Добре, за тези текстове на обратно, как става номера? Как така мозъкът намира смисъл в редица букви, които са на обратно по същия начин както го прави и с дума от даден език, на която е съотнесено дадено значение? Примерно не говоря английски и чувам звукова последователност т.е. дума на чуждия език, на която не съм прикрепил значение, че и на обратно... как тогава "natas" ще ми въздейства подсъзнателно. Или пък на малко детенце му покажат пентаграм в скрит кадър заедно с латински демоничен съпровод? Ще види звездичка и до там, или не? Не показвам утвърдена позиция, по-скоро любопитство. Поздрави.
П.С. Водата ми слуша AC/DC
За словото не знам. Но музиката-явно работи с други, по-висши "архетипи"-мисловни, или музикални, универсална е и не й трябва език. Как успява филмовата музика да създаде чувство за напрежение, или страх, ужас? Има дисонансни тонове, акорди-на всички влияят така, дори и да са музикални инвалиди. Има минорни ладове-тъжно чувство/за всички/, но и дълбочина на преживяването, развитие...Мажорни ладове-празничност, весело настроение...универсално пак.
Нещо просто-как края на фразата на песен-на всеки му звучи завършващо и без да е учил музика, как го разбира? Съотношения на някаква система за хармония в мозъка, според мен-обяснение на лаик, но музиката произвежда мисли, чувства, при някои и идеи. В леките жанрове-филмова например, за да изобрази настроението, което търси режисьорът-влияе на емоции-ниво инстинкти, пак -чрез дисонанси-заложени в мозъка архетипи.
Какво е чудното, като подсъзнанието на различни хора, етноси по света и изградено по сходен начин. Сигурно някъде има изследвания от учени, не съм срещала.
Всеки тон притежава определена вибрация-честота на трептенията, някои съседни съчетания не си хармонират. Например само два тона, повтарящи се в "Траурният марш" определят фаталното му звучене/муз. интервала "малка терца"/. Същият интервал е началото на 5-та симфония на Бетовен, известен мотив като "така съдбата чука на вратата", определение, дадено от слушателите.
Ритъмът-ако седнеш близо до тонколона, ритъмът на сърцето ти ще се опита да съвпадне с този на музиката. Може и зле да ти стане...Музиката има органическа връзка с тялото поради вибрациите на звуковите вълни, също и с мозъка-тя е мощен инструмент за внушение, съществува през всички времена...
Текстът наобратно-има програми, касетите на касетофоните-обърната лента...