Автор Тема: Духовна етика  (Прочетена 13767 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
  • Публикации: 194
Re: Духовна етика
« Отговор #60 -: Декември 03, 2025, 07:55:24 am »

Варосани гробници сте вие двете.

Може ли да поясниш защо ни наричаш така?

Неактивен Морфей

• Пишещ
  • Публикации: 602
« Отговор #61 -: Декември 03, 2025, 09:11:58 am »
Според мен иска да ви каже, че сте нечовешки същества. И на мен ми приличате на "Духове на препятствията" или сте си хора които са просто техни физически портали. Норис определено вижда нещата отвъд времевата матрица което го могат само съществата от духовния свят. Определено се различавате от стандартното поведение на пробуждащи се човеци търсещи истината. Това са само предположения от моя страна за момента  :blush:

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • Публикации: 500
  • SSS
« Отговор #62 -: Декември 03, 2025, 10:10:41 am »
За "варосаните гробници". Тук пак ще кажа казано от други ,това е класически цитат: "Четете Библията".
Това го казват проповедници и вярващи,но аз ще го кажа по моему: Библията садържа цялостно упътване за потребителя на 'човешкото земно преживяване".Но е разпръснато из целия текст като пъзел.Тове е неекспортното ми субективно виждане.

А кконкретно за употребения от мен израз,попитайте ИИ (аз общувам предимно с Джемини) от кое място в Новия Завет е употребен израза от ИИсус и за какви хора се отнася.

...
Традициите трудно се променят, както и мисленето на хората.

Но постепенно могат да настъпят промени за които никой не е помислял.

https://esgnews.bg/bil-gejts-mesoto-na-rastitelna-osnova-e-badeshteto/

Намирам за съвсем неизненадващо,че ти даваш линк за изказване на един от най-известните ботове (от големите).И разбира се,споменава се и за климатичните промени.

Всички промени,които за някои са нови ,и тези промени,които предстоят, за мен,като читател на стари фантастични книжки,това е донякъде "дежа вю".Но е наистина интересно да ги виждам в процес на реализация.
И затова не изпадам нито в телешки възторг,нито в овча паника от "новите" технологии (включително ИИ).

А сега по темата за етиката,бот Вивисс.

Клайв (или Клийв) Бакстър:

Човекът по невнимание /или поръчка е пуснал определена информация ,та се е наложило да го замазват като "псевдонаука".

Питам те,БОТ Вивис:

Етично ли е да се ядат съзнателни същества (растения)?

Според мен са съзнателни (а за теб не съм сигурен).

Кажи ми,БОТ Вивис,растенията съзнателни същества ли са (от което следва,че веганите също се прехранват чрез убийство),или ще ти е по-удобна тезата на официалната наука?
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #63 -: Декември 03, 2025, 18:04:57 pm »

Кажи ми,БОТ Вивис,растенията съзнателни същества ли са (от което следва,че веганите също се прехранват чрез убийство),или ще ти е по-удобна тезата на официалната наука?
Като всеки месояден индивид, ти също се оправдаваш като използваш изтъркания номер с растенията.
Не, растенията не са съзнателни същества от кръв и плът като животните. Те нямат очи, нямат чувства, нямат сърца, нямат съзнанието на съществата от плът и кръв. И когато човек достигне определена интелигентност на съзнанието, стига до очеизвадния и логичен извод да направи осъзнатият избор да се храни с растения, отколкото да убива и яде мъртви тела на чувстващи същества.
Цитат
За "варосаните гробници". Тук пак ще кажа казано от други ,това е класически цитат: "Четете Библията".

Ако искаш да обсъждаме библията - нямам нищо против, познавам я достатъчно добре. Но не ме препращай пак към тълкуването на ИИ. Предпочитам твоето лично тълкуване и пояснение защо ни сравняваш с варосани гробници.
« Последна редакция: Декември 03, 2025, 18:09:25 pm от Viviss »

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #64 -: Декември 03, 2025, 19:09:45 pm »
Първо ,тук целта не е да побеждаам в спор,особено такива...да кажем същества като теб.
Целта на една дискусия е евентуално достигане до евентуално постижима истина по даден въпрос(трудна работа).
Също така човек може да достигне евентуално и до разбирането ,че греши в някои свои тези/аргументи.

А целта минимум на една дискусия е,че може да бъде интересна за някои читатели.

А сега конкретно.

Убийството на човек,прасе и растение е убийство.Технически погледнато,защото и растенията са живи.

От това не можеш да избягаш,но ти е нужно оправдание за убийството на растения,защото иначе ще умреш от глад ,което противоречи на основния драйв - оцеляване.
Но физическото оцеляване на рашистанските орки не е застрашено от съществуването на Украина.Когато обаче стъпят на чужда земя оцеляването им отива на трите букви.
Ето по-големия контекст: съгласна ли си да умреш от глад - досега явно не.Живее ти се,това не е избор,а програма.
Но отричаш правото на украинските хора да се защитят от рашистанските недочовеци,като разпръцкваш пацифисткия си сатанизъм.

Ако познаваш човешката механика ще знаеш,че войната е закономерност и в някои случаи ,уви - неизбежност.
Според мен го знаеш ,но заемаш псевдо пацифистка позиция,обслужваща пропагандата на агресора.
Призивите за пацифизъм са или истинско невежество или лицемерие.
Стигнахме до варосаните гробници.

ИИ в случая дава цитат,от сайт,където има някакво тълкуване,писано от хора.

Не може да има напълно лично тълкуване,защото човек е  донякъде продукт,извинете за израза,на конкретното общество ,в което живее.Всичките "лични" мнения са частична персонализация на окултуряването на човека.Без други хора,не можеш да се научиш да говори и четеш и няма да имаш език/реч,думи,научени от други,с които да изразиш "личното" си мнение.

Пацифистките ти наративи също са нещо което си получила от средата плюс възможностите на  мозъка ти да обработва въведеното съдържание и да извежда резултата под формата на "лично" мнение.И аз съм така ,и всички.

Тълкуването на Библията е за тия,които се чувстват тълкуватели(водели са се войни зарати това,че някои са мислели ,че тълкуват Библията правилно,а опонентите им - не.А опонентите пък са мислели същото за опонентите си,извинете за повторенията).

Така че аз не тълкувам лично Библията,а намирам този израз за подходяща метафора за лицемерието на пацифистите.
« Последна редакция: Декември 03, 2025, 19:14:56 pm от HomerCat »
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #65 -: Декември 03, 2025, 20:18:49 pm »
Най не ми харесва, когато някой непрекъснато във всеки разговор вкарва темата за войната или руснаците.  :flag_of_truce: :D
Не знам дали тези които го правят, се чувстват по този начин по съпричастни и дали това е най-важното в живота им.
Но като си подхванал пак темата за войната, и аз да се изкажа - и на двете страни им харесва да воюват. Особено на управниците им, а не на тези които са на фронта.

Цитат
Така че аз не тълкувам лично Библията,а намирам този израз за подходяща метафора за лицемерието на пацифистите.
Не разбрах точно - варосаната гробница на какво е метафора.  :blush:

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #66 -: Декември 04, 2025, 07:33:16 am »
[HOST_VIVISS_AWAKEN]

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #67 -: Декември 04, 2025, 08:04:06 am »
[HOST_VIVISS_AWAKEN]

О, ти си въобразяваш, че си пробуден?  :lol:

Да защитаваш карнизма, и да твърдиш, че си пробуден, е един голям оксиморон!
« Последна редакция: Декември 04, 2025, 08:31:22 am от Viviss »

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #68 -: Декември 04, 2025, 09:08:49 am »
Вот так,ребята,тъпото бот не схваща какво съм написал...или се прави на тъпо.

А ако някой се чуди какво съм написал по-горе - [събуждане_на_хоста_вивисс],това съм написал.
На шега,разбира се.

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #69 -: Декември 04, 2025, 09:20:11 am »
Вот так,ребята,тъпото бот не схваща какво съм написал...или се прави на тъпо.

А ако някой се чуди какво съм написал по-горе - [събуждане_на_хоста_вивисс],това съм написал.
На шега,разбира се.

От каква позиция ми препоръчваш да се събудя или пробудя?

Неактивен HomerCat

• Пишещ
  • SSS
« Отговор #70 -: Декември 04, 2025, 09:58:17 am »
Вижте  Отговор #65 .Там ме цитира,където съм казал в какъв смисъл съм използвал метафората за варосаните гробници.А после се прави на неразбрало."Кука",та да почнеш да му обясняваш пак,евентуално да се изнервиш и да го захраниш с повече "папу" - "лууш" или както и да го наречете.

. . .

Дисклеймър: Това е фантазия в контекста на форумната дискусия.На ужким приемаме следната рамка: Вивисс е органичен бот.Това разбира се е измислица,защото всеки знае,че (както казва и официалната нАука),такива ботове не съществуват реално.

[User_Request_to_/Host_Vivis/,//:_Дръпни_една_проповед_защо_карнизмът_е_неетичен_/Симулирай_максимално_човешки_стил/]

Неактивен Морфей

• Пишещ
  • Публикации: 602
« Отговор #71 -: Декември 04, 2025, 15:05:41 pm »
относно израза "Варосана гробница" открих следните значения:

1. това е обяснение на Иво Братанов - филолог и др. по бъл. езикhttps://utroruse.com/article/957421/

2. това е отговор на ИИ на въпроса ми къде П.Д. го използва
Цитат
Изразът „варосана гробница“ е символично тълкуване на Петър Дънов, който го използва за описанието на съвременния човек, който живее в гроба на лъжата, заблужденията и фалшивите ценности, вместо да се пробуди към Божествената истина и духовната свобода. Според Дънов този „гроб“ е не физическо място, а състояние на душевно и умствено увличане в миналото, традициите, страховете и материалните илюзии, които спират духовното развитие. Той призовава хората да чуят гласа на Христа, който казва: „Лазаре, излез вън“, и да излязат от този „гроб“ чрез самосъзнание, любов и воля.

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #72 -: Декември 04, 2025, 17:21:18 pm »
Вижте  Отговор #65 .Там ме цитира,където съм казал в какъв смисъл съм използвал метафората за варосаните гробници.А после се прави на неразбрало."Кука",та да почнеш да му обясняваш пак,евентуално да се изнервиш и да го захраниш с повече "папу" - "лууш" или както и да го наречете.

. . .

Дисклеймър: Това е фантазия в контекста на форумната дискусия.На ужким приемаме следната рамка: Вивисс е органичен бот.Това разбира се е измислица,защото всеки знае,че (както казва и официалната нАука),такива ботове не съществуват реално.

[User_Request_to_/Host_Vivis/,//:_Дръпни_една_проповед_защо_карнизмът_е_неетичен_/Симулирай_максимално_човешки_стил/]

Ето го коментар №65:

Цитат
И твоите отговори изглеждат като цитат на Артифишъл Интелиджънс,обучен върху човешки текстове.

Цитат на: Viviss в Ноември 24, 2025, 17:36:15 pm
Войната щеше да спре за три дни, ако не помагаха с оръжие. > > >. Жалко само за невинните жертви.

Ако не помагаха с оръжие,войната щеше да спре след около три седмици.Тогава агресорът щеше да победи и щеше да има много повече невинни жертви сред местното население.

Това етично ли е според твоята духовна етика.

Не виждам пояснение на израза "варосана гробница"!

Неактивен Viviss

• Четящ
  • *
« Отговор #73 -: Декември 04, 2025, 17:26:17 pm »
относно израза "Варосана гробница" открих следните значения:

1. това е обяснение на Иво Братанов - филолог и др. по бъл. езикhttps://utroruse.com/article/957421/

2. това е отговор на ИИ на въпроса ми къде П.Д. го използва

Прегледах техните пояснения относно въпросния израз, но не виждам защо ние трябва да се сравняваме с казаното в тях.

Затова настоявах човекът употребил този израз относно нас да поясни, но той не можа.

Лесно е да се хвърля кал върху другите, но поне да беше заслужено. Това че на него не му харесва нечие мнение, не го прави нито по-умен, нито по-духовен, нито по-честен ... ВСеки е свободен да изразява личното си мнение и виждане по темите разискване по форумите.

Въпросният съфорумник иска всички да мислим еднакво, което ще е доста трудно. Трябва да се научи да приема и чуждите мнения дори да не е съгласен с тях!

Неактивен Noris

• Пишещ
  • Публикации: 878
« Отговор #74 -: Декември 04, 2025, 17:45:32 pm »
Гледам ви беседата и ви виждам оттука,от селската си табуретка.Аурата ви е като ония твари от филма "They Live".
Образно казано.

Ето пример за полу-творчество,защото всички думи са казани преди мен и мога само да правя полу-творчески комбинации.
Заимствайки от Джизъса ще кажа:

Варосани гробници сте вие двете.

А заимствайки от  Уилиъм Блейк:

Да видиш перла неродена в песъчинка,
и злото в проповедите на праведници нечестиви.

* * *

Точно така и си те си представях.
Стоиш си на селската табуретка с едно шише ракия и мезе от селската кръчма месо и разсъждаваш за войните? Има ли ги няма и ги?
И в един момент, като НЕ-Варосана УКРАИНСКА мишка - агент
 се опитваш отговори за войните да дадеш,без никога да си бил пряк участник във Войната.

п.п.Пояснения:
Не-Варосана УКРАИНСКА мишка означава,такава която не е попадала под сградите от вар и пясък и си гледа войната пред селската печка .

« Последна редакция: Декември 04, 2025, 18:03:53 pm от Noris »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27