Аз вярвам в Божествения произход на това явление и в същността на неговата символика. Този огън неизгарящ, символизиращ Огъня на Любовта, който ще слезе на земята и който ще извърши отделянето на плявата от зърното, е естествено да се дава на онези, които колкото и да са грешни, се доближават най-много до изначалното, даденото с деянията на Христос Учение /не религия!/.
Във връзка с това и основно поради многото явни вече прегрешения на висши православни свещенослужители, преобразили се в държавно-църковни хибриди, искам да споделя някои съмнения, витаещи в общественото пространство и които, според мен, не са лишени от логика, които пък ми припомниха стара и позабравена информация, чиито следи се губят някъде в недалечното минало. Затова се обръщам към вас с предложение за размисъл по темата, основана на следните въпроси:
някой чувал ли е:
1. ...че някога, когато Бог се разочарова от православните си слуги, щял да спре да ги дарява с Благодатния огън, което значи пълен провал за православието и неговата църква и идването на съдния ден?
2. ...че май при онова /преди години/ закъсняло с около два часа явяване на Благодатния огън всъщност това вече се е случило и огънят бил запален по друг /физически/ начин и от тогава ни манипулират и ни държат в заблуда?
3. ...че тогавашният ерусалимски патриарх, понеже не приел да продължи тази измама се покаял пред Бог, оттеглил се е и бил сменен със сегашния.....?
Ще бъда благодарен дори и да разсеете тези съмнения, които не са само мои, защото ако пък е вярно, това трябва да се обяви и да се знае, че съдният ден идва и всеки да си направи лична равносметка на делата си вчера, днес и да се замисли за утре, нещо, което трябва да правим и без заплаха свише, но все го забравяме, загрижени за свойто физическо оцеляване.........