Автор Тема: Връзват и касовите апарати на бензиностанциите с НАП  (Прочетена 3186 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 314
Връзват и касовите апарати на бензиностанциите с НАП

Касовите апарати на бензиностанциите ще бъдат директно свързани с данъчните от 1 октомври. Това предвиждат промени в наредбата за касовите апарати, които вече са подготвени от хората на министъра на финансите Симеон Дянков, пише в. "Стандарт".

Така данъчните ще получават детайлна информация за продадените горива и контрабандата с тях ще бъде пресечена.

За връзване на бензиностанциите с Националната агенция за приходи (НАП) се обявиха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Според разпространена в четвъртък декларация на сдружението, така в хазната ще влязат допълнително 350 млн. лв. В асоциацията влизат най-големите търговци на горива като "Петрол", "Лукойл", "Шел", ОМВ, Овергаз инк, "Еко" и Ромпетрол.

От 1 октомври търговците на горива ще трябва всеки ден да изпращат отчет на данъчните за реализираните обороти, гласят подготвените промени в наредбата на Министерството на финансите. Отчетът ще се предава по интернет до края на следващия работен ден.

За целта бензиностанциите ще трябва да се снабдят с електронен подпис. Така ще се прекрати възможността данните в касовите апарати да се манипулират.

Идеята търговците на горива да се вържат с данъчните не е от скоро, но досега нямаше политическа воля за реализацията й. С промените в наредбата се въвежда още една стъпка за облекчаване на търговците и повишаване на контрола.

Хартиените контролни ленти на касовите апарати в бензиностанциите ще може да бъдат заменени с такива на електронен носител. Тези контролни ленти са дубликат на касовите бележки, които се дават на клиентите, но се пазят от търговеца, за да може данъчните да проверяват оборотите.

Всеки собственик на бензиностанция сам ще решава дали да премине на електронни контролни ленти. Право тази система да се използва и в останалите магазини може да бъде дадено с приемане на промени в Закона за ДДС, пише в мотивите към наредбата.

Предложената промяна в наредбата е първа стъпка към въвеждане на постоянна връзка между всички търговски обекти и данъчните, което е много важно за борбата със сивата икономика, гласят още мотивите.

Ефектът от промяната е доказан от международния опит в тази област. Касовите апарати на магазините в Сърбия са свързани с данъчната администрация, а скоро беше решено това да се направи и в Гърция.

Имаме подкрепа от правителството за въвеждане на тази мярка и, струва ми се, съвсем скоро това ще стане и в България, каза наскоро в интервю за "Стандарт" изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

http://news.expert.bg/n258012/

Неактивен insomnia1304

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 314
Има готовност да бъдат свързани онлайн касовите апарати на търговците и структурите на НАП ;)

 :yes: :yes: :yes:


Сделки за над 5 хил. лева само по банков път :yes:

Разплащания по сделки, които са на стойност над 5 хил. лева, ще се извършват задължително само по банков път, предвижда проект на закон на Националната агенция за приходите (НАП), съобщи директорът й Красимир Стефанов, цитиран от Медиапул.

Според проекта, ако физическо лице наруши нормата, ще бъде глобено за първо нарушение с 25 % върху платената кеш сума, а за второ нарушение – с 50 %. За юридически лица глобата е 50 % за първо нарушение и 100 % при второ нарушение.

В момента има случаи, когато в брой се разплащат сделки за по 10-15 млн. лв., което го няма никъде в Европа, обясни Стефанов. Очакваме с тази мярка да бъдат изкарани на светло 90% от всички обороти.

На практика има готовност да бъдат свързани онлайн касовите апарати на търговците и структурите на НАП. Нужно е обаче време, за да може бизнесът да се подготви, като подмени или касовия си апарат, или набави необходимия за връзка модем.

В момента регистрираните касови апарати са 650 хиляди, като, според наредбата, всеки търговски обект, включително и най-малкият, трябва да бъде свързан.

Наредбата за онлайн връзката на търговските обекти и НАП има двугодишен период за подготовка. Изискванията на министъра на финансите Симеон Дянков са първо да бъдат свързани с данъчните служби апаратите на търговците на горива, напомни Красимир Стефанов.

Според анализите на приходните ведомства през бензиностанциите се укриват чувствителни обороти.
http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=12097893

Неактивен insomnia1304

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 314
Re:Връзват и касовите апарати на бензиностанциите с НАП
« Отговор #2 -: Септември 02, 2010, 20:52:00 pm »
Подарък преди смъртта - фирми с дългове за 30 млн. лева

 :o ;) :o

Националната агенция по приходите излови още няколко случая на хора, социално слаби или на прага на смъртта, станали собственици на фирми с огромни дългове...Пловдивчанин, който е с онкологично заболяване в последен стадий, е собственик на 17 фирми с огромни задължения, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Общата сума за данъци и осигуровки, които дружествата дължат, е 29 556 747 лева.

Друг гражданин, който живее в мизерия, пък е собственик на 11 дружества с дългове за 12 369 651 лева. Двамата водят листата на хората, на чието име в Пловдив се прехвърлят фирми, от които собствениците искат да се отърват - заради натрупаните значителни дългове към държавния бюджет.

В Бургас, по същата схема, двама социално слаби млади мъже са станали собственици на фирми със задължения от общо над 10 милиона лева.

Инспекторите от НАП са констатирали такива случаи в цялата страна. Установени са многократни прехвърляния на търговски предприятия, промени на управителите, прехвърляне на дялове и на имущество.

Всички констатирани такива случаи вече са предадени на прокуратурата.

Във връзка с масовата практика на продажба на фирми с дългове на социално слаби, малоимотни, болни или на хора от малцинствата, НАП от години предлага промени в законодателството. Приходната агенция настоява за лица, които вече са били собственици или управители, или са имали дялове от фирми с големи неразплатени задължения, да им бъде забранено да регистрират нови дружества. :yes:

НАП напомня, че търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спирането на плащанията не заяви това в съда, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева. Същото наказание се налага и за лицата, които управляват или представляват търговски дружества или кооперация при същите обстоятелства. До 2 години затвор заплашва и собствениците на фирми, които не са водили бизнеса си с грижата на добри търговци.

Всички, които се съгласяват да станат собственици на фирми с огромни задължения, трябва да имат предвид, че има опасност да загубят правата си да получават социални помощи от държавата и общините, информират от приходната агенция.


Бюджет все на червено...

До 31 юли 2010 г. приходите от данък добавена стойност (ДДС)в хазната са 3.081 млрд. лева - едва 52.6% от планираните за цялата година. Постъпленията от акцизи са 1.780 млрд. лева - само 45.6 % от записаното в бюджета.

Парите от данък общ доход и имуществени данъци - 448,4 млн. лева, което е 62.2 на сто от планираните.
Дефицитът за полугодието е в размер на 1.5 млрд. лева заради по-ниските данъчни приходи, стана ясно вчера на заседанието на кабинета.

http://www.webcafe.bg/id_204173956


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27