Автор Тема: Историята на Енихан баба (Yeni Khan Baba)  (Прочетена 7218 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен M.Yankov

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 5
Привет!
Повод да се зароди интерес към тазли личност беше разговор с едни мъже от родопите, които по служба са няколко месеца в нашия град.

Селото им било много близо до вр. Момчил (вр. Енихан и вр. Свобода едно и също) Свято място от времето на траките.
Както е известно Ахмед Доган издигна там теке (мавзолей) на Енихан баба. И това е трън в окото, но не това искам да коментирам.

Общо приетата история е, че Енихан баба, заедно с двамата си братя (подчинени) е покорителя на родопите.
 
Според версията, отразена в романа на Антон Дончев „Време разделно“, той е османски военен началник, отговорен за насилствената ислямизация в Родопите през 17 век и унищожаването на християнските храмове.

Николай Хайтов представя местната история в която Eнихан през 1371-1373 започва завладяването на Родопите и унищожаването на християнски храмове и манастири.

Според друга легендарна версия Енихан, Саръ и третия им брат изклали 100 000 българи, а други 100 000 потурчили, затова тримата били обезглавени ритуално на върха на планината от Момчил войвода и защитаващите я българи. Главите им са търкулнати към дерето. Труповете станали, затичали се след главите си и ги взели подмишница. После избягали и спряли на местата, където били погребани.

Cпоред други източници Енихан баба предвождал две турски армии заедно с подчинения си Саръ баба (брат?) и през 1371-1373 г. те нахлуват откъм Жълтуша Ардинско и от връх Момчил до връх Преспа се завързват тежки боеве. Предводители на българите защитаващи планината били Стоян войвода, Чило войвода и Вълчо войвода
Турците посекли жени, деца и старци, разрушавли църкви и сринали цялото село Иноглово, но един от жителите му - Ангел, се преоблякъл като турчин, влязъл в шатрата на Енихан баба и го заклал с овчарския си каракулак в лагера му недалеч от вр. Преспа. Турците погребват предводителя си на вр. Момчил. Храбрия Ангел бил догонен от турците и го съсекли на Ангелова каба (в подножието на връх Момчил)

Други легенди твърдят, че бил историческа личност от Х век разпространил още тогава исляма в Родопите или го отъждествяват с митичния Саръ Салтък.

Най - екзтичната история, че това  всъщност е Момчил войвода.

Битката за родопите продължава 40 години.

Връщам се на мъжете с които разговарях.
Те казаха, че месните (и българи и турци) уважавали и почитали Енихан баба, като "защитника на родопите"!!!
Че дори бил ислямски проповедник, светец и лечител!


До колкото ми е известно няма сигурни исторически данни за него. Възможно ли е народната памет да е запазила и да знае нещо което историята не знае?

Историческата парадигма или народната памет ни доближава повече до събитията случили се в миналото?

Неактивен ilianvs

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 117
Re: Историята на Енихан баба (Yeni Khan Baba)
« Отговор #1 -: Юли 24, 2014, 13:50:29 pm »
Ами, като нищо може ако е бил човек, чиято репутация е умишлено порутена поради знанието на някои неща и правенето на други, които не се харесват на някои. Но все пак ако няма абсолютно никаква друга информация освен официалната, всякакви коментари биха били само предположения.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27