Автор Тема: Обща геополитическа обстановка  (Прочетена 46308 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #30 -: Януари 04, 2011, 12:17:00 pm »
Вече имаме новини от областта на групирането и прегрупирането. В края на декември американския конгрес ратифицира договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Той направи това, но също така гласува резолюция, която внася определени изменения в договора. Руснаците обещаха да разгледат много внимателно резолюцията и да я вземат предвид, когато през януари на свой ред ратифицират договора. Основните забележки на руснаците по гласувания документ са заделянето на 80 милиарда долара за модернизация на ядрените сили на САЩ, което според тях противоречи на основната насока на договора. Тогава американците споменаха, че ще започнат преговори за съкращаване не само на стратегическите, но и на тактическите ядрени въоръжения. Очевидно преговорите са започнали с натиск от страна на членка на НАТО срещу Русия.

Цитат
Варшава е обезпокоена от руското тактическо ядрено оръжие
04 януари 2011 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Варшава/Москва. Посланикът на Полша в Москва Войцех Зайончковски изрази безпокойството си от това, че Русия разполага с тактическо ядрено оръжие.
„Полша няма ядрено оръжие. На полска територия няма разположено ядрено оръжие. Ако подобно оръжие има в Калининградска област, смятате ли,че ще бъдем щастливи”, заяви дипломатът в интервю за агенция Интерфакс.

„Представете си, че беше обратното и Полша имаше ядрено оръжие. Каква ли би била реакцията на Русия”, добави посланикът.

http://focus-news.net/?id=n1477577

Най-вероятно става дума за ракетните комплекси "Искандер", за които се твърди, че са квазибалистични и като такива - трудно уловими от средствата за противоракетна отбрана.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #31 -: Януари 06, 2011, 16:39:26 pm »
Цитат
САЩ ще увеличат бойните си сили в Афганистан
06 януари 2011 | 11:25 | Агенция "Фокус"

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е разрешил разполагането на 1400 американски морски пехотинци в Афганистан, за да се включат в очакваната офанзива срещу талибаните преди планираното намаляване на броя на американските войници.

Изпращането на нови части е изненадващо, имайки предвид подготовката за изтеглянето на САЩ и техните съюзници от Афганистан, където войната срещу талибаните продължава повече от девет години.

http://focus-news.net/?id=n1478249
Неотдавна беше съобщено, че към Афганистан ще бъдат отправени известен брой американски танкове. При така обявеното скорошно изтегляне, това са си подозрителни действия и биха имали друг смисъл при още едно покачване на световното напрежение до края на лятото.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #32 -: Януари 07, 2011, 19:13:20 pm »
В предния пост споменах за подозрително увеличаване на силите в Афганистан. Освен живата сила, беше споменато и за танкове и за нов модел безпилотни самолети. На практика Афганистан има една малка ивичка обща граница с Китай. Естествено, това е централноазиатска позиция и има повече стойност като противотежест на разположените непосредствено на север няколко бивши съветски републики, за които се знае, че са лоялни към Русия, а икономически като че ли са повече обвързани с Китай. Също не е маловажно, че Афганистан може да се използва като една част от пресата срещу Иран (другата е Ирак).

Цитат
Холандия обмисля изпращането на нов военен контингент в Афганистан
07 януари 2011 | 14:54 | Агенция "Фокус"

http://www.focus-news.net/?id=n1478725

Цитат
НАТО ще изпрати самолети АУАКС в Афганистан
07 януари 2011 | 20:15 | Агенция "Фокус"

Брюксел. НАТО днес взе решение да изпрати радарни самолети АУАКС в Афганистан, за да следи у направлява наземните мисии срещу талибаните. Самолети от този клас ще се включат в операциите в Афганистан в средата на януари, съобщи говорителят на Алианса Оана Лунгеску, цитирана от АФП.

http://focus-news.net/?id=n1478830
Хммм. Радарни самолети срещу талибаните.

Имаме приблизителното описание и на военния потенциал, който се трупа в района на Корейския полуостров.

Цитат
През 2011 г. южнокорейските военноморски сили ще увеличат броя на ученията
07 януари 2011 | 15:57 | Агенция "Фокус"

„През тази година повече от двойно ще увеличим броя на ученията за борба с подводници и те максимално ще се приближават до реалните условия и обстановка”, заяви командващият щаба на военноморските сили на Южна Корея Ким Сон Чхан, цитиран от ИТАР-ТАСС.

http://www.focus-news.net/?id=n1478753

От тука става ясно, че в играта са намесени подводници, при това не американски. Дори бих казал, че докато се учат, всъщност търсят истински пришълци под водата. ;)

Цитат
„Маиничи шимбун”: Япония и САЩ се договориха за начало на работата по общите стратегически цели
07 януари 2011 | 19:30 | Агенция "Фокус"

http://www.focus-news.net/?id=n1478820

Речено, сторено:

Цитат
Япония ще вземе на въоръжение изтребител от пето поколение
07 януари 2011 | 15:10 | Агенция "Фокус"

Японските власти планират през 2011 г. да изберат изтребител от пето поколение, като варианти се разглеждат американските „F-35” и „F/A-18”, както и разпространения в Европа „Юрофайтър”, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано от РИА Новости.

http://www.focus-news.net/?id=n1478731

Цитат
ВМС на Япония ще проведат съвместно със САЩ учения в Китайско море
07 януари 2011 | 08:24 | Агенция "Фокус"

Военноморските сили на Япония скоро ще проведат учения в Източно Китайско море, предаде телевизия NHK.

Планира се в ученията да участват и американски хеликоптери от самолетоносача "Карл Уинсън". Корабът ще пристигне в японски териториални води и ще замени във военноморската база „Йокосука”, южно от Токио, намиращия се в страната самолетоносач "Джордж Вашингтон".

Целта на ученията ще е задържане на евентуални военни действия по море на КНДР и Китай.

http://www.focus-news.net/?id=n1478537

Да, целта е ясна - ще се противодейства на КНДР и Китай, на които американската страна явно гледа като единна заплаха. Очаквам обаче китайците и корейците да се разтревожат от факта, че в момент на повишено напрежение край тях ще има струпани не един, а цели два американски самолетоносача. Това естествено отново ще покачи напрежението в региона. Очакваме ответните контрамери на другите сили.

Цитат
Ху Дзинтао ще посети САЩ
07 януари 2011 | 07:29 | Агенция "Фокус"

Лидерът на Китай Ху Дзинтао ще бъде на официално посещение в САЩ от 18 до 21 януари, съобщи външното министерство на страната.

http://www.focus-news.net/?id=n1478526
Най-вероятно китайския президент ще подходи към Обама с учтивото "Ей, алоооу! Вие какви си мислите, че ги вършите?!?".

Цитат
Русия се нуждае повече от СНВ, отколкото САЩ, заяви Константин Косачов
07 януари 2011 | 16:07 | Агенция "Фокус"

„Противоракетната отбрана на САЩ в днешния й вид не е заплаха за руския стратегически потенциал”, посочи още Косачов и допълни, че настоящият договор не разглежда нито въпросите, свързани с противоракетната отбрана, нито каквито и да е аспекти на стратегическите отбранителни въоръжения.

http://www.focus-news.net/?id=n1478756

Най подозрителното словосъчетание в тази новина е "аспекти на стратегическите отбранителни въоръжения". Интересно, какви ли други аспекти, освен отбранителните се има предвид?

« Последна редакция: Януари 07, 2011, 20:49:49 pm от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #33 -: Януари 08, 2011, 13:28:53 pm »
Ситуацията и днес продължава да се развива в посоката, която според анализа, който съм направил до тук, ще доведе до ново покачване на напрежението в най-скоро време, ако не бъдат взети своевремени мерки за промяна към друго. Засега взетите мерки водят към военна криза в света. Това означава такова разположение на силите, което предразполага към внезапни и широкомащабни резки движения на участниците.

Продължава струпването на воене потенциал в района на Афганистан. Известно е, че Пакистан е държава лоялна към САЩ и освен това разполага с ядрено оръжие.

Цитат
„Вашингтон пост”: САЩ ще увеличат военните помощи за Пакистан
08 януари 2011 | 09:13 | Агенция "Фокус"

САЩ ще предоставят допълнителна военна, разузнавателна и икономическа помощ, независимо от факта, че част от американското ръководство са на мнение, че пакистанските власти не правят достатъчно в борбата с екстремистите, пише „Вашингтон пост”.

http://focus-news.net/?id=n1478903

Другата част от клещите около Иран - Ирак през 2010 година загуби една част от потенциала си, тъй като част от американските войски беше изтеглена.

Цитат
Радикалният шиитски лидер Муктада Садр заяви, че САЩ, Израел и Великобритания са врагове на Ирак

08 януари 2011 | 10:37 | Агенция "Фокус"

Един от радикалните лидери на иракските шиити Муктада Садр направи първата си публична реч след като се завърна от доброволното си изгнание в Иран. В речта си пред събралото се множество в свещения мюсюлмански град Наджаф Садр заяви, че САЩ, Израел и Великобритания са врагове на Ирак и призова своите шиитски привърженици към съпротива, предаде Би Би Си.

http://focus-news.net/?id=n1478921


Навярно тази ситуация не се харесва на ислямските терористични среди, които се идентифицират като покровителствани от Саудитска Арабия, и всячески се опитват да запалят отново района, за да дадат повод на САЩ и съюзниците им да се върнат. Иран е заплашен не само от западното воено присъствие в Ирак, но и от активно въоръжаващите се съюзници на САЩ в района на персийския залив - Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Кувейт.

Цитат
Хилари Клинтън започва обиколката си в Близкия изток
08 януари 2011 | 08:52 | Агенция "Фокус"

В течение на пет дни тя ще посети ОАЕ, Оман и Катар, предаде радио „Свобода”.

Очаква се Клинтън да призове страните от региона да подкрепят правителството в Ирак, което от своя страна има подкрепата на Вашингтон.
Сред обсъжданите теми също така ще бъде проблемът с иранските ядрени разработки.

http://focus-news.net/?id=n1478900
По ясно от това не може да бъде казано - фокусирайте се върху Ирак така, че да ангажирате максимално Иран от към западната му граница.

Арабските страни се противопоставят на Иран не само от любов към САЩ, но и от факта, че голяма и богата на ресурси ислямска държава провежда независима от най-влиятелните ислямски фигури (шейховете и емирите) политика. Иран също системно и методично арестува и съди ислямски терористи. През 2010 между САЩ и Саудитска Арабия беше подписан рекорден за цялата история договор за доставка на военна техника - 60 милиарда долара. Защо им е на саудитците още много бойна техника, при положение, че и без това са най-масивната воена сила в региона, не е ясно. Или по-скоро е ясно - ще се противопоставят на Иран с потенциал по-голям от неговия. При едно евентуално ескалиране на напрежението, отварянето на масивен западен фронт ще попречи на Иран да атакува с потенциала си афганистано-пакистанския блок, който пък ще има за основна цел да се противопостави на организираните руско-инфийско-китайски сили, които би трябвало да вземат мерки по унищожаването на американските позиции в централна Азия.

Цитат
Иранските власти заявиха, че могат да произвеждат сами ядрено гориво
08 януари 2011 | 11:24 | Агенция "Фокус"

„Ние построихме модерен завод в град Исфахан за ядрено гориво и вече сме сред малкото страни, които могат да произвеждат ядрено гориво и горивни пръти”, подчерта Салехи.

http://focus-news.net/?id=n1478932

Иран също отправя контрапредупреждение, предимно целящо да откаже най-близкостоящите до него врагове от потенциално вредните си намерения, Намеква се, че може да не бъдат принудени, но може и да бъдат принудени да сглобят ядрено оръжие в най-скоро време. По лошото е, че радиоактивните материали са по-опасни заради радиацията, която оставят след себе си, за което няма нужда да се сглобява атомна бомба и скъпа ракета със специаллни параметри. Достатъчно е да се омеси урана с експлозивните материали на обикновените ракети, по примера на американците с обеднения уран. За това не се изисква особено много време - при желание може да стане за няколко дена и не само в ядрените центрове, които ще бъдат бомбени, но и във всяка що-годе нормална пещера. Съобщението по-скоро има за цел да съобщи на врага "Внимавайте, вече сме произвели определено количество ядрено вещество и знаем как да го използваме".

За да не си помислите, че останалите само стоят и гледат със зяпнала уста какво става, ще напомня, че по-назад бях съобщил следната новина.

Цитат
Черноморският флот на Русия за първи път ще вземе участие в учения на НАТО
17 декември 2010 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Москва. Черноморският флот на Русия за първи път ще вземе участие в учения на НАТО, предаде РИА Новости.

„През 2011 година ще вземем участие в руско-турските маневри „Черноморско партньорство” и в международното учение на НАТО „Болд Монард-2011”, съобщи командващият Черноморския флот на Русия Владимир Каральов.

За следващата година са планирани руско-украински и руско-италиански военноморски учения, както и операцията „Черноморска хармония-2011”.

http://focus-news.net/?id=n1472504
Тогава предположих, че военния блок НАТО е загубил монолитността си и най-малко Турция и Италия са преминали в другия лагер и сътрудничат с Русия като единствен начин да се спасят от неспираемите от никакви противоракетни отбрани руски балистични ракети, както и други знайни и незнайни оръжия за масово поразяване.

Друг ход на отсрещния лагер е:

Цитат
Украйна ще продаде на Азербайджан най-новия си танк „Оплот”
08 януари 2011 | 10:51 | Агенция "Фокус"

http://focus-news.net/?id=n1478924

Цитат
В Азербайджан е арестуван лидерът на Ислямската партия
08 януари 2011 | 13:17 | Агенция "Фокус"

Гейдарли отхвърли обвинението и заяви, че според него представителите на партията са преследвани по политически мотиви заради протестите срещу забраната за носене на хиджаб в училищата, която министерството на образованието въведе в края на миналата година.

http://focus-news.net/?id=n1478957
Искания за забулване на жените са един от главните признаци, че човека е свързан с арабските швейцарии - Саудитска Арабия, Оман, Катар, ОАЕ, в които се подозира, че се крие мозъчния тръст, направляващ и финансиращ ислямския тероризъм по света.

В източна Азия - ситуацията около Корея също продължава да се нагнетява. САЩ и техните съюзници Южна Корея, Япония, Тайван се отнасят мудно, с подозрение, с бавене, когато се отнася за мирния процес и с учудващо висока енергичност, когато се отнася за учения, маневри и др. подготовки за военни действия.

Цитат
Си Ен Ен: Сеул ще разгледа предложението на Пхенян за възобновяване на преговорите
08 януари 2011 | 11:41 | Агенция "Фокус"

Преди два дни Южна Корея вече отхвърли подобно предложение на Севера да се проведе среща на високо равнище, определяйки го като „несериозно” и като „пропагандистка покана за диалог”.

http://focus-news.net/?id=n1478936

Русия оказва натиск върху Япония, за да се откаже от военните си намерения.

Цитат
Русия ратифицира споразумение с Япония за сътрудничество в ядрената енергетика
08 януари 2011 | 10:58 | Агенция "Фокус"

Президентът на Русия Дмитрий Медведев подписа закон за ратифицирането на споразумението между правителствата на Русия и Япония за сътрудничество в мирното използване на атомната енергия, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Интерфакс.
Мисля, че посланието е кристално ясно. Или се отказвате от авантюрите със САЩ и получавате ядрена енергия, ток, икономика, или стъпвате накриво и получавате ядрени ракети, радиация и смърт. Много тежък натиск, човъркащ в най-гнойната рана в японската история - атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.« Последна редакция: Януари 08, 2011, 14:19:58 pm от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #34 -: Януари 09, 2011, 01:23:57 am »
Цитат
Китай ще вложи $2 милиарда долара в Северна Корея
7 януари 2011, 15:33

Представители на Shangdi Guanqun Investment са подписали меморандум за намеренията със северокорейската компания Investment and Development Group на 20 декември. Основната цел на страните е превръщането през следващите 10 години на СИЗ в Расон в най-голямата промишлена зона в Североизточна Азия.

http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/news/article/96319
В условията на повишено военно напрежение, намерението за икономическа инвестиция означава, че Китай няма да се примири с друго, освен мир в региона. И все пак интегрирането на Китай в севернокорейската икономика може да разубеди още повече и без това недоверчивата Южна Корея. Все пак свободната търговия в Северна Корея е сериозна стъпка към промяна, освен това свободната икономическа зона, за която се говори в новината ще, граничи и с Русия. Прогнозира се, че тази зона след 10 години ще стане най-голямия производствен център в североизточна Азия.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #35 -: Януари 09, 2011, 13:21:46 pm »
САЩ продължават да трупат оръжие в Азия навсякъде, където е възможно. Стана ясно, че се изпраща военно подкрепление за Афганистан и военни помощи за Пакистан. Договорите за доставка на военна техника на Саудитска Арабия, а сега и Ирак.

Цитат
Ирак ще купи въоръжение от САЩ на стойност над 26 милиарда долара
09 януари 2011 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Северна Америка

Багдад. До 2013 г. Ирак ще закупи въоръжение за 13 милиарда долара и още толкова ще бъдат похарчени за закупуване на оръжие след това, съобщи иракският вестник „Ал Итихад”, цитиран от РИА Новости.


Представител на министерството на отбраната на Ирак заяви, че вече има сключен договор за над 13 милиарда долара със САЩ. С тези пари през 2013 г. ще бъдат закупени самолети, хеликоптери, танкове, бойни кораби и ракети, които ще постъпят като въоръжение в министерството на отбраната и министерството на вътрешните работи на страната.

http://focus-news.net/?id=n1479125От другата страна на Китай също се трупат войски и се правят ученията, докато мирния процес се блокира упорито. Сега пропагандата явно се стреми да обяснява това струпване и да оправдава бъдещите изяви в това отношение.

Цитат
САЩ: Военните технологии на Китай предизвикват опасения
09 януари 2011 | 08:55 | Агенция "Фокус"

Според Пентагона военните постижения на Китай, включително и създаването на балистични ракети срещу кораби, тревожат Вашингтон, предаде радио „Ехото на Москва”.

http://focus-news.net/?id=n1479115

Израел изглежда се чувстват все по-уверени от нарастването на приятелската военна мощ в региона и все по-смело правят безобразия.

Цитат
В Източен Ерусалим започна строителството на жилища за преселниците
09 януари 2011 | 13:08 | Агенция "Фокус"

Ерусалим. В Израел булдозери разрушиха сграда в окупирания Източен Ерусалим, за да разчистят площадка, на която ще бъдат построени жилища за еврейските заселници, предаде Би Би Си.

Палестинците искат да направят Източен Ерусалим столица на бъдещата си държава, а Израел пристъпи към строителство въпреки осъждането на това решение от страна на международната общност.

http://focus-news.net/?id=n1479172
« Последна редакция: Януари 09, 2011, 13:45:10 pm от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #36 -: Януари 09, 2011, 23:18:03 pm »
Друго интересно, което се случи днес е посещението на американския военен министър в Китай и посещението на китайския вицепремиер във Великобритания. Освен това има назначена визита на китайския президент в САЩ на 18 януари. Утре ще стане по-ясно какво са си говорили. Предварително заявените теми във Великобритания са икономически, а в Китай - военни. Американския министър е коментирал преди визитата, че Китай играе положитела роля за намаляването на напрежението в района на Корейския полуостров.

Хилъри Клинтън днес е призовала страните от района на Персийския залив да спазват в пълен размер наложените на Иран санкции. Тя започна обиколката си в богатите арабски страни, където ще преговаря да инвестират в подкрепяното от САЩ иракско правителство и да повишават готовността си за противопоставяне на Иран.
« Последна редакция: Януари 09, 2011, 23:37:56 pm от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #37 -: Януари 10, 2011, 10:56:10 am »
Днес започват мащабните японско-американски военни учения, за които съобщих на 7-ми януари. Те са предназначени да повишат подготовката на силите за отблъскване на съвместна севернокорейско-китайска атака. В ученията ще участват американски ескадрени миноносци, които няма как да не си носят мините с тях. В този смисъл, ако се предвижда скорошно критично повишение на напрежението, значи може миноносците всъщност да минират източната част на Китайско море. В същото време Южна Корея отхвърли предложението на севера за преки преговори с аргумента, че "за намеренията на комунистическа страна не трябва да се съди по думите, а по действията". Не е ясно защо Южна Корея не пристъпва към преговори също на думи за да осигури доказателство все пак за мнението си и така да затвърди позицията. Това не го правят, защото иначе може да се окаже, че наистина трябва да сключат мир. Тоест от южнокорейска страна не се търси помиряването дори на думи. В същото време днес беше съобщено, че Южна Корея ще инсталира подводни сензори за регистриране на севернокорейски подводници близо до границата със севера. Нещата се приближават все повече към това, че подготовката ще стане всестрана и може да придобие необратим характер и възможността за избухване на мащабен конфликт от малка провокация се повишава значително. В това развитие нещата се влошават дори ако севернокорейците развеят бяло знаме и предадат оръжието си. Това би дало предимство на Северна Корея пред очите на световната общност, тъй като никой няма да подкрепи САЩ, ако нападнат незащитена страна. Но пък едно предаване поставя САЩ в много по-силна позиция в противопоставянето им срещу Китай и Русия, тъй като така те ще загубят огневата мощ на важен съюзник в региона, от която ситуация по-скоро предполагаме, че САЩ ще се възползва, вместо да пропусне. Ето защо на първо място Китай и Русия ще гарантират унищожаването на Южна Корея и Япония в случай че тръгнат да нахлуват където не трябва, което ще бъде главната възпираща мярка. Така те трябва да бъдат принудени да се обърнат против САЩ като единствен начин да оцелеят, тъй като САЩ имат слаб потенциал за противопоставяне сами срещу всички в региона.
« Последна редакция: Януари 10, 2011, 11:26:23 am от otnesen »

Неактивен teni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 717
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #38 -: Януари 10, 2011, 11:55:30 am »
Сега остава някое южнокорейско корабче пак да потъне по време на маневрите, най-вероятно от "приятелски" огън, и белята е готова при това повишено напрежение. Да не забравяме и че в района плуват над 100 морски мини, поставени при по старите конфликти.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #39 -: Януари 10, 2011, 15:40:51 pm »
Освен в Близкия изток и около Корейския полуостров, в света има още 2 точки, където напрежението също тенденциозно расте. Едната е Судан, другата е Кот д`Ивоар. В Судан протича референдум за независимост и разделянето на държавата на две по-малки. Това се прави с цел да бъдат разрешени проблемите, заради които се е водила гражданска война досега. Референдума се провежда в Южен Судан и допитването е сред неговите жители за това дали искат да се отделят като независими.

Цитат
Погранични сблъсъци между Севера и Юга са коствали живота на 23 души в Судан
10 януари 2011 | 12:16 | Агенция "Фокус"

Най-малко 23 души са загинали в сблъсъци с арабски номади по границата между Северен и Южен Судан, съобщават лидери от оспорвания регион Абией на втория ден от референдума за независимост на Юга, предаде агенция Ройтерс.

http://focus-news.net/?id=n1479469

И така, малко за Судан и конфликта там. Първото нещо е големината на страната. Тя е най-голямата в Африка и е на десето място в света - има около 42 милиона жители. Има излаз на Червено море с дължина на бреговата ивица 853 километра. Населението е 52%, 39% араби и др.
Зелената зона на запад е провинция Дарфур. Тя е населена предимно с негри. Има петролни находища.

Оранжевата зона е Северен Судан, където е съсредоточено арабското население. Поради пустинния характер на тази територия, поселенията са струпани в тясна ивица около река Нил.

Синята зона е Южен Судан. Влажен, но с чести периоди на засушавания.

Останалите са спорни региони. Двете розови петна са: лявото Нубийската планина, където има слаби залежи на някои метали, дясното е щат "Сини Нил" граничещ с Етиопия през чиято граница в Судан влиза един от главните притоци на река Нил - Сини Нил.

История на конфликта.

С подписванетп през 1972-а адис-абебско споразумение била прекратена близо десетгодишната грацданска война, с което на Юга били предоставени определена автономия по въпросите на вътрешното управление. Затишието продължило около 10 години, след което войната била възобновена от Народната армия за освобождение на Судан. Повод за това станала политиката на ислямизация на страната. През 1983 година президента Джафар Нимейри разделил южната провинция Екватория на три отделни провинции, а в углавното законодателство на страната били въведени някои видове наказания, предвидени в нормите на шериата (убиване с камъни, отсичане на ръката и др.).

По американски оценки за следващите две десетилетия от възобновяването на конфликта в Южен Судан правителствените войски са унищожили около 2 милиона човека. В резултат на периодичните засушавания, глад, недостиг на гориво, разширяващото се военно противопоставяне повече от 4 милиона южняци били принудени да напуснат домовете си и да избягат в градовете или в съседните страни - Етиопия, Кения, Уганда, Египет. Бежанците, лишени от възможност да се занимават със земеделие не могат да заработят за житейските си нужди и страдат от недохранване и неправилно хранене, лишени са от достъп до образование и здравеопазване. Многогодишната гражданска война довела до т.нар "изгубено поколение" и хуманитарна катастрофа.

Мирните преговори между бунтовниците на Юга и правителството през 2003-2004 година дали чувствителен резултат. Втората гражданска война, продължила 22 години формално завършила, въпреки, че отделни престрелки се случвали и после. На 9-ти януари 2005-а година в Кения било подписано споразумение, предоставящо на Южен Судан широки автономни права, а лидера на южняците Джон Гарангстанал вицепрезидент на Судан. Южен Судан получил правото в следващите 6 години да се ползва от автономията, а след това с референдум да решат въпроса за своята независимост. През този период доходите от добив на нефт се разделяли поравно между централното правителство на Судан и ръководството на южната част. Това донякъде разредило напрежението. Обаче на 30-ти юли 2005-а Гаранг загинал в резултат на катастрофа с вертолет и обстановката отново започнала да се нагорещява.През 2007-ма година в Ю"жен Судан пристигнал на визита лично генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, след което в зоната на конфликта били въведени миротворчески сили на ООН - т.нар. "сини каски" и хуманитарни организации. В течение на тези 6 години Южен Судан организирал управлението си много ефективно - с действащо правителство, с всички министерства, войска, полиция и администрация. По всички оценки самостоятелността на региона и желанието за независимост били очевидни. През Юни 2010 година САЩ ибявили, че ще приветстват появяването на още една независима държава. В навечерието на референдума, на 4 януари 2011 година президента на Судан Омар ал Башир при визитата си в южносуданската столица Джубу обещал, че ще признае всеки резултат от референдума и даже изразил готовност да участва в тържествата по случай независимостта, ако южняците гласуват "за". Също така обещал свобода на придвижването през границата между двете страни, както и да организира равноправен съюз между двете държави по подобие на Европейския съюз. В случай, че независимостта бъде одобрена, новата 194-а държава трябва да бъде обявена до месец юли 2011-а година.

Референдума се провежда от 9-ти до 15-ти януари 2011 година.


Така или иначе, става дума за ресурси и особено за петрол и вода. Водата е важна, защото където има вода, има и храна. За петрола е малко по-иначе. Когато световната икономика била изградена около нефтените продукти като главно горивно средство, всички залепнали да смучат от най-големите от най-големите находища. Когато те започнали да привършват, започнали да смучат от по-малките от най-големите, после от най-големите от по-малките и т.н. Икономиката растяла постоянно, а находищата ставали все по-малки и по-малки. Затова започнали да се водят войни за най-големите останали (например в Иран) и експлоатиране на по-малките. Судан започва да добива и изнася нефт едва през 1999-та, след което регистрирал значителен икономически ръст (повече от 10% годишно през 2006 и 2007). Това не без значителни чуждестранни инвестиции.

Вероятно въпреки обещанията за мирно съжителство на двете държави, някой ще се опита да провокира конфликт, който ще доведе до затваряне на границата и по този начин икономическите ползи от добива на нефт при севера няма да изтичат покрай свободната търговия с Юга.
« Последна редакция: Януари 10, 2011, 18:36:18 pm от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #40 -: Януари 10, 2011, 19:07:38 pm »
Хилъри Клинтън върши глупости.

Цитат
Хилари Клинтън: Заради международните санкции Иран "много по-трудно" следва ядрените си амбиции
10 януари 2011 | 11:54 | Агенция "Фокус"

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че заради международните санкции е станало „много по-трудно” за Иран да следва ядрените си амбиции, предава АФП. Според думите й последните анализи сочат, че санкциите работят и заради тях иранската държава има технологически проблеми, бавещи изпълнението на програмата във времето.

http://focus-news.net/?id=n1479459

САЩ въоръжават Саудитска Арабия и другите нейни богати арабски съседи, и ги нагласят с мерник към Иран. Иран пък в своя защита им съобщи, че сам произвежда ядрено гориво, надявайки се сами да се сетят за какво друго, освен ток би могло да се използва. Хилъри Клинтън пък, уверява съюзниците си, че Иран блъфират, но ако мине още време, може и наистина да се сдобият с нещо. По този начин тя се опитва да убеди арабите, че трябва да се действа бързо. Естествено, няма никакво значение дали Иран има или няма ядрени материали - веднъж почне ли се, ще стане ясно, но някои неща подсказват, че има. За това може да се съди по поканата, която Иран отправи към световните сили (Китай, Русия, ЕС) да инспектират ядрената му програма. Защо да го прави, ако се готви след няколко дни да съобщи, че произвежда сам ядрено гориво?

Най вероятно пламовете на САЩ няма да се осъществат. Не защото няма да посмеят, а защото насърчават съюзниците си да влязат с голи ръце в клетката на тигъра. Затова американците гледат да бързат, защото съюзниците им лека полека се опомнят и осъзнават какво се опитват да ги накарат да извършат. Времето работи против тях. Ако ще се прави провокация, ще да е бърза. Но провокациите няма да минат пред другите сили - Китай, Русия, ЕС. Навярно ЕС могат да се направят на ударени, но ако сторят така, ще ядат шамари от Русия и ще се замислят.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #41 -: Януари 11, 2011, 21:25:14 pm »

Цитат
Би Би Си: Китай провежда изпитания с първия си самолет-стелт
11 януари 2011 | 16:52 | Агенция "Фокус"

Посещението на Робърт Гейтс в Китай идва на фона на опасенията на САЩ относно скоростта, с която китайската армия се модернизира и въвежда нови технологии.

http://focus-news.net/?id=n1480030

Цитат
Според Робърт Гейтс след 5 години Северна Корея ще бъде заплаха за сигурността на САЩ
11 януари 2011 | 14:07 | Агенция "Фокус"

Гейтс определи относително толерантната позиция на Южна Корея по отношение на Пхенян като „неубедителна”.

http://focus-news.net/?id=n1479952
Подобно на колежката си Хилъри Клинтън в арабските страни и тук американската администрация прави опити да убеди съюзниците си, че трябва по-бързо да влязат в клетката на тигъра, защото после може да е късно. Японците изглежда вече вдяват за какво става дума, което е много добре. Дано да продължават в този дух.

Цитат
Северна Корея е готова за разговори с Япония
11 януари 2011 | 07:58 | Агенция "Фокус"

Пхенян прие поканата на японския външен министър като „положителен жест” за подобряване на отношенията между двете страни, които имаха немалко разногласия.

http://focus-news.net/?id=n1479748


Цитат
Джо Байдън: САЩ няма да изтеглят войските си през 2014 г., ако афганистанците не са готови
11 януари 2011 | 13:44 | Агенция "Фокус"

В момента в централноазиатската страна има около 97 000 американски войници.

http://focus-news.net/?id=n1479942
97 000 американски и не се знае още колко други.

След 10 дни ще започнат исторически преговори. В Истанбул ще заседават групата "5+1" (Китай, САЩ, Русия, Великобритания, Франция + Германия). За целта баронеса Катрин Аштън ще посети Истанбул, за да подготви всичко за преговорите между Иран и шестте световни сили. Преговорите започват на 21-ви януари и са втори кръг от преговори. Първият кръг беше проведен в Женева в началото на декември 2010-а година.

Русия призова Израел да прекрати строителството в окупираните територии. Руснаците напомнят, че тези действия са в противоречие с позицията, която близкоизточната четворка (САЩ, Русия, ЕС и ООН) имат по въпроса. По този начин казано, изглежда, че руснаците се опитват да ангажират по-сериозно другите партньори по преговорите или ако не се ангажират - да ги обвинят в саботиране на мирния процес.

ЕС посочва с пръст Украйна и заплашва, че ще си развали мнението за страната и ще преразгледа процеса на интегриране, ако продължи проруската политика водена от Виктор Янукович. Основния проблем там е, че бившата премиерка Юлия Тимошенко е подсъдима за корупция. Изглежда всякакви бивши корумпирани управляващи имат симпатиите на демократичните европейци, които слагат върху тях защитата на авторитета си.

Египет е отзовал посланика си във Ватикана за консултации по повод изказване на папата за коптските християни. Кайро счита това изказване за намеса във вътершните работи.

Кувейтски вестник е написал, че в Египет е разкрита иранска шпионска мрежа. Египетските власти отричат информацията, следователно кувейтските СМИ правят пропаганда и настройват населението си да мисли за Иран като за враг. Това съвпада с призивите, които САЩ отправиха към арабските държави да инвестират в опазването на Ирак от иранско влияние.

В западноафриканската държава Кот д`Ивоар има политическа криза и лека полека нещата отиват към гражданска война. Страната е най-големия в света производител на какао.Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #42 -: Януари 12, 2011, 16:34:09 pm »
Судан провежда референдум за разделянето на страната на две. Засега, като изключим някои провокации, нещата вървят добре. Разцепването би довело до повече мир в региона. Северната и южната част на страната са доста различни по расово, културно и икономически, затова няма друг начин, освен всяка характерна част да се управлява от собствена администрация.

Излезе доклада за злополуката със самолета на полския президент миналата година. Оказа се грешка на ръководството на страната. Командващия ВВС на Полша с 0.6 промила алкохол в кръвта е намерен в кабината на самолета. Тъй като е бил там, няма начин да не е влияел на взетите решения. А основното грешно решение е да се кацне на всяка цена и да не се използва резервната писта. Този проблем стоеше като тапа в отношенията между Полша и Русия. Самата Полша пък е буфер между Русия и ЕС и от отношенията с нея зависят отношенията със съюза като цяло. Сега болния въпрос е решен и се очаква подобряване на отношенията.

Скоро в Истанбул ще има преговори по иранската ядрена програма. Това ще е основната развръзка, тъй като западните сили ще бъдат поканени да инспектират програмата, за да се уверят, че е за мирни цели. Един техен отказ би бил ясен сигнал, че се повтаря сценария с Ирак. Срещу Саддам Хюсеин бяха изфабрикувани обвинения в притежание на оръжия за масово поразяване, като след това се оказа, че войската влиза, за да заеме по-удобна позиция в бъдещата инвазия в Иран. В Афганистан положението е аналогично. Сега САЩ и съюзниците им ще бъдат принудени наистина да воюват с талибаните, вместо както до сега само формално, за да не унищожат повода за присъствието си в региона.

В района на Корейския полуостров нещата вървят към мирни преговори. Предложението е сериозно.

Ако тези мирни процеси протекат и не се развалят, то можем да очакваме колапс на американската икономика още тази година.

Неактивен teni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 717
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #43 -: Януари 12, 2011, 17:37:49 pm »

Ако тези мирни процеси протекат и не се стопират, то можем да очакваме колапс на американската икономика още тази година.
[/quote]
Отнесен, последното ти изречение май дава отговор на много въпроси относно изострянето на международното положение в отделни региони. Но на САЩ не им стиска да ударят Иран. Поводи щяха да измислят.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Обща геополитическа обстановка
« Отговор #44 -: Януари 12, 2011, 18:26:20 pm »
Значи, моята теория за това как са протекли събитията е следната.

За да се поддържа богатата икономика на западните държави, има нужда от голямо количество ресурс. Собствените си запаси те отдавна са изчерпали, затова имат нужда да ползват запасите, които другите държави имат. Най-големия притежател на ресурси е Русия, където има от всичко по много. Китай е огромна икономика, но е закачена за руските ресурси - има петролопроводи и газопроводи от Русия към Китай, други суровини също се изнасят. Китай и Русия си сътрудничат добре. Идеята според мен е била в навечерието на кризата да бъдат запалени няколко конфликта. Един опит имаше в Грузия, където руснаците взеха светкавични мерки, другия в Иран, където обаче САЩ са нямали достатъчно гориво за да водят военни действия. Интересното е, че преди хипотетичния сблъсък с Русия, те са струпали войските около Ирак, където има гориво с цел да нахлуят в Иран, където има повече гориво. Работата е там, че ако тръгнат да нахлуват в Иран, последните ще се защитят като взривяват периодично находищата в Ирак и в близките околности, например Кувейт. САЩ не биха могли достатъчно бързо да възстановят заводите за производство на горива, а без тях не биха могли да придължат инвазията в Иран. Поставени пред тази безизходица, явно са взели решение да минат по тънката лайсна и да организират преврат в Иран. Знаем за протестите през лятото 2009 година, сблъсъците и подкрепата на САЩ и Запада за "демократичната" иранска опозиция. След като и този план се провали, Запада нямаше какво друго да направи, освен да използва икономическата си мощ, тоест да създаде икономически проблем на останалия свят. Този опит също беше спрян през есента на 2009-та година след заплаха от страна на руснаците, че ако го направят, ще употребят ядрените си оръжия. Това трябва да е било последния елемент от плана, за който може да се каже, че неуспеха му вече прави целия план несъстоятелен. От тогава насам нещата се развиват на свободен принцип в едно състояние на безплановост. ЕС, оставен на себе си се стабилизира финансово, има още работа, но нещата не са извън контрол. Китай и Япония също инвестираха в европейската финансова стабилност. Едновремено с това с ударна скорост се развиват и енергийните проекти на Европа с Русия. Северен поток почти е готов, Южен поток ще започне да се строи скоро. Турция също взема някакво участие в стабилността на европейската икономика. Ако съм прав, то през тази година трябва да има много интересни събития, групирания, прегрупирания, развръзки на конфликти, стоящи като проблем от десетилетия, прилагане на иновативни решения в икономиката и др. интересности. С други думи -конспирацията свърши, илюминатите капитулираха. Ще изчакаме още няколко дена да видим дали все пак няма да рипнат по някакъв начин. До 22-ри януари ще е ясно, тогава ще завършат преговорите с Иран.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27