Автор Тема: Бацил за кенеф  (Прочетена 3018 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Спорт-Здраве4

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 244
Бацил за кенеф
« -: Април 25, 2009, 14:56:12 pm »
Става дума за бацили, които ядат лайна и подобни неща.Използва се от моряците по корабите - пускат само едан капачка от бацила и за минути кенефът се превръща в чиста вода (или вода с прозрачни остатъци и пясъци) и я изхвърлят в морето.

Каза ми го човек, който лично се познава с моряк от нашето черноморие и този моряк лично е употребявал този бацил.На моя човек може да се вярва, само че не можа да се сети за името на микроба.

Не мога да намеря нищо в нета за бацила.Моля, ако някой знае нещо по въпроса или се сеща дори насочваща информация, да я сподели  :(

Неактивен Tuki

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 134
Re:Бацил за кенеф
« Отговор #1 -: Април 25, 2009, 17:06:35 pm »
Не мога да намеря нищо в нета за бацила.Моля, ако някой знае нещо по въпроса или се сеща дори насочваща информация, да я сподели  :(

Като цяло, бактериите, които се хранят с мъртви органични вещества, включително и с изпражнения, се наричат сапротрофни бактерии, а такъв вид хранене - сапрофитно (сапротрофно) хранене. Но, не знам как по-точно се наричат тези бактерии, за които питаш.

Сапрофитно (сапротрофно) хранене. Други бактерии се хранят с мъртво органично вещество – трупове на други организми, изпражнения, окапали листа на растения и др. Наричат се сапрофити или сапротрофи (от гр. сапрос – гнил). Те охотно се хранят с вещества, които ние никога не бихме сметнали за ядливи. Аеробните сапрофитни бактерии чрез своето хранене и дишане превръщат органичните вещества, които вече не са нужни на своя организъм, в неорганични, които могат да се усвоят от автотрофите. Така аеробните сапрофити играят важна роля в кръговрата на веществата. Такива бактерии пречистват замърсената с органични вещества вода в пречиствателните станции.

По-голямата част от нашата храна също е мъртва органична материя и е неприятно, когато сапрофитни бактерии започнат да я ядат преди нас. Техните смилателни сокове причиняват разваляне (вкисване) на храната.

Някои сапрофитни бактерии се настаняват върху по-голям жив организъм (гостоприемник) и ядат мъртвото органично вещество, което може да се намери по него – например отронени мъртви клетки от кожата и лигавиците или храна, поета в устата (вж. снимката). По тялото на всеки човек има множество сапрофитни бактерии, които той изобщо не усеща.

Понякога сапрофитът започва да носи полза на своя гостоприемник. Например бактериите в нашите черва ни предпазват от болестотворни бактерии, като се конкурират с тях. Освен това те ни снабдяват с някои витамини. Такова взаимоизгодно отношение между организми от различни видове се нарича мутуализъм или симбиоза.

http://mayamarkov.wordpress.com/2008/02/18/heterotrophic_nutrition/А, между другото, има и бръмбари, които се хранят с изпражнения.  ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Dung_beetle

« Последна редакция: Април 25, 2009, 17:07:55 pm от Tuki »

Неактивен Спорт-Здраве4

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 244
Re:Бацил за кенеф
« Отговор #2 -: Април 25, 2009, 17:33:24 pm »
Благодаря ти Туки, това ще помогне в ключовите думи :)


П.П.
Е, на мене не ми трябва да правят лайната на топки.Или да ги разнасят тия топки по ъглите на парцела.Трябва ми да няма лайна :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27