Автор Тема: "Проглеждане или как се отървах от очилата за 7 дни"  (Прочетена 4808 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ilianvs

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 119
http://www.spiralata.net/booklist.php?fieldFrom0=20&LangID=0&Letter=%C2
Връзка за изтегляне на книгата:
Проглеждане или как се отървах от очилата за 7 дни - ВАДИМ ВОЛЯ
По средата на втората колона може да се отвори книгата.

   
Цитат
1. Проблясък

Задължително начално упражнение. Служи за настройване в режима на остро зрение и задържането му до 2-3 секунди. След постигането на този резултат можете да преминете към следващите упражнения. На открито през деня, избираме някаква табела, отдалечаваме се от нея на разстояние, от което не можем да я четем свободно, т.е. надписът да е замъглен но след всяко мигване да можем да го виждаме относително ясно. Започваме да мигаме и се съсредоточаваме върху проблясъка, който се появява след всяко мигване. В момента на проблясъка се стараем да прочетем написаното. Щом проблясъка изчезне, мигаме пак и се опитваме да прочетем написаното. Упражнението се прави около час.

    2. Стрелба по цел

Предполага по- дълъг проблясък в режим на остро зрение, което позволява погледа да се прехвърли от един обект на друг, без нито единия нито другия да излизат от фокус. С честота около една цел в секунда набелязваме с поглед различни обекти, които се намират на различни разстояния.  Всеки обект трябва да е фокусиран, така че мигаме за да уловим проблясъка. С увеличаването на проблясъка може да мигаме по-рядко, тоест вече не срещу всяка цел, а по веднъж на две или на три.

    3. Човекът паяк

Избираме за обект някой голям храст или дърво и след като посредством мигането влезем в режим остро зрение, започваме мислено да омотаваме обекта с несъществуващи нишки паяжина, като при всяко завъртане на нишката фокусираме погледа си в точката на съприкосновението й с обекта.

    4. Почивка

Затваряте очи и поставяте ръцете си върху тях  (палминг). Взираме се в тъмнината и се стремим да не обръщаме внимание на появяващите се хаотични зрителни образи. Прави се често, след всяко друго упражнение.

    5. Махалото

Помага за съдаване на навика за подвижен поглед. Най- добре е да ползваме за обект достатъчно голям надпис. Мигаме, влизаме в режим остро зрение, фокусираме очи върху надписа и почваме да местим поглед по реда и обратно, все едно е махало, като се стараем да задържим обекта фокусиран. Когато картината се земъгли мигаме пак и т.н.

    6. Китайско човече

Избираме подобен обект. Мигаме, влизаме в режим остро зрение, фокусираме очи върху надписа и почваме да клатим главата наляво и надясно и се стремим да задържим обекта във фокус възможно най- дълго. При замъгляване на фокуса пак мигаме и продължаваме упражнението.

    7. Осморка

Комбинация от упражнения 5 и 6. Избираме подобен обект. Мигаме, влизаме в режим остро зрение и като движим поглед по траекторията на полегнала осмица, се стараем да фокусираме погледа си възможно по- дълго. Накланяме глава надясно, очите също гледат надясно. Глава наляво- очи наляво също.

    8. Четкане

Избираме подобен обект. Мигаме, влизаме в режим остро зрение, фокусираме очи върху надписа и почваме да оглеждаме подробностите му като въртим очите в кръг, все едно ги четкаме или лъскаме. С помоща на тези движения се стараем да запазим обекта във фокус възможно най- дълго. После пак мигаме и продължаваме упражнението.

    9. Лъч светлина

Затваряме очи, без да стискаме клепачи и известно време (около минута) подлагаме лицето си на слинчева светлина. По 5-6 пъти на ден.

При всички упражнения трябва да сте отпуснати и спокойни. В никакъв случай не си напрягайте очите.

Това общо взето са упражненията за които се говори в книгата, но препоръчвам да се прочете цялата (доста е кратка).
Прочетох я днес и доста се заинтересувах. Мисля да започна тези упражнения близките дни. След седмица или две ще пиша за резултати.
« Последна редакция: Ноември 30, 2013, 20:51:24 pm от Black Adder »

Неактивен ilianvs

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 119
Извинявам се за огромното закъснение.
Положителен резултат от тези упражнения определено има, тази година не съм слагал очила. На естествена светлина виждам всякакви детайли, но не и на изкуствена. Вероятно главната причина е, че така и не успях да изпълня програмата за цяла седмица без прекъсване и за необходимото време на ден. Все пак препоръчвам тези упражнения на всеки, който има желание да се отърве от очилата.   :)

П.С. Правете упражненията малко или много дори и да сте получили желания ефект.

ЕДИТ: Разглеждайки темата 'Зрение' в същия раздел видях, че книгата е била споменавана и преди. Темата не е направена с цел да се краде мнението на някой друг.
« Последна редакция: Март 09, 2014, 13:58:03 pm от ilianvs »

Неактивен Atlantis

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Виждала съм я тази книга, но така и не си я взех тогава.
Аз съм с 5 диоптъра  ::) и не знам дали ще помогне при толкова силно късогледство, но поне ще пробвам.

Наскоро ми подариха едни очила, изобретени ако не се лъжа отново от руски учен. Не можах да намеря снимка в интернет, но мога да ги опиша - имат нормална рамка, но вместо стъкла са сложени пластмасови кръгчета с много дупки по тях. Не вярвах, че ще се получи нещо, но като погледнах през тях виждах всичко почити перфектно... неща, които без очила са ми мътни и размазани ми бяха съвсем видими  :flag_of_truce:

Неактивен ilianvs

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 119
Мисля, че това е защото зеницата ти се концентрира през малките дупки. Ако пробваш да гледаш примерно през дупката на сламка, ще установиш, че виждаш много по-добре.
Иначе за книгата, пробвай! На мен лично ми помогна, надявам се да помогне и на теб.  ;)

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
51 Отговора
23270 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
Water "Crop" Circles

Започната от H. НЛО

4 Отговора
5121 Прегледи
Последна публикация Юли 06, 2011, 12:41:54 pm
от Hacko
1 Отговора
3599 Прегледи
Последна публикация Октомври 25, 2008, 23:31:38 pm
от Peacekeeper
7 Отговора
5017 Прегледи
Последна публикация Юли 10, 2009, 02:21:19 am
от Peacekeeper
0 Отговора
2172 Прегледи
Последна публикация Февруари 05, 2010, 12:42:15 pm
от Astronomer

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27