Автор Тема: Какъв е смисълът на Живота  (Прочетена 18552 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Vàli

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 38
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #45 -: Септември 25, 2012, 16:17:45 pm »
Така е. Не може да има смисъл съществуване, което не контролираш !

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #46 -: Септември 25, 2012, 23:47:17 pm »
Явно може, според Ницше и ако имаш смелост :)
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен Spoke

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 57
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #47 -: Септември 26, 2012, 18:47:46 pm »
В какво се изразява това да имаш смелост?

Неактивен kalan

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 892
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #48 -: Септември 26, 2012, 19:18:49 pm »
Какъв е смисълът на Живота? - Ми да се живее предполагам.

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #49 -: Септември 26, 2012, 23:58:04 pm »
В какво се изразява това да имаш смелост?

Отнесено към Ницше и питането на автора в първото мнение от темата, предполагам че се изразява в това, да решиш да създаваш ред в хаоса. Сега, че доста от вас са оплели "хаоса" като изначално съществуващ, но проконтролиран от хората. След което отново предизвикан, чрез войните- а "ред"-ът като нещо задължително и подчинено на определени независещи само от нас правила е въпрос, който трябва да се изясни, спрямо живота и смисълът.

Във всички случаи, предвид и ... добре звучащото мнение по-напред ала "Кант" за разсъдъкът, бих отбелязала, че има доста мързеливи хора, други пък без реален умствен капацитет- не защото така са се родили или са нямали възможност да натрупват достатъчно знания, а защото така им е добре на това без-разсъдъчно ниво. И въпреки тези очевидни, но не достатъчно основателни причини, пак не може да се твърди, че техният живот е без-смислен.
Дали ще препознаеш някакъв смисъл, заемеш или разбереш с разсъдъкът си е въпрос на някакво желание.
А истински смислените неща се виждат чрез постъпките ни и това, което сме постигнали в определен момент. За някой е в професията, за друг е в семейството, за трети е в приятелства, за четвърти в духовното израстване ... смелост да искаш в подобни неща :) не боли. Тя е просто обратното на страха от това да живееш пълноценно.
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен Пурку

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 321
 • Ти 'ше си лягаш ли?
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #50 -: Септември 27, 2012, 00:42:17 am »
Princess_Deja, това е добре, че вие жените разсъждавате повече с дясната (творческата) част на мозъка. Обаче ти тотално си игнорирала лявото полукълбо на мозъка. Опитай се да влагаш, поне малко и линейна логика в мисълта си. Онази логика, която от едното изречение преминава в следващото и човек, успява да "улови" посоката на развитие на мисълта на изказващия се (пишещия).
Какво представлява човешката еволюция? - Пътят от примитивното през сложното към простото.

Неактивен shoguna

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 37
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #51 -: Септември 27, 2012, 15:57:40 pm »
В основата на всеки живот лежи желанието да бъде значителен. Това желание се нарича смисъл. "Смисъл" на живота търси само разсъдъка. Когато премахнем цялото негово съдържание и стигнем до абсолютните основи, където нищо повече не може да бъде премахнато, изплува факта че живота (вашия живот) е естествено значителен. Търсенето на смисъл на живота е необходимо само на разсъдъка, Духа не се нуждае от него, на Живота му е все едно какво ще съчини разсъдъка за да намери "смисъл" и задоволи желанието си да е значителен.
Не е нужно да правите нещо за да придавате значителност на живота си - той е естествено значим. Но хората сме странни (т.е. разсъдъка ни) - ние искаме да видим твърди доказателства, че живота ни е значим, затова го затрупваме с инвентар, правим го неестествен и после търсим "смисъла" му.
Браво!!!!Свалям ти шапка!!!Кратко точно и ясно!!!

Неактивен Iveta

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 265
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #52 -: Септември 27, 2012, 22:49:45 pm »
Така по няколко цитата извадени без дори да са посечени произведенията е трудна работа да се отговори.
Никак не е лесно да се чете Ницше, неговата философия е една дълбока изповед и за да я разберем добре трябва да знаем за неговия неговите интереси, личен живот и пр. А и съчиненията, които той оставя са преработени от сестра му така че да бъдат подходящи за нацистката партия.

Доктрината, с която той е най-известен е отхвърлянето на "робския морал", според него той е създаден от християнството и от слабата тълпа, където основни теми са смирението, доброто, вярата на човека в отвъдния свят и т.н. Като представител на елита за него силната, творческа личност това е Свръхчовекът, която се издига над робския морал и създава нови ценности и нов смисъл, нова воля за живот.

Ницше живее във време, в което самият живот става проблеми, затова и смисълът според него е в страданието.
oтговорна съм за това което пиша, но не и за това което разбирате.

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #53 -: Септември 28, 2012, 00:41:38 am »
...

Ницше живее във време, в което самият живот става проблеми, затова и смисълът според него е в страданието.

Като прескочим това за "създаването на нов смисъл", защото е малко претенциозно, искам да отбележа, че все пак Ницше не е Маркиз дьо Сад нито някакъв малоумник, който хем отрича религията в нейната мисия за алтруистичност, хем признава или утвърждава страданието като начин да се постигне някакъв смисъл.
Съвсем встрани от темата си има други автори и цяло философско течение "херменевтика", които се интересуват и тълкуват някакъв смисъл.
Но понеже тук е уважен Ницше, аз ще коментирам известна екзистенциалност, както се опитах да го направя и по-напред. Няма категоричност. Защото, ако имаме оправдания като "живее във времена", пък нещастната му любов и т.н. е повече литературно, и съвсем характерно за Ницше като филолог по-скоро, отколкото като толкова значим философ.

Има едно негово произведение, което ми се струва най-резонно с темата: "За ползата и вредата от историята на живота"... и разсъжденията на проф. Исак Паси от книгата му : "Човек не само с разум живее..."

http://books.google.bg/books?id=s-aKSGZPGNIC&pg=PA292&lpg=PA292&dq=%D0%97%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0&source=bl&ots=Di8AbU0TO6&sig=WE_PUyqJ7EJCR0HqevBMso5sKTs&hl=bg&sa=X&ei=0sVkUI7WGqXe4QSan4C4DQ&ved=0CCcQ6AEwAQ#v=onepage&q=%D0%97%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B8%20%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%BE%D1%82%20%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0&f=false

/акцент за  ... потребителите със самочувствие, които ми правят забележки за полукълбата, с които разсъждавам, как, защо и ... има ли място подобно отношение в темата, в която е добре да се виждат, ако не знания по определена материя, поне заинтересованост- нямаше да го пиша или да се чете като някаква обиденост или надменност, но аз когато съм чела и са ме изпитвали за Ницше, накои само са знаели, че е умрял от сифилис и е вдъхновител на нацизма. Така, че, ще помоля с повече уважение и разбиране на иронията ми. А когато някой няма капацитет за разбиране, може и да си замълчи, без да му се сърдя. Поздрави на Пурку и неговата маса!/

четете- интересно е. И не боли. :)
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен Iveta

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 265
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #54 -: Септември 28, 2012, 01:24:27 am »
Е, принцеса Дея, какво същност искаш да кажеш с последния си пост, освен че са те изпитвали върху антропологията на Ницше?

Поне да беше добавила за нас неуките, че е завършил и богословие, и че учението му е продължение на романтизма.

Това което отбелязах аз в предишната си публикация са неговите основни идеи в цялата му философия. И за да звучи поне малко по-достоверно, ще публикувам два негови цитата: "Аз съм духовно независим." , "Не съм роден за щастие и веселие, страданието ми е по-силно."

И между другото в последното английско енциклопендично издание за най-великите мислители, Ницше е в топ 10 на философите на 19-ти век, не като филолог, а като мислител философ.

Както и да е, всъщност. Не искам да убеждавам никого :)
oтговорна съм за това което пиша, но не и за това което разбирате.

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #55 -: Септември 28, 2012, 01:53:28 am »
Не, не са ме изпитвали върху "антропологията"(!!!) на Ницше. А върху определени негови екзистенциални размишления, които не го правят Философ. Независимо от нечии класации и признания е Факт, че той не е Философ, защото не е завършил Философия и не е преподавал философия. За разлика от други Философи на Новото време. Това че, е включван в конспекти и е писал произведения разни, по никакъв начин не определя статутът му на "философ". За това е и толкова видимо и лесно разбираем за голяма част от читателите. За това и когато на кандидатстудентският изпит през 1995 година в СУ се падна като алтернатива на Камю, 80% от пишещите предпочетоха негова "сентенция", но бяха изненадани с масовите слаби оценки, които получиха. Именно защото предполагаха, че е много ясен и "философията" му е лесна за разбиране.

"Учението" му като продължение на романтизма само потвърждава това, което обяснявам, че литературата НЕ Е Философия!

Основни "идеи" е малко смело казано с две-три изречения цитати от ... радетелка да се цитират произведения или поне някакъв намек за концепция или философска теория. Много автори са писали остроумия. За мен Оскар Уайлд и Байрон са дори повече философи от един Ницше.

Не става въпрос за убеждаване, защото аз знам каквото знам и не ми е нужно нечие мнение от форум, за да мога да размишлявам около провокации за Ницше. Но като нямате време и желание да четете и да се запознавате не ме карайте, все пак аз да съм длъжна да развивам тема като за изпит... щото едва ли ще ви е интересно да научите нещо, а по-скоро да си спорите за "спорта".
За пореден път ме е яд от развитието на технологиите и Интернета, защото, ако наистина беше преди петнайсет години, едва ли някой щеше да смее да пише, без да е отишъл до една библиотека да прочете, не енциклопедия, а лека книжка като "Есе Хомо"- ама нейсе.
Всъщност живота му не е бил толкова нещастен, до един момент. Това че се влюбил в Лу Саломе, но тя не му вързала не е повод някой да стане и да се превърне в убедителен философ. Всеки един или повечето хора си имат някакви драми. Но проблема е, че малко са били истински философи.
Философ не е просто да убедиш някого в нещо или да го научиш на някаква мъдрост, която да цитира до втръсване.
Философ е да успееш въпреки цялото неразбиране ти да си убеден в собственото си знание и Смисъл. Не, за да го налагаш, повтарям. А, защото така е правилно. На когото му се струва различно да си чупи тиквата, все тая.
Нищо не е както изглежда- особено смисълът като това да създаваш ред- ама, чий ред? твой? вселенски? според доктрина? Според рецепта и наставления? О! не, мерси. Оправяйте се! Ама и четете като ви се предоставят линкове... на чист български :)
« Последна редакция: Септември 28, 2012, 02:03:39 am от Princess_Deja »
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 816
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #56 -: Септември 28, 2012, 22:47:24 pm »
Малко странни мнения, понеже Ницше е известен ако не с друго, то със трактатите си за свръхчовекът.
И двете му основни книжлета - Анрихрист-а и Заратустра-та не ми се понрави да ги дочета, понеже ми се видя крив в разсъжденията си. Аз ако мога да го обобщя Ницше е своево рода дарвинист примесен с трансхюманизъм.
Някои , ще кажат че не можем да го разберем, а аз се питам той дали сам се е разбирал.
Неговото Асо е това, че е имал писателски умния и пише увлекателно като за модерен философ.
п.с. Всъщност Тъй рече Заратустра съм го изчел поради любопитсво, но не споделям идеите му.
« Последна редакция: Септември 28, 2012, 22:52:01 pm от Ashaman »

Неактивен tazmdg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 234
 • Смисълът на живота е... 42 !
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #57 -: Септември 29, 2012, 00:01:40 am »
Не четох много темата,sorry за което... Но Ashaman ,след прочетеното от теб мислиш ли,че се познаваш,осъзна ли тялото си и духа му,и за колко време го преодоляваш ако не е тайна?
Не е тайна ,че смисъла на животът е 42 ,нали ?!... Ама...к`во the fack-a е т`ва...  :writer:
"БАХТИ МАЙКАТА и ЕБИ МУ МАЙКАТА са свещени благословии от дълбока древност в българския език..."

Неактивен Salve

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 41
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #58 -: Септември 29, 2012, 03:16:40 am »
Да oсъзнаем  ролята си и това, че сме родени в Съвършенство , да растем и узреем....предавайки кода и на децата си....

С безмълвие Луната ни говори
за мъдростта на вечните простори.

Където е домът ни роден,
където се намира изначалния ни корен.

Космичен сок пои стеблото жадно,
листата се разлистват бавно, бавно.

По клоните нахранени с нектара свят
заблестява нежно слънчевия цвят.

И ражда се съвършения плод на Всемира,
който семе оставя и у дома се прибира. /by Salve/
« Последна редакция: Септември 29, 2012, 03:21:56 am от Salve »
С безмълвие Луната ни говори....за мъдростта на вечните простори.

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
Re: Какъв е смисълът на Живота
« Отговор #59 -: Септември 30, 2012, 02:42:31 am »
Виж ти, и раздел "Поезия" стана изведнъж...  ::)

Ами, моля да е философско. Не кой какво е чел, за да се отчете пред другарката, а какво от това?

Безмълвната Луна и отговорът: 42, пък и Ницше ... много моля. Ако не ви е интересен Ницше пишете за негов опонент. Ако ви се споделя поезия, отворете тема.
Дали някой споделя идеите, отново не е интересно. Пробвайте да развиете нещо собствено.

И така!
Смисъл
Човешки живот
Защо
респективно, антитезите
Няма смисъл
Всеки един живот и съществуване
Безсмислено
А!
Хаос, ред и прочие...  :writer:
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27