Автор Тема: Светуване  (Прочетена 1657 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен cassio

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 324
Светуване
« -: Април 28, 2011, 09:33:19 am »
Благодаря на всички, които са отсъдили "амнистията" ми  :)опитах се да пратя на лични, но нещо... не ми ги изпраща. Извинявам се за нервите които сте изхабили. И ще се постарая, ама... не обещавам, но пък вече знам какво е :) но следващия път казвайте де, нямаше да вляза, ако "алдонея" не беше решила конкретно да се обърне към мен. Мерси и на нея...

Сега по същество. Ще постна инфо за един семинар. Безплатен е както се вижда- и много ще се радвам дори и преди да се е провел, ако започне някаква дискусия, а след него бъдете сигурни, че аз поне ще се опитам да "позамирише" поне на Философия- стига с тоя Бог, съдене и разни психологически ... каламбури :)

ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ СЕМИНАР
на Катедра Философия

   


Семинар 1
Проф. Сергей Герджиков представя тези от двете си най-нови книги:
•    Формата на човешкия свят. София: Изток-Запад/Екстрем. 2010. 460 с.
•    Светуване. София: Изток-Запад/Екстрем. 2010. 416 с.

Това е изследване върху формата на света така, както се живее от човешките същества.
Тук се прави експеримент с една теория отвъд деленията субект–обект, дух–материя, култура–природа чрез схващане за света като живот. Тя се разработва в описване и обясняване на форми, изследвани в науките, и в решаването на проблеми, решавани в различни философии.
Формата на феноменалния свят е жива. Потокът на света е жизнен процес – светуване. Светуването се отнася към определена жива форма. Този свят се запазва в същата форма, докато се разпадне.
Жива е формата, която се синтезира срещу спонтанното си разпадане. Този синтез е процес на самия живот. Всичко живо живее в своя форма: човекът остава човек, прилепът остава прилеп, докато човекът или прилепът умрат.
Светът, тялото с главния мозък, умът и човешките създания имат форма и смисъл като живот. Светът, какъвто го живеем, не е обективна реалност, а ние не сме познаващи машини. Душа и дух не са обособени субстанции или способности и имат формата и динамиката на живота.
Сергей Герджиков, Формата на човешкия свят


Време: 9 май 2011 г., понеделник, 17 ч.
Място: зала 63 на Ректората
Модератор: Иван Колев

Поздрави  :hi: :-*

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27