Автор Тема: Светия Интелект  (Прочетена 12271 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Gabo

• Стопанин на XNETBG.NET
  • Много Писал
  • Публикации: 6 668
  • Бивш Black Adder
Re: Светия Интелект
« Отговор #15 -: Декември 07, 2025, 00:53:52 am »
Пиша БАВНО, щото знам, че не можете да четете бърже!!!
Форума е да споделяме какво НИЕ мислим по дадена тема. Ако искате по 3-пъти на ден да си споделяте какво сте говорили с ИИ, с кварталните бабички или с Пешо Комшията си направете Сайт, Блог, Ютуб канал, това си е  ВАШ личен избор.
#Бъдете_Здрави_и_Наздраве :D :drinks:
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен Gabo

• Стопанин на XNETBG.NET
  • Много Писал
  • Бивш Black Adder
« Отговор #16 -: Декември 07, 2025, 01:15:26 am »
И за любознателните, така и така почнах да пиша за ИИ, една моя лекция близо до темата, която изнасях преди време:

Неактивен Noris

• Пишещ
  • Публикации: 878
« Отговор #17 -: Декември 07, 2025, 04:50:07 am »
И за любознателните, така и така почнах да пиша за ИИ, една моя лекция близо до темата, която изнасях преди време:

А, как си обясняваш кибер пространството, примерно преди да се появи GPT..чата?!
Споделям моя опит и това беше 2020..точно, когато корона вируса вилнееше и пишех тук.
Винаги ми излизаше, съобщение, когато вляза във форума,че има заплаха за кредитните ми карти, но аз го игнорирах и си пишех за вируса, това което знам.Разбира се не пазарувам онлайн и нямам фейсбук и инстаграм..
Но това изречение винаги ми излизаше на първа линия....

« Последна редакция: Декември 08, 2025, 22:02:10 pm от Gabo »

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • Публикации: 500
  • SSS
« Отговор #18 -: Декември 07, 2025, 10:09:57 am »
Норис (лично мнение),изглежда ми че имаш склонност да извърташ и да задаваш отклоняващи въпроси.

Ще ти отговоря в цитата,но и аз ще ти задам въпроси.

Никой не иска тези картинки правени с ИИ.
(Говориш от името на всички.Лично си ги питала,та знаеш ли?Както стана ясно,няма да пускам ИИ-картинки.Ще ги описвам с думи.)

Искаме твоя опит в рептило-илюминатската картинка.
(Кои вие ,в множествено число?Останалите от твоя sense8?Не съм казал,че имам такъв опит.)
Къде, как се срещна с тях?

Виждал ли си рептил или илюминат на живо, а Орионската Кралица?
(Виждал съм истински рептили на живо - змии,гущери,смокове.Илюминати на живо не съм .Ще ми се да ги видя на умряло,но нямам възможност.Както казах,съществуването на Орионската Кралица е недоказано и може това да е причината никой да не я е виждал.
А ти виждала ли си Бог на живо ,Норис?Къде,как се срещна с него?)

И можеш ли реални снимки да покажеш на Богродица, (не правени от ИИ) в някой български,гръцки ,руски, украински сръбски и други разбира се, църкви и манастири в Европа, където Богродица е изрисувана със (Змия и Заек...)..

(Пак изместваш/извърташ каквото съм казал.Имам предвид Богородица,изобразявана със заек и змия.Виж картинката по-долу.)

Мадона (не певицата) е дrуг начин да се назове Богородицата.Мадона на поляна седеше,бел си заек галеше.Вот так:

https://en.wikipedia.org/wiki/Madonna_of_the_Rabbit
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #19 -: Декември 07, 2025, 10:39:32 am »
"Светите змии" от Кефалония

"В по-голямата си част змиите са образи на злото в иконите. Може да се изненадате обаче да научите, че на гръцкия остров Кефалония не само има гръцка православна церемония и местен фестивал, включващи змии, но и икона на Мария, свързана със змии и наричана „чудотворна“. Има дори по-нови версии на изображението, които включват нарисувани змии. Такива изображения се наричат ​​с типовото име Παναγία η Φιδούσα, — Panagia i Phidousa или Παναγία η Φιδιώτισσα — Panagia i Phidiotissa „Всесветата на змиите“(“The All-Holy One of the Snakes.”). Понякога се наричат ​​и Лангувардиотиса, по името на църква.

Източник:
https://russianicons.wordpress.com/2015/05/16/the-holy-snakes-of-kefalonia/
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #20 -: Декември 07, 2025, 12:14:37 pm »
Homer, поисках изображения да покажеш на Богродица със змии в някой православен манастир или църква на балканския полуостров . Може и да е от католически в Европа. Снимката, която си дал с мадоната се намира в Лувъра, и не е част от манастирите и църквите. В Библията змията е хвърлена да се влачи по земята, поради лъжите и...( Но това е друга тема и то много обширна)
Дали съм виждала Бог, не не съм то виждала, като изображение, но съм усещала огромната му сила върху себе си .
За змиите в Кефалония не знам и не съм ходила там. Но ти понеже си по близко до този остров, защо някой ден не прескочиш до там и направиш снимки със собствената си камера на църквите със змиите.И ще ги пуснеш тук.

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
  • Публикации: 194
« Отговор #21 -: Декември 07, 2025, 20:09:27 pm »
Homer, поисках изображения да покажеш на Богродица със змии в някой православен манастир или църква на балканския полуостров . Може и да е от католически в Европа. Снимката, която си дал с мадоната се намира в Лувъра, и не е част от манастирите и църквите. В Библията змията е хвърлена да се влачи по земята, поради лъжите и...( Но това е друга тема и то много обширна)
Дали съм виждала Бог, не не съм то виждала, като изображение, но съм усещала огромната му сила върху себе си .
За змиите в Кефалония не знам и не съм ходила там. Но ти понеже си по близко до този остров, защо някой ден не прескочиш до там и направиш снимки със собствената си камера на църквите със змиите.И ще ги пуснеш тук.

Ето тук има много изображения на Дева Мария със змии.

https://www.alamy.com/stock-photo/virgin-mary-and-snake.html?sortBy=relevant

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #22 -: Декември 08, 2025, 16:31:00 pm »
Мерси за картинките,Вивисс.

Добре,да речем,че (пак) не съм си обяснил добре мисълта.Интересно ми е как митологията се превръща в религия със свои разклонения и как се появяват езотерични концепции и постепенно в по-ново време се получава нещо като обратно наративно инженерство и от споменатите елементи произлизат конспиративни теории,които стават нещо като нео-митология.

Християнската Богородица е частен случай на митологичната функция богородица - всеки женска фигура,която е майка/родила е богове или богини.Изида/Ассет е богородица също.Шумерската Ки също е родила деца-богове от бащата Ан/Ану и потомството им се нарича АнунаКи,демек,родените от Ан и Ки.Тиамат също е богородица,понякога представяна и като змия или дракон,както е известно на интересуващите се.Християнската Богородица е пример за нещо като вторична митология,произлязла от от религиозна концепция.

Норис,ти имаш по-тесен ,религиозен поглед,а моят е "извън кутията" (или поне се опитвам).

Друг пример е злощастният мем Луцифер (с главна буква като име или титла).Това пак е вторична религиозна митология.Думата "луцифер" на латински значи светлоносец.Някой,дето носи факла или прожектор в по-ново време,технически погледнато е вид светлоносец.Други такива думи са знаменосец,копиеносец.Богинята Диана също има ипостас като светлоносец - Диана Луцифера.Деметра също понякога е изобразявана с факла ,само че като гръцка богиня,думата за светлоносец е фосфорос.Но от женски род как трябва да е,не знам.

В наши дни има разни вариации-комбинации (картинки),които съчетават разни елементи.От религиозна гледна точка са неканонични и ако си по-ревностно релегиозна,може да ги определиш като светотатствени може би.А тези с нео-езотерично-конспиративно мислене ще видят илюминатско-рептилско-орионски символизъм.Турете си островърхите шапки от фолио,аз не ползвам такива.Използвам фолиото,да си пека в него наденици директно върху туча на печката.

Та мисълта ми е,че всеки ще вижда различно значение в една и съща картинка ,според наративната рамка,която има в ума си и това е естествено,да има такива различия във "виждането".Ето ,примерно в роклите от ромбове на танцьорките от видеото (около 0:56) ,аз виждам подобие на змийската кожа,но не знам какво са имали предвид дизайнерите.

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #23 -: Декември 08, 2025, 17:01:14 pm »
Тези идеологии и митове не са се появили изведнъж. Те са наслагвани с хилядолетия. Всяка една история е дообрисувана от хората от следващите поколения и това което е достигнало до нас са компилации от легендите на различи народи.

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #24 -: Декември 08, 2025, 18:33:59 pm »
Казано компактно,по твоему - да.Аз бих нарекъл пози процес Меганаратив/или Сторителинг,който продължава и сега.Понеже винаги има тълкуватели,които обяснават какво са искали да кажат разказвачите на предишни истории.Думата "наратив" напоследък е омазана от политкоментатори,но аз си я харесвам още от времето на черно-бялата телевизия.Да си сравним наративите  по конкретна  тема (ти може и да нямаш ясно обособен такъв в случая,защото не е задължително).Ако искаш,кажи ми какво ти "разказва " логото на Тейлър Суифт от тази страница:

https://www.taylorswift.com/read-my-letter/

"Нищо особено/конкретно" е напълно валидна перспектива,както се казва.

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #25 -: Декември 08, 2025, 21:18:35 pm »
Всеки иска да вложи част от себе си както в името което създава, така и в логото. Тълкуванията могат да бъдат много различни спрямо това което всеки вижда от неговият си ъгъл.
Не ми харесват еднозначните тълкувания. Спомням си как преди много години в училище ни караха да разказваме по картина. И учителката искаше всички да мислят еднакво. А всъщност авторът рисувал картината може да е виждал нещата съвсем по различен начин.
Всички ние пречупваме образите които виждаме през своите вътрешни нагласи. Едни виждат едно, други виждат - друго. Чувствата, емоциите и фантазиите на хората са много различни.
По същият начин стои въпросът и с религиите и със символите достигнали до нас.
Учат ни да виждаме едно и също нещо, да мислим еднакво, вярванията ни да са еднакви. А ние хората, сме толкова различни... На някои им харесва да приемат нещата наготово, не им се мисли, не им се разсъждава, не им се търси, нямат критично мислене... По-лесни са готовите отговори дадени от други хора. Харесват им дори готови молитви, измислени от други хора. А Бог е толкова близо до всеки...

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #26 -: Декември 08, 2025, 22:00:51 pm »
"Картата не е територията" както е рекъл мистър Ко(р)жибски(*) или "Крава" не е крава,което е същото.
Територията в случая с логото е това,което е имал предвид този,който го е измислил,което няма как да знам какво е.
Моята асоцияция е карта (която може да е погрешна) на определен наратив или "лор" (Lore):

Формата на логото ми прилича на стилизиран диамант с яйцевидна форма и инициалите на певицата вътре.
Яйцевидната форма ми поражда друга асоциация с буквите Т и S :

The Serpent / Snake  - Змията и Яйцето:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_egg

(*). https://www.novavizia.com/kartata-ne-e-teritoriyata/

Не е ли (всяка представа за) Бог също наратив?

Неактивен Gabo

• Стопанин на XNETBG.NET
  • Много Писал
  • Бивш Black Adder
« Отговор #27 -: Декември 08, 2025, 22:17:23 pm »
А, как си обясняваш кибер пространството, примерно преди да се появи GPT..чата?!
Споделям моя опит и това беше 2020..точно, когато корона вируса вилнееше и пишех тук.
Винаги ми излизаше, съобщение, когато вляза във форума,че има заплаха за кредитните ми карти, но аз го игнорирах и си пишех за вируса, това което знам.Разбира се не пазарувам онлайн и нямам фейсбук и инстаграм..
Но това изречение винаги ми излизаше на първа линия....
Преди 4 г имаше Рекламен Банер, и затова са ти изкачали реклами, щото понеже защото нали, тоя форум арчи и ток и време, а струва и пари, дето видиш ли, не ги плаща GPT-то, а един човек (под голяма тайна ти казвам името му - АЗ). Но хората от другия ми форум решиха, че предпочитат да даряват някой лев, дори от пенсията си за да го има, та така и тук изчезнаха рекламите. (от които получавах невероятните 20$ на година!!!).
А да ти обяснявам какво беше КиберПространсгтвото през 83-та, когато написах първата си програма - едва ли има смисъл, няма как да ме разбереш, защото мозъците ни работят на различни нива.
както и да е. Пишете си с програми, компютри, спорете с телевизора и радиото - не ми пречите, докато спазвате добрият тон.
Но ще Ви дам и един бонус, щото нали питаш какво е било преди АИ-тата да навлязат преди 5 г.
Още 84-та година имаше една "имитация" на Разговор с компютъра, елементарна програмка, която запомня и повтаря твой въпроси, но разбъркано, казваше се "ЕЛИЗА"(оригиналната ELIZA е от 1960)
Има я пресъздадена на много места, примерно тук https://www.masswerk.at/eliza/

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #28 -: Декември 09, 2025, 08:23:43 am »
В много култури яйцето като символ на живота се асоциира със зараждането или излюпването на живота в света.
Змията носи страх на хората и страхът от нейната коварност и потайност, са ги накарали винаги да я поставят като символ в много митове и изображения.
Да, въпросното лого наистина има продълговата форма като яйце и щрихи наподобяващи диамант. Дали буквите наистина се асоциират със змията или е просто съвпадение..., е въпрос на гледна точка.

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #29 -: Декември 10, 2025, 13:28:14 pm »
Преди 4 г имаше Рекламен Банер, и затова са ти изкачали реклами, щото понеже защото нали, тоя форум арчи и ток и време, а струва и пари, дето видиш ли, не ги плаща GPT-то, а един човек (под голяма тайна ти казвам името му - АЗ). Но хората от другия ми форум решиха, че предпочитат да даряват някой лев, дори от пенсията си за да го има, та така и тук изчезнаха рекламите. (от които получавах невероятните 20$ на година!!!).
А да ти обяснявам какво беше КиберПространсгтвото през 83-та, когато написах първата си програма - едва ли има смисъл, няма как да ме разбереш, защото мозъците ни работят на различни нива.
както и да е. Пишете си с програми, компютри, спорете с телевизора и радиото - не ми пречите, докато спазвате добрият тон.
Но ще Ви дам и един бонус, щото нали питаш какво е било преди АИ-тата да навлязат преди 5 г.
Още 84-та година имаше една "имитация" на Разговор с компютъра, елементарна програмка, която запомня и повтаря твой въпроси, но разбъркано, казваше се "ЕЛИЗА"(оригиналната ELIZA е от 1960)
Има я пресъздадена на много места, примерно тук https://www.masswerk.at/eliza/

Благодаря, за отговора!
Интересуваше ме конкретно за банера през 2020-2021 ( не 83г), тоест / Заплаха, за кредитните карти, когато влизате в този форум.../, която  ми излизаше на първа линия, но  други рекламни банери, с маркетингови продукти и нещо друго не си спомням и  никога не са ми излизали, но тогава и други пишеха и могат да споделят, за останалите реклами, които помнят.
Всъщност пиша с добри намерения и нямам намерения да споря.Както сам каза, че мозъците на човеците работят на различни честоти и е трудно някой да доказва нелепо на някой друг нещо, което не е в неговата честота.
Всичко Добро ти желая!
« Последна редакция: Декември 10, 2025, 13:42:03 pm от Noris »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27