Нещо, което правя с огромно удоволствие е да ходя сред природата, а като слабост са ми планините. Естествено в мен се породи желанието да знам и мога повече, за да може природата да ми стане приятел. Немалко хора са умирали от скoрбут, а в същото време са били заобиколени от иглолистни дървета. Просто не са знаели, че в игличките се съдържа много витамин C.
Прадедите ни са знаели много повече и са били много по-близо до природата. Умения от палене на огън и намиране на подслон до събиране на храна и чиста вода. Общо взето всичко, което му трябва на един човек, за да живее.
В наши дни голямата част от хората живеят по градовете и следват различни от едновремешните идеали. Познанията за природата са се изгубили и това е доста тъжно според мен. Все пак има и то немалко хора занимаващи се доста активно с възстановяване на забравените "тайни" на хората живели тогава. Наричат го "бушкрафт". Може би дефиницията за бушкрафт е на практика уменията , които прадедите ни са използвали в ежедневния си живот. Както споменах и по-горе да запалиш огън си е умение и не е просто като сега. Може би има хора във форума, които са се занимавали с това. Успявал съм да запаля огън по метода bow and drill и никак не е лесно. Разбира се бушкрафтът и оцеляването са тясно свързани, защото за да живееш по такъв начин ще трябва да имаш не само познания , но и физически умения, за да се справиш с конкретни и дори ежедневни ситуации. Няма да навлизам надълбоко в бушкрафта, но ако на някой му е интересно бих споделил още включително и лични преживявания.
Бих добавил във връзка с доскорошните ми спорове с някои членове на този форум, че ако моите разбирания се доближават до религия то аз съм пантеист и анархист. Това , в което вярвам е това, което ме заобикаля. Природата е моят дом и я приемам за бог. В Природата няма президенти или държави. Тя е красива такава каквато е.