Автор Тема: Китай задмина САЩ по рейтинг  (Прочетена 2591 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Китай задмина САЩ по рейтинг
« -: Август 01, 2010, 23:31:45 pm »
Китай задмина САЩ по рейтинг

Уилям Песек, колумнист в Блумбърг

Миналата седмица големите световни кредитни агенции бяха изправени пред фундаментално кредитно решение - дали да понижат „ААА – рейтинга“ на САЩ. В крайна сметка, вместо тях, това направи компания, за която малцина бяха чували, при това китайска, коментира...
Докато Moody’s и S&P игнорираха лошото състояние на американските финанси, базираната в Пекин Dagong Global Credit Rating Co. се оказа неповлияна от системата, която позволява на най-големите длъжници в света да се представят за фискално чисти и понижи кредитния рейтинг на САЩ с две стъпки до „АА“.

Dagong има право да преобърне кредитния свят надолу с главата, въпреки че да поставиш по-висок рейтинг на Китай от този на САЩ е меко казано арогантно. Всеки, който смята че Китай заслужава топ рейтинг, или че Пекин е лишен от кредитни капани, не иска да погледне фактите в очите.

Kитайската агенция поставя някои основни въпроси. Един от тях е дали идеологията в подкрепа на Запада се основава повече на кредитните рейтинги, отколкото на способността на правителствата да плащат дълговете си.

Извънземен може да пристигне от открития космос, да хвърли един поглед на щатските баланси, да заключи, че това е развиваща се страна и вместо нейни да купи индонезийски ДЦК. Същото важи и за Япония с демографската й бомба. Франция, Германия и Великобритания са изправени пред трудности, които без съмнение биха рефлектирали в по-ниски кредитни рейтинги, ако обективността се включи като променлива във формулата за изчисление.

Опитът на световните кредитни агенции от последните 15 години показва, че има върху какво да работят. Те напълно пропуснаха да забележат азиатската криза от 1997 г.

Проспаха и спукването на „dot-com” балона от началото на века и коронясаха с „ААА“ рейтинг високорискови активи тип „ junk“, с което помогнаха за прерастването на американската ипотечна криза в глобална. Бавно реагираха и на проблема с държавните дългове в Европа.

Президентът на Dagong Гуан Дзиенджун е напълно прав, като твърди: „Основната причина за глобалната финансова криза и гръцката криза е това, че сега съществуващата международна рейтингова система не може реално да отрази способността за изплащане на дългове“, посочва Песек.

Най-големият проблем обаче с решението на Dagong да присъди по-висок рейтинг на Китай от този на САЩ – АА+ със стабилна перспектива срещу АА с негативна - е доверието в китайския растеж. Само защото Китай се радва на процъфтяваща икономика сега, не означава, че такова ще е положението и след 5 години.

http://analysis.expert.bg/analysis_923/

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 133
Re:Китай задмина САЩ по рейтинг
« Отговор #1 -: Август 02, 2010, 08:54:24 am »
Кой е виновен? Нали американците изнесоха капиталите си там :P

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Китай задмина САЩ по рейтинг
« Отговор #2 -: Август 16, 2010, 22:56:32 pm »
Китай - втората икономика в света

По NY Times

През 2030-а китайската икономика ще изпревари САЩ и ще е номер 1 в светаСлед три десетилетия на впечатляващ растеж, Китай надмина Япония през второто тримесечие на т.г. - и се превърна във втората по мащаб икономика в света след САЩ, според данни от правителствената статистика, публикувани днес, 15 август. Събитието, макар и очаквано, е най-очевидното доказателство, че възходът на Китай е реален, и че на останалия свят му се налага да признае новата икономическа свръхсила.

Признанието дойде рано сутринта в понеделник, когато от Токио бе оповестено, че японската икономика е достигнала стойности от $1.28 трилиона през второто тримесечие - малко под резултатите на Китай, които са за $1.33 трилиона. Японската икономика е отбелязала ръст от 0.4% за тримесечието април-юни, съобщиха от Токио - доста по-малко от прогнозите. Тази слабост показва, че икономиката на Китай ще изпреварва японската през цялата година.

През 2030-а Китай ще №1

Експерти твърдят, че изместването на Япония - и в последните години изпреварването на Германия, Франция и Великобритания - подчертава нарастващото влияние на Китай и подкрепя прогнозите, че Китай ще надмине САЩ като най-голямата икономика в света вероятно още през 2030 г. Брутният вътрешен продукт на Америка през 2009 г. беше около $14 трилиона.

"Това има огромно значение," коментира Никълъс Ларди, икономист в института по международна икономика "Питърсън". "Това потвърждава отново случващото се през по-голямата част от десетилетието: Китай засенчва икономически Япония. За всички в региона Китай вече са най-големият търговски партньор, а не САЩ или Япония."

За Япония, чиято икономика е в стагнация от повече от десетилетие, стойностите отразяват спад в икономическата и политическата й сила. Япония държеше позицията на втора по мащаб икономика в света през по-голямата част от последните четири десетилетия - според оценки на Световната банка. А през 80-те години имаше дори коментари, че икономиката на Япония някой ден може да надмине тази на САЩ.

Но докато икономиката на Япония е зряла, а населението й бързо остарява, Китай се бори с урбанизацията и е далеч от това да е развита страна, коментират анализатори. Страната има много по-нисък жизнен стандарт - както и много още възможност за растеж. Само преди пет години брутният вътрешен продукт на Китай беше около $2.3 трилиона, почти наполовина на този на Япония.

Китай има приблизително същата територия като САЩ, но носи товара на една пета от населението на света - и на недостиг на ресурси. Доходът на глава от населението е по-скоро наравно с този на бедни страни като Алжир, Салвадор и Албания - които наравно с Китай се доближават до $3600, отколкото с този на САЩ, който е около $46 000.

Вълчи апетит

И все пак има твърде малко спорове, че под ръководството на Комунистическата партия, Китай започна да променя начина, по който функционира глобалната икономика, благодарение на нарастващата си доминация на търговията, огромния си запас от валутни резерви и държавен дълг на САЩ (купува облигации на Федералния резерв - бел.р.) и вълчия си апетит за петрол, въглища, желязна руда и други природни ресурси.

Китай вече е основен двигател на глобалния растеж
. Лидерите на страната станаха по-уверени на международната сцена и започнаха да упражняват по-голямо влияние над Азия, Африка и Латинска Америка чрез инструменти като специални търговски споразумения и сделки за ресурси за много милиарди долари.

"Те имат силно влияние върху глобалната икономика и вече доминират в Азия," казва Есуар Прасад, професор по търговска политика в Корнелския университет и бивш ръководител на поделението за Китай на Международния валутен фонд. "Много други икономики в региона на практика се движат на гърба на Китай - и това е забележително за икономика с нисък доход на глава от населението."

В Япония настроението беше на примирение. Въпреки че все повече бива засенчвана от Пекин на световната сцена, Япония печели от китайския бум - първо, чрез изнасяне на производства там с цел по-ниски разходи за работна ръка, и с повишение на местните доходи, чрез отваряне на голям и все по- доходен пазар за японски стоки.

Намесата в световните валути

Пекин също така започва да оформя глобалния диалог по много въпроси, коментират анализаторите; например миналата година той заяви, че доларът трябва да бъде изтеглен от употреба като основна световна резервна валута.

Въпреки че САЩ и Европейският съюз се борят за ръст в след най-тежката икономическа криза от десетилетия, Китай продължи да катери класациите на икономиките, като инвестираше масирано в инфраструктура и подкрепи план за държавни стимули от $586 млрд.

Тази година, въпреки че растежът започна леко да намалява, икономиката на Китай се очаква да се разрасне с около 10% - продължавайки забележителната тенденция на двуцифрен растеж от последните три десетилетия.

"Това е само началото," казва Уанг Тао, икономист в UBS в Пекин. "Китай все още е развиваща се страна. Така че има много възможност за растеж. А Китай има най-голямо влияние върху цените на стоките за широко потребление - в Русия, Индия, Австралия и Латинска Америка."

Предизвикателствата

Предстоят обаче и големи предизвикателства. Според икономистите, икономиката на Китай твърде сериозно зависи от износа и инвестициите - и е необходимо да се насърчава по-голямо локално потребление - нещо, което Китай се старае да постигне.

Притежаваните основно от държавата банки в страната наскоро бяха критикувани, че дават заеми твърде агресивно през последната година, като изваждат някои заеми от от балансите си, за да прикрият даването на кредити и да избягнат правилата, предвидени да "охладят" темпа на кредитиране.

Китай също така е намесен в ожесточен дебат за валутната си политика със САЩ, ЕВропейския съюз и други, които обвиняват Пекин в поддържане на китайската валута - юана, на изкуствено нисък курс, за да се стимулира износът. Това води до огромни търговски излишъци за Китай, но сериозни търговски дефицити за САЩ и ЕС. Китай отговаря, че валутата им не е сериозно подценена, и че работи по валутна реформа.

Ожесточената конкуренция продължава

Въпреки това бързият растеж на Китай показва, че страната ще продължи ожесточено да се конкурира със САЩ и Европа за природни ресурси, но също така предлага големи възможности за фирми, имащи желание да проникнат на нейния пазар. Въпреки че икономиката й е все още една трета от мащаба на тази на САЩ, Китай надмина САЩ миналата година и стана най-големия в света пазар за автомобили. Китай също така изпревари Германия през 2009-а и бе признат за най-голям износител в света.

Глобални фирми като Caterpillar, General Electric, General Motors и Siemens - както и много други - навлизат по-агресивно в Китай, като в някои случаи изнасят там центрове за изследвания и разработка.

Според някои анализатори обаче, въпреки че Китай има голямо желание да се наложи като финансова и икономическа сила - и да наложи своите държавни фирми на глобалните пазари, той няма желание да играе по-голяма роля в дебата за климатичните промени или начините за намаляване на парниковите газове.

Намаление на вредните емисии - с 1/5 до края на 2010-а

Китай изпревари САЩ през 2006-а и стана най-големият в света производител на парникови газове, които учените свързват с глобалното затопляне. Но Китай също така има и амбициозна програма за намаляване на енергията, която използва за единица икономическа продукция - с 20% до края на 2010 г. в сравнение с 2006 г.

Оценката за новото влияние на Китай е трудна. Въпреки че страната е все още с относително нисък доход на глава от населението, тя има авторитарно правителство, способно да предприема решителни мерки - за стимулиране на икономиката, реализиране на нови проекти и инвестиране в конкретни отрасли.

А това, според Никълъс Ларди от института "Питърсън", й дава необикновена сила. "Китай вече е основният играч, определящ цената на практически всяка стока за масово потребление," коментира той. "И китайското правителство може да бъде много по-решително в разпределението на ресурси - по начин, който други правителства не могат да реализират при подобни нива на доход на глава от населението."

http://www.webcafe.bg/id_150573982_Kitay_-_vtorata_ikonomika_v_sveta


Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Китай задмина САЩ по рейтинг
« Отговор #3 -: Август 18, 2010, 23:47:00 pm »

Китай се обръща към еврото  Да го weba...

Китай вярва на еврото - с това послание делегация от висши правителствени чиновници обиколила Франция, Испания и Германия от 20 юни до 2 юли


 ;)

Webcafe.bg, По Bloomberg.comКитай, чиито валутни резерви от $2.45 трлн. са най-големите в света, оптимистично се обръща към Европа и Япония - за сметка на САЩ. (Китай държи близо 10% от американските облигации - т.е. дълг, бел.р.)

Страната купува "доста" европейски бонове, казва Ю Йондин, бивш съветник на Китайската народна банка, който е в комитета от съветници по чуждестранната политика, посетил Франция, Испания и Германия от 20 юни до 2 юли.

Японското министерство на финансите съобщи на 9 август, че Китай е купил 1.73 трилиона йени повече японски дълг, отколкото е продал през първата половина на 2010 г. - най-бързият темп на покупки през последните поне пет години.

Вярата на Китай в единната валута

"Диверсификацията би трябвало да бъде базов принцип", казва Ю в интервю, добавяйки, че "висш  китайски банкер" му е казал да заяви пред европейските политици вярата на Китай в икономиката и валутата на региона. "Не сме продавали никакви европейски боневе или активи, вместо това купихме доста."

Позицията на Китай може да затрудни възстановяването на долара след спада с цели 10 процента от тазгодишния пик през юни, отчетен от търговско претегления доларов индекс. Страната намали притежавания от нея американски държавен дълг със $100 млрд. (11%) през юни спрямо миналогодишния рекорд от $939.9 млрд. през юли 2009 г. - по данни от американското финансово министерство.

Опасението, че американската икономика е нестабилна, бе подчертано от Федералния резерв на 10 август. Председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че американската централна банка ще реинвестира основните плащания по своите ипотечни вложения в съкровищни бонове, за да се предотврати източване на средства от финансовата система - първата експанзия от мерки в името на растежа от повече от година.

Скромни темпове

"Темповете на икономическо възстановяване вероятно ще бъдат по-скромни в краткосрочен план, отколкото се очакваше," обяви Федералния комитет по отворения пазар в изявление след среща във Вашингтон. "Комитетът ще запази стабилни вложенията на ценни книжа на Федералния резерв на настоящите им нива."

Притежаваните от Китай дългосрочни съкровищни бонове спаднаха за първи път от 15 месеца през юни до $839.7 млрд. - понижение с 2.5 процента. Общата позиция при съкровищните бонове на страната спадна за втори месец до $843.7 млрд. - най-ниските стойности от май 2009 г., според данни на американското финансово министерство.

Спадът отразява първото целогодишно намаление на притежаваните от Китай  вложения в съкровищни бонове от 2001 г. насам.

Азиатските централни банки, които държат около 60% от световните валутни резерви, се отказват от долара. Притеснени от спадащия растеж на САЩ и рекордните заеми на финансовото министерство, те се придържат към активи в евро, за да защитят резервите си, което засилва валутата на 16-те страни в еврозоната. Южна Корея, Малайзия и Индия ограничиха притежаваните от тях съкровищни бонове, показват американски правителствени данни.

Делът на долара в световните валутни резерви намалява

Делът в долари на официалните валутни резерви е намалял през първите три месеца на тази година до 61.5% от 62.2% през последното тримесечие на 2009 г., съобщи Международният валутен фонд на 30 юни.

Японската йена е имала 3.1 процента дял - ръст от 3 на сто. Резервите в евро са 27.2 на сто -незначителна промяна спрямо 27.3 процента, дори и след като единната европейска валута спадна с 5.7% спрямо долара през първото тримесечие, заради спекулациите, че страни от ЕС, включително Гърция, ще имат затруднения да овладеят бюджетните си дефицити.

"Без опасения от отказ от плащания, инвеститорската общност в лицето на тези, които управляват големи резерви, вероятно ще бъде принудена да инвестира в еврозоната," заяви Дуайфор Евънс, стратег в Хонконг за State Street Global Markets LLC, част от State Street Corp., които държат $19 трлн. и управляват $1.8 трлн. "Те не могат да слагат всичките си яйца в една кошница, която е американските съкровищни бонове."

5.2-процентният спад на доларовия индекс през юли - най-големият през последните 14 месеца, не успя да разубеди повечето анализатори от прогнозите, че доларът ще се засили срещу еврото и йената през декември.

Американската валута ще се повиши до $1.23 за евро около 31 декември - и до 92 йени, показват  прогнози на стратези и икономисти в проучвания на Bloomberg. Икономистите прогнозират, че американският растеж ще бъде 3% за тази година, в сравнение с 1.2 на сто за региона, използващ еврото, и 3.4 на сто - за Япония.

Няма признаки за паника

"Няма признаци за паника или спешни мерки от Фед и това подкрепя нашата позиция, че това е временен период на забавен растеж - американската икономика ще си пробие път," казва Гарет Бери, валутен стратег в Сингапур за UBS AG, вторият по големина световен търговец на валута. UBS прогнозират, че доларът ще се повиши до $1.15 за евро и 95 йени до три месеца.

Японската икономика се развиваше с по-бавни темпове през трите тримесечия и не успя да достигне прогнозите, посочени от икономистите. Брутният вътрешен продукт се е повишил с 0.4% на годишна база за последното тримесечие - април-юни, в сравнение с усреднената прогноза в проучване на Bloomberg за растеж от 2.3 процента на годишна база.

Забавянето на покупките на съкровищни бонове от азиатските страни не попречи на американския президент Барак Обама да финансира прогнозиран рекорден бюджетен дефицит от $1.6 трлн. за годината до 30 септември. Търсенето от инвеститорите на най-надеждни инвестиции преди ден сви доходността от бенчмарковите 10-годишни съкровищни бонове до най-ниската им стойност от 16 месеца - 2.65%, дори след като публично търгуваният дълг на САЩ нарасна до $8.18 трлн. през юли.

Американските взаимни фондове, домакинства и банки през май увеличиха дела си в американския дълг до 50.2 на сто. От началото на финансовата криза през 2007 г. това е първият път, когато се оказва, че местните инвеститори притежават повече съкровищни бонове от чуждестранните.

Натиск от Пекин

Китайският премиер Вън Цзябао притисна САЩ през март да предприемат "конкретни стъпки", за да вдъхнат увереност на инвеститорите в безопасността на доларовите активи. Страната, която е най-големият отвъдокеански притежател на съкровищни бонове, ограничи запасите си от американски дълг до $867.7 млрд. през май, след като през април те бяха $900.2 млрд., а през юли 2009-а - рекордните $939.9 млрд. през юли 2009 г.

Нарастващите обеми на китайските вложения между юни 2008 и юни 2009 г. - насред глобалната финансова криза, бяха предимно в краткосрочни ценни книжа, което демонстрираше "липса на увереност" в способността на САЩ да ограничи своя дълг, коментираха UBS в проучване от 9 август.

"Китай има доверие в европейската икономика, в еврото и еврозоната," обяви Ю, който е и член на Китайската академия по социални науки. Именно той беше избран от държавното издание China Daily да разговаря с американския финансов министър Тимъти Гайтнър по време на визитата му през юни 2009 г. в Пекин за риска американският бюджетен дефицит да подкопае стойността на дълга.

Китайските покупки на европейски бонове идват непосредствено след мерките, предприети от европейските политици в името на това да се овладеят опасенията, че криза в държавно гарантирания дълг би заплашила единния валутен съюз. През май Брюксел оповести пакет от заеми на стойност до 750 млрд. евро - за подкрепа на еврозоната.

Този месец чуждестранните инвеститори бяха нетни купувачи на дълг от еврозоната, докато общата за 16 страни валута се срина най-много от януари 2009 г. Чужденци купиха бонове за 37.4 млрд. евро след покупката на 49.7 млрд. евро през април, показват най-новите данни от Европейската централна банка.

Трупането на резерви

Опасенията на Китай се споделят и от централните банки на съседните азиатски страни, които трупат валутни резерви, докато продават местни валути, за да поддържат конкурентоспособността на износителите, коментират от Faros Trading LLC, които извършват валутни транзакции от името на хедж-фондове и институционални клиенти.

Централната банка на Индонезия и премиерът на Тайван заявиха наскоро, че държат под око  националните си валути заради хипотезата, че растежът им ще укроти износа. Тайванският долар се обезценяваше в последните минути на търговията през последните 4 месеца, докато политиците купуваха долари, твърдят търговци, запознати с операциите на централната банка. Износът формира  около 2/3 от брутния вътрешен продукт на Тайван.

"Азиатските централни банки освен тази в Китай не желаят да бъдат сварени неподготвени, притежавайки всички долари, докато Китай бързо се диверсифицира," каза Брад Бехтел, управляващ директор в Кънектикът на Faros Trading. "Когато хората започнат отново да се опасяват от спад на еврото, опасяваме се, че централните банки може от друга страна агресивно да купуват евро."

Йената се повиши с 8.4% спрямо долара през тази година. Китай е купил чисто 456.4 млрд. йени японски дълг през юни - след покупката на 735.2 млрд. йени през май, което е най-високата стойност в статистиките от 2005 г. насам, според информация от японското министерство на финансите.

"Политиката на Китай на стабилно и относително бързо натрупване на валутни резерви означава, че те трябва да бъдат инвестирани някъде," коментира Грег Гибс, валутен стратег в Royal Bank of Scotland Group Plc в Сидни. "Лесно е да си представим, че предвид ниската доходност в САЩ и дълговата криза в Европа, Китай сега има желание да инвестира по-голяма част от тези резерви в йената." ;)


Пекин вярва на ЕС и еврото
 ;)
"Китай има доверие в европейската икономика, в еврото и еврозоната," обяви Ю, който е и член на Китайската академия по социални науки. Именно той беше избран от държавното издание China Daily да разговаря с американския финансов министър Тимъти Гайтнър по време на визитата му през юни 2009 г. в Пекин за риска американският бюджетен дефицит да подкопае стойността на дълга.

Китайските покупки на европейски бонове идват непосредствено след мерките, предприети от европейските политици в името на това да се овладеят опасенията, че криза в държавно гарантирания дълг би заплашила единния валутен съюз. През май Брюксел оповести пакет от заеми на стойност до 750 млрд. евро - за подкрепа на еврозоната.

Този месец чуждестранните инвеститори бяха нетни купувачи на дълг от еврозоната, докато общата за 16 страни валута се срина най-много от януари 2009 г. Чужденци купиха бонове за 37.4 млрд. евро след покупката на 49.7 млрд. евро през април, показват най-новите данни от Европейската централна банка.

http://www.webcafe.bg/id_1779116509_Kitay_se_obrashta_kam_evroto
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27