"168 часа" 26 май 2006 , 19 стр.Пей фор фрий: Без поръчка не е миналоСтраниците подготви Елена Кодинова- На кого е Аренабг?
- Реално собственик няма, това е едно общество, обособено по интереси.
- Какво е csdemo?
- Това е първата група. Такива групи си съществуват в интернет, но в България няма практика да се анонсират като групи.
- Много хора смятат, че csdemo всъщност са администраторите на Аренабг.
- Не може, щото не е един човек. Пък и администраторите - това е много общо понятие. Всеки администрира нещо. Един - форума, ДРУГ - уебсайта, трети пише някакви програмки, четвърти сваля и качва, пети оформя каталози - това е страшно много работа, която не може да бъде вършена от един човек. Това би трябвало да ви обясни защо csdemo не е бил открит, това не е един човек. По IP адрес може да се насочи човек, но зад този адрес няма нищо. Там има една машина, която може да е елементарен компютър. Стар 5-годишен компютър може да върши тази работа. На него няма нужда да има и хард диск. Той може да се намира навсякъде, във всеки един дом, апартамент, може да се намира в някаква баба, която дори не знае, че е там, може да се намира и в асансьорно помещение.
- Csdemo и неговата неоткриваемост е цитирана по форумите като доказателство, че Аренабг сама си е издала потребителите на ГДБОП, но е спасила csdemo.
- Защо?
- Защото са бушончета. За да си спасите бизнеса, който е за много пари.
- Какво трябва да се спасява на една интернет черна дъска?
- Събират се такси, от това се печели.
- Таксата се събира за услуга, не за съдържание. Каква е услугата пише ясно и точно на заглавната страница - каталог. Това не подлежи на спасение. Това е ясно не само на изостаналите български чиновници, но е ясно и на ФБР. Те нищо не могат да направят. Защото свободата да споделиш това, което знаеш, е конституционно право във всяка една държава, като изключим някои по-особени държави. Защо спасението ще се изразява в това да си разгониш фенската маса? Сайтът ни не може да бъде спрян административно. Може да бъде спрян, като бъдат подплашени и разгонени самите му създатели, защото потребителите са негови създатели и тези, които на практика го поддържат жив.
- Колко потребители имате?
- 100 хиляди.
- Колко са на вашите конкуренти от
www.data.bg?-Не мога да кажа. Час пик на точенето е 19,30 вечер. Нашите пиъри, участниците в размяната, тогава достигат до 400 хил., техните не са превишавали 70 хил. Пиър е участник. Ако аз имам вкъщи два файла, аз съм генерирал два пиъра. Ако споделям 100 файла, съм "генерирал 100 пиъра. Някъде около 7 пъти сме по-големи от тях. Втори след нас в България са Линкос. Те достигнаха до 150 000 пиъра. А в света пред нас е само Pirate Bay, който има повече пиъри. Никой друг няма повече пиъри.
- Обаче добър ви е бизнесът, 100 хил. потребители, по два лева такса...
- Не, не, не.... Плаща само този, който не желае да участва по написаните правила на обществото. Ако си седите с вашия компютър и давате поне толкова, колкото сте взели, вие няма нужда да плащате никога в живота си. Но има хора, които казват, искам да изтегля и да не давам на никого.
- Какво е съотношението на тези, които плащат и тези, които не плащат?
- Не съм правил справка. Тази информация беше достъпна в статистите на сайта. По последен спомен... От този въпрос произтичат изводи, които не бих искал да се правят.
- Да, опитвам се да разбера колко печелите.
- То е ясно, че това ще искаш, а аз се опитвам да намеря някаква форма, която да е добра хем за теб, хем за мен, но пак не я намерих.
- Да опитаме така: над половината ли плащат?
- Ами или са над половината, или са под половината.
- Как си обяснявате арестите на вашите потребители?
- Като медиен ход и нищо повече.
- Поръчан ли е?
- Не мога да коментирам, защото нямам достатъчно информация. Мога само да предполагам.
- Предположете.
-
Лично моето мнение е, че без поръчка не е минало. Но кой и защо, не бива дори от името на лирическия герой "Пей фор фри" да си казвам предположението.- Имате ли сървъри, от които може да се тегли директно информация?
- Такива сървъри имаше преди, но предвид неясния им статут бяха спрени и разглобени.
- Кога?
- Вече има 2-3 седмици.
- Кой ги спря тези машини?
- Собствениците им.
- Познавате ли ги?
- Само виртуално.
- Как са им никовете?
- Е, това вече няма да ви кажа.
ПЕЙ фОР ФРИЙ е добре известен сред хората, занимаващи се с интернет и сайтове за безплатна размяна. Опитът за свързване с него през тях минава по всички правила на хакерската конспирация.
На посредници от компютърния бизнес той дава телефонен номер на специално купена за един-единствен разговор с вестника предплатена карта. След като приключва разговора през нея, картата се изхвърля. После разговорите тръгват през ICQ, чрез ник, който няма начин да бъде свързан с човека, обадил се по телефона. Така самоличността на говорещия е напълно защитена от евентуално проследяване.
Кой е Пей фор фрий?"ЗАД този ник са стояли поне 10 души от създаваното му досега", обяснява човекът, който сега говори от негово име.
На предположението, че всички те най-вероятно са имали тартор, се съгласява без възражения. А на хипотезата, че този тартор може би е той, не отговаря нищо.
От разговорите по телефона и продължилия след това с дни чат по ICQ излиза следният профил: около трийсетгодишен мъж, може би към 35, защото има опит с хакерството от късните 80-те и ранните 90-те години на XX век. На директен въпрос на колко е години, отказва да отговори. "
Хакеризмът е минала работа и бях жестоко наказан за него. Ама стига ти толкова, че много се разприказвах." Смята себе си за самоук интернет-разбирач, но има представа какво се учи в специализираните гимназии и ВУЗ-ове. Твърди, че си вади парите в "автомобилния бранш". Пие зимата водка, лятото - узо, не употребява наркотици, "
Предпочитам да се напия като гимназист." Женен е, има едно дете, казва, че кара различни коли през деня, вечер и през лятото. Какви? Не отговаря, защото информацията е прекалено конкретна. Облича се само в черно или бежово. Говори агресивно, увърта добре и лъже уверено и аргументирано. Знае наизуст членове от Наказателния кодекс и Закона за авторско право. "
Скорпион съм, но сигурно вече си го предусетила." "Пиратлъкът" за него е начин на живот. "Остави обществото, неговите закони не важат, важи само моралният закон в теб и звездното небе над теб", цитира по памет Кант, Смята себе си за умерен анархист. Слуша стара рокаджийска класика като "Джудас Прийст" и AC/DC. Харесва Вивалди и Вагнер, но Чайковски - не. "
Много ми е превзето сантиментален."
"168 часа" 26 май 2006 , 18 стр.