Автор Тема: Фриц Спрингмайер & Сиско Уилър  (Прочетена 640 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HomerCat

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 174
Фриц Спрингмайер & Сиско Уилър
« -: Ноември 01, 2019, 20:16:46 pm »
Досега не съм попадал на пълен превод на двете им книги или поне на едната,а понеже там има неща,които са ми интересни,дощя ми се това да се промени.Затова реших да последвам един слоган още от времето на социализма - "Направи си сам",като в случая е "Преведи си сам".
Разбира се,в конкретния случай вариантът е "Редактирай си сам" (след автоматичния превод).

Няколко дена се занимавах с автоматичния превод и съпътстващи го забивки на превеждащата функция на браузъра.Като малък трейлър на резултата досега,представям тази картинка.Просто един скрийншот,но аз си знам колко изнервяне има зад него.
Но без прекомерен оптимизъм.Аз ще си редактирам сам тези части,които ми трябват за други теми, а за читателя остава да се задоволи с автоматичния превод,който не е перфектен,но за сметка на това е дълъг като текст.Който вече е запознат с темата,та да не се чуди за какво става въпрос при някои граматически неправилности,може би ще намери текста за достатъчно задоволителен.

Имам нужда от почивка,преди да го направя на пдф,но понеже обмислям една тема - "Множествен ум",ще цитирам  малко от "Deeper Insights...",където е споменат един изследовател,от който също си преведох материали.

Из Глава 7: Науката за структурирането:

"Най-добрите изследователи на мозъка (поне много от тях) са разбрали, че мозъкът е съставен от много независими части, които понякога работят една срещу друга. За нормалния човек някои от тези части могат да се нарекат его състояния, а някои малки процеси се наричат ​​от Мински „агенти“ на ума. За множествената личност те се наричат ​​алтери, разцепления и фрагменти.Нормалната личност има общество от агенти и его състояния, които са същества или части от ума, които се комбинират, за да създадат целия мислещ ум. Множествената личност няма общество, а по-скоро система от части. Независимо дали един човек има общество от агенти или система от алтери, всеки изживява своя ум като комбинация от процеси, противоречащи мотиви и вътрешни напрежения."

"Пример за един от най-добрите експерти, който осъзнава как умът естествено се състои от части, е Марвин Мински, съосновател на лабораторията за изкуствен интелект в MIT, автор на „Обществото на ума“ и който е бил съветник на НАСА и L- 5 Society.Изследванията на Мински са финансирани от правителството (Службата на Агенцията за напреднали проучвания). И той, и други изследователи в неговата област получиха своите договори от Службата за военноморски изследвания."

"Обществото на ума" и още една книга на Мински -  "The Emotion Machine" ,намерих на руски и английски.
Частичен опознавателен фрагмент е онлайн и може да се преведе от руски.Има схеми със стрелки,каквито обичам.
Това са две картинки -  от книгата на Спрингмайер и Сиско и от руското издание на "Обществото на ума".
Вдясно горе пише "Карательное обучение" - обучение чрез наказание,а отдолу - "обучение чрез привързаност".
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен HomerCat

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 174
Re: Фриц Спрингмайер & Сиско Уилър
« Отговор #1 -: Ноември 03, 2019, 22:10:25 pm »
Това е само нещо като представяне на изходния материал, „заготовка“,от която да си подбирам части за редактиране,а евентуално (което не обещавам) да бъдат събрани в компактен вариант.Целият текст не ми е по възможностите.Оказа се,че някои абзаци се  повтарят по 2-3 пъти,а на няколко места има непреведени части.Някои изрази може да са странни заради автоматичния превод на разговорни изрази и идиоми от американски английски.За мен са интересни нещата относно психологическите механизми и връзката ум-тяло,в което има потенциал за самоопознаване,което ако е честно(което не е лесно),може да доведе до облекчаване на някои проблеми в определени междуличностни отношения,поради това,че човек би могъл да подобри своето отношение към самия себе си.Мога само да се опитам да посоча положителния потенциал в тези страници,в които някои неща могат да бъдат потискащи и разстройващи за някои читатели,но това според мен би показало,че сте хора,а не ботове или психопати.

Линк:

https://dox.abv.bg/download?id=def75bbd31

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27