Митко, здравей!
Честно - смятам, че хубава игра си отворихте със Спорт-Здраве и с коментара си ни най-малко не смятам да я развалям. Коментарите ми са следните:
Това което представяте и двамата са подходи.
Привет,
Може да съм с капаци, може да съм задръстен; проволинеен; закостенял; може да слагате каквито искате епитети, но моята система работи; ...
Вярно казваш, че в твоя подход имат място определения като "закостенял", "праволинеен", "задръстен". Изброените особености не те притесняват и всичко това работи. Това обаче не отменя факта, че и другата система работи.
моята система е проверена и доказана във времето, а вие още сте в процес на търсене. Там за където сте тръгнали, (а не се знае дали ще стигнете), аз от там се връщам Спорте и ThreeFaces.
Тук и двете части на твърдението ти не са верни. Те не са тръгнали за там, където си ти, дори и не личи да търсят вече, защото са намерили - намерили са тяхната система, която представят тук, работят по нея и споделят резултатите, които са също толкова въодушевяващи за тях, колкото за теб е постигнатото чрез твоята система. Също така ти не се връщаш от там, където са те сега, защото никога не си работил по тяхната система и не си бил там. Поне никога не си споделял подобен на техния опит.
Относно отговорноста - Работил съм 400-500метра под умрелите. Там на такива безотговорни хора им викахме перушанковци или дървени философи и се освобождавахме веднага от тях по простата причина, че в критична ситуация никога не знаеш как ще реагират - неадекватни са. Така, че когато искате да убедите някого в правотата си и да ви последва, първо трябва да спечелите доверието му! Как се печели доверие - с безотговорност?; със спонтанност?; с деструктивно поведение?; Как е според вас. Аз лично не бих ви поверил гржжата за хербарии, камо ли живота си!! Доказал съм напрактика, че мога да се боря за чуждия живот без да се замислям за моя (вярвам на водачите си), но съм се радвал и на същата самоотверженост и от страна на хора почти непознати!
Тук имаш право, но надявам се разбираш причината - ти не можеш да се довериш на някой, който работи по друга система не заради самия човек или защото не може да му се има доверие, а по технически причини - защото системите ви са различни и не бихте се разбрали. По същата причина Спорт-Здраве би имал доверие на някого от своята система, а не на теб. Ти си доказал своята благонадеждност, но само в рамките на своята система от правила.
Всеки претендиращ да бъде личност е наложително да изведе понятието трябва на преден план в ежедневието си. Аз искам не върви без, а трябва ли!
Аз искам!! - А кой ще плаща - не ме интересува! Това е кредато на всеки егоист.
...
Тук отново трябва да се съпоставя - това, което в твоята система е "трябва", в другата система е "искам". Повтарям - за да се разбирате един друг е нужно използвайки едни и същи думи да имате пред вид различните им значения в двете системи. "Искам" от твоята система е натоварена негативно, а положителната е "трябва". Но това е в рамките на консенсуса, който е постигнат вътре от вас, като участници. Сметнали сте за полезно и достойно да мислите за себе си посредством грижа за другите. Това може да се окаже доста мъчителна и неизпълнима задача, поради необходимостта да познаваш нуждите на другите, а всички да познават твоите нужди. Но пък системата е така устроена, че имате подобни, почти еднакви нужди, така, че всичко работи все пак

.
В системата на Спорт-Здраве "искам" е правилната дума, а "трябва" е натоварена негативно. В тази система се смята за полезно и достойно да се погрижиш за собствените си нужди добросъвестно и всеотдайно, така както участник от твоята система постъпва с нуждите на другарчето си. Разликата е, че се налага да знаеш само своите нужди, което никак не е леко, защото ти си цяла Вселена.
За теб "искам" е егоизъм, а "трябва" е ценност, просто защото всички участници сте съгласни да постъпвате така.
За другата система "ТРЯБВА" се приема за БЕЗОТГОВОРНОСТ! Този, който изисква от другите и казва, че еди-какво-си трябва да стане, проявява ЕГОИЗЪМ, не желаейки да се погрижи за себе си, а търсейки друг да му свърши работата.
"РАЗРОВИМ ЛИ ВСЯКО ЕДНО ЗЛО ЩЕ СТИГНЕМ ДО ЕГОИЗЪМА" - не е моя мисъл
С уважение
Разровим ли всяко добро, ще стигнем до същото.
На Земята сме, за да изнамираме системи, да съпоставяме, да учим. Така, че НИЕ, които сме тук, сме се споразумели, че над всяка ценност от коя да е настояща или бъдеща система, стои ценността на самото изучаване, съпоставяне и изнамиране на нови и нови пътища. Това е лаборатория за междувидово и междусистемно общуване и съществуване. И много още.