Автор Тема: Карма  (Прочетена 9340 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stiver

 • Гост
Карма
« -: Март 04, 2008, 22:56:45 pm »
Не открих друга тема за кармата и реших да отворя една.

Поводът всъщност е, че днес прочетох една много хубава ненатрапчива статия в Conspiracy Wiki - уикипедията на XNET за кармата.

http://www.conspiracywiki.net/index.php?title=%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0

Всичко е обяснено много ясно и на разбираем език. Там обаче има един пасаж, който ме изуми. Някой може ли да обясни как шаманите, елфите и вампирите се озоваха в тази статия? Аз имам известна представа за това какво е шаманско пътуване и най близкото което мога да свържа с кармата е шаманско пътуване за възстановяване целостта на душата. Но елфите и вампирите? Моля ви, някой може ли да обясни?

Ето го цитата:

Цитат
3. Лични Закони. Всеки от нас минава през периоди, в които трябва да намери смисъл в хаоса, за да намали объркването и болката, и по този начин създава закони, които да обяснят трудностите и ограниченията, и след като си даде задоволително обяснение, се успокоява. Някои от тези закони могат да бъдат много ограничаващи. Например, в детството ако сме натоварени с работа, докато другите деца играят, можем да си изработим закон, схващане, че сме тук, за да служим и работим, вместо да се забавляваме. Чрез подобни схващания и лични закони можем да си забраним обичта, богатството, силата - изразяването на себе си - да се затваряме в редица ограничаващи ни роли. Не можем да престъпим тези закони без да се накажем. Личните закони са задържани много по-надълбоко отколкото вярванията, тъй като те са оформени от нашия инстикт за оцеляване, и са създадени изцяло без думи, изцяло от впечатления, натрупани в подсъзнателното. Затова и не могат да бъдат достигнати чрез нормалните процеси на съзнателното. Те могат да бъдат пречупени чрез шаманско пътуване, ако знаем къде са скрити в подземния свят. Успехът на това начинание зависи от съюзниците, които имаме в това пътуване. Най-ефективните съюзници, които съм открил за тази цел, са елфите на нощта и вампирите. Пътуването в подземния свят, с помощта на нощните елфи, е най-мощният начин за премахване на лични закони. Ако си направите труда да изследвате някои от създанията на нощта и тяхното влияние върху психиката ни и по-специално върху задръжките, ще разберете смисъла точно на тази насока в шаманското пътуване. Извън този метод, който е едно от много редките изключения, при които "магическите" техники имат някакъв реален смисъл, а не са загуба на време, ресурси и съзнание, работата с Учителя в сърцето също е изключително полезен в процесите на нашето де-програмиране и възвръщането на Свободната ни воля... Защото магнетичният ефект, който предизвиква карма, не е нищо друго освен обуславяне от страна на миналото ни, ограничаване на Свободата ни във Вечното Сега.
Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Карма
« Отговор #1 -: Март 05, 2008, 01:54:37 am »
Съществува за тези, които вярват в нея. Иначе като концепция е измислена, за да се държи под контрол и страх съзнанието. Тези, които знаят, че не съществува правят каквото си искат, а ние седим, чоплим си носовете и се питаме: "как е възможно, защо Бог и йерархията на Светлината го допуска?! Ами те самите - не знаят ли какво възмездие ще има над тях?!". Идеята за карма отпада при отпадането на дуалистичното мислене. Тогава всичко се разглежда просто като преживяване, а досегашната идея за "карма" изкристализирва в договореност между Висшите Аз, които трябва просто да се случат.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: Карма
« Отговор #2 -: Март 05, 2008, 08:36:14 am »
Кармата съществува за всеки, решил да се инкарнира на планетата Земя. Това е процес, планиран от духовните ни същности, без при това да се слага определение като добра или лоша. Н. е прав, че когато спрем да мислим дуалистично ще се доближим максимално до идеята за кармата-преживяване, изживяване, трупане на опит. Страхуват се хората при споменаването на кармата защото не са стигнали до осъзнаването, че те самите са си заложили "капаните"  ;) Но всяко нещо с времето си, всичко се променя, променя се и осъзнаването. С две думи-прочетете ми подписа  :P
Цитат
Променящата се Система на Кармата

   Искам още веднъж да обясня, какво става с кармата. Това е стар духовен процес, който винаги ще бъде с вас и с планетата Земя. Той е описан много кратко в някои от най-старите системи от вярвания на планетата. Истина е и днес, че кармата представлява енергийна система, която съществува и действа сама по себе си, също както и много други процеси, отнасящи се до енергията на живота. Дори и Човешкото Същество да не прави нищо за да я види или осъзнае, тя присъства и влияе върху това, което прави Човек.
   ВАЖНО: Никой Човек не е предназначен да прави нещо на Земята. Не съществува предопределен път (съдба). В замяна "по подразбиране", хората са предразположени да следват кармичния път просто защото го има и те пристигат на планетата емоционално подготвени да го следват автоматично.
Благодаря на Rikardo за превода  :-*
« Последна редакция: Март 05, 2008, 08:53:01 am от Mirotvorec »
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Radostin

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 83
Относно: Карма
« Отговор #3 -: Март 05, 2008, 13:32:02 pm »
Аз не превеждам от доста време,просто търся материали и разходни норми "преведени в експоатация" в нета.Превода не е мой,но се радвам,че бях попаднал на него.Миротворец,ако можеш прати ми 1,3,4,5 книжка от Крион,купих си ги всичките,но искам да ги имам и виртуално. :)

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Относно: Карма
« Отговор #4 -: Март 05, 2008, 14:59:00 pm »
Но елфите и вампирите? Моля ви, някой може ли да обясни?

 ???  :o  :(

Неактивен paparosko

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 24
 • толерантен
Относно: Карма
« Отговор #5 -: Март 09, 2008, 18:36:42 pm »
На мен ми допада следното твърдение, че карма и няма и има.
От една страна няма карма.
Тя е поредната измама на ума. Карма е когато не си тук и сега. Карма е когато мислиш, че има нещо друго и го търсиш. Няма друго, има само тук и сега. Карма е действие без любов. Карма е познание без любов. Ти знаеш всичко - не търси повече.
От друга страна карма има.
Карма има, когато правим зло. Карма има, когато правим добро. Всичко се записва в Божествения компютър и се трие само с Божията милост, а тя е голяма и само да поискате духовно осъзнаване и започва голямата промяна в живота ви - затова казвам, че няма карма. В смисъл да не се страхувате от кармата, тя се променя още сега.
Твоята същност си остава и с, и без карма, но когато осъзнаеш своята същност, кармата ти започва да се подобрява. Още в момента на възникване на духовния импулс, започва промяната на кармата към добро. Понякога това се изразява в "лоша карма", но после разбираме, че тя ни е помогнала да се осъзнаем.

 :) :) :)

Никога не казвай никога! :)
Никога не казвай никога!

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 518
 • *terrafim*
Относно: Карма
« Отговор #6 -: Март 10, 2008, 20:04:31 pm »
извинете, но какво прави тази тема в хикс нет уикипедията? това е нещо, което писах преди години и го бях сложил на сайта си.

това първо, а ще се опитам и да отговоря на въпроса за елфите :) сложих този пасаж в личните закони поради една причина, която днес намирам за доста забавна. личните закони са самоналожените идентификации. "аз съм светец", "аз съм добър родител", "аз се провалям при печеленето на пари" и несъзнателни утвърждения (заради неовладените емоции, които излъчваме, дори споменаването на прост, очевиден факт в живота ни от рода на "колко съм глупав, как не се сетих" създава замърсяване в полетата ни - и обратното ако емоционалното тяло е овладяно и не сме негови роби, тогава тези утвърждения, направени несъзнателно, не ни влияят).

И точно заради тази несъзнателност и неовладяност тези утвърждения, които са оформени заради многогодишното им практикуване в лични закони за това какво точно представляваме или представлява реалността около нас (защото на едно ниво на съзнание идва и осъзнаването, че ние сме "виновни" и за реакциите и отговорите, които получаваме от средата около нас или хората, с които общуваме), се превръщат в част от подсъзнанието ни. Шаманското пътуване започва най-напред като изследване на несъзнателното. Психотеатрите (причината, заради която включих и "нощните елфи" като образи- пазители, използвани в този вид лично психологично изследване) също помагат. В много окултни системи (а писах статийката по време, когато различни магически системи ме забавляваха) се използват термините евокация или инвокация като синоним за подсилване на някой аспект на личността за неговото разбиране. Сега намирам този подход за леко неадекватен или ненужен. Но идеята му е, че за разчупване на шаблоните и навиците на личността, е нужна цялостна промяна или дори театрално създаден момент, в които да се опитате да бъдете нещо съвсем различно. Попадна ми преди известно информация за организирани в София Астро-Драми, в които участниците приемат в себе си качествата на някоя от планетите в слънчевата система и използват този процес, за да променят някое свое качество или нагласа - например Венера с нейните качества на доброжелателност, отвореност към света, сантименталност, разхищение на пари, приятелство и тн биха помогнали на някои свит, стиснат и недружелюбен характер.
Ако искаш да разбереш какви са качествата на нощните елфи, провери в уикипедията какво предствляват "the drow elves" с тяхното крайно анти-социално поведение и би разбрал как психо-драмата с тях може да разчупи социалните стереотипи и лични вярвания.

stiver

 • Гост
Относно: Карма
« Отговор #7 -: Март 10, 2008, 23:13:23 pm »
Мерси и ... Ха!
Играенето на роли ми е професия, психо-драмата ми е ежедневие, а нощните създания са голяма част от всичко това. Буквално. Няма да обяснявам тук. Мога да ти гарантирам, че личните ми закони не са мръднали от 14000 години насам  :) :) :)

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 518
 • *terrafim*
Относно: Карма
« Отговор #8 -: Март 11, 2008, 01:14:32 am »
значи това не е за теб. въпросът е да бъде нещо различно от това, което правиш. това е тяхната цел. щом за теб това е част от теб, значи вървиш по същия път, чрез който си създал тези закони. за такива като теб медитация върху абсолюта и непроменимата природа на формите (пласта под тях) биха свършили по-добра работа, отколкото поредната психо-драма :)

stiver

 • Гост
Относно: Карма
« Отговор #9 -: Март 12, 2008, 01:17:36 am »
Май се намирам пред прага на вселенски миш маш. Колкото повече се замислям за връзката между различни възгледи, теории и лични наблюдения, толкова повече се уверявам, че ако искам да си изградя що-годе логична схема за устройството на духовния свят, неминуемо ще се приплъзна в улея на една определена верска система. Защото една философска школа може да е съвършено логична в своята система от закономерности, но излезе ли от рамките на своите постулати и навлезе ли в територията на друга школа, тя рискува да се превърне в безсмислица и хаос. Точно тази линейна зависимост на логическите построения ме отблъсква във всяко духовно учение. Дори и да симпатизирам на някое повече отколкото на другите, приема ли по-голямата част от неговата логическа формула, не ми остава друг избор, но да приема безусловно и на доверие всичко останало в него. Сляпото съгласие се превръща в зависимост, влизането в канала води до привързване под арест към определен начин на мислене, което най вероятно ще доведе до религиозна принадлежност към някоя пясъчна кула и евентуално до още няколко стотин прераждания. Не виждам капка свобода на духа в тази перспектива, но не виждам и изход от положението. Освен може би само един - да махна с ръка и да се регистрирам във форум "Аламинути - бързо и лесно". Или да се опитам сама да скалъпя някаква своя стълба нагоре.

Цялото това предисловие го написах, за да оправдая пълният абсурд, който ще напиша сега. В него може да няма капка истина, но се опитвам да направя логическа връзка между две от любимите ми творения на човешката мисъл, които са ми помагали да си обясня доста неща в живота - идеята за Карма и тази за висшето аз. Мисля, че много хора ще се съгласят с това, че висшето аз не може да бъде съвършено и абсолютно докато неговите инкарнации в тази реалност продължават с цел усъвършенстване. Ако ние сме негови проекции с цел изследване и усъвършенстване, и ако след жизнения си път ние се завръщаме и сливаме отново с висшето аз, тогава след смъртта си ние преставаме да съществуваме като индивидите, които сме сега. С нас престава да съществува и индивидуалният ни опит, който се слива и превръща в опит на висшето съзнание. Другите инкарнации на висшето аз, включително и тези в паралелни и други измерения на времето, са също толкова ефимерни колкото и ние. Единствено постоянно остава висшето съзнание. След изчезването на индивида неговата лична кармична история също би трябвало да се слее с висшето аз. При това положение кармата се оказва свойство не на човека, а на висшето аз. Кармичният опит е негов. Ако това е така всяка друга инкарнация не може да носи в себе си белезите на своя лична кармична предистория, а по-скоро коктейл от ефектите от всички други инкарнации на висшето съзнание във всички времена включително и тези на паралелните и бъдещите. Така се оказва, че ние като его може да носим последствията от действията на съвсем друг човек, с който на пръв поглед нямаме никаква връзка. С други думи, ако мен тук някой ме бие с камшик, някой друг някъде пищи от болка. Звучи абсурдно. Май съм на път да се откажа или от кармата или от висшето аз. Ако разглеждам кармата като закон за причинно-следствените връзки, в тази вселена май тя печели по точки пред висшето аз като образ на кораб-майка.

Хей, хрумна ми сценарий за следващата ми психо-драма: карма и висшето ми аз пред съда на моето Его. Започва кастинга.    :) 8)

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 518
 • *terrafim*
Относно: Карма
« Отговор #10 -: Март 12, 2008, 21:36:45 pm »
всъщност ти успя някакси (прочетох три пъти писанието ти) да обхванеш най-големия абсурд в прераждането. като концепция е силно залегнала в будизма, ОБАЧЕ будизмът също така приема, че няма прераждане и няма карма, защото няма какво да се преражда и няма център, около който роякът от карми (обуславяния) да гравитира. при раждането тези карми навлизат в тялото, при смъртта структурата се разпада и те се разлитат. при следващото раждане някаква част в друга конфигурация отново навлиза. но това става заради невежеството на съзнанието, което установено в своята празнота има афинитет към обуславяне и се нуждае от преживявания. когато това незнание е запълнено или тази необходимост е трансцедентирана, карма няма. но преди това е валидна. и този момент на преди и след трансцедентирането няма общо с времето. "след" него съзнанието е издигнато над плана на случването и обхваща себе си и "когато" е било вътре в кръга от прераждания, но вече възприема всичко това от друг поглед. т.е. едновременно винаги има карма и прераждания и никога не ги е имало.

а иначе статична съвършеност няма. има само относителна перфектност. т.е. винаги има още накъде да се развиваме. няма нито една точка, в която сме достигнали каквото и да е. има само точка, в която (и която е целта на всички мистични философии) разбираме, че единственото, което се развива е вътре в нас, а не извън нас.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Относно: Карма
« Отговор #11 -: Март 13, 2008, 12:29:25 pm »
Проблемът в отделните системи на мислене/вярване идва от усилията те да бъдат схващани като абсолютни истини в относителния размер, с който съзнанието ни днес се доближава до техния [истинен] смисъл... Когато тяхното значение бъде изяснено на едно по-високо ниво, тогава би се видяла непротиворечивостта на обясненията и факта, че всяка от тези системи разкрива просто определен аспект от реалността - същата реалност, представляваща обект на обясняване във всеки един от тези частни случаи. Освен това тук е необходима известна метафизическа "хлабавост", която да ни позволи надмогването на логическите категории за истина/неистина и това ще доведе до едно символно, артистично "тълкуване" на всяка от версиите, за да ни покаже цялостното "творчество" на авторовата реалност - отвъд стриктните системи на вероизповедания, науки и партии.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Карма
« Отговор #12 -: Март 13, 2008, 20:27:21 pm »
Ето и моята гледна точка :)

Висшият Аз и неговите проекции в различните времеви линии (картинката долу) се случват едновременно. В същият този момент, аз съм си Н., аз съм и гейша от 13 век в Япония, аз съм общ работник в САЩ през 60-те, бушмен в Австралия и т.н., и т.н. - схващате идеята. Защо идеята за карма е не-логична (като под логика не разбирам мислене прекарано през лявото полукълбо, а метафизична такава). Поради две причини.


Първо, за да има карма, трябва да приемем, че ние сме последователно инкарниращи се (каквито са само извънземните), а не едновременно инкарниращи се. Не можем да изкупваме нещо, ако няма "после", а има само "сега". Също така, както правилно се отбеляза по-горе, ние имаме само една инкарнация със сегашното си съзнание. Никога повече H., няма да се инкарнира със същите параметри, със същото (съ)знание, идея за личност, Его, набор от преживявания и т.н. Т.е. - идеята да "изкупвам" "сега" "греховете" на друга моя инкарнация отпреди 400 години (примерно) е много осакатена концепция, която може да впечатли хора, които нямат особено дълбоко разбиране за това, че всичко е преживяване и нищо повече - няма никакво обременяване. Някои ще кажат, че не конкретната личност трупа карма, а Висшият Аз като цяло. Което е глупост, защото Висшият Аз се намира на фокус, в който полярностите нямат власт. За Висшият Аз добро и зло е едно и също, за него всичко е преживяване и той иска да изживее ВСИЧКО.

и

Второ, защото тя изхожда от идеята за наличие на дуализъм. Че ти трябва да си добър и ако вършиш много зверства (примерно), ти непременно ще откупваш няколко живота напред негативната си карма. Абсолютна глупост. Карма е система за контрол, много добре действаща в Индия. Тя и кастовата система са създадени по модела на един друг последователен разум, който сега няма да коментирам - досещате се. Тя съществува с цел да ограничава преживяванията и да потиска вътрешните интенции и чувства, лепвайки им етикета "грешно" и "правилно".

Това, което за мен е "карма", аз наричам "споразумения между Висшите Аз" из цялата времева линия. Тъй като все пак Висшите Аз играят заедно тази Игра, те си идват някак на гроздове. Кооперират се за да вземат максимума преживявания. Например аз ще съм долен изнасилвач в този си живот и всичките ми жертви предварително са избрали да преживеят изнасилване (давам възможно най-грубия пример за да стане ясно каква е идеята ми). В друга времева линия обаче аз ще бъда тяхната жертва и те ще ме изгорят на кладата - т.е. - ние си правим услуги, защото и двата Висши Аз-а имат нужда и от двете - те гонят да попълнят спектъра си от преживявания, а не това да са праведни, защото иначе ще има негативна карма за изкупване... Сега аз съм това и ще ти сторя това, но пък на друго място ти ще ми сториш това. Вие имате хиляди инкарнации в които сте злодея и в които сте светеца. В този ред на мисли, няма "по-добри" инкарнации. Всички носят преживявания на Висшия Аз. И всяка една инкарнация е ценна за него именно поради това.
« Последна редакция: Март 13, 2008, 21:16:53 pm от H. »

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Относно: Карма
« Отговор #13 -: Март 13, 2008, 21:39:54 pm »
Ужас - дано не си прав Н. Развали ми идеалистичните идеи... :(

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Карма
« Отговор #14 -: Март 13, 2008, 22:02:38 pm »
Всъщност трябва да се чувстваш безкрайно освободена ако съм прав :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27