Разбирам на къде биеш (май) и кое те е провокирало да пуснеш темата.
Аз съм сигурен в едно - че има какво да се каже по въпроса и ще е полезно на много хора във форума.
Това, което каза в прав текст и чрез въпросите, за които мислиш, че ниой не може да ти даде отговор, е до някъде така, по мое мнение - не можеш да си напълно сигурен в нещо. Самият аз имах една случка - бях убеден, че съм присъствал на едно място, казвал съм нещо, разбрал съм нещо и няколко години си живях с мисълта, че един приятел е свирил на кавал в народен ансамбъл. Нищо общо.
Вярно е, че всеки избира сам на какво да вярва.
Манипулацията с информация обаче се практикува масово - когато някой вярва на един източник, а отхвърля друг не защото нивото на провереност му е по-малка, а защото не отговаря на вече изградената ни представа.
Ролята на науката е да отговаря на въпроси, които най-често учените сами си задават. Лошо няма.
Всъщност колко хора от вас са проверявали наистина, дали имат черен дроб?
Изследванията на черния дроб (ако сте си правили) може да са компрометирани. Колко от вас са виждали черния си дроб?
И все пак, ние знаем (от
опит), че човешкият организъм не може да функционира правилно без черен дроб. Затова приемаме, че го имаме.
хах... сега, като се сетя за вегетарианството... ние хубаво спорим, ама колко от вас са си виждали стомаха

)))
Та науката, такава, каквато е.. пфф замислена се основава на опита.
Това, което е отвъд човешкия опит не бихме могли да изучим чрез науката. Има си религия, вяра... кой както иска да го нарича. Чрез тях, както и чрез други практики може да се "научим".
Но когато започнат да се изсмукват научни доказателства за нещо, което не може да се докаже - това лесно се оборва. Не защото може да не е вярно, а защото метода на доказване не е правилен. (примерно съществуването на Бог).
Горе долу, междувпрочем Тома от Аквино описва "конфликта" между църквата и науката - всеки да си знае гьола.
Отделно от това са чистите измишльотини, които не са характерни само за нашето време - винаги е имало хора, които си измислят нещо, за да печелят внимание и пари.
Измишльотините лесно се познават от хора, които се интересуват в областта.
Примено... що за авторитет ще сложи един чуждестранен шлем върху корицата на една про-националистическа книга? (да, да... издатели... дрън дрън)