Аз съм от семейство с 3 деца. Майка ми е ползвала за първото отпуск по майчинство само 3 месеца и след това е трябвало да го даде на ясла, за второ се е полагало 6 месеца, а за трето - с мен - е било 9 месеца. Така че тези неща не са сега измислени, а ги е имало през 60-те и 70-те год. Отглеждането до 2 год. стана едва през 80-те г.
Според мен не е добре дете до 3 год. да се дава на ясла изобщо. А ако се дава на градина, то е най-добре това да става само до обяд, защото следобеда стават най-големите настинки, докато става подготовката за лягане, отварят се врати и прозорци за проветряване, а децата тичат от тоалетната, спалнята и мястото за хранене постоянно, а и детето нищо няма да научи, занятията са само сутрин. Това е все пак за хора, които могат да си позволят да си взимат детето на обяд, след нахранването им. Следобеда е пълна загуба и за възпитанието на детето и за здравето му. Тогава само е сън, игра и в това време всъщност учат глупостите и лошите думи едни от други, когато няма с какво да ги занимават учителите. А и учителите, в по-голямата си част само следят кога ще се вземе и последното дете, и то ако е възможно колкото се може по-рано и веднага си тръгват, без дори да е свършило работното време, което е до 19,00 часа.
Да не говориме, че почти няма учител, който да проверява детето да не е изпотено и да го преоблича, особено при по-малките, когато се случи някое да се напишка или нещо по-сериозно, започва едно вайкане и викане на възпитателките, които не знаят къде да огреят по-напред и работят по 8 часа на ден, а учителките са на 6 часа, а учителките пак гледат да си седят повечето и не смеят да сменят едни гащички на детето. Това ми се е случвало пред очите. А да не говориме за случаи, когато свалят гащите на детето и го водят босо и голо до възпитателката да го смени - тогава какъв срам е и за детето, а и често се настива така. А иначе знаят да говорят колко са натоварени, но 6-часовият работен ден напълно им компенсира и шума и "натоварването", да не говоря като започнат с безкрайните си съвещания, в които също зарязват децата на възпитателките, които трябва тогава и децата да гледат и своята работа да си вършат.
Имам личен поглед върху работата в детска градина и ясла.