Автор Тема: Електромагнитни портали  (Прочетена 2051 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Eon

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 3 832
  • Sealers, not healers
    • Online Books
Електромагнитни портали
« -: Септември 14, 2009, 09:24:50 am »
Обяснен е принципът на ‘скрития портал’:
Първият настройващ се електро-магнитен портал


Входът към платформа 9 ¾ на гарата King's Cross Station,
използван от Хари Потър за пътя му към училище. Ново изследване обяснява идеята на портал, който може да блокира електро-магнитните вълни, но да позволи преминаването на други обекти
(Credit: iStockphoto/Guy Erwood)
ScienceDaily (Aug. 14, 2009) — Докато изследователите не могат да обещаят доставка в паралелна вселена или училище за магьосници, книги като тази на Пулман – Тъмни Материали и Хари Потър на Дж.К.Роулинг са със няколко стъпки по-близо до реалността, която изследователите в Китай са създали – първият електромагнитен портал, който може да се настройва.

Работата е една стъпка напред в изучаването на метаматериалите, публикувана в Новото списание за Физика (съ-притежавано от Института за Физика и Немското Физично Общество).

В доклад, изследователите от университета в Хонг Конг и университета Фудан в Шанхай обясняват разработката като „портал, който може да блокира електромагнитните вълни, но позволяващ преминаването на други същества обекти” като „скрит портал както се знае във фантастичните творби.”

Порталът, който сега е много по-близо до реалността, използва трансформираща оптика и усилен разпръскващ ефект от подредбата на метални материали, наречен единичен-кристал итриево-железен-гранат, който принуждава светлината и другите форми на електромагнитна радиация - следвайки сложни посоки – да създадат скрит портал.

Предишните опити за електромагнитен портал бяха спъвани от техния тесен bandwidth, улавяйки само малък диапазон от видимата светлина или другите форми на електромагнитна радиация. Тази нова конфигурация на метаматериали обаче може да бъде манипулирана за да има диелектрична проницаемост и магнитна проницаемост – способни да изолират електромагнитното поле, която среща с подходящата магнитна реакция.


Поради отговора на специфично подредените материали към магнитното поле, се получава допълнителен ефект/предимство изразяващо се в това, че формацията може да се настройва и следователно да се включва или изключва дистанционно.

Д-р Huanyang Chen от Физичния отдел на университета в Хонг Конг коментира: „В честотния обхват, в който метаматериала притежава негативен индекс на пречупване, хора стоящи извън портала, ще видят нещо като огледало.

Дали той може да блокира всичката видима светлина зависи от това дали може да се направи метаматериал, който има негативен индекс на пречупване от 300 до 800 нанометра."

Метаматериалите, областта на изследване на физиката стояща зад възможното създаване на реален Хари-Потър стайл невидимо наметало, са екзотични съставни материали създадени на атомно (вместо на обикновеното химично) ниво за продуцирането на материали със свойства отвъд тези, които са присъщи естествено на тях.

Източник: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090813083329.htm
« Последна редакция: Септември 14, 2009, 09:29:09 am от Eon »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27