Мерси за картинките,Вивисс.
Добре,да речем,че (пак) не съм си обяснил добре мисълта.Интересно ми е как митологията се превръща в религия със свои разклонения и как се появяват езотерични концепции и постепенно в по-ново време се получава нещо като обратно наративно инженерство и от споменатите елементи произлизат конспиративни теории,които стават нещо като нео-митология.
Християнската Богородица е частен случай на митологичната функция богородица - всеки женска фигура,която е майка/родила е богове или богини.Изида/Ассет е богородица също.Шумерската Ки също е родила деца-богове от бащата Ан/Ану и потомството им се нарича АнунаКи,демек,родените от Ан и Ки.Тиамат също е богородица,понякога представяна и като змия или дракон,както е известно на интересуващите се.Християнската Богородица е пример за нещо като вторична митология,произлязла от от религиозна концепция.
Норис,ти имаш по-тесен ,религиозен поглед,а моят е "извън кутията" (или поне се опитвам).
Друг пример е злощастният мем Луцифер (с главна буква като име или титла).Това пак е вторична религиозна митология.Думата "луцифер" на латински значи светлоносец.Някой,дето носи факла или прожектор в по-ново време,технически погледнато е вид светлоносец.Други такива думи са знаменосец,копиеносец.Богинята Диана също има ипостас като светлоносец - Диана Луцифера.Деметра също понякога е изобразявана с факла ,само че като гръцка богиня,думата за светлоносец е фосфорос.Но от женски род как трябва да е,не знам.
В наши дни има разни вариации-комбинации (картинки),които съчетават разни елементи.От религиозна гледна точка са неканонични и ако си по-ревностно релегиозна,може да ги определиш като светотатствени може би.А тези с нео-езотерично-конспиративно мислене ще видят илюминатско-рептилско-орионски символизъм.Турете си островърхите шапки от фолио,аз не ползвам такива.Използвам фолиото,да си пека в него наденици директно върху туча на печката.
Та мисълта ми е,че всеки ще вижда различно значение в една и съща картинка ,според наративната рамка,която има в ума си и това е естествено,да има такива различия във "виждането".Ето ,примерно в роклите от ромбове на танцьорките от видеото (около 0:56) ,аз виждам подобие на змийската кожа,но не знам какво са имали предвид дизайнерите.