Ще започна темата с много добра битова сфера за промиващи техники и с една лична случка,която ми се случи преди часове.
Някои мои познати от този форум не биха повярвали на това,което ще си призная и ще си помислят,че си измислям,само за да бръщолевя глупости в цяла тема,но ги уверявам,че това е истина
Преди малко ми съставиха акт от контрол по транспорта
Да приятели,истина е.Но бързам да срина миговете ви на злорадо щастие,като ви кажа,че все пак се погрижих актът да е невалиден
Много плитко изпълнение,но пак е нещо...все пак и едно старо куче може да бъде излъгано,но е старо,тъкмо защото успява да улови последния момент,нали така?
На фона на биографията ми,случката е пълен провал.Въпреки че в крайна сметка нямам поражения,нямам и победа,което е голям гаф на фона на целия ми опит в тая работа.Това доказва,че човек никога не може да има досататъчно опит в каквото и да е
До сега разсъждавах над случката и се мъчех да осъзная произхода на всяко последствие в нея и сметнах,че изводите,до които стигнах,заслужават да бъдат споменати и обособени в този раздел от форума.
7:30 часа сутринта е,връщам се вкъщи от нощтна смяна.Не съм заспивал от 21 астрономически часа и съм прекалар 10 от тях пред компютър и 12 от тях на работа.
Возя се в трамвая и в атмосферата наоколо навлизат две контрольорки.Всичко сатва бавно - първо долавям умерени сигнали за първата,по-късно за втората.Имам време да издишам първата стресова тръпка,да мобилизирам пулса и да събера мислите,най-благата възможна ситуация - без никакви изненади от страна на противника.
-Добро утро/добър ход б.а./.Билети или карта моля.
-Добро утро.
-Билети или карта моля.
-...
-Господине...билети или карта ако обичате! - Тук си помислих,че нещо не е наред.Жената ме беше хванала за ръката и се опитваше да ме раздруса леко,навираше си лицето пред моето.Доста се изненадах,защото системата не беше такава.Обикновено никой не ме пипа,нещо не правех както трябва...
-Нямам.
-Тогава заплатете глобата.
Настъпи мълчание,колежката й дойде до нея и започнаха да ми светят.Помислих си,че нещата най-накрая са влезли в релси,защото точно така трябваше да се случи.Но не знайно защо,след повече от три години разиграване на тази ситуация,тук аз се издъних.
-Извикай полицая... - каза едната.Имало полицай някъде в трамвая."Хех,не можете ме изненада,но сте забавни,признавам" Така си мислех
Щото и в тая ситуация имах опит
-Аз съм от полицията,личната карта моля. - Някакъв костюмар ми показва някаква зеленикава карта,явно документ.Не видях нито снимката,нито нищо,защото я беше хванал като щанга.Малко се учудих,защото и този отчаян човечец си позволи да ме пипне и даже да ме дръпне за якето.Тогава вече бях сигурен,че нещо не е наред,защото са малко хората,които биха се намесили в проблема по този начин.
-Да,имам личен документ.
-Покажете го за проверка.
Изправям се,за да си я извадя и вибрациите чувствено се обърнаха малко в моя полза,защото нивото на очите ми надминаваше горната дръжка,а тримата ми психо-опоненти бяха под средния ръст
А и "ширината ми не прави височината смешна"
Вадя личната карта,показвам му едната страна,после другата,и си я прибирам.
Тази подробност от гражданските права се научава след известни премеждия.
-Не така,дайте ми я да я проверя. - Той пък беше наясно със своите права...ок.Дадох му я.Той я видя и я задържа в ръката си.През това време контрольорката започна да си вади нещата за акта.
-Върнете ми я.
-Ще ви я върна след като се състави акта.
-Настоявам да ми я върнете.
-Ще ви я върна.
-Казах да ми я върнете веднага! Много добре си знам правата! - Докато ми се обясняваше да не съм бил повдигал тон,тя вече беше в контрольорката и тя пишеше.
-Току що си нарушихте правомощията. - Последва мълчание.
-Правомощията ми са да оказвам съдействие на контролата.
-Предоставил съм картата на вас,не на тях.
-Ние сме един орган.
-Не,не сте един орган! - Тук се развиках и изтръгнах картата от костеливата ръка на женицата.Това беше един от моментите,когато трябваше да ми прищрака нещо,но не стана.
Реших,че трябва да взема ситуацията в ръце.Трябваше ми повече контрол и трябваше да започна със смяна на мястото.Въпросът му беше добре дошъл,само че самото му задаване от негова страна му върна контрола - това не го осъзнах тогава.
-Ще върнете ли картата или ще слезем на следващата спирка?
-Слизам.
-Ако се опитате да бягате ще извикам,патрула и ще стане зле,наясно ли сте? - продължаваше да ме държи за якето.В този момент през главата ми мина разправия с патрул,което наистина е зле и това е много важен момент,но ще му обърна внимание после.
Слязохме и аз изключих системите - единственото правилно нещо,което направих,откакто беше започнала работата.Станах неадекватен,не отговарях и не чувах никого,гледах в далечината и стоях като изтукан.
Това беше развръзката - единственият момент,в който направих онова,което трябваше да правя още в самото начало - това беше системата и това трябваше да се случи.
Психо-опонентът ми се пречупи и накрая попита:
-Ще подпишете ли акта? - първия път не го чух.
-Ще подпишете ли акта?
-Да,ще го подпиша. - чистата лъжа е по-безотказна от пропагандата
Тогава,в този победоносен момент,той мина зад мен.Проследих го с крайчеца на окото си и видях,че се качи на един трамвай,който потегли.
-Номера и входа?
-чудех се дали да отговоря...
-Господине кажете ми номера на сградата и входа!
-/улица/ /номер/,няма вход,един вход е. - отново чиста лъжа
Защото само къщите имат такива данни,а личната ми карта е извадена преди да съборят къщата.Сега на нейно място има кооперация
-Защо се возите без билет? - дори долових състрадание от някаква трета,кояте беше изникнала отнякъде.Толкова ли беше зле? Вече ми беше ясно,че нещо голямо е извън строя,за да не бачка нито един от похватите...Исках да й изстрелям някакъв философски афоризъм,но не можех.Това е много важно да се отбележи - когато се замислих над философската си база,не я открих.Нямах нито една противо-цивилизационна приказка,която да кажа.Затова я карах селската:
-Защо не слязохте,когато бяхте помолен?
-Защо да слизам като ме помоли някой?
-Не мислите ли,че не сте прав?
-Прав съм и още как! (не можех да го докажа в главата си,имах само спомен,че е така)
-Това са разпореждания на столична община,защо не ги спазвате?
-К'во ми пука за столична община? - емоцията пое ролята на логиката.
-А на мене знаете ли колко ми пука...!
-Ма въобще не ми дреме бе,не съм те питал.
Другите й колежки я убедиха да мълчи.Нали вече имаха акт,вече го довършваха.
Чак в този момент,когато останах на спокойствие,когато бях прав на краката си и имах време да помисля над себе си и над ситуацията,ми прищрака.
-Всъщност... - и трите ме погледнаха - вашият колега,не беше полицай.Нали?
-Ааа,полицай беше! Нали му видяхте картата. - Въздъхнах,вече със всичикя си.
-Къде му беше униформата.
-Беше цивилен.
-Няма пагон - няма длъжност.Мдааа...
-Ами "даааа",полицай е.
-...тоя номер до сега не го бях срещал.
-Ще подпишете ли?
-Не! - бодро казах аз и си тръгнах
Имаха егн и име,но нямаха адрес и подпис.А без да съм известЕн,актът е невалиден
Ето това е разказ за това как НЕ СЕ ПРАВИ
За любопитните ще опиша как се прави и ще разкажа случка с почерпена информация директно от униформено МВР лице,но нека първо анализирам нещата с тая издънка.