Автор Тема: Прогнози за земетресения и наводнения по света и у нас  (Прочетена 37948 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

firma

 • Гост
Тук на този сайт един ден предварително се прави прогноза,къде може да има вероятно разместване на земните пластове.

http://quake_vnb.rshu.ru/index.html

4-5 M o
5-6 M о
6-7 M о
надM o
« Последна редакция: Април 24, 2006, 14:23:53 pm от Ricardo »

firma

 • Гост
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #1 -: Февруари 23, 2006, 09:34:55 am »
 8)За 24.02.2006 г

firma

 • Гост
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #2 -: Февруари 23, 2006, 09:45:15 am »
DATE     LAT     LON     MAG     DEPTH     REGION
23-FEB-2006 04:04:05    -54.70    1.87    5.5    10.0    BOUVET ISLAND REGION
23-FEB-2006 02:40:54    -21.50    33.51    4.2    10.0    MOZAMBIQUE
23-FEB-2006 02:22:08    -21.28    33.23    5.3    10.0    MOZAMBIQUE
23-FEB-2006 01:23:42    -21.31    33.38    5.4    10.0    MOZAMBIQUE
22-FEB-2006 22:19:08    -21.22    33.32    6.9    10.0    MOZAMBIQUE

Една интересна справка за 22.02.2006 г

В Мозамбике произошло землетрясение силой 7,5 балла по шкале Рихтера. Об этом сообщает геологическая служба США.
Подземные толчки были зафиксированы в 12.19 по местному времени. Эпицентр землетрясения находился в 220 км к юго-западу от города Бейра на побережье Индийского океана.
Подземные толчки также ощущались в Южной Африке и Зимбабве.
Информации о жертвах и разрушениях пока не поступало.
В Зимбабве произошло сильное землетрясение. Подземные толчки ощущались на большей части страны. Люди в панике покидали свои дома. Местные радиостанции передают в эфире инструкции действия в чрезвычайной ситуации.
О силе подземных толчков пока ничего не сообщается. Никакой информации о жертвах и серьезных разрушениях пока не поступало.
« Последна редакция: Февруари 23, 2006, 09:47:59 am от Ricardo »

firma

 • Гост
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #3 -: Април 21, 2006, 20:02:21 pm »
Сателит ще сигнализира за земетресения

 Екип от мексикански и руски учени разработват от една година насам нов сателит, който ще засича земетресения още преди те да бъдат усетени на земята. Така ще може да се изгради и система за предупреждаване на населението за предстоящото бедствие.
Ръководителят на проекта от Националния мексикански университет Салвадор Ландерос обяснява пред АФП, че всяко земетресение се предшества от промени в състава на йоносферата ( слой от атмосферата, разположен над над стратосферата на 50 км от повърхността на земята).
Именно върху тази особеност на планетата е разработен планът за сателита.
„Ако успеем да уловим тези промени, ще можем да предсказваме земетресенията с дни по-рано“, допълва Ландерос.
След повече от година работа по сателита, изработеният прототип, с размер 50 сантиметра в диаметър и с тегло 10 килограма, трябва да излезе в орбита през 2007.
Мексикански учени обясняват също, че само земетресения с магнитуд по-голям от пета степен могат да бъдат предвидени и че с течение на времето прогнозите ще стават все по-точни.
В началото данните от сателита трябва да се използват много внимателно, за да не се предизвиква паника и ненужни евакуации на много хора.
В проекта са инвестирани 500 000 долара, като изстрелването ще стане от космодрума в Байконур.firma

 • Гост
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #4 -: Април 21, 2006, 20:06:55 pm »
Човек, който се занимава с прогнозирането на земетресения в България е помориецът Страшимир Мавродиев

 Трябва да бъде създадена проблемна група за програмиране на земетресенията и ранно предупреждение. Това каза в интервю за „Преди всички” на БНР Филип Филипов от Централната лаборатория по сеизмична механика към БАН. Той уточни, че в Турция вече работят такива групи. "Ако искаме да правим сериозна прогноза със следене на геомагнитното поле е необходимо да се направят поне 3 станции магнитни, всяка от които да има трикомпонентни магнитометри, всеки от тези магнитометри е от порядъка на 10 хил. долара", обясни Филипов.
Единственият човек в България, който се занимава с прогнозирането на земетресения е Страшимир Мавродиев от Института по ядрена физика в БАН, заяви още Филипов.

firma

 • Гост
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #5 -: Април 21, 2006, 20:20:40 pm »
В последно време се наблюдава все повече и повече засилване на движенията на текстоничните плочи.Броят на земетресенията след 2000г . драстично се е увеличил.Все повече хора търсят начини и методи за предсказване.Според мен най-точно може да каже за това проф.Гюров от БАН.

Списъкът на по-значимите земетресения в The World Almanac and Book of Facts, 2004 г. сочи двойно повече земетресения през десетилетията на 80-те и 90-те години, отколкото през предходните десетилетия . Той сочи също и по-нататъшно рязко увеличаване през първите няколко години на този век. Списъкът на големите наводнения и приливни вълни и списъкът на ураганите, тайфуните и снежните бури по света сочат подобно увеличение в последните години . Увеличенията в сравнение с преди 50 години могат да бъдат пренебрегнати поради промени в сравнителните критерии, но тенденцията на зачестяване на природните бедствия в последните десетилетия е плашеща.

firma

 • Гост
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #6 -: Април 21, 2006, 20:26:11 pm »
Модерна цифрова система, която за милисекунди изпраща информация за сеизмичната активност по целия свят, работи в сеизмоложкия институт на БАН от декември 2005 г.

За такава, според сеизмолозите на БАН, още мечтаели някои от западноевропейските държави.
Благодарение на нея, специалистите получават в реално време информация от всички бази на института в страната и данни от колегите си сеизмолози от целия свят. Всичко се наблюдава на монитори 24 часа в денонощието.
"Най-куриозното е, че се сдобихме с тази система направо без пари", хвали се Светлана Николова, зам.­ директор на сеизмологичния институт. Пълното оборудване за цялата страна излязло 200-300 хил. лв., при положение, че една такава инсталация струва 4-5 млн. евро. "Явявахме се интересен обект, а и пазара за такава техника в този момент беше пренаситен", обясни още Николова.
Времето, за което е инсталира било също рекордно. От 28 ноември до 8 декември цялата инсталация била монтирана, при положение, че на страна като Швейцария са є трябвали 5 г., за да премине от аналогова на цифрова система. Апаратурата за трансфер на данни е американска. Самите измерителни уреди са произведени от английска фирма. Софтуера пък е руски. Новата информационна система позволява непрекъснат преглед на данните за последната една седмица и има архивирана информация за три месеца назад.
Паралелно с нея в момента работи и старата аналогова система, която е инсталирана в института през 1980 г.. "Използваме и двете, защото на специалистите ни е необходима време докато се аклиматизират", обясни Николова. Информацията при старата система се предава по телефонен кабел и всичко се записва с писец върху лента, която трябва да се сменя на всеки 6 часа и след това да се разчита. Проблем при нея е и, че информацията е само от станциите в България. "Преди 20 години изпращахме до колегите ни сеизмолози в чужбина писмо, в което искахме информация за дадено земетресение и получавахме отговор до месец. Сега наблюдаваме всичко в момента, в който се случва", казва Дило Соланов. Голям плюс на новата система било, че можели подробно да се наблюдават силните трусове над 6 по скалата на Рихтер, които по записите на старата се разчитали изключително трудно.Тя не можела да улавя най-слабите трусове, което не представлява проблем за новата апаратура.
Сеизмоложките бази в страната са 14 и са разположени на местности, на които е имало големи земетресения в миналото или където има стратегически обекти.

Това си е вече в крак с модата!
:D

firma

 • Гост
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #7 -: Април 21, 2006, 20:37:49 pm »
Проф. Рангел Гюров за природните бедствия

Промяна на наклона на земната ос е причината за природните бедствия в България и цяла Европа, на които ставаме свидетели напоследък. Това е залегнало в теория, развита от професорите Рангел Гюров и Бойко Рангелов.

Всичко в земните недра и на повърхността на нашата планета извършва спираловидни движения, това твърдение е в основата на теорията на тирбушона, както професор Гюров я е нарекъл. В резултат на тези движения, земята се върти около себе си подобно на изкривена джанта, обяснява професорът и това води до промяна в наклона на земната ос.
"Тази промяна от градус и половина довежда до промяна на географското положение на тропиците... Това означава, че ние отиваме от умерено-континентален към тропически климат – с бурни дъждове, бури, торнадо", казва проф. Гюров.
Според Рангел Гюров, подобни промени вече са наблюдавани и доказани от науката. Точно те са предизвикали ледниковите периоди, последният, от които е бил преди 10 000 години. Професорът изцяло отхвърля хипотезите, че глобалното замърсяване има ефект върху промените на климата.
"Това са естествени явления и човек трябва да се адаптира към тези условия... Това означава, че ние трябва да сме готови, така, както са готови много хора, живеещи в тропическите ширини, за тях не представлява никаква изненада нито буря, нито торнадо", казва още проф. Гюров.
Тези аномалии в климата на свой ред ще доведат до стресови ситуации за здравето. Ще трябва да свикнем с прегряването и с влагата. Ще ни бъде нужна и нов тип урбанизация, смята професор Гюров, за да можем да посрещнем огромните количества вода, които се изсипват наведнъж.
Като резултат от тези процеси професорът предвижда на първо време истинското горещо лято, което всички очакваме, да настъпи към края на седмицата. То обаче ще продължи да бъде влажно.


firma

 • Гост
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #8 -: Април 21, 2006, 20:39:23 pm »
Нашият климат става като гръцкия, страната ни упорито се движи към тропично време, съобщиха географи и геофизици, обсъждайки промените в климата на конференция тази седмица. България се е придвижила на юг с около 150-200 км, заяви проф. д-р Рангел Гюров от НБУ. Движението е в резултат на изместването на земната ос с 1,5 до 3 градуса, при което Слънцето вече огрява страната ни под друг ъгъл. В резултат в рамките на един живот климатът у нас може да стане тропичен. Дори сега затоплянето вече ни е белязало с изместени сезони, поясни проф. Гюров. Според него не е разумно да сеем есенниците преди ноември, а в близко бъдеще и преди декември. Твърде е възможно след тридесетина години да засяваме житото в началото на следващата година.
Месеците от август до октомври ще са идеалното време за почивка, защото тогава ще имаме над двадесетградусови температури. "Разумно е да се възползваме, че придобиваме средиземноморски климат и да инвестираме в туризъм, за да привличаме гости от Централна Европа, където есента ще е настъпила. Туроператорите без проблем могат да изместят сезона с два месеца по-късно, защото през май и без това клиентите ще попаднат в наводнения", казаха от НБУ. Според проф. Рангел Гюров до двадесетина години българите вече ще отглеждат маслини и портокали. "Но едва ли ще берем банани от дървото, така че няма опасност да станем пак бананова република", пошегуваха се колегите му.
Истината според Гюров е, че българинът поне 7-8 месеца ще живее в дъжд и мъгли. Иначе казано, в този период София ще прилича на Лондон. "Всъщност промените в климата не са неблагоприятни за нас. Оставаме с два сезона, които обаче се изместват, така че можем да приемаме туристи. Когато в Централна Европа се топи снегът, у нас ще караме още ски - през март и евентуално април. Когато там вали на поразия, тук ще напича. Българинът ще трябва да свикне с мисълта, че през по-голямата част от годината водата ще му идва в повече", казва проф. Гюров. "Изходът от това е не да се тръшкаме и да закриваме икономиката си, а да създадем система за предупреждения на населението, така че да не рискуваме човешкия живот. И да видим как да се възползваме от климатичните промени. Ако има сортове, които могат да бъдат посадени, нека земеделците го направят. Ако има нови начини за строителство, устойчиви на наводнения, нека го направят инженерите, след като ги информираме къде ще са основните валежи."
Според проф. Гюров градушки се очертават предимно в Северна България, както и в котловинните селища като София. "Столицата допълнително е много замърсена, което означава, че град ще пада изключително често, дори през зимния период", обяснява професорът. Градушки даже могат да се очакват по-често от снеговалежи. Ще има обаче и значителни заледявания в най-замърсените градове и традиционно топлия Пловдив.

firma

 • Гост
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #9 -: Април 21, 2006, 20:43:08 pm »
Земетръс може да затрие 60 000 в София

у нас съществува заплаха от голямо земетресение, което е най-вероятно да се случи по оста София-Благоевград-Петрич в близките десетилетия. ...


У нас съществува заплаха от голямо земетресение, което е най-вероятно да се случи по оста София-Благоевград-Петрич в близките десетилетия.
Около 60 000 души биха загинали при евентуално силно земетресение от 8 степен по скалата на Рихтер в София. Това заяви ръководителят на Департамента по науки за земята в НБУ проф. Рангел Гюров, на симпозиум “Бедствия, страхове, реалности”,. 200 000 евро са необходими за първоначалното въвеждане в действие на система за ранно предупреждение за предстоящи природни бедствия, обясни проф. Гюров. Цялата сума за въвеждане на системата е около 500 000 евро.
Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем заяви, че ще се допита и до други сеизмолози, за да вземе решение за системата. Според Гюров система ще помогне за предупреждение и при наводнения, градушки, поледици, свлачища.


firma

 • Гост
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #10 -: Април 21, 2006, 20:52:58 pm »
Учени ще предсказват земетресения по облачността

Учени от университета в Уисконсин казват, че са научени много неща за облаците, освен факта, че още няма дефиниция за тях, съобщава ЮПИ. "Проблемът е, че дефиницията за облак зависи от инструмента, който използваме за нея", казва атмосферния експерт Стивън Ейкърман. "От критично значение е да дефинираме и измерваме облаците точно, защото формите и размерите им играят важна роля при правенето както на краткосрочни, така и на по-дългосрочни прогнози", добавя той.
В същото време руски учени предположиха, че земетресенията могат да се прогнозират по облачността. Според тях, над местата с активна дейност на тектоничните плочи се образува особен вид облачност, също наречена "тектонична". Тези облаци се образуват при кондензацията на водни пари над сеизмично активни зони. Разположението им често отразява хода на тектоничния разлом. Освен това, тези облаци имат специфична продълговата форма с рязко заоблени краища и ред други особености.
Според учените, които провели редица полеви изследвания, е напълно възможно по движението и общото поведение на тази облачност да се предсказват земетресения, но трябва да се наблюдават постоянно в продължение на дълго време. За да се стигне до този извод били изследвани облачностите над Кримската и Таманската сеизмични зони, за които имало голямо количество сеизмични и метеорологични данни. Учените от университета "Ломоносов" анализирали информацията за 296 семетресения в Кримска Област, случили се между 1936 до 1981 г. оказало се, че четири денонощия преди земетресението облачността ставала по-плътна, като две денонощия преди труса тя достигала максимална плътност.


Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #11 -: Април 22, 2006, 02:07:43 am »
Аз ще сложа една "контра" тука - само да предизвикам дискусии. :P

Дали земетресенията са естествени или предизвикани от човешка дейност?

Например с увеличаването на добива на петрол, са се увеличили и земетресенията. Доказано е! С пресъхването на много надземни и подземни водоеми, земните пластове са се разместили. С настъпването на пустините в някои области подпочвените води не могат свободно да циркулират, а намират нови пластове които размекват / разместват и протичат в друга посока.

Естествената циркулация е нарушена, "порите" на Земята са запушени както и "подмастните жлези" - нефта...резултата - неравномерни въздушни пластове, които предизвикват урагани и вихрушки, а под земята земетресения. А - и вулкани!

И аз мислех, че екватора се мести на север, защото в южната част на пустинята е започнал да вали дъжд, а в Кейп Таун - сняг, НО (да натисна пак педала) защо има такива свирепи зими в България, ако ще имаме гръцки климат и защо в Англия почна да вали сняг като температурата винаги е била над 0-та през зимата.  Италианците, Испанците и Гърците също преживяха свирепи зими, а трябваше да са вече с климата на Египет и Мароко??? ::)

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #12 -: Април 22, 2006, 02:28:34 am »
Климата се изменя навсякъде следствие човешкият фактор.
Първо с всичките замърсявания и глупости.
Второ с отрицателните си мисли, действия, войни, които Земята попива (защото Тя е живо същество!!!).
Трето - Чисто и просто - действат ни с HAARP-а :P >:( >:(

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 759
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #13 -: Април 22, 2006, 16:49:53 pm »
Уоу... добра работа рикардо...

Според мен ако има земетресение в София с 8 по скалата на рихтер, не 60 000 ами поне 200 000 ще загинат... Тези панелни блокове са толкова стари и разнебитени. Те и безземетресение ще изпаднат. А да не говорим за новите сгради, които се строят. Толкова материал се пести. Всеки гледа да извлече колкото се може повече пари и не мислят въобще за сигурност.
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

firma

 • Гост
Отг: Прогнози за земетресения
« Отговор #14 -: Април 22, 2006, 16:52:50 pm »
За земетресението в София,според мен наистина ще има.За жертвите незнам. :( :( :(
Продължавам с търсенето на сериозни прогнози за трусове.  ??? ??? ???
Някой ако нещо разбере да го пише,защото е важно според мен.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27