Автор Тема: Информационен облак - що за животно е това?  (Прочетена 11487 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Пурку

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 318
 • Ти 'ше си лягаш ли?
Някой от вас сблъсквал ли се е с това понятие - информационен облак? Това е един що-годе нов термин от областта на компютърните и мрежовите IT (ай-ти) специалисти. Освен словосъчетанието информационен облак, се използва и друг високопарлив термин - облачен компютинг, който трябва да респектира незапознатите и неразбиращи понятието, че това е нещо модерно, нещо което е "хай-тек", но и двете описват една и съща система:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B2_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%BA
С няколко изречения: Облачния компютинг е информационна система предлагаща споделени хардуерни ресурси, софтуер и данни, като потребителите на тази информационна система могат да се свързват с нея, чрез всякакви жични и безжични устройства. идеята е в това, че във всяка една точка от планетата, потребителя, ще може да се възползва от предоставените услуги. Т.е. няма да бъде ограничен от хардуерните характеристики, софтуерните приложения и личните данни на собственото си устройство, а ще се възползва от по-голям набор от ресурси, приложения и данни на информационния облак, след като се свърже с него. Т.е. предоставя се пълна мобилност и независимост на потребителя - всичко, което е нужно ще се съхранява НЕ в неговото устройство, а в информационния облак.
Аз няма да се спирам на техническите параметри на тази "обещаваща" хай-тек технология, какво обхваща, какво не обхваща. За финансовите и икономическите последици от налагането й, и т.н. Аз ще се спра на онази част на облачния компютинг, която би могла да ощети обикновения, краен потребител. Поради това, че технологията още не е наложена и потребителите не я използват, описването на бъдещи негативни последици от нейното налагане и използване е известно под понятието - Конспиративна теория - което пък от своя страна напълно се "връзва" с концепцията на форума. :)

За тези които за първи път се сблъскват с понятието, все още е доста непонятно, какъв е смисъла на това нещо и какво всъщност представлява?
Затова ще дам един пример с който се показват част от функциите на тази информационна система, наречена - облачен компютинг:
Потребителите на услугата могат да се разделят на корпоративни-бизнес-правителствени клиенти и на обикновени-самостоятелни-крайни клиенти.
Както казах по-горе потребителите на услугата, могат да се свързват с облака, чрез най-различни устройства. Това са настолен компютър, лаптоп, таблет, смартфон и т.н. Конспиративния елемент, който засяга обикновения клиент е частта със съхраняването на личните му данни в информационния облак.
Цялата лична информация на потребителя - снимки, текстови файлове, работни документи, банкови сметки, бележки за напомняния и т.н. ще се намират в паметта на информационния облак. Т.е. ако досега потребителите имат хард-дискове или чипове с памет в устройствата си и там съхраняват информацията си, при налагането на облачния компютинг, цялата тази информация на всичките потребители в цял свят, ще бъде обхваната в една обща мрежа. Големината на мрежата на този информационен облак ще е съизмерима със самото понятие - Интернет. Но за разлика от това, че Интернет е публична мрежа, информационният облак ще бъде изграден от частна, непублична мрежа. Като се имат предвид огромните средства за изграждането и поддръжката на такава информационна система, става ясно, че заинтересованите компании, ще се броят на пръстите на едната ръка - Майкрософт, Гугъл и АйБиЕм примерно. Но без значение кои ще бъдат наложилите се фаворити, става ясно от пръв поглед, че този пазарен сегмент ще е монополизиран от няколко транснационални корпорации, които ще държат в "ръцете" си личните данни на всички хора и ще решават спрямо политиката на собствената си корпорация, как ще стопанисват тези данни. При една злоупотреба с личните данни, правомощията  на регулаторните органи в отделната държава, ще се свеждат до обявяването в публичното пространство, че не одобряват политиката на дадената корпорация и толкоз. Нещо като при ГСМ операторите в България. Комисията за регулиране на съобщенията не одобрява "лошите практики", които използват ГСМ операторите и се надява, че те ще се откажат от тези практики.
Целта на темата не е да насажда страх, а да покаже при определени обстоятелства как свободното виртуално пространство наречено Интернет, може да се превърне в една частна, корпоративна мрежа, наречена - облачен компютинг.

Няколко цитата:
От миналото лято насам, г-н Гейтс (Бил) работи за трансформирането на неговата компания посредством системи като наскоро оповестения проект Hailstorm, който има за цел голямата част от личната информация на компютърните потребители — от календара им за деня до банковите им данни — да бъде мигрирана от настолния им компютър до мрежовия облак, до който потребителят може да има достъп през всякакви устройства и от всякакви местонахождения.


Облакът вече е част от ежедневието ни - http://technews.bg/info.php?id=21994
Какво представлява човешката еволюция? - Пътят от примитивното през сложното към простото.

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 838
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #1 -: Октомври 19, 2012, 14:54:55 pm »
"Матрицата" в зародиш.

http://www.snotr.com/video/10068/Google_Data_Center

Неактивен gm67

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 91
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #2 -: Октомври 19, 2012, 19:38:47 pm »
Пурко,бъдещето според мен върви неотколонно към зараждането на едно свръх-съзнание,обхващащо цялото човечество.
Интернет е изключително значимо изобретение,което радикално ще промени цивилизацията.Просто това става постепенно,и не можем адекватно да го оценим,нужни са да минат поне 50-60 г.
С течение на времето сегашните компютри ще се превърнат просто в терминали (интерфейс) за връзка,като следващия етап ще е тяхното заместване с устройства,директно свързващи човешките мозъци.Така всеки от нас ще се превърне в  нещо като "неврон",елемент на нещо много по-голямо.Това ще е огромна взаимосвързана система от всички човешки мозъци,която ще придобие качествата на самостоятелен разум,с неизчислими сега възможностти и характеристики.
Не казвам,че всичко това ми харесва,просто това е моята визия за бъдещето,екстраполирайки сегашните тенденции. 8)

Неактивен Пурку

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 318
 • Ти 'ше си лягаш ли?
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #3 -: Октомври 19, 2012, 21:07:47 pm »
Колкото повече се "раздуха" бъдещата технология, толкова повече хора ще могат да направят информиран избор. Аз просто направих една констатация от моята гледна точка. И при едно бъдещо налагане на платформата, информирания човек ще извлече "плюсовете" на новата система, вместо да бъде поробен от нейните "минуси". А въпроса дали облачния компютинг е неизбежен, ето виждането на Столман :):

Това е някаква глупост. Даже по-зле от глупост: това е една раздута маркетингова кампания. Някой твърди, че е неизбежно — но всеки път когато чуете да се говори така, значи вероятно някой си го е поставил за бизнес цел да го направи неизбежно.
—Ричард Столман, Фондация за свободен софтуер


Относно визията ти за бъдещето, такова разминаване имаме в гледните точки, че то се получава като черния и белия цвят. :)
Какво представлява човешката еволюция? - Пътят от примитивното през сложното към простото.

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 816
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #4 -: Октомври 19, 2012, 21:14:16 pm »
Не знам, но почнаха да го използват много често в ИТ новините.

Неактивен Пурку

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 318
 • Ти 'ше си лягаш ли?
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #5 -: Октомври 19, 2012, 21:19:43 pm »
Ashaman, как иначе да направят новата технология неизбежна? Нали трябва "здрава" агитация в медийното пространство. Няма как да наложиш нещо на хората, без да им разясниш, че то е неизбежно. :)

Ако следиш по-внимателно ще забележиш следното: първата стъпка от налагането на облака ще бъде в големите корпорации, след това в правителствата и изобщо в държавния апарат на всяка една държава. Лесно се подкупват политици, които след това да осъществят "обществена поръчка" с държавни пари за налагането на новата платформа. След това ще се стимулират и всякакви по-малки организации и фирмички и накрая или паралелно с тях ще започне стимулирането и на крайните потребители.
Налагането на този "облак" в българската държавна администрация ще е обвързано най-вероятно с електронното правителствто, ГЕРБерите доста усърдно го придвижват напред.
« Последна редакция: Октомври 19, 2012, 21:33:08 pm от Пурку »
Какво представлява човешката еволюция? - Пътят от примитивното през сложното към простото.

Неактивен kalan

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 890
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #6 -: Октомври 19, 2012, 21:29:30 pm »
следващия етап ще е тяхното заместване с устройства,директно свързващи човешките мозъци.Така всеки от нас ще се превърне в  нещо като "неврон",елемент на нещо много по-голямо.
То може и да напряват такова нещо, но пък кой ще иска някой или всеки да му бърника в мозъка. Той си е мой пък. :( В никви контакти нема да го пъхам. :D

Неактивен Пурку

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 318
 • Ти 'ше си лягаш ли?
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #7 -: Октомври 19, 2012, 21:47:34 pm »
То може и да напряват такова нещо, но пък кой ще иска някой или всеки да му бърника в мозъка. Той си е мой пък. :( В никви контакти нема да го пъхам. :D

Налагането на всяко едно зло върху хората е чрез принципа на ДОБРОВОЛНАТА ПРИНУДА. Всяко едно планувано с "задни" мисли нововъведение се обвързва със запазването способността на индивида да пребивава в обществото. Т.е. ако не възприемеш нововедението, ще ти е трудно да продължиш да оцеляваш в обществото. Нещо като мобилните телефони (гсм-ите). Никой не принуждава хората насила да се облъчват от GSM апаратите и GSM антените. Но как ще оцеляваме в сегашното общество, ако нямаме гсм в джоба. :) Единствения начин да се откажеш от облъчването е да напуснеш обществото.
Какво представлява човешката еволюция? - Пътят от примитивното през сложното към простото.

Неактивен GaBOSS

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 165
 • Простак
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #8 -: Октомври 19, 2012, 21:50:28 pm »
Интересно, куп некомпетентни мнения, дето си мислят, че става пак дума за Кемтрейли.
В т.нар. облак в и момента живеете и го ползвате.
Облачна услуга използва и телефона ви, дори да не е последната версия на iPhone и Samsung Galaxy.
Ежеминутно ползвате облачните услуги предоставени от Google, Facebook и какво ли още не.
Частен случай е и този форум, в който си съхранявате мнения и лични съобщения.
Това, че се мислите за независими само показва колко сте зависими. Хеле па Ashaman, дето убедено вярва, че господ е измислил компютъра, само за да може той (Ashaman) да ни сподели своите мъдрости във всяка тема, като почнеш от Библията и стигнеш до Компютрите.

Неактивен gm67

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 91
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #9 -: Октомври 19, 2012, 22:05:10 pm »
Пурко,каква е твоята визия?
Аз не казвам,че всичко това ми харесва,но бъдещето не винаги е такова,каквото желаем.Ето,тези "облачни технологии" са първата стъпка към създаване на глобална база данни,за всичко и всички.Толкова много информация,заедно с експоненциално нарастващата компютърна производителност неминуемо ще доведе до качествен скок и появата на "глобален" разум.
Неговите зачатъци са вече налице-та какво е т.н. "обществено мнение"?Това са мненията и решенията на големи човешки маси по някакъв въпрос.Ето ти зародиш на "разум" :)

Калан,той и пра-дядо ти едва ли е искал да стои от 8 до 5 затворен в някой офис всеки ден,или да е доживотен роб на банките.
Ама повечето от нас го правят по една или друга причина.Такива са времената 8)

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 816
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #10 -: Октомври 19, 2012, 22:42:36 pm »
Има логика, по всички канали тече идеята на трансхюманизма и човеци-киборги. Наскоро срещнах и мнението, че Антихриста, ще е получовек-полумашина. Тоя трейлът гледали ли сте го:)
Със субс

Неактивен Пурку

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 318
 • Ти 'ше си лягаш ли?
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #11 -: Октомври 19, 2012, 23:43:58 pm »
Ще се разводни темата, но какво от това. :)
Каква е моята визия? Как да я формулирам... ...аз не виждам смисъл от кабели и безжични радио-връзки, при положение че може да се използва телепатията за комуникация.
Технологията каквато и да е тя, колкото и да я усложняваш, дори да я комплицираш до ниво разум, тя страда от един съществен недостатък - не може да проявява и изпитва чувства/емоции. От гледна точка на човешкото съзнание, дори усъвършенствана до ниво - разум, технологията винаги ще е мъртва, неодушевена. Този технологичен разум ще се изчерпва единствено с последователност от алгоритми и правила при избор и вземане на решенията.
Екстраполирайки сегашните тенденции, това което казваш е точно така. И това най-вероятно предстои. Но след апогея на технологичния разум, ще се прояви истинския потенциал на човешкото съзнание.
Това за което ти говориш (пишеш) е да се технологизира човешкото съзнание. Т.е. да редуцираш безграничния потенциал на съзнанието на човек, до ограничените възможности които му предлага технологията. Един вид някаква симбиоза между човешко съзнание и цифрова информационна система.
Еми нали това всъщност е скритата истина - да се обуздае човешкото съзнание, за да не прояви потенциала си. НСР-то е част от плана. Масовите религии също са част от плана - все отдалечат човека от истинската му същност, от потенциала който притежава. Представи си, че на вилата си, си насадил овощни дръвчета. Но покрай овощните дръвчета започват да никнат тополи. Обаче тия тополи не можеш да ги изкорениш, не можеш да ги убиеш - те са безсмъртни - все си никнат. Единственото което ти остава е всяка година да ги кастриш, за да не проявят потенциала си и да не ти засенчат овошките. Човешкият потенциал се "кастри" от доста дълго време, за да не се развие и прояви.

 
Изобщо всяка една тема свързана с политика, религия, икономика, дори и IT технологии :) ако почнем да ги разплитаме винаги водят до едно и също място в крайна сметка. :)

Какво представлява човешката еволюция? - Пътят от примитивното през сложното към простото.

Неактивен gm67

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 91
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #12 -: Октомври 20, 2012, 12:36:13 pm »
Да,бъдещето е многовариантно,и по кой път ще поеме-никой за съжаление (или за радост? :)) не знае.
Спомням си като ученик в средата на 80-те:очакваше се 9 милионния българин да се появи 1990,а през 2010-да сме 10 милиона.Точно "екстраполирайки съществуващите в момента тенденции".А каква стана тя...7 милиона :(
Така,че няма нищо лошо в наличието на 2 (а те по принцип са много повече) модела за вероятното бъдеще.Нека да ги анализираме,изследваме,уточняваме.
Винаги е по-добре човек да е подготвен за това,което го чака.
Очевидно,си за една по-духовна,основана върху съзнанието,а не върху хладната логика и машинни технологии цивилизация.Няма лошо,може пък така очаквания "преход" да е точно в тази посока...Ще видим 8)

Неактивен Пурку

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 318
 • Ти 'ше си лягаш ли?
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #13 -: Октомври 20, 2012, 22:24:22 pm »
Всеки един истински човек, рано или късно се сблъсква с нематериалната си същност. Тогава изменя алгоритмите (на логическия ум) с които борави, за да може новопостъпилата "информация" да бъде обяснена и разтълкувана от същия този логически ум. Съответно човек изменя и разбиранията за света около него и за себе си.

...Нека да ги анализираме,изследваме,уточняваме.
Винаги е по-добре човек да е подготвен за това,което го чака.

И на мен ми допада този вариант, относно нещата които предстоят. 8)
Какво представлява човешката еволюция? - Пътят от примитивното през сложното към простото.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 463
Re: Информационен облак - що за животно е това?
« Отговор #14 -: Октомври 20, 2012, 22:52:26 pm »
Попадна ми това днес. Разходка из центровете за информация на гугъл:


http://www.google.com/about/datacenters/inside/streetview/


Ей това е интересно. Интерактивен информационен център за туристи. С 3д модел на целия Ню Йорк:

Започва чак след 1.20 мин.
« Последна редакция: Октомври 20, 2012, 23:12:35 pm от Tangrata_ »
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27