Автор Тема: US консерватори съставиха списък на 10-те най-вредни книги за XIX и XX в.  (Прочетена 4528 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

coroviev

  • Гост
US консерватори съставиха списък на 10-те най-вредни книги за XIX и XX в.

От класацията става ясно, че се отхвърлят категорично идеите на комунизма и феминизма

10.06.2005

Комунистическият манифест на Маркс и Енгелс заема първо място в списъка на 10-те най-вредни книги на XIX и XX век, съставен от 15 US учени, обществени и политически лидери, привърженици на консерватизма.

Класацията е направена по молба на американското издание "Хюмън ивентс". Всеки от участниците е предложил по няколко произведения, включвани в един общ списък. След това книгите са били оценявани с точки от 1 до 10.

В горещата десятка влизат още Хитлер, Ницше и Мао Дзедун.

Списъкът:

1. Манифест на Комунистическата партия, Карл Маркс и Фридрих Енгелс (1848 г.)

Маркс и Енгелс са родени в Германия съответно през 1818 г. и 1820 г. Двамата са "интелектуалните бащи" на комунизма. Любопитен е фактът, че като богат наследник Енгелс (наследил след смъртта на баща си фабрики "Ермен и Енгелс") почти през целия си живот е помагал финансово на своя съидейник. През 1848 г. Маркс и Енгелс написват Манифеста по поръчка на Втория конгрес на Съюза на комунистите. Текстът, който започва с прочутата фраза: "Един призрак броди из Европа, призракът на комунизма", е посветен на класовата борба между угнетителите и угнетените и призовава работническата класа към революция и "равенство и братство" между народите.

2. "Моята борба", Адолф Хитлер (1925-1926 г.)

Книгата излиза в две части през 1925 г. и през 1926 г., след като Хитлер престоява в затвора заради т. нар. "Бирен пуч" през 1923 г. - опитът му да свали тогавашното правителство на Бавария. В книгата бъдещият фюрер обосновава идеите си за възстановяването на силна Германия и утвърждаването на нейното господство като империя, "изчистена" от евреи и всякакви представители на "нечиста" раса. Според някои данни само до 1945 г. са отпечатани над 10 млн. екземпляра от "Моята борба".

3. Цитати от Мао Дзедун, 1966 г.

Лидерът на Китайската комунистическа партия, починал през 1976 г., издава книгата си (известна като "Малката червена книга") през 1966 г. Тя представлява сборник със стихотворения, статии и афоризми и се превръща в практическо ръководство за хода на "културната революция" в страната. Преведена е на почти на всички езици в света и е с над 900-милионен тираж. Според изследователи от 470 текста в книгата над 250 не са написани от Мао.

4. "Сексуалното поведение на мъжа", Алфред Кинси (1948 г.)

Биологът Алферд Кинси е бил преподавател в университета в Индиана, САЩ. Книгата му, считана за един от неговите фундаментални трудове, е известна още като "Докладът на Кинси". В нея са публикувани шокиращи за времето си сведения от интервюта, проведени от учения, които показали, че над 90% от американските мъже онанират, близо 85% са имали интимна връзка преди брака, от 30 до 45 % са изневерявали на жените си, 70 % са били с проститутки, а 37 % поне веднъж са правили секс с друг мъж и са стигали до оргазъм. Пет години след "Докладът" Кинси издава "Сексуалното поведение на жената". С новия си труд той се опитва да докаже, че сексуалното поведение е строго индивидуално и уникално, така както е с интелектуалните възможности на всеки човек. Кинси се счита за основоположник на сексуалната революция. Умира през 1956 г.

5. "Демокрация и образование", Джон Дюи (1916 г.)

Джон Дюи (1859-1952 г.) е американски философ, психолог и педагог, един от водещите представители на прагматизма. Преподавал е в университетите в Чикаго и Колумбия. Дюи определя демокрацията не като форма на управление, а като "метафизика на отношението между човека и неговия природен опит". Отрича традиционната религия и абсолютните понятия в морала.

6. "Капиталът", Карл Маркс (1867-1894 г.)

В този основен за комунистическата идеология труд Маркс представя капитализма като "уродлива фаза" от развитието на човечеството, при която аморалните капиталисти безпощадно експлоатират работническата класа. Авторът умира след публикуването на първия том на "Капиталът". Втората и третата част на труда били подготвени от Енгелс.

7. "Тайната на женствеността", Бети Фридън (1963 г.)

Книгата дава тласък на феминисткото движение, като призовава обществото да промени отношението си към нежния пол, което вижда и възпитава жената единствено като домакиня и майка. Фридън е основателка на Националната организация на жените в САЩ.

8. "Курс по позитивна философия", Огюст Конт (в шест тома, 1830-1842 г.)

Френският философ Огюст Конт е смятан още за бащата на социологията и е основоположник на идеята за позитивизма, който той разбира като нещо, стоящо посредата между емпиризма и мистицизма. Според Конт нито философията, нито науката са длъжни да дават отговор на въпроса за причината на явленията - достатъчно е да обясняват произхода им.

9. "Отвъд доброто и злото", Фридрих Ницше (1886 г.)

Във философското развитие на Ницше традиционно се разграничават три основни периода, отразяващи основните тенденции в неговото творчество. В ранния му период (1881-1886 г.) доминират философията на културата и естетиката и силно се усеща влиянието на Шопенхауер и Вагнер. Вторият етап (1876-1882 г.) от развитието на идеите му отразява преценката на всички ценности и критиката на всичко общоприето, а третият - стремежът за създаването на абсолютно "нова философия", над която няма повече нито бог, нито човек.

10. "Обща теория на заетостта, лихвата и парите", Джон Мейнард Кейнс (1936 г.)

Кейнс предлага теоретически модел за пазарната икономика, който служи като основа за реформирането й в съвременен вид. Учението му изиграва важна роля за защитата на капитализма като икономическа система в годините на Великата депресия.
« Последна редакция: Март 03, 2006, 00:01:28 am от Horus »

Дъвиан

  • Гост
От класацията става ясно, че се отхвърлят категорично идеите на комунизма и феминизма

Някои не смятат така  :P:

www.netinfo.bg, 14.07.2005

Гласуване: Карл Маркс е най-великият мислител на всички времена
Негови 'поддръжници' станаха Дейвид Хюм и Лудвиг Витгенщайн, а Платон и Сократ са едва на пето и осмо място

Карл Маркс е най-великият мислител на всички времена - така смятат 23,67% от близо 30 000-те гласували на интернет сайта на Би Би Си "Радио 4". Авторът на "Комунистически манифест" и "Капиталът" е спечелил в надпревара с 20 други философи.Негови "поддръжници" станаха Дейвид Хюм и Лудвиг Витгенщайн, а Платон и Сократ са едва на пето и осмо място, информира "Сънди Таймс".

"Маркс дава най-ясна представа за механизмите на днешния капиталистически свят. Той говори за капитала от философска гледна точка и в това отношение наистина е уникален" - така Андрю Чити от Университета в Съсекс, който преподава в единствената на Острова магистърска програма по марксическа философия, се опитва да обясни отразения като "шокиращ" от днешната британска преса резултат.

Победата на Карл Маркс изглежда ще зарадва и Франсис Уийн, авторът на наскоро издадената биография на немския мислител.

"Маркс е далеч по-многопластов от останалите в списъка. Не просто философ, а и с широки познания в областта на политиката, икономиката, историята. Марксизмът все още е спорна тема, и затова неговият създател продължава да е актуален и значим", казва той.

Мнозина обаче не са съгласни - те възразяват, че комунистическата идея напълно се е провалила. След рухването на режимите в Съветския съюз и сателитите му, и след като Китай прегърна идеята за свободния пазар, само шепа страни като Куба и КНДР все още се крепят на марксистката идеология.

"Всъщност Маркс е бил "закопан" от самите комунистически лидери, като Сталин и Ким Ир Сен. Именно те дискредитираха комунизма, но идеите на мислителя все още са живи и авторитетни", настоява Уийн.

Други обаче смятат, че Маркс не може дори да се нарече философ.

"Хората гласуват за него, просто защото е старче с бяла брада, а те така си представят философите", смята Лиза Жардин, професор по култура на ренесанса в Лондон.Карл Маркс е роден в семейство от средната класа в Германия. Увлича по революционни идеи в Париж, Брюксел и Лондон. Във Франция среща Фридрих Енгелс, с когото написват фундаменталния труд "Комунистически манифест" (1848 г.). Изгонен от родината си, а после и от Париж, накрая той се установява в Лондон, където живее до смъртта си и където е погребан. Условията на емигрантския живот били крайно тежки. Благодарение на постоянната финансова помощ от съмишленика му Енгелс, както и от време на време заработваните от писане на статии пари, Маркс успял да завърши "Капиталът" (1861, 1885, 1894 г.), другата си основополагаща творба. По това време създава най-важните си икономически произведения. През 1864 г. организира Международна работническа организация (International Workingmen's Association), преименувана по-късно на Първи интернационал.
Карл Маркс развива идеите, на които се основава съвременният комунизъм, и се смята за бащата на икономическата история и социологията. Той развива своите теории в "Комунистически манифест" и "Капиталът" - а именно, че икономическите отношения определят облика, идеите и постиженията на дадено общество. Маркс очертава и целта на своето учение - създаването на социална и икономическа утопия чрез революция на пролетариата, която ще "централизира всички оръдия на производството в ръцете на държавата". Според мислителя всички граници ще бъдат премахнати и всеки човек ще открие лично удовлетворение, без да има нужда от буржоазните религиозни и семейни институции. Самият той бил атеист, и негова е популярната сентенция: "Религията е опиум за народа".
Маркс продължава да изразява възгледите си за класовата борба и буржоазното подтисничество през целия си живот, живеейки в изгнание и понасяйки болестта си и смъртта на своите деца.
Повечето модерни социални теории се базират на неговите трудове, но Маркс има много по-широко влияние и познание в редица области на човешката мисъл и живот - политика, икономика, философия, литература.

Класацията:

1. Карл Маркс
2. Дейвид Хюм
3. Лудвиг Витгенщайн
4. Фридрих Ницше
5. Платон
6. Иманюел Кант
7. Тома Аквински
8. Сократ
9. Аристотел
10. Карл Попър
« Последна редакция: Март 21, 2006, 21:10:00 pm от Horus »

coroviev

  • Гост
  Ха ха ,Маркс няма нищо общо с комунизма.Комунистическите глупости са творение на Енгелс!

Дъвиан

  • Гост
Мислиш ли...хаха! Аз не мисля!

www.bgradio.net, 14.07.2005

Британските вестници припомнят случая, когато майката на Маркс отчаяно възкликнала: "Сине, предпочитам да имаш някакъв капитал, вместо само да пишеш за него".

 ;D
« Последна редакция: Март 20, 2006, 22:41:22 pm от Дъвиан »

coroviev

  • Гост
  Мисля ,мисля. Ама едълъг разговор.Ти на чай с бисквити , аз на бира!

Дъвиан

  • Гост
Баста! А и познавам доста марксисти и комунисти. Дори съм чел и Енгелс - хехе! Че и чичко Фойербах - но както и да е! :P

coroviev

  • Гост
Цитат
Дори съм чел и Енгелс
Е ,значи знаеш , че трудолюбивата маймуна едело на Енгелс , а не на Дарвин. ;D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27