Автор Тема: Доктор Стоичков ви поздравява  (Прочетена 2371 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hacko

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 007
Доктор Стоичков ви поздравява
« -: Ноември 20, 2011, 03:03:05 am »
Христо Стоичков не е точно човек на науката, но легендарната българска осмица току що получи звание "Доктор Хонорис Кауза" от университета в Пловдив, втория български град, известен като "културната столица" на страната. Титла донякъде неочаквана, наистина, за този, когото българите наричат понякога "Ицо Мамата" заради цветистия му език - но в крайна сметка не е ли все пак митичният ляв на Барса един от най-известните в света техни сънародници?
Без съмнение българите го обожаваха, той беше тяхната декомплексирана гордост и доказателство, че тяхната малка страна, потънала в депресията на 90-те можеше да даде нещо на света. При това не какво да е: играч на Барса или треньор в Южна Африка, "Ицо Камата" (другият му прякор, сигурно произлязъл от способността му да "промуши" защитата на противника на границата на засадата) остана верен на себе си - "проклетото хлапе" от Пловдив, отишло в столицата да играе за ЦСКА. Защото тук колкото гледаха играта му, толкова четяха и по устните му, занятие станало национален спорт! На това място добрият тон ни забранява да навлизаме в подробности, но дългите послания срещу съдиите, играчите на противника, времето, терена и останалата част от света са може би най-добрата илюстрация на това, което може да се нарече български (балкански) "гений на псувнята", който свързва редица поколения на едно и също семейство със заплахи за сексуални действия, видимо принудителни, но пък енциклопедично разнообразни. Да, когато "Камата" беше ядосан, децата трябваше да са по-далеч от телевизора.

Последната му титла провокира лавина от похвални отзиви и няколко иронични усмивки. Официално бившият играч е възнаграден за цялостната си кариера, но също и за приноса му за изграждането на нова спортна зала на Университета. Един единствен човек засега определи като "срамна" тази номинация: става дума за Цветозар Томов, шеф на катедрата по Приложна социология в Пловдивския университет, който обнародва оставката си, изпратена на ректора Запрян Козлуджов. В текста той припомня, че не за пръв път университетът присъжда хонорис кауза на спортисти. "Случаят с г-н Стоичков обаче е връх на тази срамна традиция предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек" - пише социолога

 Биволъ + Видео

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27