Автор Тема: Вярването в конспирации е за смешници  (Прочетена 5394 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shahriyar

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 5
Намерих една статийка в сайта на вестник "Капитал", която може и някои от съфорумците да са срещали, но пък е забавна, та нека й се посмеем всички. :)  :unknown:

http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2009/05/29/727145_teoriia_na_konspiraciiata/

Копирам текста и тук:

Цитат
Еврейски заговор командва света. Джон Кенеди е убит от организирана, но неразкрита група. СПИН-ът е разработка на американското правителство и насочена срещу чернокожите. Атентатите на 11 септември в САЩ също са дело на щатската администрация, а не на "Ал Каида"...

Всичко това са примери за разпространени съвременни конспиративни теории. Учените ги определят като "светски вярвания, които приписват причина или явление (или укриването на такива) на тайна, незаконна и зла организирана група". Проблемът на тези вярвания е, че често противоречат на фактите и елементарната логика.

Явлението е притеснително за психолозите, защото, ако тази "вяра" добие твърде голяма власт над мисленето и преценката на един човек, той получава психическо разтройство. Например, започвайки от мита, че Кенеди е убит от извънземните, които не искат да рискуват с ядрена война, можем да достигнем до това да смятаме Ал Гор за зелено човече под прикритие. Този път извънземните са се намесили, за да спасят земята от глобалното затопляне.

По тази логика човек лека-полека може да се озове под наблюдението на Бялото братство, които останалите хора наричат медицински персонал. Разбира се, това се случва сравнително рядко, но вярата в конспиративните теории е доста разпространена. Например около 90% от американците считат, че е възможно Лий Харви Осуалд да не е действал сам, а да е имало организиран заговор за убийството на Кенеди. Фактите от всички разследвания обаче сочат обратното.

Защо хората вярват в митове?

Според изследователите причините за това са няколко. Първата е, че за психиката на човек е характерно да има нужда от вяра. Науката почти не познава хора, които да не са вярващи в едно или друго нещо - в Бог, в спиритизъм и всякакви свръхестествени теории, в непогрешимостта и верността на научните теории (които се сменят през няколко години) и т.н. А някои вярват в конспирации и така си обясняват иначе удивително сложния свят, който ни заобикаля.

Тук опираме до втората причина. Ако човек се чувства безпомощен да разбере какво и защо се случва около него, той е склонен да се отдаде на опростяване. Според учените подобна склонност е особено силна при хора, които искат да са авторитети по множество въпроси, да са умници в очите на другите, но по природа са мързеливи и не отделят време да се информират. Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Защо миналата година "Манчестър юнайтед" стана европейски шампион? Защото бе най-добрият отбор в света или защото има много пари? Заради треньора им? Заради Роналдо? Имаха шанс? Дори този толкова прост въпрос няма лесен отговор. Според някои конспиратори причината ще е, че "Ман Ю" принадлежи на евреите и всичко е било предварително уговорено. Има ли заговор, има и лесен отговор. Така може да се обясни почти всичко на света.

Точно това и се случва. Според изследване на Тед Гьортцел от университета Рутджерс, САЩ, вярата в митове е толкова опасна, защото, когато човек приеме един, той лесно приема и други (Polit Psychol 1994;15:73). Гьортцел интервюира 347 души и установява, че една възприета конспиративна теория лесно става обяснение за друга и така се премахва нуждата от всякакви нови факти и доказателства. Това, че правителството e изобретило СПИН-а, за да измъчва черните, подхранва идеята, че то само е взривило Световния търговски център и т.н.

Кой вярва в световните конспирации?

Конспиративното мислене е доста разпространено и вероятно е характерно за определен тип мислене. Този въпрос изследват група английски учени (Appl Cognit Bull 2009, doi: 10.1002/acp.1583). Те интервюират 257 британци, като създават техен психологически профил и го сравняват с получените данни за вярата на тези хора в конспиративни теории.

Първото, което прави впечатление, е, че митоманите са много скептично настроени към официалните източници на информация. Ако нещо е казано от правителството, големите медии, университетите и т.н., значи то е лъжа и манипулация. Тази тяхна склонност води до търсене на алтернативни източници на обяснение. Алтернативата на фактите обаче са митовете. Последните те приемат с учудваща за психолозите лекота предвид скептицизма им, стига митовете да потвърждават лошото им мнение за правителството и т.н. Сега става ясно защо аргументите и фактите не променят мнението на поклонниците на конспирацията.

Митоманите се изживяват и като просветители. Те знаят истината, а всички други са заблудени (от правителството, извънземните и т.н.). Просветените ще спасят света, разкривайки му огромната измама, в която е изпаднал. Тази увереност придава на човек чувство, че е специален, а животът му има мисия.

Логично учените откриват, че мнозинството от хората, поддали се на конспиративни теории, имат ниско усещане за власт и контрол над живота (powerlessness). Те го компенсират, изграждайки си опростена представа за света, в която всичко лесно се разбира и обяснява... със заговор. Самоуважението им допълнително се покачва, защото те вече са от малцината просветени.

Но каква е цената да живееш в заблуда? Висока. Изследователите откриват, че митоманите, участвали в тяхното изследване, имат нарушена способност за преценка. Тя е комбинирана с могъщо въображение, подозрителност, антагонизъм към общоприетото и интелектуално любопитство. Всички тези качества, взети заедно, ни отдалечават твърде силно от реалността и са опасни за психиката ни и ролята ни в обществото.

В още непубликувано изследване, цитирано от списание Science News, други английски учени откриват, че митоманите са склонни да вярват на всяка щура идея, която изследователите си измислят. Примерно, че правителството следи всички ни постоянно чрез специални чипове в мобилните телефони. Очевидно половината от нас работят за правителството и следим другата половина. Американците пък следят целия свят, значи всичките 300 млн. работят за Пентагона...

И разбира се, този текст не е плод на случайния избор на автора измежду поредица интересни научни статии, публикувани през изминалата седмица. Той е част от заговора... Както и самите изследвания, цитирани в публикацията.
 

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 504
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #1 -: Април 23, 2011, 16:51:30 pm »
Цитат
Тази увереност придава на човек чувство, че е специален, а животът му има мисия.
Това много ми хареса - с други думи, не сте специални, животът ви няма цел, мисия.
Интересно е какви коментари има под тази статия, за съжаление иска регистрация.

Неактивен agrippa

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 154
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #2 -: Април 23, 2011, 17:24:12 pm »
То не само регистация ти иска, а цялото досие  ;D ...  : демография, местоположение, заетост, какво четеме.... :unknown:

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 523
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #3 -: Април 23, 2011, 17:40:54 pm »
Eто и няколко коментара под манипулативната статия. За съжаление, от над 90 коментара, 75 осмиват конспираторите.


Цитат
Добра компилация.
Докато свят светува ще има теории за конспирацията. По простата причина, че хората, които не съумяват да управляват живота си както трябва, са склонни да прехвърлят вината за това върху външни фактори. Иначе трябва да признаят, че самите те са неспособни да работат в хармония със средата. А такова нещо съзнанието със защитните си механизми трудно допуска да се случи. Обикновено такива хора са инертни - само недоволстват, приказват, философстват, но не предприемат никакво действие, за да подобрят полжението си.
Наблюдавал съм досат хора, вярващи в конспирацията, била тя на световния капитал, ЦРУ, евреите, вездесъщия лорд Ротшилд (кой точно от фамилията?), масоните като дежурните виновници за всички световни злани... Тези хора се делят на три големи групи, макар че има и изключения.
Първата се състои от хора, прехвърлли седемдесетте. Бивши фактори по време на Комунизма - предимно на средно ниво, опортюнисти. Втората група са такива, дето и при Комунизма, и сега не можаха да си намерят място. И за това са виновни разбира се конспираторите, кой друг? :)
Последната група се състои от младежи, израснали след падането на Стената, които обаче нямат развито критично мислене и са склонни към опростяване.
Всичките групи имат общи черти: неудовлетворени, амбициозни, претенциозни, отракани, но също така мързеливи и пасивни. Удобно им е да живеят в тази черупка, в която са се затворили. Да не правят нищо съществено, но да намират оправдание за недоволството си. Такива фрмират електората на партии като Атака. И ще се влеят в РЗС.
Ако на такъв предложиш да влезе в охулвания от него кнспиративен елит, ще откаже, като се оправдава с морала. Истинската причина обаче е мързелът. Щото е най-лсно да се недоволства и да имаш кого да посчиш като виновник за всички злини.
В днешно време тази група не е опасна. Поне докато няма условия за появата на някой като Хитлер.

Цитат
Извънземни има - не сте ли гледали "Мъже в черно". Това е било замислено като документална поредица , но масоните-евреи и ЦРУ, за да скрият истината, преработили филма на комедия.

А че Майкъл Джексън и Лили Иванова не са хора, а плод на химическата индустрия, всяко дете знае :)

и

Цитат
Отричащите конспирациите не се усещат как си противоречат като в същото време подкрепят версията, че някакви талибани които се крият в тайнствени пещери накрая на света, постоянно заговорничат как да ни сторят нещо зло! Това е на същия принцип както плашенето с Торбалан, кумчо вълчо, баба меца и други приказни герои с които се плашат децата за да слушкат и да се подчиняват.

Вие си правете сметка, що за хора щъкат сред нас. Ние ги наричаме-слепи. А те нас-безотговорни.

« Последна редакция: Април 23, 2011, 17:42:06 pm от ARRI »
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен agrippa

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 154
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #4 -: Април 23, 2011, 17:53:51 pm »
A нещо пише ли за този  Ясен Пекунов, преподавал химия в частно основно училище "Рьорих"? 
 
Има ли връзка със статията ARRI,че не ми се регистрира, а е автор на много статии в Капитал. 
 

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 523
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #5 -: Април 23, 2011, 18:05:49 pm »
За мен авторът е от платените и поръчкови журналя. Както и повечето в Капитал и Дневник. За сега само Любослава Русева се изявава добре там. А тези електронни медии са с огромен брой читатели, та ти си направи сметката, с каква храна се хранят масово хората.
« Последна редакция: Април 23, 2011, 23:14:42 pm от Mirotvorec »
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен agrippa

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 154
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #6 -: Април 23, 2011, 18:43:15 pm »
Ами да то е ясно че е от поръчковите и платените, като му прочетох аргументите и обвиненията се пръснах от смях  ;D

Цитат
А тези електронни медии са с огромен брой читатели, та ти си направи сметката, с каква храна се хранят масово хората.

А какво ли би станало, ако тези медии спрат да ги захранват  :unknown:
Невъзможно!!!!
Неактивен ivi2010

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 51
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #7 -: Април 23, 2011, 19:11:49 pm »
Отричащите конспирациите трябва да се научат да доказват твърденията си, да казваш,че нещо е смешно или,че не си чул за някое конспиративно твърдение,когато е пълен интернетът на всички езици с него,не е доказателство.Доказателство е само за това,че не можеш да ползваш компютър.Скоро чух български геофизици да се държат така пред твърдението за изкуствено предизвиканото японско земетресение. Ама не са ли ви учили още в средното училище на математика и логика,или във факултета по физика, или сте преписвали по матаматика.Ами говорете с точни термини,а не от рода на ''ако имаше нещо, научните списания щяха да пишат''.От там си вадим и изводите колко са ни печени и учените,смешните в тези случаи май са те.

Неактивен agrippa

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 154
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #8 -: Април 23, 2011, 19:30:37 pm »
Цитат
Скоро чух български геофизици да се държат така пред твърдението за изкуствено предизвиканото японско земетресение. Ама не са ли ви учили още в средното училище на математика и логика,или във факултета по физика, или сте преписвали по матаматика.Ами говорете с точни термини,а не от рода на ''ако имаше нещо, научните списания щяха да пишат''.


Е това няма нужда от коментар.............. :drinks:


Неактивен teni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 719
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #9 -: Април 25, 2011, 14:27:53 pm »
Явно така нареченото конспиративно мислене не е удобно на кукловодите и тази статия определено е добре заплатена на "журналиста". Но той е подбрал много неподходящи примери за оборване на това конспиративно мислене. И 11/9 и убийството на Кенеди са ярки примери за подмолно и задкулисно действие. Но сигурно доста народ са се хванали на въдицата му, защото дори и нтелигентни хора, като чуят тази дума-конспирация, започват да се присмиват. Има изказвания точно в този дух-ако имаше нещо по телевизията щяха да кажат????????? Какво да се прави, то простотията не ходи по дърветата.

Неактивен Edge of Sanity

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 401
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #10 -: Април 25, 2011, 17:05:59 pm »
Явно този човек, няма по-добро занимание и плюе по конспираторското мислене. Разбирам ако той е скептик, но той и това не е. Един вид казва на неговите "фенове" - " Конспираторите са глупаци, нали нали нали ? " Явно този човек може да се примирява само с очевидното.
" Trust no one."

Неактивен Monolith

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 469
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #11 -: Април 26, 2011, 08:03:19 am »
Ясно е, че авторът изрича много простотии и лъжи. А това, че той е против Атака подсказва, че му се плаща от комунистите.
« Последна редакция: Април 26, 2011, 08:04:53 am от Monolith »
Бъди Слънце!

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 470
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #12 -: Април 26, 2011, 09:16:50 am »
Не е задължително някой да му е платил или да го е накарал да пише тази статия.Явне се мисли за "информиран", но е "индоктриниран". Както голяма част от хората които ни се представят за "мозъците" и "знаят" много са просто "индоктринирани".
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #13 -: Април 26, 2011, 20:36:10 pm »
Всички скокнахте срещу автора и пада яко плюене.

И все пак ...

Както сляпото отричане на конспирации е лошо, така и сляпото подкрепяне също е лошо.

Авторът доста точно описва определен кръг от конспираторите, които са маниакално настроени.

Така че вместо да плюете сляпо по автора, по-добре вижте полезното в неговата статия. Защото има какво да се поучи човек и от това.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен teni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 719
Re:Вярването в конспирации е за смешници
« Отговор #14 -: Април 26, 2011, 20:38:19 pm »
Tangrata_,и кое това положително, защото аз не виждам нищо такова. Дай нещо конкретно.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27