Автор Тема: Робърт Морнинг Скай - Тера - Скритата История на Планетата Земя  (Прочетена 132111 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Rokambol

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 75
Re:Робърт Морнинг Скай - Тера - Скритата История на Плане
« Отговор #255 -: Декември 08, 2011, 18:00:36 pm »
Цитат
Хорус Ти казваш, че в момента по-скоро са със слаби позиции на Земята и сигурно е така, на как да си обясна, че само тая година има два скъпи холивудски филми за върколаци...?
И в небезизвестния филм Ван Хелзинг накрая друбоя беше между върколак и дракула, който се промени във подобно на рептил същество с крила и рога и върколака го би!!!!

Има някаква прилика с мнението на Елтимир по този въпрос:
http://eltimir.ucoz.ru/news/te_idvat_nasam/2011-06-25-2131

"Горе виждате рисунка по научни описания, а долу – възстановка по череп на рептилоид. Да, тях ги е имало и това е неоспорим факт. Разумни динозавроиди, малко по-дребни на ръст от хората. Имало ги е, но вече ги няма. Поне не тук. И доколкото съм запознат с проблема, те никога вече няма да населяват Земята. Някой обаче продължава да ни плаши с тях. Защо?"

Разбира се, това е доста различно от версиите, които се разпространяват от години.
За песоглавците има сведения и в тези теми:
http://erigkan.ucoz.ru/news/rasata_kojato_ni_prevzema/2011-10-31-1028
http://erigkan.ucoz.ru/news/ekho_ot_paralelna_realnost/2010-06-14-654
Неактивен Hound Dog

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 86
Re:Робърт Морнинг Скай - Тера - Скритата История на Плане
« Отговор #256 -: Декември 18, 2011, 20:04:40 pm »
Когато прочетох книгата у мен възникнаха някои асоциации - кои лингвистични, кои исторически и ми се сториха интересни. Поне 90% от тях ги забравих, но сега се чувствам потикната да споделя това, което си спомням. Въпреки, че не го смятам за нещо важно, го намирам за интригуващо и може да провокира мисълта на някои хора или просто да представлява интерес за челите книгата.

1. Малко за думите. Думите крият повече тайни, по мое мнение.
Първо за империята Канус. Повечето от вас, предполагам, веднага са направили връзката с латинската дума canis - куче. Ето какво още, обаче, означава тази дума.
(речникът е съставен от автори Михаил Войнов и Александър Милев, четвърто издание, София 1990, Наука и Изкуство)

canis (canes - дубл. форма е) - означава а/ куче/кучка б/ съзвездието Куче
Дотук нищо особено, но има и второ значение: а/ лош зар б/ окови

Разбира се съвсем възможно е да е съвпадение. Проверяваме на старогръцки. Речникът е съставен от шестима автори, които няма да изброявам, 2ма от тях са авторите на този по латински. Издателството е Отворено общество.
Ще изписвам думите на латиница, защото гръцката азбука може би няма да е позната на всички в детайли и ще е по-лесно да се ориентирате.
Куче е kuon (вижда се връзка с Канус. Освен това се скланя неправилно и в род. падеж е kunes - където личи по правилно. Вижда се и в производни думи като kuneos - кучешки). Липсва значение на окови, затова пък присъства значението на чудовище, звяр, пазач (Цербер), а също и слуга.
На немски куче е hund. Тук общия корен не е толкова очевиден, но k е преминало в h. К-н корена си остава.

За корените Д'г и Д'к. Сетих се веднага за думи като дог, дакел, догма и т.н. На латински е трудно да се каже, защото много от думите, започващи с dec- се образуват от представката де и глагол, започващ с "c". Обаче, както може би знаете, dico означава говоря, и оттам следват страшно много производни като диктатор. Duco пък има страшно много значения, от които мисля "водя, стоя начело" е главното.
Също така dignitas (dignity) - достойнство. Не се сещам повече.
На старогръцки:
dakno - хапя, ухапвам, ужилвам, също така оскърбявам, хуля, ругая.
dakos - хапещо животно, хапене, звяр.
dexia - десница (и производни)
dehomai - взимам, получавам, приемам
dexis - ухапване
За тези се сещам. Със сигурност има и още.

Корен М'г и М'к.
И на двата езика се използва за обозначаване на нещо голямо - magnus (лат.)/makros
(гр.) В гръцки обаче много близкото mikros означава малък.

На гръцки mageia значи магия, magganeuo - измама, magos значи вълшебник, но и астролог. Megas значи голям, велик и представката mega(l) се използва да подчертае големината или величието на нещо. Нещо като велико- във великодушие, само че там се среща в много думи.
Meixis значи полово сношение. Също migazomai.
Mehane - съоръжение или машина. Обикновенно военна или театрална.  

На латиснки думите като че ли са повече. Първо очевидното machina = mehane.
Mactator - убиец, mactatus - принасяне в жертва. Macto означава коля, принасям в жертва, но от същия корен има думи за слава и доблест. Например mactus означава хем заклан, хем прославен.
Macula - петно, означава и позор в преносен смисъл на опетняване.
Маgis = повече, magister = началник, magnifice = великолепно (ситуацията е същата като с mega(l) - magni- е много използвана представка.
Maxilla - челюст.

Това се сещам на латински и старогръцки, без особено дълго ровене в речници (само за справка за някои думи съм гледала). Да не говорим колко съм изпуснала, а и колко думи са се променили като изписване в последствие (особено предвид много диалекти). Според мен има голяма логика в книгата. Ако е измислица, това е най-добрата научна фантастика, която съм чела.

Също сега се сетих, че на старогръцки aristos означава най-добър, от там и аристократ, а пък на латински май ara е олтар.

2. Относно твърдението, че господарите са искали да премахнат всички матриархални цивилизации и да изкоренят всякаква почит към "божествената майка", като символи на рептилското господство. Спомних си от училище за Минойската цивилизация. Накратко съществува 3-2 хил. пр.Хр. (да знам, че е малко късничко), основана от митичния цар Минос (когото античните автори наричат съветник на Зевс ;)) Мирна и търговска, матриархална империя, в която главният култ е към Megale Meter (великата майка общо взето). Изобразяват я по-различен начин, най-вече заобиколена от диви животни, но на някои места със змии в ръцете.
И така някъде посредата на 2-ро хил. пр Хр. тази цивилизация е връхлетяна от някаква ужасна катастрофа, не се знае каква, която катастрофа затрива цялата цивилизация - малко след това навлизат микенците, които вече изграждат напълно противоположно общество - военно ориентирано и патриархално.

Единствената връзка, която се прави в наши дни с минойската цивилизация е прословутият мит на Минотавъра и Лабиринта. Лабиринт се е наричал двореца на царя на минойците, който е играл ролята на Бога-бик (мъжкото божество, което те почитат) и затова е носел маска на бик. Но не е ял атинянски младежи :). От Минос и Таурос (бик).
 И едно нещо, което не ми стана ясно и питам от любопитство. На мен котката ми прилича на смесица между змия и куче. Очите, устата (вижте отворената уста на котка и тази на змия), гръбнака, който се извива и изобщо гъвкавостта - са характерни за влечугите. А пък приликата с кучетата мисля, че е е по-очевидна. Да не говорим, колко мистични качества се приписват точно на котката в сравнение с повечето животни. Някой нещо да знае по темата, тъй като по този въпрос съм изключително некомпетентна, а ми е интересно.
« Последна редакция: Декември 18, 2011, 20:10:22 pm от Hound Dog »

Неактивен GaBOSS

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 165
  • Простак
karina, както ВИЖДАШ, В темата МОЖЕ да се пише? Нали?  :drinks: И не боли.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27