Автор Тема: Древните българи правели мозъчни операции  (Прочетена 8815 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Древните българи правели мозъчни операции

Те познавали анестезията, ползвали опиати и обгаряли раните

Д-р Владимир Христов

Редица факти доказват, че древните българи са имали сериозни медицински познания, те умеели да правят сложни хирургически операции, дори трепанации на черепа. При находките от пустинята Такла Макан е открита мумия, на която приживе е направена гръдна операция, като оперативната рана е зашита с конски косъм.
Намерени са и хирургически инструменти от този период (мумиите са на възраст 3000 години).
Особено забележителни са извършваните трепанации, изучени и описани от д-р Петър Боев, чиято заслуга е, че

световната наука ги призна за специфичен древнобългарски обичай,

който "маркира" пътя на българите в Алтай през Средна Азия чак до централна Европа и Балканския полуостров.
Посочените трепанации бивали два вида: символични (с магическо-обреден характер) и истински хирургически операции с лечебна цел. Символичната трепанация на черепа се отличава от реалната трепанация по това, че се премахва само външната черепна пластинка и част от гъбестото вещество (диплое), без да се засяга вътрешната пластинка на черепните кости. Следите, които оставят символичните трепанации, най-често имат овална форма, с диаметър от 8 до 20 мм и дълбочина от 0,5 до 2 мм и се намират върху или в съседство със стреловидния шев на черепния покрив, предимно около точката на свързване с венечния шев (областта на Брегма).
При мъжкия череп от Плиска (VII-IХ в.), който има три белега от ритуална трепанация, е приложен лечебен метод за лекуване на нервно или психическо заболяване. От намерените находки се установява, че трепанациите, правени за лечение на психически заболявания, са най-често в областта на темето (върха на главата). Там обаче съгласно теорията на тибетската и китайската медицина се намира важна енергийнаточка бай-хуй ("сто срещи") това е точка 20 от т.нар. "Заден среден меридиан", прилагана при лечение на главоболие, неврастения, влошаване на паметта, шум в ушите, епилепсия и др.
Вероятно символичните трепанации са правени от древните българи с религиозно мистични цели

за постигане на определени нива на съзнание,

свързано с езотеричните практики на колобрите.
При реалната трепанация се отнема и вътрешната костна пластинка (ламина интерна). При реалната трепанация на череп на 7-годишно дете от некропола при с. Одърци, Добричко (IХ-Х в.) следата от трепанацията е върху лявата теменна кост. Пирамидата на лявата слепоочна кост е разрушена от възпалителен процес, който е и вероятната причина за трепанацията. Трепанацията на черепа се налагала най-често при сериозни травми на главата (например след удар с боздуган, меч или бойна секира) за отстраняване на костиците, притискащи мозъка. Черепът от Ловешкия некропол (VIII-ХI в.) свидетелства за трепанация, направена приживе и довела до оздравяване. В случая се счита, че оперативното вмешателство се е наложило след счупване на черепа и хлътване на част от костта. След грижливото обработване на травматичната рана не се е развил супуративен процес. Това означава добри познания по асептика и антисептика, оперативни инструменти и използване на билки за упойка - мак, блян (съдържа скополамин и се дава като успокоително при психомоторна възбуда), мандрагора, коноп, мухоморка, зърнеш и алкохол. При правенето на лечебните трепанации древните български хирурзи са действали изключително внимателно, защото в случай на неуспех и особено ако пострадалия е бил важна личност, те са

били погребвани заедно с умрелия пациент!

Подобен случай е описан от Георги Костов и потвърден от изследователя на древни български некрополи от Украйна. Константин Красилников (некропола е край с. Жолтое-Украйна). В гроба на хирурга, чиито ръце и глава са били отсечени, са намерени медицински инструменти и специални кръгли сребърни шаблони за извършване на трепанации. Последното доказва, че древните българи са знаели за антисептичните свойства на среброто.
Обгарянето (моксата) като оперативна техника в донесено от българите на Балканския полуостров. Моксата се извършвала с корени от тръстика, обвити с вълна и напоени с мас. Има данни, даващи основание да се приеме, че българите са използвали и акупунктура - практикувана е с игли от акация, глог и игли от кост. Дори до началото на ХХ век е имало народни лечители (в Пернишко), практикуващи лечение с игли от акация.
Древните българи  отглеждали различни домашни животни едър и дребен рогат добитък и най-вече коне. Като добри животновъди те са познавали добре различните заболявания при животните и са ги лекували. Вероятно моксата и акупунктурата

първоначално са прилагани върху животни,

а след това тези методи са използвани и при хората. С помощта на моксата и лечебното обгаряне с нажежено желязо те са лекували копитния гнилец при конете и овцете, а също така и някои специфични заболявания, предизвикани от животните на хората като "синя пъпка" (антракс) или злокачествения цирей (карбункул). В китайската ветеринарна акупунктура са описани различни методи за лекуване на животни и то най-вече на коне. Тъй като е известно, че конете не достигали в Китай и били внасяни отвън (от хуно-българите), лесно можем да се досетим откъде е заимствана тази традиция.
Бойното изкуство на българите (техниките със захвати) говори, че за лечение са използвани и техниките на мануалната терапия (т.н. чекръкчийство). Търсейки паралели между българската и източната медицина, бие на очи един интересен факт: известните у нас "чекръкчии", които умело наместват кости и изкълчени стави, имат своеобразен тест-изпит за майсторство да сглобяват счупена стомна в чувал, без да я гледат (само с опипване). Абсолютно същият изпит-тест съществува и в Китай за техните народни лекари - специалисти по ортопедия. Знае се, че мнозинството от тях са и специалисти по бойни изкуства У-ШУ и Ци-Гун.

 

Богомилите си служели с биоенерготерапия
След покръстването християнската религия забранява както трепанациите, така и прилаганите други методи на лечение, заклеймявайки ги като езически. Много от лечебните методи, използвани от древните български жреци-колобрите, са преминали в народната медицина. Вероятно пряк наследник на лечителското умение на колобрите се явяват богомилите, които са били и изкусни лечители. Данни за това се намират в богомилското съчинение "Зелейник" от Х-ХI в. В него се съдържат указания за лечение с билки, мед и други лечебни средства за очни и кожни заболявания, болки в корема, хълцане, отравяния, зъбобол, инфектирани рани. Прилагани са също така психотерапията и внушаването на положителни емоции. Свидетелство за това е и богомилският апокриф "Детство Исусово", както и Сисиниевите молитви. В тези лечебно-заклинателни молитви е използвана част от богомилската медицинска терминология. Това по същество е използване на т.н. "мантри", познати в будизма и др. езотерични практики, което и е древна форма на т.нар. биоенерготерапия.
Богомилите са познавали и прилагали ирисовата диагностика. За неин основател се смята етипетският жрец Ел Акс, лекувал младия египетски фараон Тутанкамон (фараон от XVIII династия). Откъде този метод е бил известен на българските богомили, историческите хроники мълчат. Но е факт, че заедно с богомилите това  знание е преминало и в Европа. В "Песента на нибелунгите" (която на практика си е чист хунски епос от времето на Атила) се споменава за чудодейния начин на разпознаване на болестите по окото от богомилите. Те носели със себе си торбички с билки, които разменяли за хляб срещу лечението.
За влиянието на богомилското лечителство върху медицината на Европа е показателен и следният факт: Прочутият "Целебник" на Василий Врач е намерен през XIX в. в Сорбоната. Преведен е на френски език от д-р Петър Берон, поради интереса на френския лекар Луи Куне. На база на основните начала за разреждане на лекарствените продукти описани в него, Куне поставя основите на съвременната френска хомеопатия.
И още един факт за силния езотеричен български отглас в Европа е този, че френските кралски династии векове наред са се клели върху българско Евангелие, писано на глаголица. Това е Евангелието на името на френски крал и то сега се намира в град Аахен - Германия.


http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=4152&edition_id=58&format=html

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Относно: Древните българи правели мозъчни операции
« Отговор #1 -: Ноември 07, 2008, 23:02:33 pm »
Автора определено не е доктор по история...

1. Какви са доказателствата че мумията е българска?
2. Трепанациите са факт. Защо са ги правили е отделен въпрос
3. Медицинските ни умения не са униални за периода. Например има една викингска кост, дето в нея приживе е бил вкаран пирон, имаме един пич със сериозна операция на лицето от 15-ти век(вярно тоя е малко по-късно), а различни болкоуспокояващи са познати от векове. Например хашишовото вино.
4. Кои са тея данни и откъде се знае,че тея български лечители не действат под чуждо влияние?
5. Нямаме абсолютно никакви данни за бойно изкуство на българите...а-б-с-о-л-ю-т-н-о никакви. Като войнска култура вероятно са имали определени техники, но нямаме никакви данни какви са били те. Да се търсят паралели с китайците не е особено правилно, тъй като те са съвсем различна култура.
А Жофроа Вилардуен май беше. пише за българите,че воювали по западен обичай, но се бронирали по византийски.

6,Макар западната църква да го е правила по едно време, православната църква не е забранявала медицинските практики ,а само откровено духовните такива.
7. Психотерапия се прилага под една или друга форма от най-древни времена във всеки народ и всяка култура.
8. Така наречената "мантра" не е нещо непознато на западния свят и си се прилага широко отново във почти всяка култура.
9. Песента на нибелунгите няма нищичко общо с хуните. Писана е през 13-ти век и е слабо базирана на мотиви от по ранни произведения.
10. Нормално е във Франция да има богомисли докуметни, тъй като там е имало силно богомилско влияние, а  явно там ис пазят старите книги,а не ги горят по вагоните
11. Българите са били просто още еди нот народите на Европа, притежавали са сходни знания, като единствено трепанацията ги отличава, но явно тя има предимно религиозна функция.

-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: Древните българи правели мозъчни операции
« Отговор #2 -: Ноември 08, 2008, 08:58:51 am »
Има един израз у наше село - опачи наопъко - та и Gil-Galadh е от тия хора  ;D Смешно е да чета напъните ти да омаловажиш всичко свързано с българите и след такива "опровержения" от твоя страна се сещам за Паисий и неговия въпрос "Поради что се срамиш да се наречеш болгарин?".
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Относно: Древните българи правели мозъчнl
« Отговор #3 -: Ноември 08, 2008, 09:53:11 am »
Не се срамя да се нарека българин, срамя се да се нарека "супер-прабългарин, извънземен с атлантски корени, който е основоположник на всичката цивилизация и цялото знание, а и е даоист, има прабългарски компютри и лазерни мечове и  е най-големия в цялата история на човечеството"
« Последна редакция: Декември 19, 2008, 19:18:06 pm от Mirotvorec »
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Androctonus

 • Гост
Относно: Древните българи правели мозъчни операции
« Отговор #4 -: Декември 19, 2008, 14:19:19 pm »
Подкрепям Гил-галад.

Не е необходимо да измисляме всякакви глупсоти и да нагаждаме факти, да ги тълкуваме свободно и да доизмисляме.
В нашата история има достатъчно събития и личности, които да будят гордост, че да тръгнем да си измисляме нови, неверни и скалъпени.
Е, вярно е, че сензациите пълнят нечии джобове, ама защо да им помагаме.
от едно място натам няма да може да се отсее истината от сензационната измама.

И не, не е достоен българин онзи, който сляпо вярва на скалъпени теории и суперлативи. Достоен ЧОВЕК е онзи, който приема историята такава, каквато е - с блясъка и с падението. Без да измисля нови случки, практики и кумири, за да си чеше накърненото национално самочувствие.

Неактивен mitko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 843
 • Не прави това, което не искаш да ти се случва
  • профил
Re:Древните българи правели мозъчни операции
« Отговор #5 -: Ноември 09, 2009, 00:02:23 am »
     Много ми е интересно как е оцелял този наш народ при тези тълпи българо- мразци?????
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен Иван

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 83
Re:Древните българи правели мозъчни операции
« Отговор #6 -: Ноември 10, 2009, 19:04:28 pm »
     Много ми е интересно как е оцелял този наш народ при тези тълпи българо- мразци?????

Прави го все по-трудно.


Автора определено не е доктор по история...

1. Какви са доказателствата че мумията е българска?
Обяснено е  в текста. За такъв въпрос е достатъчен отговорът – „световната наука ги призна за специфичен древнобългарски обичай”

Цитат
2. Трепанациите са факт. Защо са ги правили е отделен въпрос
Да, отделен въпрос е и точно какъв, също е обяснено – „за постигане на определени нива на съзнание”

Цитат
3. Медицинските ни умения не са униални за периода. Например има една викингска кост, дето в нея приживе е бил вкаран пирон, имаме един пич със сериозна операция на лицето от 15-ти век(вярно тоя е малко по-късно), а различни болкоуспокояващи са познати от векове. Например хашишовото вино.
А откъде се знае, че теа викинги не са действали под чуждо влияние?

Цитат
4. Кои са тея данни и откъде се знае, че тея български лечители не действат под чуждо влияние?
А теа данни са от там, откъдето са. А откъде се знае, че теа китайци не са действали под чуждо влияние?

Цитат
5. Нямаме абсолютно никакви данни за бойно изкуство на българите...а-б-с-о-л-ю-т-н-о никакви. Като войнска култура вероятно са имали определени техники, но нямаме никакви данни какви са били те. Да се търсят паралели с китайците не е особено правилно, тъй като те са съвсем различна култура.
А Жофроа Вилардуен май беше. пише за българите,че воювали по западен обичай, но се бронирали по византийски.
А това, че въпросният автор казва „по западен обичай” и по „византийски” да не би да значи, че българите са заимствали нещо от западняците или от византийците?! Ха-ха, това е само начин да бъде оприличено воюването и бронирането, за да се свърже с нещо познато, така че читателите на въпросния Вилардуен да разберат за какво става дума. Защото "българско бойно изкуство" и "българско снаряжение" не им говори нищо. Това е сравнение и нищо повече. Ако българомразеца търси нещо повече от сравнение, например търси обяснение за произход, ще трябва да отговаря на въпросите, които задава.

Цитат
6,Макар западната църква да го е правила по едно време, православната църква не е забранявала медицинските практики ,а само откровено духовните такива.
Забраната не е най-силното средство за влияние на религията. Забравата е по-страшна.

Цитат
7. Психотерапия се прилага под една или друга форма от най-древни времена във всеки народ и всяка култура.
Коментарът от т.7 да не би да променя по някакъв начин казаното в статията?

Цитат
8. Така наречената "мантра" не е нещо непознато на западния свят и си се прилага широко отново във почти всяка култура.
Коментарът от т.8 да не би да променя по някакъв начин казаното в статията? Освен това, за да има смисъл от коментар №8 трябва да се каже откога „мантра” е нещо познато на западния свят, откъде е познато, дали няма влияние и откъде е влиянието.

Цитат
9. Песента на нибелунгите няма нищичко общо с хуните. Писана е през 13-ти век и е слабо базирана на мотиви от по ранни произведения.
В такъв случай държа да науча на какво е базирана. Какви са тия нибелунги през 13-ти век.

Цитат
10. Нормално е във Франция да има богомисли докуметни, тъй като там е имало силно богомилско влияние, а  явно там ис пазят старите книги,а не ги горят по вагоните
Разбира се, защото тия, които горят българските архиви по вагоните са българомразците, а не българите. Но което е по-интересно, същите подпалвачи на българските архиви милеят много за българските архиви на богомилите. Въобще ценността на българските архиви е факт, но той се признава едва, когато този архив престане да се свързва с българите.
 
Цитат
11. Българите са били просто още еди нот народите на Европа, притежавали са сходни знания, като единствено трепанацията ги отличава, но явно тя има предимно религиозна функция.
Религиозна функция? Редактирай си коментар №2, тогава.
Българите не са просто още един народ от Европа. Когато българите са били народ в Европа, не е имало нито Европа, нито друг НАРОД. За да бъдат едни хора народ, е нужно ... можеш да ползваш дори Википедията, за да разбереш какво.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Древните българи правели мозъчни операции
« Отговор #7 -: Ноември 10, 2009, 19:58:06 pm »
Цитат
Когато българите са били народ в Европа, не е имало нито Европа, нито друг НАРОД.
Една лека корекция-имало е Европа, но като наименование на област в югоизточната част на Балканския полуостров.   ;)
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен mitko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 843
 • Не прави това, което не искаш да ти се случва
  • профил
Re:Древните българи правели мозъчни операции
« Отговор #8 -: Ноември 10, 2009, 20:11:21 pm »
     Мисля, че съществуваме като народ само по божия воля (по принуда), а ако зависеше от нас отдавна да сме се индентифицирали като цигани турци и какво се сетите само не и да се гордеем, че сме българи!!!
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен madara17

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 58
Re:Древните българи правели мозъчни операции
« Отговор #9 -: Ноември 17, 2009, 01:09:06 am »

Някой знае ли кой е източника на това твърдение, защото не мога да намеря на немски и английски никаква информация в нета за това Евангилие на глаголица. И в историческия музей в Аахен дали може да се види? Някой има ли повече инфо?

Древните българи правели мозъчни операции
И още един факт за силния езотеричен български отглас в Европа е този, че френските кралски династии векове наред са се клели върху българско Евангелие, писано на глаголица. Това е Евангелието на името на френски крал и то сега се намира в град Аахен - Германия.

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=4152&edition_id=58&format=html
« Последна редакция: Ноември 17, 2009, 01:44:03 am от H. »

Неактивен baradj

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 440
  • „Нишката на Ариадна”
Re:Древните българи правели мозъчни операции
« Отговор #10 -: Ноември 20, 2009, 23:39:26 pm »
Тракийското Писмо декодирано IV

Разкрита е древната тракийска Библия Бесика.
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

Неактивен baradj

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 440
  • „Нишката на Ариадна”
Re:Древните българи правели мозъчни операции
« Отговор #11 -: Ноември 20, 2009, 23:53:16 pm »
„ Който не обича да мисли, трябва поне от време на време
да прегрупира предразсъдъците си.”
                                                                Лутър Бърбенк, 1849 – 1926 г.
 :(

„ Каква тъжна епоха, в която е по - лесно да разбиеш един атом на парчета
отколкото един предразсъдък.”
                                                                Алберт Айнщайн, 1879 – 1955 г.
 :(
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27