Автор Тема: AUTOMATICA  (Прочетена 1950 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ----------

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 583
AUTOMATICA
« -: Февруари 21, 2006, 14:23:57 pm »
Космическите апарати ще се ремонтират сами   

Разработка на британски инженери ще направи възможно създаването на технология, която да позволи на космическите кораби да се ремонтират самостоятелно. Изследването е на специалисти от катедрата по “Авиационно-космически технологии” към Бристолския университет (Department of Aerospace Engineering, University of Bristol) в рамките на програма на Европейската космическа агенция (ESA).

В основата на изобретението стои природния механизъм за зарастване на рани – след порязване кръвта се сгъстява и формира защитна покривка, под която се възстановява кожата, съобщава официалния сайт на ESA. Големите разлики в температурата и сблъсъците с микроастероиди (частици прах, движещи се със скорост няколко километра в секунда) предизвикват малки пукнатини в корпусите на космическите апарати.

Ако се натрупат голям брой такива пукнатини това може да доведе до фатални повреди. Учените са успели да пренесат процеса на лечение на малки рани върху космическите апарати, заменяйки малка част от плътния материал използван за направата на космическите системи с кухи влакна запълнени с лепкава течност. За да притежава материала свойство за регенерация, кухите влакна са изработени от крехко стъкло, така че при повреда влакното лесно се разрушава и възстановяващата течност се просмуква в пукнатината.

В безвъздушното космическо пространство изкуствените вени трябва да са пълни с течна смола и специален втвърдител, при това е нужно материала да е достатъчно течен, за да залее бързо пробойната, а след това да се втвърди. Разработката на технология по самовъзстановяване на космически апарати дава възможност за осъществяване на по-дълги мисии. Обаче до момента, в който такива разработки ще започнат да се прилагат на практика, на учените им предстои още десетилетия работа, се допълва в прессъобщението на ESA.


actualno.com
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27