Темата се раздвижва, а това е добре.
SMSI-H, моля да не ме превръщаш в „мойто момче“ , дори баща ми(а ти не си ми такъв) не ме адресира така, а в другия случай някой би си помислил, че си с определени наклонности.
Съжалявам, че няма да мога да коментирам рускоезичните линкове, които ми предложи, просто не разбирам руски.
Сега за „откритието“ или „пре-откриването“ на тези, наистина доста любопитни артефакти от Nassim Haramein и Klaus Dona.
Цялата информация около тези открития е подозрително малко. Единственото, което се намира (или поне аз намерих) е тази малка част
от презентацията на двамата „духовни археолози“ , както се наричат. Тя започва с думите на Нассим, че си трябва време за интерпретацията и декодиране на подобни находки. След тези две действия се очаква, че думи като „предполагам“ , „това трябва да е Земята“ , „можем да предположим“ и други подобни да са сведени почти до 0 ( А защо Клаус оставя Нассим да води презентацията? Може би за да се включи с доза физика, в която той май не е много добър
http://azureworld.blogspot.com/2010/02/nassim-haramein-fraud-or-sage-part-2.html ) Но това в този случай не трябва да ни затормозява, защото презентаторите са Нассим и Клаус. Ако си направите малко проучване ще забележите, че тези псевдо учени нямат подкрепа от научните среди и общо взето са самоуки. И явно дори уикипедия се е отказала от тях
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Articles_for_deletion/Nassim_Haramein_(2nd_nomination) .
Да се върна отново на видеото. Обърнете внимание, когато питат Клаус от къде са артефактите той отговаря Централна Америка, след това замисления Нассим (защо ли?) веднага казва на един от публиката, че не трябва да се снима. Странно ми се струва, това да правиш най-големите открития в историята и да не позволяваш да се снима. Но те си имат камерка за да могат да пуснат точно колкото трябва, и да разпалят въображението на хората. Надявам се някой да успее да открие цялото видео с презентацията, аз не можах.
„Изненадващо“ тези нови открития се свързват с филма “Revelations of the Mayans 2012 and Beyond”. И отново след малко проучване се оказва, че всичко около този филм и предполагаемите открития е пълна каша. Измами, кражби, фалшиви личности, филантропи и т.н.
http://ascendingstarseed.wordpress.com/2012/05/10/revelations-of-the-mayans-2012-and-beyond-producer-flees-with-film-and-computers/http://www.thewrap.com/movies/column-post/mayan-mystery-documentary-financier-accused-fleeing-film-footage-exclusive-38921 - Разгледайте и линковете от тази статия за повече инфо.
Всичко мирише в тая история, което пък не доказва, че е лъжа. Но съгласете се, че вони ама яко вони. Спомняте ли си едни от предните открития на Клаус и по-точно, онази пирамидка с окото, пре-санскритския надпис и съзвездието Орион? И сега ни казват, че видиш ли мексиканското правителство ще декласифицира някои мнооого интересни артефакти на маите в които уж се казвало, че след 20-25 години човешката популация ще намалее с около 90%. Ама мирише не се трае.
divoom12, сам го написа „ШОУ“, и то на не коя да е телевизия.
Forcomnet, къде видя да съм написал нещо за фантазия или въображение (като изключим сегашния пост)?
„Не говоря конкретно по посочените картини с чисто библейски сюжети, където кой, какво е влагал в изображенията не можем да знаем, а само да предполагаме, но все пак изобразяването им е било провокирано от нещо, което малко или много е било интерпретирано според тогавашното им познание и представи и малко или много художествено поукрасени...“ - Можеш да знаеш, само че трябва да се поразровиш за доказателства. Нали за да нарисуваш нещо първо трябва да имаш идея какво ще е то. Е, ако си направиш труда ще разбереш каква е била идеята зад изобразяването на такъв сюжет.
„Не може да се излиза с твърдение, че рисунки на които очевидно има документирано да го наречем НЛО, защото то е било такова за тях, както и за нас си е било и ще бъде "неидентифициран обект", че това видиш ли е израз на някакво въображение и фантазии! ... Та такива документи запечатали нещо което е направило впечатление на тогавашните хора и те не са имали никакъв друг начин да изразят това необяснимо нещо, на което са станали свидетели или което са чували от други и от предания, не може с лека ръка да бъдат окачествявани като фантазии. Хората са запечатвали необяснимото направило им впечатление още от пещерната ера по камъните в пещерите, в глинени фигурки, в картини, в писмени произведения... за каква фантазия и въображение изобщо говорите?! Седнете малко и се запознайте с човешката психика... колкото и да ти е развинтено въображението, то е ограничено от нивото ни на познание за света и вселената! Не можем да фантазираме и да си въобразяваме неща които са далеч отвъд границите на познанието ни.“ – Доста объркано, поне за мен. Човешката психика казваш. Не е ли съвременната човешка психика и въображение, което тълкува древни изображения според днешните знания? Къде са писмените преводи от откритията на Клаус и Нассим? За какво са ни, нали двамцата ще ни предложат достатъчно храна за въображението и фантазията, случайно свързваща ни с тяхната философия за това как стоят нещата. Най-обикновен трик е да предлагаш идеи с малко информация и да оставиш останалото на искащия чудеса. Понякога пък се използва обърната психология (Reverse psychology), когато искаш определен резултат. Фантазиите и въображението обикновено ни водят до самозаблуждения, защото са базирани на малко информация и много желание.
Като за край ще ви припомня, че историята помни не един или два опита за измама с артефакти. Потърсете например за професор Johann Beringer.