Автор Тема: ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ  (Прочетена 6645 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« -: Януари 21, 2008, 21:18:38 pm »
Архетип е някаква основна смислоносеща фигура. Това може да бъде фигура в смисъла на изображение, също звук, словесна формулировка, жест с ръцете, сказание за някакъв герой или някаква случка - въобще всякаква проявна форма на символизма. Особеното за тази фигура-символ е, че носи ключов, основополагащ смисъл за разбирането на една парадигма. (Парадигма е мироглед; цялостно осмисляне и концептуализиране на реалността, често с въплътено в това разбиране някакво отнасящо се към човека намерение.) Пример за архетип в християнството е изразът "Господи, помилуй!"; пример за архетипи в културите, свързани с изобразяване на мандали (свещени изображения, концентриращи енергия), са следните три любими на flyDragon:
о . +

пример за архетип в комунистическата идеология е идеята за еманципиращия се работник; пример за архетип в индийската теология е образът на танцуващия Бог; пример за архетип в детското съзнание е близостта на Майката; пример за архетип в настоящия Форум е склонността към буквата

Х

Всичките тези примери, подбрани от разнородни области и стил на изразяване, искат да покажат, че архетипното кодиране присъства навсякъде в човешкото отношение към реалността. Архетипът е базисна смислоносителна конструкция. Той не е понятие, притежаващо вербална дефиниция. Архетипът стои на границата между изказаното и безмълвното; той е универсална фигура, чието възприемане не се свързва с някаква предварителна настройка. Като пример мога да дам твърдението, че прочитането на настоящия post изисква познаване на българския език от вас. Вие дори не се замисляте, че владеете този език и го използвате по време на четенето, но без това предварително познание postът ми би бил недостъпен за вас. Но дори да не знаете езика, на който пиша, още от пръв поглед на вашето внимание се набиват точката, кръгчето и кръста, а също и буквата "х" под тях. Причината това да се случи е, че тези изображения са архетипи. За възприемането на един архетип не е необходима никаква предварителна настройка, не е необходимо познаването на какъвто и да било условен език - самото появяване на архетипа е достатъчно за неговото възприемане.

Ако използваме една компютърна илюстрация, можем да кажем, че архетипът е нещо като flash.файл, който не се нуждае от специална операционна програма, за да се изобрази на монитора ви, докато някой word.файл например ще изиска от вас специално windows-приложение, без което няма да ви позволи да го отворите правилно. Архетипът, един вид, сам съдържа инструкциите, необходими за собственото му прочитане от вас и не се нуждае от нищо външно.

Архетипите са се развили като първичен слой в съзнанията на хората, разположен след непосредственото и безсловесно наблюдение. Архетипите са свързани с постигането на устойчиво впечатление в съзнанието относно случващата се пред нас реалност. По-нататък, върху архетипи са се развивали основните възгледи за реалността, възникнал е езикът като начин за описване на неща, които не се наблюдават пряко в момента на описването и по-нататък, развила се е понятийно-аргументативната система, с която в момента flyDragon ви дрънка глупостите си, разчитайки, че вие владеете българския език.

За съжаление, процесът на концептуализиране на реалността далеч не винаги е протичал в полза на човешкото израстване и в полза на хармонията с Вселената. Ето защо възникването и развиването на езика е съпровождано от поредици атентати срещу Истината, в услуга на тъмни стремежи и опити за откъсване на една или друга част от свободата на хората. Накрая се е появило ясно осъзнатото намерение за откъсване, власт и контрол, което на свой ред породило страха и отдалечило своите жертви от Истината. Когато обаче говорим за архетипи, трябва да знаем, че в тях, разглеждани сами по себе си, лъжа не може да има; лъжата се появява по-нататък, във фрагментирания на понятия и отношения между понятия Език, който в най-уродливите си форми се е изродил в пропаганда и демагогия. На нивото на самите архетипи няма лъжа, защото няма обяснение (лъжата, казано най-просто, е обяснение, че нещо е нещо друго, а не това, което е). Ето защо днес се полагат такива големи усилия да бъде поддържано едно постоянно бърборене на безмозъчни реклами и "новини", за да може съзнанието да стои далеч от своята архетипна първооснова. Ето защо, също така, за нас от фундаментална важност е точно обратното - да се доберем до всеки възможен архетип, да го разгледаме от всичките негови страни и... да не го обясняваме, а да го преживеем.
« Последна редакция: Януари 25, 2008, 13:36:08 pm от H. »
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен reply

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 137
ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #1 -: Януари 21, 2008, 21:50:00 pm »
Картинка номер 8 от поста на flyDragon я видях днес и беше инкрустирана на пода в къщата на един приятел :), но незнам за какво служи точно тази...
« Последна редакция: Януари 25, 2008, 13:37:19 pm от H. »

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #2 -: Януари 24, 2008, 13:00:50 pm »
Основното в картинка 8 е вграждането на два квадрата (4+4). Това е съсредоточение на макроскопично ниво, което съответства на мащабите на Вселената и е насочено към междугалактическите пространства. Тук са най-високите дуалности като "реално-нереално", "битие-небитие", "крайно-безкрайно", "мигновено-вечно"... Всички те са свързани с Предразсъдъка за съществуване и стоят на прага пред края на ограничената човешка същност.
« Последна редакция: Януари 25, 2008, 13:37:46 pm от H. »
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Gurgel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 25
Относно: ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #3 -: Януари 31, 2008, 22:25:14 pm »
А какво стана с "архетипът", низпослан ни от Х. и къде може да се прочете нещо за различните архетипни изображения и изпозването им?

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 759
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Относно: ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #5 -: Февруари 01, 2008, 16:35:55 pm »
Много интересна статия. За пръв път чувам за подобно нещо. Доста съм назад с материала вече...  :'(
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 521
 • *terrafim*
Относно: ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #6 -: Февруари 01, 2008, 17:50:36 pm »
флайдрагън, би ли пояснил "предразсъдъкът за съществуване"?

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Относно: ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #7 -: Февруари 01, 2008, 19:31:20 pm »
Предразсъдъкът за съществуване е най-мащабната илюзия на  реалността, в която "сме" "затворени".

Поставям "сме" в кавички, защото тук властва илюзията за нашето наличие като "Аз" (ти лично си отбелязал на друго място, WhiteRider, че "аз"-концепцията е илюзия и по-нататък в нивата тя отпада). В действителност, "аз" в сегашния "ми" вид представлявам илюзорно завихряне на енергийност, което изпитва определени състояния. Енергийността, след края на завихрянето, ще се върне и влее в своя Първоизточник и ще стане едно с Него. От позицията на Вечността "Аз" е само едно трепване, което всъщност няма никакво значение.

Поставям "затворени" също в кавички, защото цялата видима и мислима реалност е несъществуващото ограничение на несъществуващите ограничени. Енергията е единствената реалност и нейното завихряне в определени форми прави възможно изпитването на състояния, което обогатява Първоизточника. В действителност, мястото на "затваряне" не е много по-различно от замъците, полята и гарите, изобразявани на някоя театрална сцена. Да, те присъстват за нуждите на произведението, но в този театър никога не е имало, нито ще има гари, замъци, поля...

"Съществуването" на реалност и "съществуването" на нас, обитаващите тази реалност, е необходимо да се възприеме сериозно, докато "си" в 3D, за да може триизмерната симулация добре да бъде изиграна. Целта е автентичност; какво би било, ако така беше наистина. Първоизточникът обаче, Който е единствената реална реалност, по принцип не Се нуждае от нищо частично, преходно и несъвържено. А Онова, коео е цялостно, непреходно и съвършено, всъщност е самият Той. Ето защо когато Той "изважда" от Себе Си енергия и я завихря по определен начин, вкарва в нея и съзнание за действителност. Така получава един цялостен опит, изпълнен с чувство за автентичност. Сякаш сега сам Бог, въплътен в тялото на flyDragon наистина натиска клавишите по компютъра и вие, по същия начин, сякаш самият Бог, наистина чете тези слова... Всеки от нас усеща своите изживявания като напълно действителни, всепоглъщащи го, въпреки, че всичко това е театърът, в който играем отредени от Първоизточника роли. Шегичката, че става дума за шизофрения, не е уместна, защото Бог запазва Своята цялост и самосъзнание през цялото време. Но така или иначе, "пиесите" на отделените енергийни завихрания се извървяват по определен начин и накрая тази енергия трябва да се завърне към своята действителна същност - към принадлежността си в божественото. За да стане това, Егото трябва да се прекрати. Смъртта изобразява това по буквален начин по отношение на телата ни, хронологията го показва и по отношение на цивилизациите ни, геологията - по отношение на планетарния организъм, а космогонията (жалко че материалистическата наука не го разбира) и по отношение на космическите тела, по отношение на вселените...


"Всичко става Нищо,
а Нищо става Всичко;
и Всичко е точно Нищо,
а Нищо е точно Всичко."
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #8 -: Февруари 01, 2008, 21:15:38 pm »
flyDragon, ще кажа само каквото мисля. Опитваш се на ни провокираш, но не съм съгласен. Хорото трябва да се играе докрай.
Ето защо, също така, за нас от фундаментална важност е точно обратното - да се доберем до всеки възможен архетип, да го разгледаме от всичките негови страни и... да не го обясняваме, а да го преживеем.
Това ти си го казал. Но за да бъдем честни и за да разширим и обогатим форума трябва да се направи следното. Преди преживяването на архетиповете трябва да се публикуват всички основни символи на вселената тук във форума. Така както са започнали от точката. Предполагам, че никой на Земята не ги знае всичките, а ако ги знае няма да ги каже по понятни причини. Но все пак за всички нас ще бъде от голяма полза, ако се ткрие тема за основните архетипни символи на вселената. Да им се дава фигурално изображение, придружено с кратък и ясен коментар за олицетворението, смисъла, предназначението, вибрационното влияние във вселената /неговата степен/ и възможното степенуване, или номер, в поредността на номерата на останалите символи.
   Много ми е интересно и друго. Знае ли някой от съфорумците за публикуван труд в Европа с основните символи на вселената, които не целят манипулация, заблуждение и т. н., а имат просто информативен характер. Тук не включвам окултните, магьосническите, алхимическите, мюсулманските, еврейските и т.н. символи. Говоря за истинските, за първичните, за основните /изчистени от човешката мисъл и представа/, за които е говорела на времето Блаватска. Мисля, че кръговете в живата показват някои от тези символи...

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 521
 • *terrafim*
Относно: ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #9 -: Февруари 01, 2008, 22:06:38 pm »
флайдрагън, предположих, че ще кажеш нещо подобно, но след всички кавички постави и думата предразсъдък в тях, защото значението й е далеч от това, което описваш (освен ако не целиш съзнателно затормозяване на горкото ми ментално тяло, за да вникне в поредицата от думи, която един друг бог е измислил, за да мъчи този бог тук :) ).
иначе съм съгласен с теб  :D имаше една смешна случка, която ошо разказва. някакъв индиец се представил пред друг "аз съм доктор по философия" и получил следния отговор "не знаех, че съществува такава болест". коментарът на ошо е, че това е най-вкоренената и стара болест при хората, склонността да говорят безспир без да казват нищо и всяко твърдение всъщност да е замаскиран въпрос. но тук поне ударението е върху преживяването.

@смсх-и, символите също са рационализиране на реалността и още едно обяснение, дори още по-силно, защото ако веднъж си запаметил символа всеки път като видиш автоматично превключваш на неговото значение без да се замисляш и без да го осъзнаваш. а осъзнаването е ключът към преживяването. значенията и обясненията те изкореняват от реалността и те насочват към изкуствените й отражения.
« Последна редакция: Февруари 01, 2008, 22:11:40 pm от WhiteRider »

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Относно: ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #10 -: Февруари 13, 2008, 13:53:37 pm »
От всичко прочетено разбрах, че архетипите са символи, които не се описват с думи, а се преживяват чрез енергията на тяхното значение. Ако не се лъжа Юнг ги определя като "колективно несъзнателно" и в тях се отразява животът на дадена раса.Те са в нас, символите, несъзнавани но винаги при появата познавани, така ли е Флай?
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Относно: ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #11 -: Февруари 13, 2008, 15:38:22 pm »
Така мисля аз, да! Само че не "по-знавани", а по-скоро "по-чувствани".
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Относно: ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #12 -: Февруари 13, 2008, 16:36:00 pm »
Аз винаги съм се чувствала спирала.Значи съм спирална архетипка ;D
« Последна редакция: Февруари 13, 2008, 16:43:32 pm от H. »
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Относно: ТЕХНОЛОГИЯ на АРХЕТИПИТЕ
« Отговор #13 -: Февруари 13, 2008, 20:33:26 pm »
Ако не се лъжа Юнг ги определя като "колективно несъзнателно" и в тях се отразява животът на дадена раса.Те са в нас, символите, несъзнавани но винаги при появата познавани, така ли е Флай?
Не е за Флай тоя въпрос....Юнг определя архетипите като част от колективното несъзнавано, и рядко се случва да ги познаеш като ги видиш,през по-голямата част от времето си седят под нормалното съзнание и оттам "действат"
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27