Автор Тема: Атеизмът - ключът към прогреса  (Прочетена 43501 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
Re:Атеизмът - ключът към прогреса
« Отговор #90 -: Юли 14, 2010, 20:04:50 pm »
Тоест махалото се люлее.....и да окачествяваш едното крайно положение на движението на махалото като ключ към нещо е...какво? Не знам. :unknown:

Неактивен negative

• Четящ
  • *
  • Публикации: 78
« Отговор #91 -: Юли 14, 2010, 20:20:04 pm »
Всъщност, индустриалната революция настъпва в едно общество, възпитавано и живеещо по нормите на католицизма.
Искаш да кажеш протестантството
Да, моя грешка, мислех си за Франция, докато го пишех и не съобразих, че идва от Англия първоначално.  :blush:

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #92 -: Юли 20, 2010, 10:11:50 am »
Еврика!
Н това изречение има смисъл обаче обърнато наопаки.
Техническият прогрес е ключ към атеизма.
Техническият прогрес отвори време на хората. Време, в което да си задават и да разсъждават над екзистенциални въпроси "кой съм аз", "откъде идвам", накъде отивам". Като разсъждаваш над подобни въпроси разбираш, че религиите не могат да ти дадат отговорите и т.н. И се превръщаш в самостоятелен независим търсещ.

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #93 -: Юли 20, 2010, 12:54:26 pm »
И се превръщаш в самостоятелен независим търсещ.
Алибаба, според мен човек не може да съществува самостоятелно, все е зависим от нещо и някого, аз бих го казал така -- и се превръща в свободно търсещ, религиите и догмите особено, слагат верига на врата, така мисля аз, ако не съм прав поправи ме.
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #94 -: Юли 20, 2010, 13:00:00 pm »
Прав си! :hi:

Неактивен blade

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 467
« Отговор #95 -: Август 05, 2010, 14:09:54 pm »
Ето нещо на което атеистите да се радвате. http://blog-this-shit.blogspot.com/p/happy-atheism.html  ;)
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Неактивен Nikola_Davidov

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 310
  • Dukkham c'eva paññapemi Dukkhassaca nirodhaṃ
« Отговор #96 -: Август 05, 2010, 21:30:58 pm »
Peacekeeper, по принцип за религиите си прав, че не носят нищо особено полезно. Атеизмът обаче се свързва с нихилизма, а хората тук не са нихилисти - затова и резултатите от анкетата са такива. Има религии или по-скоро учения, като даоизъм, някои видове будизъм и т.н., в които няма концепцията за бог или нещо, което е създало и командва всичко, или което изисква нещо от хората. Тези учения далеч не са зловредни като юдаизма, християнството и т.н., но не са и атеизъм. Затова определям позицията ти като грешна - атеизмът сам по себе си не води към прогрес, духовен или друг, но все пак е за предпочитане пред юдео-християнството, което ти визираш.
Най-лошото, което може да ти се случи в този живот, е да се вземеш насериозно.

Неактивен ALive

• Четящ
  • *
  • Публикации: 106
  • :::::::swwxe20a40:::::::::::::
« Отговор #97 -: Август 24, 2010, 03:00:18 am »
Ето нещо на което атеистите да се радвате. http://blog-this-shit.blogspot.com/p/happy-atheism.html  ;)
Бих допълнил : - http://e-vestnik.bg/3796
 ;)

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #98 -: Август 24, 2010, 09:45:47 am »
      Религиите  не  трябва  да  отмират,  защото  ще  се  получи  духовен  вакум!  Трябва  да  се  заменят  с  нещо  което  няма  да  унифицира  отделните  хора,  а  ще  ги  изгражда  като  отделни  личности!
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен Eon

• Много Писал
  • Публикации: 3 824
« Отговор #99 -: Август 24, 2010, 09:56:27 am »
      Религиите  не  трябва  да  отмират,  защото  ще  се  получи  духовен  вакум!  Трябва  да  се  заменят  с  нещо  което  няма  да  унифицира  отделните  хора,  а  ще  ги  изгражда  като  отделни  личности!

Духовният вакуум може да се запълни с изкуството,състраданието и съзиданието. Аз например няма нужда да вярвам в белобрадия дядо за да се чувствам духовен.

Неактивен zxcbv

• Четящ
  • *
  • Публикации: 45
« Отговор #100 -: Август 24, 2010, 10:47:07 am »
Според мен самите религии създават духовен вакум,който по-къно запълват с омраза,отричане на личността,догми.Няма религия ,която да ти помогне да се изградиш като личност.Вгледайте се в думата господ - господар,от който трябва да се страхуваш,господар на който трябва да си "раб божий",и чиито заповеди,макар и предадени през устата на някой поп,ходжа или равин,трябва да следваш.Навсякаде, където религията е силна, виждаме потъпкване на личноста,потъпкване на науката и изкуството,потъпкване на човещината.

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #101 -: Август 24, 2010, 11:31:25 am »
Цитат
самите религии създават духовен вакум,който по-къно запълват с омраза,отричане на личността,догми
По скоро тяхното неправилно интерпретиране и техните дъщерни, умишленно и грешно репродуцирани "копия". Всичко опира до самия човек и неговите възприятия, както и личен опит разбира се. И накрая избор.
От догми до догми разликата е от небето до земята...вече.
     Религиите  не  трябва  да  отмират,  защото  ще  се  получи  духовен  вакум!  Трябва  да  се  заменят  с  нещо  което  няма  да  унифицира  отделните  хора,  а  ще  ги  изгражда  като  отделни  личности!
Той вакума и сега го има...ако погледнем по мащабно. Всичко ни е дадено...остава само работа, работа, работа.  А думата работа идвала от РА "Богът на слънцето".
Цитат
Духовният вакуум може да се запълни с изкуството,състраданието и съзиданието.
Да ₪ Eon ₪ и не на последно място смирението и любовта към себе си и ближния. Но всичко балансирано разбира се.

Атеизма е болест.
« Последна редакция: Август 24, 2010, 11:46:14 am от fishbone »

Неактивен zxcbv

• Четящ
  • *
  • Публикации: 45
« Отговор #102 -: Август 24, 2010, 11:55:15 am »
Цитат
По скоро тяхото неправилно интерпретиране и техните дъщерни, умишленно и грешно репродуцирани "копия".
Не,омразата и страхът са дълбоко вкоренени в религията ,те са фундаментална част от нея,независимо от религията или интерпретацията й .
Цитат
От догми до догми разликата е от небето до земята...вече.
Тва е все едно да кажеш,че от промиване на мозъка до промиване на мозъка има разлика.То разлика може и да има ,но всички догми,индоктринации и там подобни брейнуашове са еднакво вредни и античовешки,няма "по-добра" или "правилна" догма.

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #103 -: Август 24, 2010, 12:04:51 pm »
Цитат
Не,омразата и страхът са дълбоко вкоренени в религията
Ако религията е виновна за твоята омраза и страх съм съгласен.

Неактивен blade

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 467
« Отговор #104 -: Август 24, 2010, 12:35:22 pm »
Не е виновна религята за омразата.Виновни са религиозните институции.
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27