Автор Тема: Апокалипсиса е заимстван от пророчествата на древните  (Прочетена 2824 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bai_lun

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 143
В Апокалипсиса на Йоан има пасажи идентични с традиционните пророчесва или астрологични прогнози на маите. Маите ползвали своя календар и астрономия за астрология, което е  типично за древните народи.
Така например характерен за маите е четири годишния цикъл. Това съответства на циклът на високосните години, изравняването на слънчевия календар. Четиригодишния цикъл се използвал за сеитбо оборота. Календарът, астрономията и астрологията били създадени да за обслужват главно земеделието. То е силно зависимо от сезомите и времето. Така главната задача на жреците да прогнозират климатичните явления. Времето отчитали по движенито на небените тела.
На четири години маите оставяли изтощената земя да се възстановява и засявали нови площи. Така се родил четириготишния цикъл посветен на повелитителите на четирите посоки, Четирима човеци(внякои текстове зверове).

    * Първата година е на жълтия човек и е щастлива. Посока изток.
    * Втората година е на червения човек и е на войната. Посока юг
    * Третата е на черния човек и е на зърно за изхранване, но не изобилно. Посока запад.
    * Четвъртата посока е на белия човек и е на гладната смърт и дивите зверове. Посока север.

Този цикъл е описан в Откровението на Йоан 6:2-5. Очевидно първоизточника на Откровението е пророчество на маите. Майте имали вярване за краи на света и вероятно имали и пророчества за него, но не са достигнали до наши дни. Тъй като евангелист Йоан писал за края на света, той вероято използвал пророчеството на маите за края на света или части от него , като го тълкувал по християнски.
Но как е могло да достигне пророчеството на маите до Стария свят.
Най-вероятно е пренесено от финикииски или гръцки мореплаватели. Има сведения за присъствие на финикиици в Новия свят. Намерени са финикийски монети и една скална рисунка на финикийски кораб.
За контакти с гърци пък свидетелства мезоамериканската индианска дума за бог - тео, идентична с гръцката. По любопитна е приликата на украсата на гръцките и мезоамерикански индиански "шлемове". Подражание на мореплавателите.
За мореплаването в онези времена е трудно да се устанояви редовна връзка през Атлантическия океан, но отделни плавания и експадиции са били напълно възможни.Прекосяването на океана било трудно и опасно.
Финикийците пазели географските познания като търговска тайна.
Гърците сигурно последвали техния пример за Америка и навярно за Новия свят знаели малцина моряци и търговци от някоя гръцка клония.
Знаията на маите в областта на математиката и астрономията сигурно са впечатлили мореплавателите. Ако ни впечатляват днес, тогава сигурно са правели още по-силно впеатление.
Тогава хората били суеверни. Астрологията и предскзанията също впечатлявали.
Пророчесвото на края на света било доста важно нещо за древните хора.То и днес  доста се интересуват от такива неща. Моряците вероятно веднага го оценили и записали от разказите на маите. После го разпространили в стария свят. Верояте източник са финикийците, тъй като е било извесно е Близкия изток.
Дори в Стария завет има замки от маите.
Образът на леопарда, Антихриста, е дирекна заемка на ягуара на маите. При мезоамериканските индианци ягуарът е кръвожадно божество. Нищо чудно че в Библията олицетворява злото.
Откровението на Йоан също пише за звяра леопард - ягуар. Тъй като съзвездието ягуар на маите съответсва на нашето Голяма мечка. Връзката на леопарда и мечката са свързани - звярът е с крака на мечка.
Освен това в Откровението Исус Христос почти не се споменава и името му оределено е вмъкнато от преписвача. В него се пророкува второто пришествие на Кукулкан - светлата утринна звезда. Именно неговото второ пришествие очакват маите. Кукулкан е древен астронавт посещавал Земята.
Разбира се няма указания, за кога се отнася пророчеството на маите. Календарът на маите отчита времето по цикли и 2012 е просто край на пореден цикъл и начало на нов. Това не означава, че тогава е пророкуван края на света. Светът не е започнал на 13 август 3113г, когато е началото на календара на маите и едвали ще свърши на 21.12.2012.
Освен това порочествотото на маите може да се окаже само трик на жреците, с което плашели простия народ за да им служи и носи дарове. В тази си роля върши работа и сега - и до ден днешен плашат хората с Апокалипсиса.
Той обаче е ценен за науката, тъй като е препис от маянско пророчество и дава представа за това как са си представяли края на света маите. Какво са вярвали. Тъй като тези им пророчествата не са запазени.
Ревността, с която католическите монаси унищожавали книгите на маите, не е била случайна. Те явно са познали оригинала на своите писания и много са се уплашили да не се разкрие истината. Та нали католическата църква искала да има монопол над "истината". Дори са пращали на клада хората казали истината, че Земята се върти.
Тук съм за да разговарям с философи, овце си имам!

Неактивен Рачо

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 16
Не знам за маите, ама на мене като ми свърши календара, обикновено е Нова година ;о)

Неактивен Princess_Deja

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 601
Не знам за маите, ама на мене като ми свърши календара, обикновено е Нова година ;о)
Анджък!
Апокалипсиса се отменя! Предсавлението ще е с друго заглавие :) че това много ги плаши хората на Земята.
Не знам всеки от вас как си представя един ... Апокалипсис. Но лично аз не си го представям непременно като Война или битка някаква. След която всичко живо по земята ще измре. И сред пушеци пламъци и разрушения, прескачайки трупове двама пича, единият в червени дрехи, а другият в черни, може и един трети в бели разглеждат и доубиват останалите полуживи човешки тела.
Не. Няма да е така.
Няма смисъл така. Няма ... кауза!
За какво ще е тази война? За какво ще се бият? За човешки Души? Не. Те винаги могат да си направят. И човешки... Въпреки, че какво толкова им харесват на човешките души? Грешни, страхливи, завистливи, гневни... много емоции много нещо.
И през цялото това време, тези Човешки души не могат да разберат от какво и как са създадени и защо? Не е ли трогателно... :)
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27