Автор Тема: Йоните – витамините на въздуха  (Прочетена 3356 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Raw Deal

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 922
Йоните – витамините на въздуха
« -: Март 11, 2010, 18:02:07 pm »Дъхът на живота

Ломоносов е първият учен, който обърнал внимание на влиянието на заредения с електричество въздух върху човешкия организъм. Той провел безброй експерименти с електростатична машина – новост за XVIII в. – и открил, че въздухът по време на буря много прилича по свойства на въздуха, наситен от електрически заряди с изкуствен произход.

Друг гениален руснак – Александър Чижевски – е първият учен, който доказал ефекта на йоните с положителна и отрицателна полярност върху здравия и болния човешки организъм, върху животни и растения. “Когато си построил жилище, човекът се лишил от дишането на йонизиран въздух, деформирал естествената си дихателна среда и влязъл в конфликт с човешката си природа. Жителите на градовете прекарват 90% от живота си във вътрешността на зданията и постепенно губят своя имунитет, боледуват и остаряват преждевременно.” До тези печални изводи стигнал в процеса на научните си изследвания Чижевски.


Въздухът – жив и мъртъв

На теория във въздуха под въздействието на електричество протича преразпределение на електроните около атомите на кислорода. Атом, загубил един или няколко електрона, се нарича положителен йон. А атом, присъединил към себе си един или няколко електрона – отрицателен. Голямо количество отрицателни йони има високо в планините, на морския или океанския бряг. Те се образуват и след буря, в чистия селски въздух, до водопадите и в душ-кабините с добър напор на водата. Всеки човек, озовал се на такива места, изпитва лекота и прилив на сили. “Йоните във въздуха се наричат “аеройони” – пише Чижевски. – Процесът на тяхното възникване – “аеройонизация”, а лечението с тях – “аеройонотерапия”. Чижевски въвежда и още два термина, които учените и до днес използват – “тежки” и “леки” аеройони.
Всъщност йоните могат да присъединяват към себе си неутрални молекули: ако тези молекули са на газ, се получава лек аеройон, ако са на течност или на твърдо вещество – тежък аеройон. Тежки йони са заредената с йони прах, ръждата, димът и промишлените изпарения. В най-добрия случай те се отлагат на повърхността на окръжаващите ни предмети, а в най-лошия – върху слизестата обвивка на дихателните пътища. Леките аеройони участват в газообмена, влизат в кръвта и влияят на клетъчния метаболизъм.


Вълшебната лампа

Младият Александър Чижевски бил само на 21 години, когато изобретил апарат, призван да спаси градския жител от опасните последствия на “йонното гладуване”. На същия принцип се произвеждат всички съвременни йонизатори. Апаратът се включва в мрежата, за да погълне малко количество електричество. Състои се от вентилатор, генератор, произвеждащ електрически заряд, и редове от игли, на чиито остриета възникват леките аеройони. При използването му човек получава шанс в градското си жилище да диша въздух, наподобяващ въздуха на планински курорт.

Последните научни експерименти доказват, че в помещения с изкуствено йонизиран въздух човек се съсредоточава по-лесно, чувства се по-добре и много по-бавно се уморява. Последователите на Чижевски провели редица медицински изследвания. Оказало се, че йонизираният въздух е способен да подобрява състоянието на пациентите със сърдечносъдови заболявания, стенокардии, туберкулоза (в начален стадий), язва на стомаха и астма. Отрицателните аеройони отлично подсушават рани и изгаряния и се незаменима профилактика на ангините, мигрените, нервните разстройства, безсънието и даже обикновената раздразнителност.


Съвременните йонизатори

Модата на аеройонизацията идва и си отива. През последните няколко години темата за наситения с отрицателни йони въздух отново стана особено популярна в Япония – не за първи и не за втори път! На външен вид съвременните йонизатори въобще вече не приличат на своя първоизточник – продават се под формата на топки, глобуси, радиоприемници, тонколони и даже на свещници Производителите обикновено съветват потребителите да не остават включен йонизатора през целия ден, а да го експлоатират на сеанси с времетраене максимум 4 часа. Битовият йонизатор не бива да се използва и в прекалено прашни помещения. По-мощните обаче могат да се справят с праха и болестотворните бактерии във въздуха на пространство от 1000 кв. м. Днес се произвеждат и йонизатори за автомобили: съвсем малки, включващи се в гнездото на запалката. Те отстраняват праха, дима, неприятните миризми и ароматизират въздуха. Не много голям сребърен йонизатор за хладилникът пък може да унищожава вирусите, бактериите, плесента. Освен това той пълни хладилната камера с миризма на свежест и с негова помощ продуктите се съхраняват два пъти по-дълго от обикновено. А, да не пропуснем да споменем и индивидуалния джобен аеройонизатор от най-ново поколение, който “обещава” на притежателя си да го обгърне с невидим скафандър и да му осигури безопасна зона за дишане. Макар и малък, той надеждно гони вирусите, бактериите, алергените и дима.


Естествена защита

Ние можем да увеличим количеството на полезните йони в средата, в която работим или живеем, и без да използваме специална техника. Най-лесният начин е чрез често проветряване. Овлажняването на въздуха също привлича отрицателни йони. При отсъствието на специален овлажнител може от време на време да пускате водата в мивката под силно налягане. Но задължително трябва да изключите всички електрически прибори, които не използвате в същия този момент. Даже е препоръчително да ги изключите от контакта, вместо да ги оставяте на стендбай режим.

От стайните растения здравецът е шампион по производство на отрицателни йони. От горските растения за най-добри природни йонизатори се смятат хвойновите: ела, бор, кедър, бяла ела и туя (вечнозелено хвойново дърво от рода на кипарисите).


Дишането и емоциитеНа йогите отдавна им е известно, че дишането е пряко свързано с емоциите. Даоските монаси предавали от уста на уста знанието за дишането като ключ към физическото здраве и дълголетие, към хармонията между душата и тялото. Съвременната медицина не отрича това. Системата от дихателни упражнения на Бутейко и Стрелников например е доста популярен метод за лечение на заболявания, които на практика се смятат за нелечими. Световноизвестният учен и пионер на трансперсоналната психология психиатърът Станислав Гроф разработил подход, наречен холотропно дишане, който обещава да реши проблемите не само на тялото, но и на душата. Ефектът от тези упражнения е толкова мощен, че се препоръчва те да се изпълняват само под лекарско наблюдение.

Нашите тела биологически са програмирани на оптимален режим на дишане. Нужно е само да се научим да го поддържаме. И лекарите, и адептите в различни духовни практики са на едно мнение по този въпрос.

Когато емоциите ни вземат връх, дишането се забързва, излиза от ритъм. Връзката емоции–дишане обаче е двустранна. Както преживяванията могат да променят дишането, така и самото дишане действа върху емоционалното ни състояние. Тази теория е получила научно потвърждение в хода на експерименти, организирани от водещи мозъчни специалисти съвместно с представители на будизма. Медитацията, дихателните и менталните упражнения действат на мозъка подобно на медикаментите против стрес. Снимки, получени с помощта на електромагнитен резонанс, доказват, че при медитиращите зоната в мозъка, отговаряща за емоциите, не отговаря на външни агресии. Сърдечната дейност на медитиращия си остава стабилна. Това ни убеждава още повече, че медитацията и дихателните упражнения могат да заместят лекарствата против стрес, с които съвременният живот е направо наводнен.


Отворена поза

Стресът може да се трансформира с помощта на контрол върху дишането, но не всички могат да изпълняват дихателни упражнения. В момент на стрес е най-добре да се вслушате какво говори тялото ви. Напрежението в областта на диафрагмата, раменете и гърба улеснява “проникването” на стреса. Достатъчно е да осъзнаете къде е ситуирано това напрежение и да се опитате да промените позата си. Отворете рамене, изправете гърба, седнете или легнете, ако имате възможност, за да “отворите” белите дробове. Отворената поза веднага ще промени вашето психоемоционално състояние. След това е достатъчно просто да наблюдавате дишането си – отначало то ще е неспокойно, но постепенно ще започне да става все по-равномерно.


Хранене с въздух

Всяко вдишване ни изпълва с живителна субстанция. Йогите я наричат прана, а последователите на даоизма – ци. За физиолозите това просто е смес от кислород (20%), азот (79%), водни пари, въглероден двуокис и различни химически елементи. Кислородът се поема от еритроцитите, които го транспортират до различни органи и тъкани. По този начин всяко вдишване зарежда организма с енергия, а клетките – с гориво.

Да дишаш хубаво, за повечето хора означава да правиш само дълбоки вдишвания и въобще да не мислиш за издишванията, които не са по-малко важни за здравето и доброто самочувствие. Издишането ни помага да се освободим от токсините, от продуктите на газообмена в белите дробове, както и от т. нар. емоционални отрови, които се образуват в процеса на взаимодействие с окръжаващата среда, обмена и усвояването на информация, която често е с негативен характер. Йогите препоръчват издишването да е меко и продължително, за да не се стига до гореизброените вредни влияния.


В ритъма на сърцето

От гледна точка на физиологията дишането е особен процес, при който се задействат два типа мускулатура. От една страна, то се явява машинално, но от друга – може да регулира отчасти съзнанието ни. Ние сме в състояние да задържаме или да забързваме дишането, докато сърцето ни продължава да работи в своя си неподвластен на волята ни ритъм. А това води до недостатъчно ефективно снабдяване на органите с кислород и до незадоволително елиминиране на токсините от кръвта. Ако успеем да установим баланс между дишането и сърдечната дейност, оздравителният ефект е смайващ – понижено артериалното налягане, по-активна работа на имунната система и нормализиране на киселинно-алкалния баланс в кръвта. 


Къде има полезни йони

- В подножието на водопада: 50 000 отрицателни йони на куб. см
- В планините: от 8000 до 12 000
- На брега на морето: 4000
- На улицата след буря: от 1500 до 4000
- В селски местности: от 500 до 1200
- А също: на слънце, до фонтани и извори, под душа
За сравнение, в градския въздух (когато се разхождате по улиците) се съдържат от 100 до 500 отрицателни йона на куб. см.


Вдишай блаженство!

Положителният ефект от въздействието на отрицателните йони се прилага за лечение на хроничен стрес, безсъница и депресии. Редица лабораторни изследвания са доказали, че с помощта на йонотерапията може да бъдат излекувани разстройства на нервната система и да се нормализира нивото на серотонин в организма. След 10 сеанса йонотерапия (по 15 минути всеки) 80% от участниците в един тест, които преди това са страдали от тревога, паника и неоснователно безпокойство, заявили, че симптомите им са изчезнали и в почивките между сеансите не са се появявали отново.


Кардиокохерентност

Френският психиатър Давид Серван-Шрайбер (David Servan-Schreiber) посвещава в своята книга “Изцеление” цяла глава на тренировките за постигане на кардиокохерентност – методика, която координира дишането и ритъма на сърдечните съкращения. Тези упражнения помагат за понижаване на кръвното налягане, подобряват състоянието на хормоналния фон. Сериозни поводи да дишаме с пълни гърди!
За по-ясен ум - Упражнението има за цел да забави сърдечния ритъм.
1. Вдишайте, като същевременно броите бавно до 5. 2. Задръжте дишането 5 секунди, след което издишайте бавно в рамките на 10 секунди. Резултат: позволява на работохолиците да направят малка пауза. Ефектът се усеща след три такива цикъла на дишане. Препоръчително е това упражнение да се изпълнява няколко пъти през деня.

Хармония на тялото - Упражнението напълва тялото с енергия след събуждане от сън или снема напрежението в края на деня.
1. Коленичете и се опрете на ръцете си, разтворени на ширината на раменете, вдишайте, като протегнете гърба напред, и повдигнете глава нагоре. 2. Издишайте, като окръглите гърба (котешки гръб) и отпуснете глава към гърдите. Упражнението се изпълнява 10 пъти. Резултат: това упражнение събужда нервната система, подобрява състоянието на гръбначния стълб и циркулацията на кръвта, прави мускулите по-еластични и ни подготвя за работния ден, обогатявайки мозъка с кислород. Може да се изпълнява и от деца над 3-годишна възраст. Ако го правите в края на деня за релаксация, правете колкото е възможно по-дълги вдишвания и издишвания.

По-леко сърце - С това упражнение се постига т. нар. кардиокохерентност, която помага на сърцето и мозъка да се избавят от стреса. 1. Започнете да дишате бавно и дълбоко, правейки малка пауза след вдишването. 2. След 10–15 секунди, когато дишането се стабилизира, насочете вниманието си към сърцето. Представете си как вдишването ви му е доставило цялото количество кислород, което му е нужно, а издишването е прогонило от него всички токсини. 3. “Включете светлината” вътре в себе си, като с приятни мисли провокирате усещанията за разливаща се топлина и за разширяване на гръдния кош. Представете си лицето на любим човек или красив пейзаж... Обвийте се с облак от физически и душевен комфорт. Резултат: дишането и сърдечният ритъм стават едно цяло – точно това се нарича кардиокохерентност. Емоционалният участък от мозъка и сърцето едновременно подават сигнали, че се чувстват добре. Упражнението можете да изпълнявате по всяко време на деня. То много ефективно снема напрежението в стресови ситуации.(Източник: За Дома - http://www.zadoma.com/)
Dreams are messages from the deep.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27