Автор Тема: Заблуждавам ли се ?  (Прочетена 1880 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dgx

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 16
Заблуждавам ли се ?
« -: Февруари 12, 2011, 00:08:49 am »
Наскоро бях почнал да медитирам. И бях гледал филма за Петър Димком където споменава, че е открил своя пътеводител. Та рехиш и аз да пробвам. Медитирах известно време, всяка вечер.

След няколко дни нещо ми щукна да разгледам книгите(някой от тях са на сестра ми). Намерих една книга за учителите, в която се говори за Иисус Христос, Буда, Мохамед, Хермес Трисмегист, Петър Дънов и още велики имена, от български автор(Великите учители - Йото Пацов). Таз взех книгата и разгледах на 2 на 3 кой име не не съм чувал никога, имаше 2-3.

След няколко дни, започнах да усешам как ..абе в устата ми само едно име Хермес Трисмегист. Постоянно си го говоря, я на глас, я на ум си го повтарям. Дали е случайно според вас? Някак си чуствам неувереност в себе си по този, а и други, въпроси. Но не знам, дали е, това или просто така си 'набивам' филма?

Неактивен dragonn

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 261
Re:Заблуждавам ли се ?
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2011, 00:19:10 am »
След като нещо сам не може да си го обясниш по хубаво го зарежи...всяко нещо с времето си.
Аз съм на този принцин и си пия спокойно ракийката, и не търся външни източници (учители, професори, божества и др.).

Неактивен Iris

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 922
Re:Заблуждавам ли се ?
« Отговор #2 -: Февруари 12, 2011, 10:21:44 am »
dgx, не те съветвам да се водиш много от написаното в подобни книги за това кой е учител и кой не. Най-добре прочети нещо от всеки автор и тогава сам си прецени. Не се ограничавай само с изброените. От много от изброените в книгата е съмнително дали въобще ще намериш нещо. Изумрудената скрижала на Хермес я има тук
http://www.spiralata.net/kn_bul/hermes.zip
Доколко е от Хермес е отделен въпрос. За втория текст след Изумрудената скрижала съмненията са ми още по-големи.

Основно принципите в херметизма са седем. Могат да се намерят в нета с леки видоизменения, но смисълът е един и същ. Тези съм копирал от случайно избран адрес:

Светът е ментален.

Каквото горе, това и долу, каквото долу, това и горе.

Нищо не е в покой, всичко се движи, всичко вибрира.

Всичко е двойствено; всяко нещо притежава два полюса; всяко нещо има своя противоположност; еднаквото и различното са едно и също; противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степен; противоположностите се привличат; всички истини са полуистини; всички парадокси могат да се помирят.

Всичко тече навътре и навън; всяко нещо има своите приливи и отливи; люлеенето на махалото присъства във всяко нещо; ритъмът на залюляването надясно е ритъмът на залюляването наляво; ритъмът се уравновесява.

Всяка Причина има свое Следствие; всяко Следствие има своя Причина; всяко нещо се случва в съответствие със Закона; Случайност не е нищо друго, освен името на Закона, който не е познат; съществуват много нива на причиняване, но нищо не се изплъзва от Закона.

Родът е във всичко; всяко нещо притежава свой Мъжки и Женски принцип; Родът се проявява на всички нива.

Тези принципи представляват много сбито представяне на достъпен за човека език на основните принципи действащи във вселената. Тълкуването им не е лесно, а и който твърди, че може да направи това напълно изчерпателно или се самозаблуждава, или лъже. Все пак всяко ниво на разбиране на гореспоменатите принципи е изключително ползотворно за човека.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27