Автор Тема: US-лобисти уредили посещението на Първанов в САЩ през 2002  (Прочетена 2637 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Автор: news.bg / дата: 31.03.2006 19:10
 

 Компанията Merkel Claire Sechler е предоставяла правни услуги и лобиране за посолството на България в САЩ в периода 2002 г. - 2004 г. Това е записано в доклада на американския главен прокурор до Конгреса на САЩ.

Фирмата е организирала посещението на президента Георги Първанов в САЩ през 2002 г., когато той се срещна с държавния секретар Колин Пауъл.

Директорът на компанията Клер Секлър Меркел е получила 120 000 долара, изплатени от българското посолство.

Според електронното издание "Портал Европа" Клер Секлър-Меркел е известна с добрите си контакти с Републиканската партия.

Тя е бивш директор за Централна и Източна Европа на Международния републикански институт.

През 1996 г. участва в организацията на първите предварителни избори за кандидат президент на десницата, които излъчиха Петър Стоянов за кандидат на Обединените демократични сили

След Международния републикански институт Секлър-Меркел работи за фирмата Джеферсън Уотърман Интернешънъл (Jefferson Waterman International (JWI)) в периода 1998 г. – 2002 г. тази фирма е наета от българските официални власти за извършване на лобистка дейност в САЩ, за което българската страна е платила 656 250 долара.

В средата на 2002 г. г-жа Клер Секлър-Меркел започва самостоятелна лобистка дейност и до средата на 2004 г. изпълнява поръчки на българските власти, включително организиране на посещението на президента Георги Първанов в САЩ през 2002 г.

Работата на Меркел се регламентира от т.нар. Закон за регистрация на чуждестранните агенти (Foreign Agents Registration Act). Той изисква всеки агент на чуждестранен принципал да се регистрира към Министерството на правосъдието в САЩ, където да подаде параметрите на договора си със съответния чуждестранен възложител на лобистки услуги. Тези формуляри са публична информация и фирмите са длъжни да подават новата информация на всеки 6 месеца.

На всяко полугодие, главният прокурор (и правосъден министър) докладва пред членовете на Конгреса за характера, източниците и съдържанието на информационните материали, разпространявани в САЩ от лобисти, чиито възложители са от чужбина.

Последният доклад, който е поместен на сайта на правосъдното министерство, е за първото полугодие на 2005 г.

В доклада от 2003 г. е записано, че визитата на Първанов в САЩ през 2002 г., когато той се срещна с държавния секретар Колин Пауъл, е организирана от фирмата на Клер Секлър Меркел. За това тя е получила 120 000 долара, платени от българското посолство.

Самата Клер Меркел признава, че се е срещала с Първанов по много различни поводи. Тя признава, че още от 1993 г. се е ангажирала с българската кауза.

www.news.bg
musica universalis

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 770
 • Your personal geopolitical therapist.
Hehe. Така става-- журналистите дебнат...
  :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Сергей Станишев се срещна с президента на Европейския икономически и социален комитет Анне-Мари Зигмунд
03.04.2006

София. Разширяването на Eвропейския съюз е политически необходимо, България се нуждае от ЕС, но и Европа се нуждае от България.

Това заяви на срещата си с министър-председателя Сергей Станишев президентът на Европейския икономически и социален комитет Анне-Мари Зигмунд, съобщи правителствената информационна служба.

Премиерът Сергей Станишев е запознал госта си с икономическата политика на правителството, като е подчертал, че през последните години страната ни отчита непрекъснат икономически растеж, нарастване на чуждестранните капиталовложения и инвестициите "на зелено". Президентът на Европейския икономически и социален комитет Анне-Мари Зигмунд е заявила, че ръководената от нея структура е информирала ръководството на Европейската комисия, че подкрепя присъединяването на страната ни към ЕС на 1 януари 2007 г.

Премиерът Сергей Станишев е отбелязал при разговора, че правителството работи в тясно сътрудничество с Икономическия и социален съвет, с работодателските и синдикалните организации.

За първи път в най-новата история на страната четиригодишната Управленска програма на кабинета, преди приемането й е консултирана с членовете на съвета. Националният план за развитие за 2007-2013 г. и оперативните програми към него също са обсъдени с членовете на съвета.


БТА
musica universalis

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27