Автор Тема: Една четвърт от цветята на планетата са на изчезване  (Прочетена 3091 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен SiriusAngel

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 170
  • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Една четвърт от цветята на планетата са на изчезване
« Последна редакция: Април 06, 2011, 20:54:13 pm от Mirotvorec »
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен insomnia1304

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 333
Една четвърт от цветята на планетата са на изчезване
 :o
25% от цветята на земята са застрашени от изчезване още преди да бъдат открити. Под заплаха са и 1/8 от птиците, една пета от всички бозайници и близо 1/3 от обитателите на подводния святПовече от една четвърт от всички цъфтящи растения са под заплаха от изчезване според актуален доклад, потвърждаващ продължаващото унищожение на голяма част от природата от човешката дейност.

В резултат на това много от най-ярките екземпляри на редки видове ще бъдат изгубени за света, преди още учените да са ги открили, твърди изследването, публикувано в изданието Proceedings of the Royal Society B.

Резултатите отразяват подобни глобални изследвания на други групи видове от Международния съюз за запазване на природата (IUCN), по чиято оценка около една пета от всички бозайници, близо една трета от подводния животински свят и една осма от птиците е възможно да изчезнат напълно.

През тази година се очаква да бъдат публикувани резултатите от огромен глобален анализ на всички близо 400 000 световни растения от британските Кралски ботанически градини в Кю, който ще бъде разпространен от IUCN като част от мисията им за оценка на състоянието на всички форми на живот на Земята.

Изгубени преди още да бъдат открити


"Тази година е Международната година на биоразнообразието," казва Стюърт Пим от университета "Дюк" в Северна Каролина, САЩ, един от авторите на доклада. "Акцентът на честванията беше върху известните ни видове, както и по дискусии за безпрецедентното предизвикателство как да бъде запазено това биоразнообразие, изправено пред заплахи от типа на загуба на хабитати. Но запитвайки колко видове ще бъдат изгубени - даже преди да бъдат открити, нашето изследване разкрива доста притеснителни резултати."

В началото изследователите правят независим преглед колко цъфтящи растения, които съставят по-голямата част от растителния свят, съществуват в момента. Като взема предвид темповете, с които новите видове биват описани от науката, съобразено с нарастването на броя на учените и чрез интервюиране на екперти, концентрирани върху различни групи като орхидеи, ириси и житни растения, екипът изчислява, че освен съществуващите около 352 282 цъфтящи растения има още 10-20%, или 35 000-70 000 вида, които предстои да станат известни на света.

Вторият етап е оценка на нивото на заплаха от загуба на хабитат заради освобождаване на земи за селскостопански посеви, строителство или други причини като спадащи нива на подпочвените води или замърсяване.

Всеки един от 5 известни вида е податлив на изчезване

Учените започват с изследване, публикувано през 2008 г. в изданието Endangered Species Research, според което един от всеки пет известни вида е податлив на изчезване.

Изводът, който правят: всички досега неоткрити видове цъфтящи растения също са изложени на риск. Те базират заключенията си на видове - като наскоро откритите, е вероятно да бъдат разположени в "горещи точки на биоразнообразие", където има голям брой ендемични видове, които не са широко разпространени по света, както и високо ниво на загуба на хабитати, те пресмятат, че всички досега неоткрити видове цъфтящи растения също са изложени на риск.

"Ако вземем известните до момента като застрашени видове, и добавим към и тези, които предстои да бъдат открити, можем да преценим, че между 27% и 33% от всички цъфтящи растения ще са заплашени от изчезване," казва Дейвид Робъртс от Института за запазване на природата и екология "Дърел" към университета в Кент, който е един от авторите на доклада.

Докладът обобщава: "Тези изчисления са базирани на непосредствени заплахи и не вземат предвид допълнително развитие на разрушителни фактори - включително климатични". Третият водещ автор на доклада е Лукас Джопа от кембриджския институт Microsoft Research.

Предупреждението идва в момент, когато все повече хора осъзнават колко ценна е природата за живота на земята. "Растенията са основата на голяма част от живота на земята, като практически всички други видове зависят от тях. Ако се лишим от тях, се лишаваме от много от видовете над тях," коментира Дейвид Робъртс.

http://webcafe.bg/id_700834965

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27