Автор Тема: Огромен подземен град открит в Румъния  (Прочетена 3387 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен warrior

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 21
Нещо интересно на което попаднах :)
Румънските археолози са успели със съвременна техника да определят разположението на 75 големи помещения, свързани помежду си с тунели и тайни коридори


Огромен подземен град с площ от 200 квадратни километра е открит под древната столица на тракийското племе даки - Сармизеджетуса (Западна Румъния).

Румънските археолози са успели със съвременна техника да определят разположението на 75 големи помещения, свързани помежду си с тунели и тайни коридори.
Археолозите предполагат, че там е имало древен град с инфраструктура, предназначена не само за отбрана, но и за живеене.
Смята се, че комплексът е бил изграден през първи век от н.е. или дори по-рано.
Сармизеджетуса е била главен военен, религиозен и политически център на независима Дакия, резиденция на дакийските царе, включително и на последния цар Дечебал.
Градът бил разрушен от римските войски по време на дакийските войни.
Самият цар на даките, чиято войска претърпяла поражение през 105 г. сл. Хр. от римски легиони, се самоубил, а отсечената му глава и дясната му ръка били изпратени на император Траян.
Град Сармизеджетуса бил унищожен, а сегашната територия на Румъния била наречена провинция Дакия, където започнали да се заселват римски легионери и жители на Римската империя.
Първата победа на император Траян над даките била в южната част на съвременна Румъния в района Адамклиси, което е отразено на барелефни колони, носещи името му.
При боевете са загинали пет хиляди легионери, както и няколко високопоставени военачалници, чиито гробове са запазени до днес. Даките, загинали при сраженията, били неколкократно повече от убитите легионери.
По време на управлението на режима на Николае Чаушеску на мястото на сражението бил издигнат огромен монумент и е създаден етнографски музей.
Румънските археолози вече години наред работят над разкопките на древната дакийска столица, където са открити много артефакти, както и много златни украшения, които има вероятност да са принадлежали на самия Дечебал или на близкото му обкръжение.
През 1999 година Сармизеджетуса бе включена в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Сармизеджетуса, разположена на 1200 метра надморска височина, е била стратегически отбранителен комплекс.
Една от загадките на даките се състои в това, че за изчезването им няма останали писмени документи.
Възможно е в открития подземен град археолозите да успеят да открият някакви документи за историята на гордия и войнствен народ, предпочел гибелта пред варианта да се предаде на завоевателя, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Източник http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4736011
« Последна редакция: Май 09, 2012, 12:21:19 pm от warrior »

Неактивен bojinkata

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 135
Re: Огромен подземен град открит в Румъния
« Отговор #1 -: Май 09, 2012, 14:15:16 pm »
А координатите имаш ли ги? В Гугъл Земя излиза някаква фирма/най-вероятно/, в Кишинев- столицата на  Молдова. В това няма нищо странно, защото те искат да се слеят с Румъния.

Неактивен Black Adder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 783
Re: Огромен подземен град открит в Румъния
« Отговор #2 -: Май 09, 2012, 17:53:10 pm »
В сайта на Паралелна реалност Огромен подземен град открит в Румъния е коментирано подробно още преди месец, дадени са и доста повече подробности отколкото в сайта на Vesti.bg
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен bojinkata

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 135
Re: Огромен подземен град открит в Румъния
« Отговор #3 -: Май 09, 2012, 18:32:52 pm »
Четох и там, но няма координати или някакво име на град, за да се ориентирам. Има интересни снимки.
« Последна редакция: Май 09, 2012, 18:37:13 pm от bojinkata »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27