през последните 18 г. вкл и ти.
И щеше да е в небитието още преди 12 г., но за мен информацията събрана тук през годините, по някакъв начин е полезна на хората и май четат (макар, че не всички решават да заливат с празни словописания старите теми), затова мога да си позволя да го поддържам, САМ!!!

И Като виждаш, че от 4 г. е ЕДИНСТВЕНИЯТ (в света може би), форум на подобна тематика, който не ти пълни зрителното поле с хиляди реклами, не ти обещава световни истини
+ факта, че по поддържам САМ! и го плащам САМ!!! (да сканирам фактури ако искаш, тъкмо вчера платих поредната?)
Та КАКВА ДРУГА ПРИЧИНА БИХ ИМАЛ? Я питай любимите ти AI-та, те сигурно ще ти обяснят по-достоверно.

Но ако много ти пречи, съберете се барем 3-ма за кворум, ще ви дам паролата, натискате DELETE (ИЗТРИЙ)и след 6 сек. няма да го има.

А, да, парола ще им даваш.
Я им връчи сметките.
Няма друг емотикон изразяващ признателност :drinks:

- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Fiery

• Пишещ
  • Публикации: 545
« Отговор #33 -: Декември 14, 2025, 04:52:27 am »
Homer, поисках изображения да покажеш на Богродица със змии в някой православен манастир или църква на балканския полуостров . Може и да е от католически в Европа. Снимката, която си дал с мадоната се намира в Лувъра, и не е част от манастирите и църквите. В Библията змията е хвърлена да се влачи по земята, поради лъжите и...( Но това е друга тема и то много обширна)

Чакай, чакай малко... Колко обширна е темата със Змията?! :)
Толкова обширна, че може да се побере в крачолите на един панталон (къс панталон, че да не хабим плата)!
Ако не знаеш как Дева Мария е заченала и защо винаги се изобразява стъпила върху главата на Змията ръсеща бяла отрова, едва ли ще разпознаеш, че Змията всъщност е между краката на единия от двата  пола пълзящи на земята. А защо пълзят тия твари, сама си намери отговора, той пак е много, много кратък :)
Който много пише - много лъже. Наблюдавай ги списвачите и ще регистрираш как през определен период от време се самоотричат. Горко на последователите :D
Тук са родени (абе, направо са се пръкнали) абсолютно всички лъжи и измами (из - МАМА са излезнали). Дори Дева Мария не бива разпозната от Христос, тя е само едно бледо подобие...! Ама много бледо, да не се объркаш! 
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
  • Публикации: 194
« Отговор #34 -: Декември 14, 2025, 10:25:00 am »
Змията в религиите е изключетилно противоречив символ. В християнството е символ на злото и изкушението, но същевременно има и препратки към мъдростта.

От една страна се свързва с лукавството, лъжата и злото, но от друга с мъдростта.

В Евангелието от Матей (10:16), Исус казва на учениците Си: "Бъдете прочее мъдри като змиите и незлобиви като гълъбите".

Медната змия, издигната от Мойсей в пустинята (Числа 21:8-9), се тълкува като символ на спасение и изцеление.

Някои като вас я асоциират с мъжкия фалос, който пак води до изкушение. Интересно е защо в някои църкви Дева Мария е свързана и изобразена със змии.
Дали защото е заченала непорочно и змията се свързва с порочността?

Изобщо древните са придали и вложили различни тълкувания използвайки този символ. А ние само можем да си блъскаме главите умувайки защо един път е представена като зло, а друг пък като мъдрост!

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • Публикации: 500
  • SSS
« Отговор #35 -: Декември 14, 2025, 14:50:20 pm »

Някои като вас я асоциират с мъжкия фалос, който пак води до изкушение. Интересно е защо в някои църкви Дева Мария е свързана и изобразена със змии.
Дали защото е заченала непорочно и змията се свързва с порочността?

Viviss, с това "Някои от вас" звучиш като някой ,дето наставлява учениците си...или цитираш някой гуру,но от скромност не го казваш.
Твоя си работа,но този сатанизъм за "непорочното зачатие" заслужава коментар.

Зачатието не е порочно,защото се съдържа имплицитно,демек неявно,в Божията заръка към първите хора.Ето я:

Източник:
https://bg-patriarshia.bg/bible-old-testament-1

Битие , 1.27: И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.

1.28: И благослови ги Бог, като им рече: плодете се и множете се, пълнете земята и обладайте я и господарувайте над морски те риби (и над зверовете), над небесните птици (и над всякакъв добитък, над цялата земя) и над всякакви животни, които пълзят по земята.

Значи,Бог заръчва,при това благославяйки хората да се множат,а това без зачатие не става.И тъй като от Бог не може да излезе нищо порочно (това е аксиома,ако се имаш за християнка),зачатието е подразбиращо се като елемен от плоденето/множението,което е Божия заръка,следователно концепцията за непорочно зачатие,в смисъл,разделянето на видове зачатие -порочно и непорочно  е богохулна ерес.
Четете (ако искате) Библията лично ,ползвайте своя Интелект (ако е наличен) и не се подвеждайте по тълкуванията на разни Измамни Интелекти.

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
  • Публикации: 194
« Отговор #36 -: Декември 14, 2025, 16:01:31 pm »
Viviss, с това "Някои от вас" звучиш като някой ,дето наставлява учениците си...или цитираш някой гуру,но от скромност не го казваш.
Твоя си работа,но този сатанизъм за "непорочното зачатие" заслужава коментар.

Зачатието не е порочно,защото се съдържа имплицитно,демек неявно,в Божията заръка към първите хора.Ето я:

Източник:
https://bg-patriarshia.bg/bible-old-testament-1

Битие , 1.27: И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.

1.28: И благослови ги Бог, като им рече: плодете се и множете се, пълнете земята и обладайте я и господарувайте над морски те риби (и над зверовете), над небесните птици (и над всякакъв добитък, над цялата земя) и над всякакви животни, които пълзят по земята.

Значи,Бог заръчва,при това благославяйки хората да се множат,а това без зачатие не става.И тъй като от Бог не може да излезе нищо порочно (това е аксиома,ако се имаш за християнка),зачатието е подразбиращо се като елемен от плоденето/множението,което е Божия заръка,следователно концепцията за непорочно зачатие,в смисъл,разделянето на видове зачатие -порочно и непорочно  е богохулна ерес.
Четете (ако искате) Библията лично ,ползвайте своя Интелект (ако е наличен) и не се подвеждайте по тълкуванията на разни Измамни Интелекти.
Значи плоденето и множенето, не са порочни занимания, и е грешно нещо непорочно да се възприема като порочно!

На мен, идеята ми харасва. Но може би всички религии са заклеймили сексът, като нещо мръсно и порочно.

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #37 -: Декември 14, 2025, 16:16:34 pm »
Хомер,е пропуснал 3 глава от Битие и цитира само това, което му е изгодно.

ГЛАВА 3.

1. Змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог създаде. И рече тя на жената: истина ли каза Бог, да не ядете от никое дърво в рая?
2. Жената отговори на змията: плодове от дърветата можем да ядем,
3. само за плодовете на дървото, що е посред рая, рече Бог: не яжте от тях и не се докосвайте до тях, за да не умрете.

4. Тогава змията рече на жената: не, няма да умрете;

Ето една от лъжите на змията

5. но Бог знае, че в деня, в който вкусите от тях, ще ви се отворят очите, и ще бъдете като богове, знаещи добро и зло.
6. Видя жената, че дървото е добро за ядене и че е приятно за очите и многожелано, защото дава знание, взе от плодовете му и яде, па даде и на мъжа си, та яде и той.
7. Тогава се отвориха очите на двамата, и разбраха, че са голи, па съшиха смокинени листи и си направиха препасници.
8. И чуха гласа на Господа Бога, когато ходеше низ рая по дневната хладина, и скриха се Адам и жена му от лицето на Господа Бога между райските дървета.
9. И извика Господ Бог на Адама и му рече: (Адаме,) где си?
10. Той каза: чух гласа Ти в рая, и ме достраша, защото съм гол, и се скрих.
11. И рече (Бог): кой ти каза, че си гол? Да не би да си ял от дървото, от което ти забраних да ядеш?
12. Адам отговори: жената, която ми даде Ти - тя ми даде от дървото, и аз ядох.
13. Тогава Господ Бог рече на жената: защо си сторила това? Жената отговори: змията ме прелъсти, и аз ядох.
14. И рече Господ Бог на змията: загдето си сторила това, проклета да си между всички животни и всички полски зверове; ти ще се влачиш по корема си и ще ядеш прах през всички дни на живота си;

15. и ще всея вражда между тебе и жената, и между твоето семе и нейното семе; то ще те поразява в главата, а ти ще го жилиш в петата.

16. На жената рече: ще умножа и преумножа скръбта ти, кога си бременна; с болки ще раждаш деца; и към мъжа си ще тегнеш, и той ще господарува над тебе.
17. А на Адама рече: загдето си послушал гласа на жена си и си ял от дървото, за което ти заповядах, като казах: не яж от него, - проклета да е земята поради тебе; с мъка ще се храниш от нея през всички дни на живота си;
18. тръне и бодили ще ти ражда тя; и ще се храниш с полска трева;
19. с пот на лицето си ще ядеш хляба си, докле се върнеш в земята, от която си взет; защото пръст си и в пръст ще се върнеш.
20. И даде Адам на жена си име Ева, защото тя стана майка на всички живеещи.
21. И направи Господ Бог на Адама и на жена му кожени дрехи, с които ги облече.
22. И рече Господ Бог: ето, Адам стана като един от Нас да познава добро и зло; и сега - да не простре ръка да вземе от дървото на живота, та, като вкуси, да заживее вечно.
23. Тогава Господ Бог го изпъди от Едемската градина, да обработва земята, от която бе взет.
24. И изгони Адама, и постави на изток при Едемската градина Херувим и пламенен меч, що се обръщаше, за да пазят пътя към дървото на живота.
« Последна редакция: Декември 14, 2025, 16:32:58 pm от Noris »

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #38 -: Декември 14, 2025, 16:22:21 pm »
Значи плоденето и множенето, не са порочни занимания, и е грешно нещо непорочно да се възприема като порочно!

На мен, идеята ми харасва. Но може би всички религии са заклеймили сексът, като нещо мръсно и порочно.

Циганите например, страшно много обичат да се множат и размножават по земята за разлика от по осъзнатите творения, които влагат смисъл в съзиданието и съществуването си.

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #39 -: Декември 14, 2025, 16:54:34 pm »

Gabo, аз лично оценявам приносът ти за този форум, особено по време на короната, когато даде тази платформа на хората свободно да пишат и изказват свободно своите мнения.Което беше абсурд на запад, да се  изкаже лично мнение било то в пресата, на работа или на улицата. Хората бяха масово и полицейски малтретирани, арестувани, затваряни и изолирани в клиники, полицейски участъци, психиатрии. и всичко беше така добре организирано, че  човек да няма своя избор.За това аз лично ти Благодаря.
Що се отнася до разходите за форума, смятам че ако дадеш някаква сметка, без да влизат лични данни,много хора ще подкрепят тази кауза. Също и рекламите . На мен лично не ми пречат, щом покриват разходите, предполагам, че и други хора  са на това мнение.

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #40 -: Декември 14, 2025, 17:17:53 pm »
Чакай, чакай малко... Колко обширна е темата със Змията?! :)
Толкова обширна, че може да се побере в крачолите на един панталон (къс панталон, че да не хабим плата)!
Ако не знаеш как Дева Мария е заченала и защо винаги се изобразява стъпила върху главата на Змията ръсеща бяла отрова, едва ли ще разпознаеш, че Змията всъщност е между краката на единия от двата  пола пълзящи на земята. А защо пълзят тия твари, сама си намери отговора, той пак е много, много кратък :)
Който много пише - много лъже. Наблюдавай ги списвачите и ще регистрираш как през определен период от време се самоотричат. Горко на последователите :D
Тук са родени (абе, направо са се пръкнали) абсолютно всички лъжи и измами (из - МАМА са излезнали). Дори Дева Мария не бива разпозната от Христос, тя е само едно бледо подобие...! Ама много бледо, да не се объркаш!

А, ти можеш ли по обширно и всеобхватно да приемеш вселената и света извън крачолите на панталоните и / из-мамата/ на майка ти.

На последък много богохулстваш,особено за Христос, което те вкарва пак в кръгов цикъл на змията с лъжите  и отровата и.

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #41 -: Декември 14, 2025, 17:33:31 pm »
Норис,пак ще ме хокаш,че богохулствам.
Аз съм цитирал нужното по темата за непорочното зачатие.Кратко и по същество.Не мисля да прекопираме с цитати Библията тук,но като споменаваш Змията,може да подискутираме.

Но пък имаме и нещо общо - и аз мисля,че може би е време да дадем своя принос за Форума не само с думи.

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #42 -: Декември 14, 2025, 17:55:58 pm »
Норис,пак ще ме хокаш,че богохулствам.
Аз съм цитирал нужното по темата за непорочното зачатие.Кратко и по същество.Не мисля да прекопираме с цитати Библията тук,но като споменаваш Змията,може да подискутираме.

Но пък имаме и нещо общо - и аз мисля,че може би е време да дадем своя принос за Форума не само с думи.

И какво предлагаш?!

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #43 -: Декември 14, 2025, 19:08:24 pm »
Homer, каква е разликата между порочно и не-порочно зачатие?!

И ти задавам конкретен въпрос?

Циганите порочно или " не порочно "...се размножават в България?!

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #44 -: Декември 14, 2025, 19:26:15 pm »
Мога да предложа 50 лв. ,уви ,само.Но имам желание.Малко от мен,малко от някой друг - това е начин желаещите да покажем съпричастност.

. . .

Не знам коя Библия четеш,Норис.Аз чета от   вече посочения източник - сайта на Патриаршията.

Змията изобщо не лъже:

Битие, 2.16. И заповяда Господ Бог на човека и рече: от всяко дърво в градината ще ядеш;
       2.17. а от дървото за познаване добро и зло, да не ядеш от него; защото, в който ден вкусиш от него, бездруго ще умреш.

Казва истината:

3.4 Тогава змията рече на жената: не, няма да умрете;
  5.5. но Бог знае, че в деня, в който вкусите от тях, ще ви се отворят очите, и ще бъдете като богове, знаещи добро и зло.

Ядат и не умират.Бог казва на човека,че ще умре.Излиза че Бог лъже?Ако гледаш тясно религиозно,явяват се противоречия.
Ако гледаш на библейската история "извън кутията" на тясно религиозното сектантскоподобно мислене - въпросът с противоречията е решен много логично.Според мен,де,като неспециалист.

Норис,междувременно видях че си написала нов пост.Това е много важен въпрос.

По-горе съм предложил гледната си точка,но ще я допълня.

Ако  приемем ,че Бог е съвършен,значи,Той не прави порочни дела ,нито изказвания.Да?
Заръката към хората да се плодят и множат (което по подразбиране включва действието водещо до зачатие) е благословена от Бог.
Следователно всяко човешко зачатие е непорочно бай дифолт,защото заръката идва от Бог.Изпълнението на Божия заръка не може да бъде порочно,това е логичният извод

Зачатието на Светата Дева също е непорочно защото идва директно от Бог,който е непорочен бай дифолт,нали така,Норис?

Наблягането върху непорочното зачатие на Девата по начин ,имплицитно (неявно) предполагащ,че има порочен вид зачатие е фина манипулация,внасяща ментална схизма  - това е сатанизмът,прокарван от институционализираната ерес,известна като римокатолическа църква.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27