Автор Тема: Факти и измислици за магнитните бури  (Прочетена 5985 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 007
Факти и измислици за магнитните бури
« -: Януари 28, 2012, 10:24:43 am »
Какво да правим и как да се справим?

Факти:   Магнитните бури са природно явление, което влияе на цялата ни планета. Причина за тях са изригванията на Слънцето. Учените са забелязали, че най-много влияят върху живите организми изригванията със слаба и средна интензивност. Хората и животните обикновено не са особено чувствителни към силните бури. Затова пък различни прибори могат да излязат от строя. Причина за този феномен е фактът, че ние реагираме на определена честота на магнитното излъчване.

Скептиците: Те се подсмиват над страховете на познатите си и са убедени, че проблемте в дните с магнитни бури са резултат от самовнушение.

Науката: Наблюденията на медиците показват, че под въздействие на магнитните бури значително се изменя здравословното състояние при 10-15 процента от населението на Земята. Тези хора, които силно се повлияват от магнитните смущения, се наричат метеочувствителни. По тази причина някои хора се притесняват от предстоящи геомагнитни смущения.
 
Има и скептици. Те се подсмиват над страховете на познатите си и са убедени, че проблемте в дните с магнитни бури са резултат от самовнушение. Те донякде имат основание. Установено е, че ако на впечатлителни хора съзнателно се дава погрешна информация за датите на магнитните бури, те ще се чувстват зле и в тези дни, както и в дните с реални магнитни бури.

Доказано е, че за повечето хора магнитната буря е стресов фактор. В тези дни намалява изработването на хормона мелатонин, който спомага за адаптирането. освен това е установено, че в неблагоприятните дни от надбъбречната жлеза се отделят повече от "хормоните на стреса" -  адреналин и кортизол.

Статистиката на "Бърза помощ" в много страни по света потвърждава, че в дни на магнитни бури се увеличава броят на повиквания заради хипертонични кризи, пристъпи на стенокардия и нарушения на сърдечния ритъм. В такива дни по-често се регистрират инфаркти и инсулти.
Причината за тези оплаквания е, че по време на колебания на магнитното поле се изменя кръвоснабдяването на малките кръсоносни съдове и кръвта тече по-трудно. Поради това може да настъпи кислороден глад в тъканите на организма.

Съвети: Когато се събудите в ден с магнитна буря, не бързайте да скачате от леглото.

В тези дни не трябва да се преяжда.

Преди магнитна буря хората със здрав стомах могат да изпият 1/2 (половин) таблетка аспирин.

Много ефективни могат да бъдат препаратите, съдържащи женшен. Желателно е да се вземат в продължение на 7-10 дена  поливитамини с микроелементи.

Ако страдате от влошен сън и раздразнителност, сутрин и през деня преди храна пийте чай от маточина, между храненията - чай от мента, а преди сън добавете в чая мед и изпийте 20 капки валериян. Добре е преди сън да се разходите половин час на чист въздух.

Фактически абсолютно всеки човек на Земята реагира на изменението на магнитното поле.
Само че здравите хора със силни способности за адаптация не усещат промяната.


Прогноза на магнитните бури

За магнитна буря се смятат нива на индекс Кр от 5 до 10

Смущения на магнитосферата има при ниво на индекса Кр 4

Магнитосферата е спокойна и безопасна при Кр от 1 до 3

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re: Факти и измислици за магнитните бури
« Отговор #1 -: Април 07, 2012, 23:43:45 pm »
Магнитна буря е понятие в астрономията, от слънцето от време на време изригват някакви частити, които са силмо магнитни. Нито една от тях не може да достигне атмосферата, защото земята има подвижно магнитни поле, което ги разрежда, и тези частици не са вече магнитни  или изхърля в страни, но те са опасни за спътниците и другите апарати. Те биват изолирани с разни слоеве вещества, от златно фолио, до найлон. Така че ако няма да излитата е космоса не би трябвало това явление да ви интересува.
Soli Deo Gloria!

Неактивен Амрита

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 35
Re: Факти и измислици за магнитните бури
« Отговор #2 -: Май 25, 2016, 19:48:20 pm »
Много силна геомагнитна буря, оставила отпечатък в нашата история се изразява през 13 март 1989. Тя прекъсва електроснабдяването на Кебек (Канада) за цели 9 часа.  Повече за случая можете да прочетете в Уикипидия https://en.wikipedia.org/wiki/March_1989_geomagnetic_storm

Съпругът ми и аз забелязваме влияние на слънчевата активност върху здравето ни. Обикновено още по време на СМЕ (coronal mass ejection) , изпитваме сърцебиене, отпадналост, сънливост.

Сайтът, който харесвам за космически новини е този: http://spaceweather.com/

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27