Автор Тема: За маргарина  (Прочетена 21369 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 8 652
  • In Lies We Trust...
Маргарин или масло?
« Отговор #15 -: Декември 13, 2006, 18:06:57 pm »
МАРГАРИН ИЛИ МАСЛО?

Първоначално маргаринът бил създаден за угояване на пуйките. След като избил всички пуйки, хората, които били вложили пари за изследванията, искали възвръщаемост, затова решили да изчислят какво да правят с този продукт, за да си върнат парите. Субстанцията била бяла и нямала привлекателен вид -  оцветили я в жълто и започнали да я продават като заместител на маслото.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

- и маслото и маргарина имат еднакви калории

МАСЛОТО
- има малко по-високо съдържание на мазнини – 8 грама (в сравнение с 5 грама при маргарина)
- според едно медицинско проучване в Харвард, яденето на маргарин повишава заболеваемостта от сърдечни заболявания с 53% при жените в сравнение със същото количество масло
- яденето на масло повишава усвояването на други хранителни вещества от други храни
- маслото се консумира от векове, а маргаринът – от 100 години
- вкусът на маслото е по-добър

МАРГАРИНЪТ:
- носи троен риск от коронарни заболявания на сърцето
- повишава холестерола (лошия) и понижава нивото на “добрия” холестерол
- повишава 5 пъти броя на раковите заболявания
- снижава качеството на млякото при кърмачките
- намалява имунитета
- намалява реакцията на инсулин

И сега идва най-интересното:

Само ЕДНА МОЛЕКУЛА дели маргарина от ПЛАТСТМАСАТА…
Дори само този факт беше достатъчен, за да ме накара завинаги да се откажа от маргарина и всичко останало, което е хидрогенирано (това означава, че е добавен водород, което променя молекулната структура на субстанцията)

Проверете сами какво представлява маргарина:

- вземете опаковка маргарин и я оставете на сянка или в гаража – той не гние и не започва да мирише различно, защото в него няма нищо живо – той няма хранителна стойност
- никакви мухи или други животни не го доближават (дори само това вече трябва да ви говори нещо)


Върху тази субстанция не расте нищо – даже малките микроорганизми. Защо ли? Защото е почти пластмаса.
Ще разтопите ли някое пластмасово изделие, за да си го намажете на филийка?

Неактивен ----------

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 581
Re: За Маргаринът
« Отговор #16 -: Декември 13, 2006, 20:58:30 pm »
Добре е да се използват маслинени мазнини, зехтин... По-добре е да се откажете въобще от други омазнявания, освен от тези, както и естествените рибни меса и хайвери, при положение, че ползвате такива... Останалите мазнини (и техните пластмасови симулации) в повечето случаи водят до задръстване на организма, като че сте изсипали лепило върху косата си. Често изходът от това е инфаркт или туморна аномалия.

Направете опит с бурканче вода, като предварително ще й се извините за злото, което ще приложите върху нея с учебна цел: добавете в това бурканче малко мазут, разбъркайте и затворете здраво. Оставете някъде, където никой няма да притеснява опита ви с месеци на ред. Всичкото това време ще бъде необходимо, за да се убедите, че водата не може и не може да се освободи от мазутеното замърсяване - за разлика от зехтина, или дори олиото, от които ще се отдели категорично след минута... Тук има по-запознати и всички ще потвърдят две обстоятелства: първо, човешкото тяло в 70% съставлява вода; и второ, мазутът, като петролен продукт, е много подобен на маргарина. Пак повтарям, да ползвате маргарин е като да заливате косата си с лепило - добър апетит!
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен P.E.A.C.E.

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 499
Re: За маргарина
« Отговор #17 -: Декември 14, 2006, 22:19:05 pm »
Мухахахаха ;D ;D ;D ;D
Аз съм го правил този опит с майонеза, от най-евтината... ужас за 1 месец не фана и мухалче даже.
Да не говорим, че я скрих на работа и през почивката я даблюдавам как мухите кацат замалко и веднага се махат ...
Да не са луди да ядат от там  ;D
 

Неактивен Rapsio

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 399
Re: За маргарина
« Отговор #18 -: Декември 14, 2006, 22:25:44 pm »
Стана ми гадно кат прочетах за маргарина...
« Последна редакция: Декември 14, 2006, 23:20:56 pm от Horus »

Неактивен ----------

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 581
Re: За маргарина
« Отговор #19 -: Декември 15, 2006, 18:58:19 pm »
Добър апетит!
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
Re: За маргарина
« Отговор #20 -: Декември 20, 2006, 23:46:10 pm »
Ястията с хидрирани мазнини изчезват от менютата в Ню Йорк


Този тип мазнини водят до затлъстяване и доказано са причина за сърдечно-съдови заболявания, информира Zdrave.bg
18.12.2006
Ню Йорк е първият град в САЩ, където от менютата на кафенетата и ресторантите ще изчезнат ястията, приготвени с хидрирани мазнини, информира Zdrave.bg.

Комитетът по здравеопазването на града единодушно гласувал към средата на 2008 г. да се прекрати търговията с подобни продукти във всичките над 28 хил. места за обществено хранене.

Аналогична забрана се очаквало да бъде въведена и на цялата територия на САЩ.

Хидрираните мазнини водят до затлъстяване и доказано са причина за сърдечно-съдови заболявания.

Те се произвеждат по промишлени технологии чрез обработване на растителните мазнини с водород.

Този тип мазнини се съдържат например в маргарина, в повечето видове бисквити и бонбони, които са с дълъг срок на годност.

Производителите на хранителни продукти твърдят, че използват хидрираните мазнини, не само заради издръжливостта, но и защото засилвали вкуса на храните.

По данни на Националния институт за здравеопазване на САЩ през миналата година почти 40% от смъртността в страната е в резултат на сърдечно-съдови заболявания.

Ню Йорк не случайно става първия град в САЩ, забраняващ хидрираните мазнини. Той е известен със своите кампании за здравословен начин на живот.

Още преди три години там бе въведена забраната за пушенето на обществени места, напомнят от здравния сайт.



Неактивен H.

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 8 652
  • In Lies We Trust...
Re: За маргарина
« Отговор #21 -: Април 22, 2007, 06:03:51 am »
Повечето рафинирани и нискомаслени храни са бедни на незаменими мастни киселини и при приемането им се достига до дисбаланс в организма и понижаване на "добрия" и повишаване на "лошия холетерол". Една от най-опасните храни е маргаринът, направен от хидрогенизирани масла. Самото хидрогенизиране се извършва посредством загряване на мазнината и пропускане на водород през нея.

Хидрогенизирането е измислено през 1912 г. така, че растителните мазнини да заместят маслото и маста. По време на хидрогенизирането се получават транс-наситени мастни киселини - транс-изомери на мастните киселини, които приличат по конфигурация на наситените мастни киселини, но имат различна структура от тези при човека и бозайниците.

Количеството транс-изомери на мастните киселини може да варира между 5 и 75%, като законите на Великобритания и САЩ не задължават производителите да посочват количеството хидрогенизирани  мазнини в продукта, а само дали има такива или не.

ТМК - транс-мастните киселини могат да бъдат опасни за организма и да повлияят неблагоприятно усвояването на ненаситените мастни киселини. Те са още по-опасни когато се загреят, защото полимеризират (пластмаси).

Хидрогенизираните мазнини се съдържат в чипсовете и поничките и в растителните масла в някои закуски и бисквити. Те достигат до 10% от състава на някои маргарини.

Транс-мастните киселини увреждат рецепторите за липопротеини - това пречи на организма да преработва носещите холестерол липопротеини с висока плътност, клетките променят скоростта и нивото на холестероловия синтез и се достига до повишаване на серумния холестерол. (Явно клетките не могат да усвояват холестерола, въпреки че им е необходим, и така остават излишъши от холестерол, които могат да се отложат по стените на кръвоносните съдове.) Изследванията показват, че при приемане на ТМК серумният холестерол нараства доста бързо. Консумиращите маргарин са изложени на по-висок риск от ИБС. Колкото повече ТМК консумират (и колкото повече те се складират в подкожната мастна тъкан), толкова рискът от ИБС нараства. Частично хидрогенизираните растителни масла доведоха до покачване честотата на ИБС.

Американците  приемат межу 11 и 28 г транс-мастни киселини дневно, което представлява 1/5 от общото количество приети мазнини. За ориентация: една голяма порция чипс, пържен в хидрогенизирано масло, съдържа 8 г транс-мастни киселини, също както и 60 г изкуствено сирене (от соя ли?). Една от причините за епидемиите от ИБС може да бъде директно свързана с въвеждането на частично хидрогенизираните мазнини в хранителната индустрия. Първият голям взрив е през 1920 г. Преди Първата световна война, когато маслото и сиренето са били основни хранителни продукти, смъртността от тромбози на коронарните артерии е била доста ниска. Въпреки това учените са свързали появата на ИБС с мазнините от животински произход, на които е богато маслото, и така са дали възможност на производителите на маргарин да твърдят, че хидрогенизираните мазнини са по-добри за здравето.

Масаите, приемащи по 4-7 г ТМК дневно от кравето мляко, не надвишават праговия прием, над който организмът не успява да преработи приетите мазнини. В САЩ средният дневен прием на ТМК е 12-20 г. Но масаите вероятно боледуват по-рядко и поради това, че консумират пълноценна храна, дори и с високо съдържание на наситени мазнини, а не рафинираните храни и полуфабрикатите на западната цвилизация.

karutzar

  • Гост
Re: За маргарина
« Отговор #22 -: Април 22, 2007, 10:18:31 am »
Мухахахаха ;D ;D ;D ;D
Аз съм го правил този опит с майонеза, от най-евтината... ужас за 1 месец не фана и мухалче даже.
Да не говорим, че я скрих на работа и през почивката я даблюдавам как мухите кацат замалко и веднага се махат ...
Да не са луди да ядат от там  ;D
 
Лайната са вкусни! Не е възможно всички мухи да грешат! ;D ;D ;D
Не само маргарина е вреден. Оказва се, че и слънчогледовото олио в България е вредно. Във Финлания олиото е прекалено рафинирано (и безвкусно), и не само то - захарта също. В България как се произвежда олиото е тайна.
В интерес на истината използвам само зехтин и се чувствам прекрасно. В Lidl има много ефтин и хубав испански зехтин - литър за €3. Което си е чудесна цена... :D

Неактивен Mirotvorec

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 3 789
  • Азъ, от Народа на Еднорога
    • http://silverunicorn.org/
Re: За маргарина
« Отговор #23 -: Април 22, 2007, 11:19:00 am »
Цитат
много ефтин и хубав испански зехтин - литър за €3. Което си е чудесна цена...
Тихо да не те чуе булката, защото 6лв. за нещо, което "ама пием ли го , какво стана-пак е свършила бутилката"   хич не е малко.   ;D
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
Re: За маргарина
« Отговор #24 -: Април 22, 2007, 12:44:50 pm »
6лв ама за какво количество ? Щото за студенопресован в стъклена бутилка за литър под 10-11лв не съм виждал.

karutzar

  • Гост
Re: За маргарина
« Отговор #25 -: Април 22, 2007, 14:10:43 pm »
6лв ама за какво количество ? Щото за студенопресован в стъклена бутилка за литър под 10-11лв не съм виждал.
Първа студена преса. Аlien, става въпрос за магазина Lidl. Аldi още го няма във Финландия. Въобще българските цени са ужасни. Например 500 грама немски шоколад с фастъци или някакви ядки в Lidl е €2. Не мисля че в България можеш да намериш такова качество за тази цена. Въобще когато говорим за качество в България - ... всичко е менте. Виждам огромна разлика в един и същ продукт купен във Финско и в България. Например Ariel в България си е чиста порнография - половината е вар. Менте от всякъде.
А иначе най-добрия зехтин е от Крит. №1 е! Скъпичък е наистина - €20 на литър. Някои стоки в България са двойно по-скъпи от тези във Финландия. При фински стандарт мога да си купя 1800 литра бензин на месец, докато в България даже и при фантастична заплата не можеш да купиш повече от 4-500 литра. Просто българските търговци са пълни мошенници. И не само те...

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
Относно: За маргарина
« Отговор #26 -: Февруари 17, 2009, 19:28:29 pm »
Ядем смъртоносен маргарин



Маргаринът, който се продава по магазините, съдържа вредно канцерогенно палмово масло. Това съобщава пред вестник "Новинар" изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.

Според него преди години са правени изследвания, които са доказали канцерогенните съставки в палмовото масло, което се слага в маргарина. От Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) обясниха, че инспекторите им проверяват хранителните продукти, които не са от животински произход, само по етикета и нямат правомощия да изследват стоките дали съдържат вредни съставки. Това на практика означава, че ако производителите не са написали на етикета, че продуктът съдържа палмово масло, няма как да бъде установено наличието му.

Диетолози казват, че подобни твърдения трябва първо да бъдат доказани. Въпреки това те не скриха, че ако има канцерогенни съставки в маргарина, те действат като цигарите и могат да причинят дори рак при честа консумация. Експертите отказаха да коментират дали при допълнително загряване, например при готвене, канцерогенността на продукта се повишава.

От РИОКОЗ заявиха, че ако даден хранителен продукт трябва да се изследва, е необходима специална заповед от здравното министерство.

Според Кърлев от канцерогенното вещество се слага и в маслото. Той посъветва потребителите, когато си купуват масло от буца, да гледат дали при разреза има различни нюанси на жълт цвят, тъй като това означава, че продуктът е смесен с маргарин.

Производители, потърсени за коментар вчера, категорично отрекоха да има каквито и да е вредни съставки в продукцията им.
  http://society.actualno.com/new_221992.html

Неактивен Breath

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 565
  • The lamps are different but the light is the same
Относно: За маргарина
« Отговор #27 -: Февруари 23, 2009, 12:23:04 pm »
Зам.-министър Бъчварова: Палмовото масло не е опасно

"Палмовото и другите растителни масла са безопасни, а проблемите при кашкавалите и сирената са свързани основно със сроковете на зреене".

Това заяви във Варна зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова.

Така тя опроверга твърденията на учени, че палмовото масло, което се слага в млечните продукти е особено опасно.  ;D

"В Дания, например, сиренето "Фета" е със 70 растителни масла, но това е посочено на етикета", аргументира се Бъчварова. Етикетите на храните според европейските изисквания трябва да се посочат всички съдържащи се в тях съставки, уточни тя.

Няма да се създава самостоятелна структура в Министерството на земеделието и храните, която да контролира безопасността на хранителните продукти, това остава задължение на регионалните ветеринарно-медицински служби, съобщи зам-министърът.

Масираните проверки в месо и млекопреработвателните предприятия, които се извършват в момента, целят да установят дали произведените продукти съответстват на предварителната техническа спецификация, в съдържаща описание на веществата, които се влагат в храните, обясни Бъчварова.


THERE IS A DIFFERENCE BETWEEN KNOWING THE PATH AND WALKING THE P

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
Re:За маргарина
« Отговор #28 -: Март 12, 2009, 23:04:54 pm »
Добиването на рафинираното олио следва етапите:

1. Слънчоглеодовото семе се избелва, обезмирисява (12 часова обработка) по химически път с луга (сода каустик) при 70 градуса по Целзий. Съпроводено е с отделяне на сапун.
               2. Обработва се с консерванти за да не гранясва. Процесите са близки до рафинирането на нефта.

От рафинираното олио до маргарина
              1. Рафинираното олио се обезводнява с водород под налягане, като се ползва  никелов катализатор;
              2. Следва изчистване от никела;
               3. Обработка с консерванти за да не гранясва;
               4. Оцветява се;
 Така в крайния продукт липсват естествените витамини, летицин и др.

http://www.sliven.net/web/hrana-zdrave/txt/4_marg_&.htm

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
Re:За маргарина
« Отговор #29 -: Март 20, 2009, 18:47:28 pm »
Здравното министерство: Маргаринът си е ОК!

  ;D

Цитат
МЗ. РИОКОЗ обаче им е издало предписания в етикета на продуктите да се добави наличието на хидрогенирана (втвърдена) мазнина, съгласно изискванията на Наредбата за етикетиране и представяне на храните.
http://dnes.dir.bg/2009/03/20/news4170890.html

Тоест след като го напишат автоматически си става ок  :-X. Интересно тогава на цигарите защо има разни надписи от сорта Пушенето убива и т.н. като можеха просто да напишат съставките  :P

Цитат
Вкусна отрова: хидрогенизирани масла

Какво още могат гладните за пари корпорации да измислят и да го поставят в храната или водата за да ни отровят? Те са доста изобретателни и имат доста отрови на разположение. Следващата ужасна отрова в списъка са хидрогенизираните масла. Те се наричат мозъчни отрови и са представени може би в половината от всички храни, които може да намерите в супермаркета. Пише ги ясно на етикета – „хидрогенизирани масла” или частично хидрогенизирани растителни масла”.

 
Това е изкуствена мазнина, която директно причинява кардио-съдови сърдечни болести, унищожава нормалното сърдечносъдово здраве, унищожава здравословното функциониране на нервната система, причинява мозъчни разстройства, причинява сърдечни удари, това е един от най- видните и в същото време токсични добавки които се поставят в храната. Причинява също родилни дефекти, липса на основни мастни киселини както при майката, така и при ембриона.
 

И се слага в храните нарочно, за удобство на хранителните производители. Хидрогенизираните масла не се развалят, което означава че те пестят пари, на компаниите производителки, защото храните им не се развалят по рафтовете.А как се правят тези масла? Ами те не се намират никъде в природата – трябва да имате съоръжение за химическа обработка за да ги правите.

 
Правят се чрез вкарване на водороден газ през водно соево олио или друг тип олио чрез използване на катализатор (в повечето случаи никел). Така че чрез този никел и водороден газ получавате допълнителни водородни атоми прикрепени към молекулата на олиото, което ги прави твърди при стайна температура. При положение че са твърди при стайна температура – това ги прави по-лесни за използване при правене на маргаринови продукти или при правенето на соленки или курабийки.

И всичко това е за удобство на компаниите за производство на храни.

 
Компаниите произвеждащи храни не се интересуват от вашето здраве, тяхната работа е проста – да си продадат стоката. Ако имате здравен проблем в резултат на консумация на определена храна това си е ваш проблем, не техен. Няма да намерите хранителни компании които ви предлагат да ви платят вашите медицински сметки ако например получите сърдечен удар от това че сте яли хидрогенизирани масла. Те просто прехвърлят отговорността изисквайки вие да си платите за здравните последствия причинени от техните храни.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27