Автор Тема: Новата гавра с урагана и СПАГЕТИ РЕЛИГИЯТА!  (Прочетена 7994 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Пирати пратили урагана Катрина
US учител обяснява световните бедствия с Летящо спагети чудовище

Катя Ценкова
Ураганът Катрина стана причина американският учител по физика Боби Хендерсън да се самообяви за пророк, който предсказва земетръси и климатични аномалии.
Той твърди, че причина за всички стихии днес е... рязкото намаляване броя на пиратите след 1800 г. Подобна теза е абсолютно налудничава, но много американци наистина вярват на Хендерсън. Той доказва на своя сайт с математически изчисления и умело маневриране с физическите постулати как пиратите поддържали климатичния баланс на моретата, а оттам и на сушата. И как тяхното изчезване отприщило всички катаклизми, чиито опустошителни последици светът понася днес. Нещо повече: Хендерсън измисли и наложи в Интернет нова религия. Нарича се пастафарианизъм или монстеризъм на летящите спагети, а нейното божество е "Спагети чудовището". Пастафарианците проповядват божието слово на своя "Спагети Господар" и масово създават свои църкви в Мрежата. Тяхната вяра противоречи на християнските ценности, но те целят тъкмо това. Нещо повече: сайтът www.boingboing.net и собственикът му д-р Кен Ховинд обявиха

награда от $1 млн.
за онзи, който намери веществени доказателства, че Христос не е сън на Летящото спагети чудовище.
Популярността на новата религия скандално расте. Само в Google търсенето на Flying Spaghetti Monster (FSM) открива 213 000 сайта. Това е безпрецедентно постижение за

явление, появило се преди месец и половина.
Когато в началото на юли училищната управа в щата Канзас реши официално да въведе като нов учебен предмет "креационизма", наричан в САЩ "интелигентният дизайн" (ID), 25-годишният Боби Хендерсън приема това като нелепа шега. Но скоро осъзнава, че нещата са сериозни. Още през февруари президентът Буш даде специална пресконференция, на която препоръча креационизмът да се изучава наравно с еволюционната теория на Дарвин, за да могат учениците сами да избират в какво да вярват. Дело на щатския математик Уйлям Дембски, теорията на креационизма е известна в САЩ и според нея животът на Земята е създаден от висш разум, който може да е само "християнският Бог".
Постепенно шеговитото настроение на Хендерсън преминава в протест. В края на юни той пише писмо до Съвета по образованието на щата Канзас, посочвайки, че "Теорията за интелигентния дизайн е нестройна и пълна с противоречия." И за да я осмее, той предлага своята теория за "Летящото спагети чудовище", което създало Новото Божество, което пък вдъхнало душа на всичко живо на земята. Хендерсън признава, че

измислил новата религия около 4 часа сутринта
в началото на юли след кошмарна нощ. Още същия ден той създава и своя сайт-отмъщение www.venganza.org, посветен на Летящото спагети чудовище. За броени дни страницата на Хендерсън се превръща във феномен и е обявена за "култов сайт". Така пародията се превръща в мания, а от цяла Америка на Хендерсън започват да му пишат последователи, които гордо се наричат "пастафарианци" (пародия на растафарианците).
Хендерсън вече възприема президента Буш като съмишленик заради несъгласието му да се преподава в училищата теорията на Дарвин. Така по принципа на дедукцията учителят заключава, че щом Джордж Буш е против Дарвин, значи той подкрепя идеята за Летящото спагети чудовище.
Всъщност

теориите на Хендерсън са блестяща пародия
в стил Уди Алън на постулатите на "фундаменталните християни" - креационистите. През последните няколко години те предприеха истински кръстоносен поход в САЩ, за да оборят фундамента на науката, граден през последните пет века. Защитавани от Закона за защита на религиите и малцинствата, те успяват да проникнат във все повече училища и да наложат изучаването на своята теория като учебен предмет. В резултат започнаха да не гледат с добро око на учителите, преподаващи теорията на Дарвин. Досега те се чувстваха беззащитни, но с появата на Хендерсън те стават все по-уверени.
Всеки ден електронната поща на Хендерсън е задръстена от послания на последователи, които искат да се присъединят към пастафарианското братство. Те признават, че са привлечени най-вече от здравото чувство за хумор на новата религия, което липсва във всички известни досега вярвания.
Откакто щатската преса започна да отразява дискусиите в сайта на Хендерсън, всеки ден специално създадената служба "Пастафарианска каталожна търговия" разпраща по всички краища на Америка и света

чаши, фланелки и сувенири
със символите на новата религия. На тях е изобразено Негово Спагети Величество в момент, когато създава планините, дърветата и животните на Земята. Известният от "Досиетата Х" мотив I want to believe!, гарниран със симпатични мотиви и летящи спагети, се разграбва както бельото на Дженифър Лопес.
Боби Хендерсън междувременно се зае да обяснява защо си заслужава да бъдеш пастафарианец: за разлика от другите религии вярата в "Летящото спагети чудовище" проповядва уважение към човешките слабости. За феновете на Бог Спагети

всеки петък е религиозен празник
Ако работодателите или учителите не признаят правото на пастафарианците да празнуват, Хендерсън съветва да се изпращат протестни жалби до Американския съюз за защита на гражданските свободи.
Макар и новородена, новата интернет религия има вече конкурентни разклонения. Сред тях са "Ореганският култ", "Православна монстеристка църква на Западна Вирджиния", "Мистичен орден на Летящото спагети чудовище" и "Муминска църква на Негово Спагетичество от Джързи".
Според Хендерсън в този разкол нямало нищо тревожно, защото в края на краищата всички "спагети монстеристи" щели да се обединят и за да подкрепи това свое убеждение, той завършва молитвата си с магическата формула "Рамин" (популярна японска супа от азиатски спагети).
Всъщност Хендерсън няма време за вътрешни борби, понеже е решил да въведе изучаването на новата религия като извънучилищна форма на обучение чрез интернет. Първият му курс проповеди

разобличава книгите за Хари Потър
като "произведения на дявола".
Миналата седмица училищната управа на щат Канзас излезе официално с ласкави отзиви за FSM религията и в средата на септември Боби Хендерсън е поканен на следващото заседание на Съвета по образованието, когато ще бъде дискутирано бъдещето на религиозното обучение.
В крайна сметка

своеобразният протест
на Хендерсън трупа все повече популярност. В края на септември се предвижда извънредно заседание на борда на директорите на ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers) - чaстната международна организация, която администрира домейните на интернет и която ще трябва да вземе решение за регистриране на нов домейн на религията на Боби Хендерсън.
"стандарт"

То иронията е ясна но какво се цели ? Май е най-вече  отвличане на вниманието!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Новата гавра с урагана и СПАГЕТИ РЕЛИГИЯТА!
« Отговор #1 -: Септември 03, 2005, 22:28:54 pm »
Какво ли не измислят за пари... То това май е за "Религия" - хахаха.
Картинката ме зариби обаче ;)

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: Новата гавра с урагана и СПАГЕТИ РЕЛИГИЯТА!
« Отговор #2 -: Септември 03, 2005, 23:46:12 pm »
Поредната свръх тъпа, олигофренска простащина измислена от хамериканците. Егати и болните мозъци са тия.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Новата гавра с урагана и СПАГЕТИ РЕЛИГИЯТА!
« Отговор #3 -: Септември 04, 2005, 08:48:51 am »
И сегa като започнат едни филми едни шоута за тва чудовище гледайте само сеир..


« Последна редакция: Март 13, 2008, 21:12:23 pm от Alien »

operator

 • Гост
Re: Новата гавра с урагана и СПАГЕТИ РЕЛИГИЯТА!
« Отговор #4 -: Септември 04, 2005, 14:20:22 pm »
Ма кви топки има това чудовище... ;D

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Новата гавра с урагана и СПАГЕТИ РЕЛИГИЯТА!
« Отговор #5 -: Септември 04, 2005, 23:09:58 pm »
Това са кюфтета :P Тъпите американци така ги правят спагетите - с кюфтета. И с някъв мазен червен сос :-X

Спагетеното чудовище в шоуто на Джей Лено - ехахехахеаха :D

Неактивен bg2

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 67
Re: Новата гавра с урагана и СПАГЕТИ РЕЛИГИЯТА!
« Отговор #6 -: Юли 20, 2014, 11:19:00 am »
Темата като гледам не е активна много повече от 120 дни, но все пак ще се престраша да пиша.

Според мен не е гавра, а умно измислено предизвикателство. С какво например ЛСЧ/ЛМЧ е по-различно от която и да било религия, или която и да било друга налудничава конспиративна теория?
Боби Хендерсън и последователите му не могат да докажат твърденията си, а последователите на другите религии и конспиративните теоретици могат ли да докажат твърднията си? Последните ги намесвам не заради тематиката на форума, а заради твърдението, че пиратите имат нещо общо с урагана Катрина. Което си е вид конспиративна теория.

Харесват ми посланията на тази религия - Да, ние си измисляме, но и вие си измисляте. Ако някой се чувства засегнат, моля да докаже твърденията си.  Даже доколкото разбрах и награда от 1 милион долара дават. Така че стимул не липсва.
<><><>

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27