Автор Тема: 3D пътеводител из гробниците от Долината на царете в Египет.  (Прочетена 4335 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен baradj

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 440
  • „Нишката на Ариадна”
3D пътеводител из гробниците от Долината на царете в Египет. Страницата е на английски, но е много интересна и дава подробна информация. Сами ще се уверите в това.
http://www.thebanmappingproject.com/atlas/index_kv.asp?tombID=836
« Последна редакция: Ноември 10, 2010, 17:52:08 pm от Mirotvorec »
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

Неактивен Гален

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 831
Едно кратко, но интересно интервю с д-р Васил Добрев, един от най-титулованите египтолози на нашето време.
              Първанов беше в Египет, а дори не ме потърси

    - Д-р Добрев има ли данни за връзки между Древен Египет и нашите земи?
    - Край Тополовград беше открит един слънчев диск с крила, който артефакт определено е под египетско влияние. Херодот също съобщава, че около 1900-1850 г. пр Н.Е. са идвали египтяни в Тракия и в Скития. Доказателства са и топонимите. Сакар планина идва от Сакара, това е египетско име. Тракийското племе беси са беси, защото са жреци на Бес, което е египетско божество.
    Египтяните са идвали, може би за иглолистни дървета, които са използвани за лостове при строежа на пирамидите. Също за мед, там всички сечива са били медни. В Странджа има рудници, които са функционирали от IV хил. пр. Н.Е.
    - Заговори се за основаването на българска изследователска база в Египет? Ще се случи ли това?
    - Има още много работа по оформяне на документите. На България през 60-те години е било предложено да участва в спасяване на наследството на Древен Египет. Но нашите археолози казали, че има много работа тук. Това е вярно, но какво костваше да изпратят един екип и сега щяхме да имаме уредена мисия. Повечето политици и днес нямат никакво отношение към египтологията. Ето например Георги Първанов посети Египет. Ходи на пирамидите. Там работи български египтолог, хайде и френски да съм, всички ме познават в Египет. И никой не ме потърси. Питайте колко пари са платили за гид. Ако бях аз и стотинка нямаше да взема. Ходиха и министри от правителството на Станишев, пак не ме потърсиха. Една министърка я хванало страх и не влязла в Хеопсовата пирамида, а ако бях аз щях да обясня, да я успокоя. Няма да кажа, коя е, сами проверете коя жена министър е била в Египет (Емилия Масларова бел. авт. е включена в делегацията). Чух, че и Бойко Борисов ще ходи в Египет. Ами ако аз не му покажа пирамидите, кой ще му ги покаже?

    Йероглифите не се изговарят


    „Ние не можем да говорим йероглифите. Този, който каже „аз мога да чета йероглифи, лъже”, обяснява археологът.
    Дешифрирането на йероглифите, чийто общ брой е 7-8 хиляди, става според коптския език, който е последната фаза на древния египетски език. Проблемът при дешифрирането е, че днес са познати само съгласните и се знаят само корените на думите. Например дума с йероглиф, съответстващ на Ен, Еф, Ар, означава красиво, чудесно. Изговаря се нефер, но произношението може да е било нафур нофер или нифер. Имената също се произнасят по различен начин. Хеопс отговаря на произношение, което са чули гърците. Йероглифите са Ху Еф И, което означава Той Ме Защитава и по-правилно е Хеопс да бъде наричан Хуфу.

    Черната земя на фараоните

    Името на Египет е дадено от древните гърци. Те посещават столицата Мемфис, която тогава се казвала Мен Нефер – Красивият град. Най-важната сграда е бил храмът на Пта, божество, което от глина е направило хората. Храмът се казва Хут Ка Пта, Пространство на силата на Пта. Появява се гръцко „с” накрая, думата се видоизменя и става Айгиптос. Името на страната от времената на фараоните е Кемет – Черната земя. Кемет е около Нил, останалото е Бешре – Червената земя. Тогава Египет е представлявал савана с храстчета и дръвчета. Страната става пустинна в началото на XX век. Причината е, промяната в климата, а по-късно и направата на язовирите на Асуан, след която Нил вече не се разлива.

    Няма доказателства за кръвосмесителни бракове

    Вероятно е имало практика фараонът да се жени за първа или втора братовчедка. За брак между брат и сестра няма доказателства. Намерени са папируси, в които фараонът се обръща към едно момиче със „сестро моя”. Но същата дума означава и приятелка, гадже. Тя му отговаря с „брате мой”. Някои учени казват, че те са женени, но според д-р Добрев не е ясно какво са имали предвид. „Ето днес към един поп се обръщаме с „отче”, а той със „сине мой”. И след 4 хиляди години някой ще разчете подобен текст и ще каже, „Я на Васил Добрев баща му е бил поп”, мотивира се археологът.

    Робство не е имало в Древните Съединени щати

    Робство не е съществувало в Египет. Това е само във филмите, смее се археологът и обяснява, че строителите на пирамидите по-скоро са били имигранти. Древен Египет е Съединените щати на древността. И на разни хора от Нубия им се предлага да отидат от блатата в най-развитата държава, за да работят за фараона. Получавали са само храна - боб, лук, чесън, жито, просо. Пиели са напитка, която приличала на ферментирала боза. Това е цивилизация, която в продължение на 3 000 години е съществувала без пари и те започват да се секат, когато Египет става римска провинция. Липсата на монети е един от проблемите на египтологията, който пречи за датировките.


Автор: Владимир Клисуров
Каба Гайда.

Неактивен voodoogoo

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 291
 Паричната система не веднъж е доказвала несъстоятелността си в историята,за сметка на бартерната,която е повсеместно поругавана ,при най-бегъл опит за поява.
 Страхотно сайтче,ама трябвшше да има повече снимков матерял,и друг негатив е,че ми се приходи в Египет ,да обиколя и да усетя атмосверата на място.
В прозорецът на тъмна нощ-сияйна, отварят се вратите към безкрая.

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 470
Нямало робство в Египет ?  ;D ???
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27