Автор Тема: Църквите Лалибела в Етиопия.  (Прочетена 2795 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен liuba4e

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 38
Църквите Лалибела в Етиопия.
« -: Ноември 30, 2012, 11:47:11 am »
Вчера по Хистори гледах един документален филм. Една от коментираните теми бяха църквите в град Лалибела. Не знам дали има такава тема, но ако има, не съм я намерила.

Лалибела е малък град в Северна Етиопия и е второто свещено място в страната след Аксум. Разположен е в днешната провинция Уоло на надморска височина от почти 2800 метра. Тук, в периода 12-13 век благочестиви християни започват сечене на червената вулканична скала, за да създадат 13 църкви. Днес скалните манастири са определяни като едно от чудесата на християнския свят и са превърнали Лалибела в голям религиозен център и прочуто място за поклонничество.

Легендата за създаването на този комплекс разказва, че когато царицата на Етиопия раждала, около главата на бебето се завъртял рояк пчели. Тя изтълкувала това като знамение, че то ще стане владетел, въпреки че бил по-малкият брат на престолонаследника. Царицата кръстила детето си Лалибела, което означавало „И пчелите признават неговото величие“. По-големият брат не останал доволен от това и го изпратил в изгнание, за да избегне предсказанието. Скитайки се по света така той достигнал земите на Йерусалим, където получил видение да построи "Новия Йерусалим" в малкото градче Роха. През периода на неговото управление (1220−1225 г.), той успял да изпълни мисията си и да издигне 11 уникални, изваяни в скалите църкви, някои от които напълно свободно стоящи. Дали това е причината или нещо друго – не се знае, но църквите са факт, а градът е кръстен на цар Лалибела,  най-великият крал от династията на Загуе.   

Уникалността на този религиозен комплекс е, че някои от храмовете са вкопани в самия скален масив, докато други, известни като "монолитните църкви" са напълно отделени от планинските склонове. Те издълбавали окоп в квадратна форма, дълбок 10-15 метра, в който от отделилата се грамадна монолитна скална маса скулпторите и строителите изсичали храм, като започвали с вътрешността -  колони, барелефи, скулптори и в последствие оформяли и прозорците в различни форми. Църквите били скрити, защото всяка от тях се намирала в яма и от ниското не се виждала. По между им били прокарани подземни тунели. Друг интересен факт е, че устройството на всяка светиня е различно. Техниката, която е използвана наподобява тази в Аксум и в каменния град Петра.  Архитектурния стил е смесен и до ден днешен не може да се каже кой е построил тези необикновени здания. Според летописите царят е повикал петстотин строители и художници от Йерусалим, но някои учени оспорват тези сведения, тъй като в барелефите се откриват коптски елементи. Други пък смятат, че църквите са дело на местни майстори. Според някои археолози съществуват постройки, които са били построени още през VІІ – ІХ век и може би са имали защитни функции. Други пък, най-вероятно са създадени или достроени след смъртта на крал Лалибела. 

Каменните светилища са обособени в няколко групи. Най-забележителната постройка е храма Бет Медане Алем (”Храмът на Спасителя”) - най-голямата скална църква в света. Дължината на едната й страна е повече от тридесет метра, а фасадата й достига височина 11.5 м и има внушителна колонада. В нея се съхранява кръст от чисто злато с тегло 7 килограма и на възраст 800 години, който според легендата принадлежал на Лалибела. Предполага се, че тази църква е реплика на Света Дева Мария Ционска в Аксум, която отдавна е разрушена и заместена от нова конструкция. Най-старата обител според учените е Бет Мариам (църквата на Дева Мария), в чиято среда се издига колона, която според легендата била докосната от Христос и по нея се появили надписи за минали и бъдещи събития, за началото и края на света. Крал Лалибела наредил да обвият колоната с плат, за да не могат простосмъртните да видят написаното. Колоната и до ден днешен е скрита от погледа на всички и какво е написано на нея остава тайна. Монасите твърдят, че разкриването на надписа носи смъртна опасност.

Съвсем самостоятелно и леко по-встрани се намира храма на Св Георги. Това е най-добре запазената църква и има формата на правилен кръст. Тя е издигната в дълбок 12 метра ров. В нея се намира стеноспис със Св. Георги, убиващ змея, както и барелефи с кръстове и светци.

Каменните църкви в Лалибела си остават скритото архитектурно чудо на Етиопия и се посещават от много туристи целогодишно.  Въздействието на храмовия комплекс е невероятно и може би това се дължи на факта, че църквите са действащи и до днес. Спускайки се под земята ви обгръща мирис на тамян и древност, отвсякъде се чува хорово пеене, като че наистина Божият дух се носи над това място.
http://www.hobyto.com/data/image/Obektiv/Lybopitno/2010/pametnici/Lalibela_St_-George-Church1.jpg
http://www.hobyto.com/data/image/Turizam/Sviat/Africa/Etiopia/Lalibela/Lalibela%2024.jpg

Въпросът, който зададоха във филма беше - Защо са построени и от кого? Според легендата в една от църквите се е съхранявал свещеният Кивот, където той бил положен на скала с неговите размери. Години по - късно Кивотът бил пренесен на 320 км от Лалибела в град  Аксум - религиозният център на Етиопия. Според етиопското предание там се съхранява свещеният кивот в църквата Бет Мариам (Света Мария)от Цион и до днес. Влизането е строго забранено.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27