Автор Тема: Как ДПС завладя дървената мафия  (Прочетена 2679 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bonano

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 61
Как ДПС завладя дървената мафия

Обръчът от фирми в родопските гори пълни партийни и лични каси
Проф. Кръстьо Петков

Според историята и традициите мафиотските мрежи се градят хоризонтално и от хора, пренебрегнати от властимащите. После мафиотите си купуват прокурори, съдии, полицаи, политици. ДПС наложи в България алтернативен модел: местните престъпни мрежи се градят от центъра към провинцията и от политическия връх към редовите активисти и членове. Публична тайна е, че пипалата на този етнопартиен октопод са се разпрострели в цялата страна. Изглежда, че чашата на търпението е преляла, защото наяве започнаха да излизат поредица от факти за далаверите на турската етническа върхушка. Такива доказателства за горския бизнес ми бяха предоставени от жители на област Благоевград и Пазарджик. В този огромен и невероятно красив дял на Родопите машината за правене на пари чрез безмилостно изсичане на българските гори работи денонощно.

Кой и как сече горите?
По закон горските стопанства организират т.нар.санитарна сеч. За целта се организират търгове, до които достъп би трябвало да имат лицензирани и надлежно регистрирани фирми. Привилегии никому, печелят най-добрите оферти - така повеляват наредбите. Това е официалното лице на държавната горска политика. Само че тя е предоставена без какъвто и да е външен контрол на ДПС. Неговите функционери - от партийната централа, през МЗГ до ръководителите на РУГ /районно управление на горите/ са създали втори, безотказен механизъм за заобикаляне на търговете и разрешенията.
Партийно приближените фирми, след като са получили благословията на Властелина на обръча, се снабдяват с писмо до НУГ /национално управление на горите/, подписано от управителя на РУГ. В писмото се иска съответният партиен фирмаджия да получи квота за добив на дървен материал извън тръжната процедура. Докато невключените в обръча фирми се редят на опашка за търгове с 40-60-90 участници и получават дребни порции от 500-1000 кубика, привилигерованите влизат в бизнеса с позволение за добив на дървесина от 2 000 кубика нагоре. Ето една кратка листа на фирмите, включени в родопския обръч:
1. "Ортаклар" - искане за 4800 м.куб., с писмо от 4/01/ 2006 г.
2. "Буллес холдинг" ЕООД - искане за 2 400 м.куб, с писмо от 6/12/2005 г.
3. ЕТ " Кемал Бозов" - искане за 6 500 м.куб., с писмо от 6/02/2006 г.
4. ЕТ "Салих Фере-54" - искане за 3 000 м. куб., с писмо от 23/01/2006 г.
5. "Средна гора"АД - с искане за 60 000 м.куб. бял бор.
/Всички искания са подписани от началника на РУГ в Пазарджик Мехмед Велият. Само последната в списъка фирма се радва на особено благоволение. Лично началникът на НУГ инж. Ил. Симеонов е разпоредил на подчинените си в Пазарджик да се срещнат с ръководството на "Средна гора"АД, подсказвайки им, че има възможност сделката да се оформи и чрез "рамков договор!/

Кой колко печели?
Според експерти в дървения бизнес комисионната за уреждането на квоти извън тръжните процедури са 10-15 лева на кубически метър дървен материал. При 4 800 кубика това прави от 48 000 лв. до 72 000 лв. При 60 000 кубика печалбата е огромна - от 600 000 лв. до 900 000 лева. Само във велинградския район по този начин годишно се присвояват за партийни и лични каси над 25 милиона лева. С тези пари може да се платят лекарствата на хронично болните в България за цяла година.
Колко печелят партийните фирмаджии е трудно да се каже. Нужен е анализ на всяка сделка, както и на добива - явен и бракониерски. Мащабите са огромни, защото камионите-виетнамки, плевните с примитивни дърворезачки и по-модерните цехове са пръснати навсякъде из родопския масив. Работа на икономическата полиция и на прокуратурата е да се заемат с този престъпен бизнес. Ще го сторят ли? Едва ли има такива смелчаци, след като няколко преписки вече са спрени с натиск от центъра, а полицейските началници, прокурори и съдии се назначават с партийни квоти. Всеки знае, че ДПС, подобно на класическата мафия и дори по-успешно от нея, проникна в силовите и правораздавателните институции.

Кой какво губи?
Преките конкуренти на фирмите от обръча на ДПС губят всекидневно. Шансовете им да спечелят на търг дребна квота са 1:10 , докато привилигерованите играят на едро и улучват винаги в десятката. Пазарът е елиминиран, партията ДПС го замества, пари се дават под масата или в куфарчета.
Най-губещи са фирмите, които са инвестирали в дървообработването, разчитайки на равен достъп в този бизнес. Един от най-фрапиращите случаи е с "Палисандър" ООД. През 2003 г. тя построява дървообработващ цех по програма САПАРД. В него работят 46 души с редовни заплати и осигуровки. Производственият капацитет на цеха е около 10 000 м.куб. годишно. Ръководството на "Палисандър" ООД надлежно моли НУГ да закупи 8 000 м.куб. иглолистен материал /искането е от 14/12/2005 г. Отговорът пристига на 4/01/2006 г., подписан от някой от заместниците на инж. Симеонов. Очевидно управата на "Палисандър" има кураж и бизнес-морал да стои извън партийния обръч, защото получава безплатен съвет: има закони и наредби, наредете се на опашките за търгове. За повече сведения ги препращат към сайта на НУГ, който очевидно служи като декорация на обръча.
Големият губещ е българската държава. Нейните ресурси се изсмукват по два канала: природните - чрез незаконна сеч на вековни гори ; финансовите - чрез контрабанда и неплатени налози от сенчестите играчи на дървената мафия /клиенти и комисионери/. По тези канали за периода 2001-2005 г. са изсечени и изнесени над 5 милиона кубически метра ценна дървесина, от което незаконната печалба е над 1 милиард лева.

Има ли отърване от дървената мафия?

Докато нейният организатор ДПС е на власт - едва ли! Бившите коалиционни партньори от НДСВ им дадоха МЗГ и цялото национално управление на горите. Сега си скубят косите, ама е късно."Стратегическият партньор" от БСП знае почти всичко за мафиотските операции на турската етническа партия, но не предприема нищо - дали защото се страхува от ответен удар на мандатоносителя, или също се облажва около доходоносния бизнес, или просто е загърбил националните интереси...
Компетентните държавни институции - полиция, прокуратура, съд, са се парализирали от страх пред всесилния Ахмед Доган. А той публично от телевизионния екран призна не само че е Дон на мафиотска мрежа, а е нещо много повече: капо ди тути капи. Защото какво друго означава да заявиш, че като партиен лидер притежаваш обръч от фирми. Родопските горски фирми са само част от националната верига... По сведения на Сметна палата от фирми дарители в касата на ДПС са постъпили около 1300 лева. Къде са милионите незаконни печалби?
Надеждата ми е в засегнатите: българи, турци, помаци. Предоставиха ми материали за протестите на 49 ощетени фирми, чиито собственици са граждани от споменатите етнически групи. Обединили са се в желанието си да се защитят. Казали са всичко, което знаят на среща с кмета на Батак, проведена на 13/02/2006 г.
Позицията им е подкрепена от Браншовата камара на дървообработващата промишленост. Всички тези документи, както и копия от "писмата на привилигерованите" предоставям на вестник "Атака". Гражданската акция на родопчани трябва да получи подкрепа - медийна, парламентарна, европейска.
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=7730&edition_id=107&format=html
« Последна редакция: Юни 10, 2009, 08:27:13 am от Mirotvorec »
Правописните грешки са умишлени. Всяка прилика с действителни и обозрими в близкото бъдеще събития е

Неактивен търпелив

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 133
Re:Как ДПС завладя дървената мафия
« Отговор #1 -: Юли 21, 2009, 16:29:20 pm »
Бойко и партията му да ги мятат на рогите ДПС,ако са мъже-иначе ще заслужат псувните на хората и те.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 792
 • Невъзможно е нищо
Re:Как ДПС завладя дървената мафия
« Отговор #2 -: Юли 25, 2009, 15:32:48 pm »
Не само в Родопите. От първа ръка ви свидетелствам, че турски фирми изсякоха и Странджа планина. Голямо рязане е там, много е гадно, това лято много се активизираха.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен bonano

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 61
Re:Как ДПС завладя дървената мафия
« Отговор #3 -: Юли 26, 2009, 14:24:48 pm »
Ето затова 500 г. сме били под робство и 20 години сме в преход, който май няма да свърши скоро....
Правописните грешки са умишлени. Всяка прилика с действителни и обозрими в близкото бъдеще събития е

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27