Автор Тема: Слюнката на кърлежите съдържа лекарство срещу рак  (Прочетена 1367 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Peacekeeper

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 136
Белтъкът Factor X Active спира размножаването на раковите клетки и унищожава разсейкитеБелтък, съдържащ се в слюнката на южноамерикански вид кърлежи, може да се окаже ефективно средство за борба с раковите заболявания, съобщава France Presse. Изследователи от Института “Бутантан” в Сао Пауло установиха, че веществото спира растежа на туморите и води дори до пълното изчезване на меланоми (рак на кожата) и рака на задстомашната жлеза.

Кърлежите Amblyomma cajennense, в чиято слюнка бил изолиран противораковия агент, е преносител на редица опасни за живота на човека инфекциозни заболявания, сред които и петнистата треска от Скалистите планини.

Първоначална цел на изследването било откриването в слюнката на кърлежите на вещества, възпрепятстващи съсирването на кръвта.

Откритият белтък, който получил името Factor X Active, показал сходни свойства с популярния антикоагулант TFPI (Tissue Factor Pathway Inhibitor), в т. ч. и действие като инхибитор тип Куниц (Kunitz-type inhibitor), който може да възпрепятства растежа на клетките.

При вторични изследвания било установено, че протеинът има не само антисъсирващ ефект, но и забавя размножаването на клетките на злокачествените тумори, без да нанася вреда на здравите клетки.   

При лабораторните тестове, след 2-седмичен курс с инжекции на произведения с помощта на генномодифицирани бактерии кърлежов белтък, било постигнато пълно спиране на растежа на злокачествените образувания на кожата и задстомашната жлеза при мишки. Терапията с белтъка в рамките на 42 дни довела до пълното изчезване на туморите. 

В момента екипът учени под ръководството на молекулярния биолог Ана Мариса Чуджински-Таваси (Ana Marisa Chudzinski-Tavassi) търси фармацевтични компании, които да поемат финансирането на по-нататъшните експерименти с потенциалното лекарство срещу рака.

Според тях, изследванията, необходими за получаването на разрешение за провеждането клинични изпитания на препарата Factor X Active, ще отнемат няколко години.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=10&id=20449
-=-=-=

Добре.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27