Автор Тема: Banishells - къщите на бъдещето  (Прочетена 2616 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sTaTix

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 72
Banishells - къщите на бъдещето
« -: Април 25, 2012, 13:28:30 pm »
Здравейте:)
 Преди години гледах по Discovery или NG за нов вид строителство. Днес незнайно защо ми щукна да по търся малко по подробно инфо. относно това строителство. Интересното е че е много икономично ,бързо и по здраво. Ето и информацията която буквално си копирам.  :D


"Нова технология за издигането на сгради, която позволява евтиното строителство на функционални и екологични сгради без ъгли – т. нар.“Бинишели”, се оказа идея на италиански архитект с почти 50-годишна давност, съобщава специализираният портал Inhabitat.

“Бинишелите” (Binishells) изглеждат ултрамодерно – те приличат на полусферични бетонни “мехури” върху земята, напомнящи на сиппатичните землянки на хобитите от “Властелина на пръстените”. Виждайки тези домове, всеки би помислил, че това е архитектура на бъдещето.

Оказва се обаче, че “Бинишелите” не са фантазия от бъдещето, а технология за строителство, измислена още през 60-те години на миналия век от италианския архитектДанте Бини (Dante Bini). Той патентовал тази методика за изграждане на сгради без тежка строителна техника и я използвал за построяването на над 1600 подобни здания в 23 държави по света. При нея се използва въздух под ниско налягане, който буквално “надува” до желаните размери лека конструкция от влажен бетон и стоманена арматура.

Съвременни проекти по технологията “Бинишел” изгражда сина на изобретателря на метода, Николо Бини (Nicolo Bini), който е усъвършенствал допълнително откритието на баща си. Запазвайки основните му преимущества – футуристичния вид, икономичността и бързината на издигане, той направил съвременните “Бинишели” много по-екологични.

Така например, те спестяват до 80% от строителните материали, поглъщат до 95% от CO2, и отделят 80% по-малко вредни въглеродни емисии в сравнение с традиционното строителство. Освен това, приличащитите на играчки, полупрозрачни на вид “Бинишели” всъщност са изключително издръжливи конструкции, издържащи на урагани, наводнения и силни земетресения.

Усъвършенстваната технология позволява строителството и на “Бинишели” с различна форма и размери за всякакви цели – училища, офис-сгради, жилища и дори летища, като оставя огромен простор за фантазията на дизайнерите и архитектите.

Николо Бини подчертавава, че “Бинишелите” са най-напредничавият към момента и същевременно с това най-евтин метод за строителство, който може да промени радикално отрасъла."

Неактивен sTaTix

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 72
Re: Banishells - къщите на бъдещето
« Отговор #1 -: Април 25, 2012, 13:40:47 pm »
След като се разрових намерих дори и по лесно и още по евтино излизащо строителство на дом. Но мога да публикувам само видео материал от youtube. С няколко думи от пръст и чували  :D  (сложна технология а?)
http://www.youtube.com/watch?v=WMNzoWkXTtc&NR=1&feature=endscreen
Ако не е трябвало да публикувам нещо моля за корекция:) 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27