Аз пък бях чела някъде (или документален филм беше, не помня), че е имало 13-та зодия - Черния Паяк или нещо от сорта, в някой от пролетните месеци беше..
Може ли да дадете повече информация по този въпрос?
Аз съм роден на 16.02., което означва, че съм Водолей. Именно водолей, защото на 16.02 сутринта, Слънцето изгрява във Водолей. Т.е, зодията се определя от изгрева на Слънцето в определения ден. Тъй като Земята се върти около Слънцето за 12 месеца, то на определн период Слънцето се премества в съсседното съзвездие, да речем Риби. Но, Земята се върти пумпаловидно и около собствената си ос, и за около 26 500 години прави един малък кръг в небесната сфера, което допълнително влияе на видимия път на Слънцето по небосклона. Явлението се нарича "прецесия на равноденствията" и е било познато като такова от дълбока древност.
Сега, за 13-тото съзвездие. Още вавилнонските звездобройци са установили, че Слънцето минава за 1 слънчева година през 13 съзвездия. Едно от тях е Змиеносец ( не черен паяк, мисля че такова въобще няма ), и в него слънцето изгрява за около 14-15 дена. Премахнато е от древните зодиакални карти, защото се е смятало че носи лоша карма. А и числото 12 има различно значение от 13.
Това е, надявам се си разбрала.
Оберон