Автор Тема: ЗРТ 457 М - Зрителна тръба за начинаещи!  (Прочетена 3812 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен File099

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 131
  • Търсач на НЛО
ЗРТ 457 М - Зрителна тръба за начинаещи!
« -: Декември 08, 2010, 21:49:30 pm »
ЗРТ 457 М е призматична зрителна тръба еквивалентна по характеристики на малък телескоп. Произвежда се в КОМЗ/Русия от края на 70те години. Поради голямата си увеличителна мощност от 60х вероятно е била забранена за граждански лица. С пълно основание се сочи като "най-добрият прибор за начинаещи астрономи". Запознат съм три модификации - ЗРТ 457 М с метален тубус, пластмасови призмена камера и фокусен възел, ЗРТ 457 М с дебел стоманен(железен?) тубус, метални призмена камера и фокусен възел с тежка масивна метална кутия, ЗРТ 457 М с метален тубус, пластмасови призмена камера и фокусен възел и понижено качество на изображението. Първите две модификации произвеждани до началото на 90те са много ценни и пълноценно заместват среден телескоп на 3 пъти по-ниска себестойност. Изображението на третата гражданска модификация е далеч от изостреността и цветовата гама на оригиналните. Разликата се изразява в наличието на ясно доловим сив оттенък в картината. Причината за аномалията вероятно се крие в химическият строеж на обективната леща, която вероятно е примесена с полимер или е подбрано неудачно противоинтерферично покритие(SiO2, MgF2, ZrO2?) на оптичното стъкло. Цветовете просто не се поглъщат от обективът и изображението е мъртво лишено от всякаква емоция и насищане на палитрата.

ЗРТ 457 М е прибор със средни възможности. С него спокойно може да се прочете номер на автомобил на 2300 метра, да се наблюдават пръстените на Сатурн(процепът на Касини не), облаците на Юпитер и фазата на Венера. Със ЗРТ 457 М може да се разпознае лице на 5 километра пряка дистанция и да се гледа телевизия на 2 километра. При спокойна атмосфера почти всички самолети в наблюдателен радиус от около 200 КМ се идентифицират безпроблемно. Старите тръби откриват трудно забележими звездни обекти дълбоко в Космоса и показват лунната повърхност до умопомрачителна надхвърляща човешкото въображение детайлност. Увеличението се регулира на 30х или 60х посредством фин оптичен механизъм.
Технически данни на ЗРТ 457 М:


диаметър на обективът - 70 мм

фокусно разстояние - 420 мм

увеличение - 30 или 60х пъти

приближение - 1 км/16,6 метра

обхват - 0,49 градуса на 60х

резолюция - 1,7"

максимална дължина - 54 см

тегло - 1 200 грама/ ~3000 грама с триногата


Способността на обектива да пресъздаде във фокалната си равнина изображението с определена осветеност т.нар. светлосила е правопропорционална на квадрата на диаметъра на обектива и обратнопропорционална на квадрата на фокусното му разстояние. Средният светлосилен капацитет на ЗРТ 457 М е достатъчен за наблюдението на звезди 9-11 величина на фона на нощното небе. Изходният лъч е отношението между диаметъра на обектива и фокусното разстояние, което е близко до светлосилата понятие. Капацитетът за наблюдение на звездни обекти 9-11 величина основно идва от отношението между светлосилата(d=70 мм/f=420мм) и изходният лъч 70мм:60х=1,16 мм.ЗРТ 457 М се комбинира много добре с повечето малки и средни бинокли - 8х30, 8х40, 10х50. Съчетаването на тръбата с мощен призматичен бинокъл като Kronos БПЦ 20х60 е в положение на алтернативност, а не на комбинативност. Целесъобразно е увеличението на помощният бинокъл да не преминава 1/3 от увеличението на главният като зрителният обхват на помощният прибор трябва да бъде минимум 6 пъти по-широк от този на главният. Най-удачната комбинация на ЗРТ 457 М се получава с компактните БПЦ или Carl Zeiss 8х30 и средните БПЦ или Carl Zeiss Jena 10х50. Бинокъла с широкото си панорамно и светлосилно наситено на цветове изображение захваща съзвездия, проследява спътници и самолети, а изолираната от трептения тръба ги дава в по-близък план.


ЗРТ 457 М задължително се използва с тринога, наблюдението без нея поради трептенията е безсмислено. Съотношението 60х увеличение/0,48 градуса зрително поле граничи с практичността относно астрономическите наблюдения. Захванатите астрономически обекти напускат зрителното поле в рамките на 2 минути следствие съотношението между околоосното въртене 360 градуса:24=15 градуса/час:60=0,25 градуса/минута и скромният зрителен захват от 0,48 градуса. Движението на въздуха следствие абсорбираната и отделяна от земята топлина неизбежно влошава качеството на картината.Каналът за поръчка на изделия от руските оптико-механични заводи задушен от конкурентен внос и неплатежоспобни клиенти вече не съществува. Засега ЗРТ 457 М може да се поръча единствено от Александър Павлов/0888982658/ за 320-350 ЛВ. Някои от тръбите са сглобени неудачно със сключване на ъгъл между оптичната ос на призмите с оста на обективът, което резултира в дефокусиране на изображението в част от скромното зрително поле. Детайлите на други тръби са произведени преди години, като това е най-добре видно по осветляването на некачествената пластмаса от естествената светлина и кислородът. Датата на заводският документ е валидна по отношение сглобяването на изделието, не производство на отделните му елементи. В резултат на тези типични за Русия аномалии в производственият процес някои от тръбите пристигат напълно изрядни, а с други трябва да се правят чудеса за коригирането на дефект.Тръбата може да се модифицира по указанията на Сергей Зависляк
http://szinv.chat.ru/scope/zrt.htm но това не е препоръчително. Капацитетът на обективът и цялостната конструкция на приборът са добре съобразени с параметрите на останалите елементи. Няма смисъл нито от повишаване нито от понижаване величината на увеличението. ЗРТ 457 М трябва да се използва точно на 60х пъти увеличение. Металната тринога може да се модифицира със съединяване алуминиевият прът с втори по-широк метален прът посредством нанизването му на първият и законтрянето им с напречно бит на оста винт. Балансът следва да се постигне с утежнение на долната удебелена част на същият метален прът посредством запълването му с оловна пръчка, за да се придаде стабилност на конструкцията. По този начин приборът не е поставен в зависимост от спецификата на теренът.ЗРТ 457 М по мои оценки би трябвало да се използва безпроблемно повече от 400 часа в период от 4 до 12 години. След това призмената камера&окулярът се заменят със сходни/аналогични оптични елементи и експлоатационният ресурс на приборът се удвоява. Обективната леща е основният съществен елемент на телескопа, който трябва да се предпазва от всякакви механични въздействия. По състоянието му може да се съди за състоянието на целият прибор. Обективът трябва да се почиства един път на 18 месеца само със специална кърпичка за почистване на оптични повърхности купена от оптичен магазин. Продухва се леко, нанася се дъх на лещата, след което много леко се върти от центъра до периферията й до отстраняване на мазните петна и прахта.


Изготвил:Веселин Алексеев/юли-2005та година(Темата осъвременена!)/

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27