Автор Тема: Швейцария, държавата на референдумите  (Прочетена 3537 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NEO_1

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 4
Във форума са обсъждани, кои ли не държави. Единствено не сме обсъждали Швейцария. Задавам си шекспирови въпроси - Защо само в Швейцария е пряка демокрация, а в останалия свят е пряка демокрация? Защо само там политиците нямат мнение, а хората? Защо в нашия уж демократичен свят, решенията се взимат от политиците, а не от нас? Те решават всичко и говорят от наше име, без да са ни питали за нищо. Вкарват ни в ЕС, без да са ни питали. Вкарват ни в НАТО, без да са ни питали. Гласуваха си милиони партийни субсидии, пак без да ни питат......и т.нт.   и т.нт. В скоро време очаквам да узаконят гей браковете от наше име, пак без да ни попитат. А тези български безумия, не могат да се случат в Швейцария. Факт. Това е държавата на референдумите. Там решават хората, а не политиците. Та се питам, защо никоя уж демократична държава, не е като Швейцария. Мисля си, че са ни разделили на два ''експеримента'' или ''лагера''. Единия е пряка демокрация, а другия е представителна демокрация. Каква е конспирацията според Вас?
Оракулът: Какво искат хората с власт? Още повече власт.

Неактивен NEO_1

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 4
Re: Швейцария, държавата на референдумите
« Отговор #1 -: Юни 04, 2013, 22:38:38 pm »
Само за справка искам да кажа, че там политиците не се движат като наркобосове, в черни бронирани лимузини и с охрана, а ходят или пеша или с градския транспорт на работа. В това число и федералният премиер. Само си спомнете, как се движеха б.б. и ц.ц. С по няколко брони+охрана. И за всичко плащахме ние......най-бедните, най-нещастните....най-бързо топящата се нация.....
Оракулът: Какво искат хората с власт? Още повече власт.

Неактивен Kat

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 48
Re: Швейцария, държавата на референдумите
« Отговор #2 -: Август 10, 2013, 23:33:10 pm »
В днешно време директната демокрация се счита само за теория, но да, в Швейария имат нещо от този сорт.Не трябва да забравяш, че говорим за федерация, а не парламентарна република, тоест този похват не би имал същите последици, ако го приложим у нас. Референдумът и плебисцитът са МНОГО опасни, защото дават най-силната и неоспорима легитимност. По този начин на власт се качват Наполеон и Генерал де Гол във Франция. Според мен, ако в България имаше референдуми за какво ли не, направо не ми се мисли, тъй-като общественото мнение се контролира много лесно.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27